Biztos hoyg ez a topik temajaba vag? Amugy velemenyem szerint ez egy tipikus kockafeldobos dolog. Plane ha figyelembe vesszuk hogy miket finansziroz tenylegesen a tb es miket nem.
Végül is miért ne, ha drogos kaphat akár éveken át Methadont, az alkoholista rokkantnyugdíjat, miközben tápszert csak félévig...miközben a fejlesztö bölcsik eszméletlen drágák pl egy agyvérzet gyermeknek....miközben rehbilitácios programként 2-3 évet is lakhat havi alig pénzért valahol, s az ok amiért oda kerül a pia vagy a drog...
Ahogy látom, ebben a topikban marakodás van. Mrs.Murphy piros lapot kapott, már csak a pálya széléről figyelhet. A topikot ki fogom takarítani és bekedvencelem.
"Baj nincs, csak toroltettem magam, egesz egyszeruen elegem lett. Volt egy gusztustalan rohogcseles Ildi Encsijenek balesete kapcsan (amikor leesett fejjel a babakocsirol es 3 cm pukli nott a fejen), amiben mikimuki es bokor szorakoztak ezen jot asszem a brutalovis topikon, szoval az volt a pont h azt mondtam, ebben meg virtualisan sem veszek reszt. " no ez hogy is volt?
Gabi elmesélte hogy egyszer felborult a polc, a gyerek meg a könyvek alol mászott ki, mire volt ám felhorkanás, mert milyen felelötlen hogy nem volt rögzitve, stb....ha jól emlékszem Bokor egy idö után megjegyezte, hogy milyen fura hogy nincs azonos értékitélet, mert ugye a polcot a falhoz rögziteni kell, de egy állni, mászni tudo babát a kocsihoz nem....
" 5 eve voltam jelen az indexen, eleg volt. Van elet az indexen kivul, sot! :) Legalabb nem kell reagalnom olyanokra h szarral etetik a gyerekeiket, " No erre konkrétan nem emlékszem. Az nem rémlik hogy valaki azt irta volna hogy koprofágiára oktatja a kölökét...az ujrahasznositás érdekében. Viszont kertes házban, ahol
ki-ki repülnek a pipik idönként elöfordulhat az is...de ilyen halál esetröl nem hallottam....
"1 honaposan hozzataplalnak " no ez Alice lehetet meg esetleg én, amikor elmeséltük hogy mi még ugy tanultuk 6 hetesen mehet az almalé, 3 honaposan a fözi...Jo volt vagy sem az egy dolog, de hogy nem lett a másféle modszertöl kevesebb alergiás söt viszont tény kérdés-persze ennek ezer meg ezer oka van....környezetszennyezés....(itt megjegyezném, hogy a védönöm a 2 hetes székrekedéses picimnek ajánlott egy egy kiskanál szilvalét, mondván tutira egészségesebb mint a sok szarból összetákolt patika szerek....
"egy eveseket veressel nevelnek,"
erre sem emlékszem csak arra, hogy mennyi vita volt/ van azon hogy egy-egy tasli milyen mértékben vágja haza mentálisan a gyermeket....No meg valaki elmesélte hogy egy kis agressziv csemetét, aki örökké bántotta a gyermekét, miként osztott ki és igért be neki a következökre egy nyakast....
Szerintem egy csomo embernek meg sem fordul a fejeben, hogy a foldon allo polcot lehet letra modjara hasznalni. Es erre csak akkor dobben ra, amikor a gyerek felmaszik ra -- es csak szerencse kerdese hogy pontosan mi tortenik. (mondjuk kis fizikat bevetve, ha a polc konnyu, akkor nem lesz olyan veszes a borulas, ha nehez akkor emg nem borul fel a gyerek sulyatol...)
tényleg volt ilyen hogy valaki leirta hogy miként borult a csimotára a polc, erre neki estek hogy a gondos anya rögziti a butorokat, meg egyebek....
Nem volt senkinek semmi sérülése, nem volt nagy baj, csak egy kölök, aki rámászott a szekrényre, amit sokan szoktak....az én Petim egyszer beszorult a legfelsö polcba, ugy kellett kicibálni:)
No most a gyerek az gyerek, a szülö bármennyire figyel mindig lesz egy plusz lehetöség a balesetre...
