"Amúgy ha jól tudom az Usában nincsenek vasárnap zárva az üzletek, ott hétfőn van a pihenőnap!"
Nem.Az USA-ban vannak olyan unnepek amikor a hetfot kiadjak es hoszzu hetvege van.Ilyen pl a mult heti Labor day. De az uzletek nyitva vannak sot ilyenkor van a nagy sale.Az uzletek csak karacsony napjan es jul 4-en vannak zarva de pl a benzinkutak bltjai akkor se zarnak be,, es katolikus tobbsegu helyeken husvet vasarnap,mint pl New Orleans. amugy szabaly nincs.Van olyan boltulajdonos aki vasarnap kiirja a boltjara Church day es nem nyit ki. Nincs eloiras ra,csak arra sok helyen,hogy vasarnap tilos szeszt arulni.
Rendszerint előre tudja, és nincs más választása, mint elfogadni ha tetszik ha nem, ha nem akarja munkanélküliként tengetni az életét. Nem hemzsegnek Magyarországon az olyan állások, ahol heti öt nap napi 8 órát dolgoztatnak és adnak annyit, amennyiből anyagi gondok nélkül megél a családod. Szerintem épp itt az ideje, hogy a munkáltatókat is visszafogják egy kicsit, épp eléggé elszemtelenedtek.
Amikor jelentkezik az állásra, rendszerint előre tudja, hogy kell-e dolgoznia bizonyos hétvégi napokon. Nem látom a kényszerítést. Ezzel az erővel a csatornatisztító is panaszkodhatna, hogy miért kell ilyen rohadt büdösben dolgoznia, meg a szemetes a mocsok miatt, a tűzoltó a veszély miatt, stb.
Mondjuk ennyivel megtilthatnák végre azt is, hogy a hivatalos munkaidő lejárta után nyitva legyenek cégek, irodák. Határozottan jót tenne a foglalkoztatottsági statisztikáknak, ha nem átlag másfél ember munkáját végeztetnék el egy dolgozóval a munkahelyeken. Ahol nincsenek kész a munkával a munkaidőn belül, oda vegyenek fel több embert, ne az ottaniakat túlóráztassák legtöbbször plussz fizetség nélkül.
Látod ez az. Éppúgy, ahogy a multiknál sem természetes, hogy az ember akkor veszi ki a törvény szerint járó szabadságot, amikor akarja, a bevásárlóközpontok alkalmazottai is legfeljebb papíron dönthetik el, akarnak-e dolgozni vasárnap. Ha lenne elég erős szakszervezet, és nem lehetne megcsinálni, hogy pl. valaki papíron napi 8 órát dolgozik, miközben kötelező jelleggel bent tartják napi 10-12 órát, akkor fel sem merülne, hogy a dolgozók érdekében bezárják vasárnap az üzleteket. Mert akkor tutibiztosra csak az dolgozna, aki saját maga érdekelt és akar dolgozni hétvégén.
Mo-n a szakszervezetek annyira lejáratódtak, hogy kell ahhoz vagy 50 év, mire újból lesz itt valami.
Már gondolkodtam azon, hogy alapítok egy szakszervezeti véget. Üzleti vállalkozás, a szakszervezeti vezetők a cégtől kapják a pénzt, tehát nem lehet őket megfélemlíteni a dolgozók havonta 15X-ös tagdíjat fizetnek, viszont másfélszeres fizetést kapnak. A szakszervezet fizeti a sztrájkörséget, jogi képviseletet, a sztrájkkal kiesett munkaidőt.
Egy ilyen szervezetettel totál törvényesen simán lehetne revolverezni a multit.
Még mindig nem érted. Ha te fodrász vagy egyéni vállalkozóként vagy feketén vagy akárhogy, saját magad döntöd el, mikor dolgozol. Ha neked megéri a pénz, hogy éjjel nem alszol, te dolgod. De másnak a pihenőidejét nincs jogod megzavarni, tehát az már nem fair, ha mást éjjel munkára kényszerítesz. Persze tudom, hogy egy szerződés kétoldalú, tehát elvileg a másiknak is bele kell egyeznie az éjjeli munkába, de gyakorlatilag Magyarországon a legtöbb munkavállaló a munkanélküliség miatt annyira ki van szolgáltatva a munkáltatónak, hogy legfeljebb azt döntheti el, hogy marad a munkáltató feltételei betartásával vagy megy Istennek hírével.