Ugye Aliz tud a barackfa ága ugy korhadni, mintha semmi baja sem lenne....?
Ha történik egy kis probléma nyilvánvaló hogy a szülö végiggondolja, hogy mit rontott el, de mindenre senki sem tud felkészülni...és kész.
Mint postás néha mesél a körzetben lako kölökökröl...
mesélte hopgy még a régi helyén volt el kurva lüke 5 év körüli...NO ez futot utána, hogy " mit hoztál postás"...meg "hülye postás" és egyebek idönként kavicsokkal dobálta...ez ment már vagy egy éve. Ha a lépcsöházukba ért akkor egyemelettel feljebb már "mit hoztál geci?" Amugy hasonloan köcsög volt az anyjával is....aki csak pironkodott...Azt mondja a párom hogy kész kabaré volt ahogy mentek boltba...a gyerek hisztizet, az anya könyörgöt... Aztán az én egyébként birka férjem elfogta amikor futot mellette fel, hogy ugye hülye postás. Megfogta megrázta és megfenyegette hogy elveri mint a szódás a lóvát...és ha mamának panaszkodik, akkor ugyanugy letagadja, ahogy a kölök letagdja a viselkedését, nyomatékként kicsit meg is rázta a kölköt és elövette a legszigorubb tekintetét... NO azt végülis nem tudom, hogy a gyerek lelki világa összetört-e emiatt vagy sem...de a postás közelébe nem volt paraszt, söt ha meglátta hogy ott van akkor még az anyjával is normális volt. A kedves mama meg csakmondogatta hogy nem tudom mi történt ezzel a gyerekkel, de ha meglátja magát, akkor....talán fél az egyenruhásoktól....
Bocsánat! Gabi írta a 2614 ben, hogy könnyű annak osztani az észt akinek szelíd gyereke van. Most majdnem azt írtam, hogy minden gyerek szelídíthető, de nem tudhatom, mert sajnos nem olyan sok gyerekkel állok kapcsolatban, mint szeretnék. Akikkel kapcsolatban állok a kiskamasz fiam révén, azok szelidek, pedig a tanulás nem erős oldaluk.
Nem mondtam, hogy osztod az észt, én csak leírtam, hogy milyenek az én gyerekeim. Meghogy szerencséd van, hogy a te gyereked megmaradt a járókában. Néha nagyon szerettem volna, ha legalább addig, amíg gyorsan lezuhanyozok biztos helyen lettek volna. Dehát akaratosak és makacsok, mint az anyjuk. :-)
Nem hiszem, hogy nagyon meg lettem volna ijedve, hogy 15 hónaposan még nem járt volna. Ilyenkor nagyok a fejlődési különbségek. Nálunk a családban mindenki nagyon korán felállt és járt, viszont pl. a kisebbik unokaöcsém még 2,5 évesen sem beszélt. Ilyen is van.
Van egy barátnőm, az ő lánya úgy alszik el, hogy leteszi a kiságyba, egy idő után magától elszenderedik, a kezdetektől fogva átalussza az éjszakát, reggel amikor felébred, nem bömböl, hanem "beszélget" az állatkáival. Ahogy a nagykönyvben meg van írva. (Csodálkozik is a barátnőm, hogy micsoda mázlijuk van)
A lányaim 3 éves korukig kétszer aludtak (a mai napig imádnak aludni, akárcsak a férjem), mind a kettő nagyjából akkor indult meg mint a tiéd, szerettek a járókában lenni stb... amúgy meg a 2004-es babákban van egy anyuka, aki már félig megőrült attól, hogy a kisfia már 16 hónapos, és még minidg csak kézenfogva jár...
Nem, nem osztod azt észt, csak neked egyszerűen szerencséd van, hogy csendes szóval is eredményeket tudsz elérni. De emiatt még el kell ismerni azt is, hogy sok gyerek van, ahol a szép szó nem nagyon hatásos - avyga hiába a szép szó, ha az anyjának nincsen elég ideje avagy uram bocsá - türelme.
Lehet, hogy most úgy találod szerencsém van a fiammal, de lehet, hogy akkor kétségbe lettél volna esve. Ugyanis azért volt el jól a járókában, mert sokára indult el. 15 hónapos elmúlt. Nem emléxem pontosan, de 2 éves biztos elmúlt, de még 2x aludt napközben. Persze korán ébredt, 6-kor már mindig, és reggeli után beletettem a "ketrecbe" és visszaaludt, és ugyanígy ebéd után is. Csak éjjel aludt a kiságyban. Igényelte a bekerítettséget, a heverőt kuckósítottuk kartondoboz segítségével, sokáig.
Természetesen könnyebb nevelni csak a babázásra koncentrálva, de mi másért vállaltam volna a harmadikat majd 40 évesen? Életem aranykora volt. Ettől osztom az észt?
Ma délután unalmamban belenéztem két előző topicba ami a hisztiről szólt... az egyikben idike (ki emlékszik rá?) még aktív résztvevő volt, hát érdemes megnézni, hogy az ő tuti véleméynei alapján mennyire anyázós lett az egész. És ő volt a szeretet és a türelem papnője a gyereknevelésben, és ő citálta a legtöbb cihológusi véleményt.
Ehh, szerintem ha a más gyerekéről van szó, akkor mindenki olyan jól meg tudja mondani a tutit... szülővé válni nehéz, és a jót eltalálni nehéz. De én a magam részéről milliószor szivesebben olvasom a "gyarló" anyák panaszait mint azokat, amik valamiféle gyereknevelési könyvből citálnak okosságokat.
Nem mintha ellene lennék a gyereknevelési könyveknek, de azt taapsztalom, hogy ami már manapság van az egy őrület. Egy generáció már felnőtt ezen szeretet-elvek alapján (amúgy meg ki az a barom aki kitalálta, hogy egy átlag szülő nem szeretettel nevel??) és nekem ez nem nagyon szimpi. A hideg kiráz, ha arra gondolok, hogy a következő generáció ennek a nagy szeretetnek meg türelemnek a hatására még rémesebb lesz...
Hát igen, ő a mintaanya, aki fel nem emelné a kezét a csemetéjére, te meg a kegyetlen gyermekbántalmazó mert vonszolni merészelted a gyereked, és sürgősen fel kellett volna jelenteni.
Te nem tettél megjegyzést rá, hogy mit keres a kocsma teraszán egy gyerek? Lehet, hogy leüvöltöttem volna a fejét. Azért utálom az ilyen önkéntes nevelőket, mert olyankor, amikor valaki tényleg bántalmazza a gyerekét, csak úgy kénye-kedve szerint jól elveri, akkor bezzeg kussolnak.
egyszer mentem át az uttesten, toltam gyereket a kocsiban mellette jött Tomi, de az zsupsz az uttest közepén eldobta magát, miközben jöttek a kocsik...nem volt még 2 éves sem....Hirtelen csak egy kissé drasztikus megoldás volt, ha nem akarok kivasalodni két kölökkel, hogy Tomit ugy ahogy volt földönhuzva áthuztam a másik oldalra...(egyébként többször nem dobta el magát...)
Egy csaj ezt végignézte majd elkezdett üvöltözni, hogy miként bánok a kölökkel....mondtam hogy oké, máskor ott hagyom az uton asztfaltmintának...durogott a picsa egy darabig, hogy igy meg ugy...,eg szegény pici...No az a nö tényleg nem lett volna ilyen durva, bizonyára nem is üti a gyerekét, mondjuk én se, de ö e történet alatt is éppen ült a kocsma teraszán lökve a fejébe a szegeccsel megfejelt köbányait....Aztán sokat láttam és az egészen kiskölök ott ült mellette este késön is a kocsma teraszán....
babakocsi nélkül sétáltak a forgalmas úton úgy, hogy az anyja a kezét se fogta csak figyelte állandóan
A kicsivel én sem merném megtenni, a nagy azért ilyen téren sokkal szófogadóbb volt. De azért az ő kezét is mindig megfogtam. Na meg az ő logikája szerint ha a járda a gyalogosoké, az úttest meg az autóké és motoroké, akkor ez azt jelenti, hogy neki az úttesten kell motorozni, úgy szabályos. Első alkalommal nagy veszekedés volt, de utána megtanulta, hogy úttesten nem motorozunk, ha átmegyünk az úton, automatikusan leszáll róla. Egyszer a Ligetben rendezvény volt, lezárták az utat, ennek ellenére ő akkor sem volt hajlandó ott motorozni, mert ott tilos. Mindezt egyetlen vita után, seggrepacsi vagy figyelmeztetés nélkül tanulta meg. A kicsi meg........tojik mindenre.