Erős érdekképviselet kellene, hogy az, aki vállalja a hétvégi munkát megelégedve dolgozhasson, hisz megfizetik érte. És betartatják a multival a munkaügyi szabályokat minden áron, tehát ő hétkózben garantáltan kiveheti a 2 nap pihenőjét.
Egy-egy szabadnapot bármikor ki lehet venni, amikor el tudjátok intézni a bútorvásárlást. Gondolom, nem kéthetente újítjátok fel a lakást. Az IKEA-val kapcsolatban engem inkább az zavar, hogy még nem találták ki a netes értékesítést. Az egész készletük fent van a neten, már csak a "kosárba" gombot kellene beletenniük a programba. Sok vidékinek kedveznének vele.
A mi családunk évekig úgy működött amíg a Zuram suliba járt levelezőn, -persze a család egyetlen kocsijával- hogy csak vasárnap tudtunk olyan dolgokat megvenni amit szállytani kellett, mert máskor nem volt kocsi. Persze vidéken lakunk, tehát nekem nehézséget okozott volna, ha nincsen nyitva vasárnap pl. az IKEA.
Persze, hogy kényelmesebb, ha minden szolgáltatást akkor vehetünk igénybe, amikor eszünkbe jut. Nem is tudom, miért nem hívhatom fel a fodrászomat éjjel kettőkor, ha cigifüstösen megyek haza egy szórakozóhelyről. Miért kell éjnek idején egyedül hajat mosnom? Komolyan: szerintem ennyi minimális szervezést megtehetünk azért, hogy másnak se kelljen dolgozni vasárnap. Mert gondolom, akik azon háborognak, hogy vasárnap nem nézelődhetnek majd plazmatévé után, azoknak meg sem fordul a fejükben, hogy aznap ők is dolgozzanak.
Nem az a baj, hogy hétvégén dolgoznak, hanem hogy nincsen érdekképviseletük, és a multi a végsőkig kizsákmányolja őket, olyan időbeosztásokkal, ami törvénytelen, mert pl. egy hét minden napján dolgozik, és nincsen pihenője. Persze a munkalapon nem az szerepel, ami a valóság, és hétvégi pótlékot sem kap.
A vendéglátás tradicionálisan ünnepnapokon megy leginkább, az emberek nem hétközben ülnek be étterembe ebédelni. Ott komoly bevételkiesést okozna, ha vasárnap bezárnának. A vendéglősdi nem alapszükséglet, ha nincs nyitva az étterem akkor, amikor az emberek ráérnek, akkor nem mennek étterembe, esznek otthon. Bevásárolni viszont muszáj, akinek szüksége van valamire az üzletekből, akkor is meg fogja venni, ha erre csak hat napja van a héten.
Akkor is ugyanannyit vásárolnánk, ha csak minden másnap lenne nyitva a bolt és akkor is csak két órát :) Csak "kicsit" zűrös lenne.
A vasárnapi nyitvatartásban nem az a jó, hogy így az egész évet vásárlással tölthetem, hanem az, hogy ha éppen aznap jut eszembe valami, vagy akkor van időm, akkor be tudok menni a boltba. Egyébként szerintem tartós fogyasztási cikkeket szombat-vasárnap vásárol rengeteg ember.
A folyamatosan működő gyárak sem állnak le azért, mert hétvége van. Gondolod az ipari alapanyag-gyártást megállítjá? Megsúgom, nem. Azok az emberek sem dönthetik el, hogy akarnak-e dolgozni, vagy sem. A Suzuki gyártása sem áll am meg hétvégén pl. Sőt, naponta 10 órát dolgoznak az új rend szerint, ha jól tudom.
Miért pont a bevásárlóközpontokat?
Az ott dolgozó emberek tisztában vannak azzal, mikor oda jelentkeznek, hogy mit vállalnak.
Lehet vállalni irodai ügyintézői állást, és akkor nagy valószínűséggel a vasárnapot otthon tölti a család.