Szerintem ezekből az ok-okozat magyraázatokból még nem nagyon értenek semmit, azt sem, hogy volt baba nincs baba, max a szelíd duruzsollást fogják fel, és a szelídebb (általában kislány) gyerekek erre is hallgatnak. Elnéztem ma a szomszéd kislányt, olyan 6 héttel idősebb mint az én 13 hónapos Iván unokám, és babakocsi nélkül sétáltak a forgalmas úton úgy, hogy az anyja a kezét se fogta csak figyelte állandóan. Na ezt pl. Ivánnal nem lehetne tenni, ha őt kocsi nélkül vinném sétálni, akkor okvetlenül adnék rá valami hámot vagy ha más nincsen akkor a legnagyobb méretű kutyanyakörvet raknám a derekára karabinerrel (viccen kívül), mert nála állandóan lehet tartani attól, hogy egy pillanat alatt az úttestnek iramodi,k és őt nem az szórakoztatja, hogy az anyja közben mindenfélét magyaráz, hanem az autók, a kavicsok, akármi. Szóval rá sokkal jobban kell figyelni. És ő is csak jópofa játéknak tartja azt, ha mikor a kályhaajtót akarja nyitogatni, akkor rászólok, nem szabad és odébb rakom... ujra és ujra csinálja, azt hiszi az a játék most, hogy ő nyít, én rászólok, odébbrakom jaj de mókás...
Nekem anno le kellett lassítanom az agyamat évekre, míg megszoktam, hogy kizárólag tőmondatokban beszéljek... :-) A nagyobbik kislányomat meg kellett operálni 4 éves korába, mert kancsal volt. No őt valahogy úgy készítettem fel, hogy mindig mikor a szemüveget ráadtam reggel, mondtam, hogy majd elmegyünk a doktorbácsihoz és megcsinálja a szemedet ne félj. Aztán később ahogy okosdott úgy mondtam el neki mind többet erről... mondjuk ő afféle zsúrgyerek volt, azt tette amit mondtam, stb.
És ő olyan volt, hogy állandóan kérdezett, nem volt probléma a magyarázás, mert egyszerűen csak válaszolni kellett, fölöslegesen nem kellett neki előadást tartani...
A kisfiam egyébként még másfél évesen jól elvolt a járókában,
Az enyémek hisztérikus rohamot kaptak bármiféle rácstól, bezártságtól. Még rácsos kiságyat sem használhattunk, a nagy szépen alszik a heverőjén, a kicsinek meg vastag matracot szereztünk.
El nem tudom képzelni, hogy nekem főleg a kicsi, 1 éves kora után nyugodtan játszott volna a járókában. Ez nem jelenti azt, hogy néha ne lenne el egyedül, egyszer több mint fél órán keresztül egy popsitörlővel törölgette a babája fenekét és mondogatta, hogy: kaka, kaka. Csak körbekerítve nem bírnak létezni.
Amikor kinn volt pedig foglalkozva volt vele, csináltunk valami, ettünk, sétáltunk, hintáztun, stb, nem jutott eszébe a konnekror.
Szerencséd van a gyerekeddel. Ha az enyémnek kiraknak 1000 játékot és 1 olyan dolgot, amihez nem szabad nyúlni, tuti, hogy csak azt az egyet akarja elvenni. Ösztönösen ráérez. Valamelyik nap a fiók széléről leszedett valami fehér vacakot, nem is tudtam, hogy az leszedhető és hogy alatta van összecsavarozva, nem is tudtam visszarakni. Erre ő egy mozdulattal visszapattintotta. Az állam a konyhakövön pattant a döbbenettől.
Ez nagy gáz 7 évesen, sürgősen orvoshoz kellene vinni. A gyerek háziorvosával eddig nem beszéltek erről? Szerintem már régen javasolnia kellett volna a kivizsgálást. A barátnőm 3 éves kislánya szorulásos, ő direkt visszatartja a kakilást, szinte kínozza magát. Jártak is vele picológushoz. Szorongó kislány (nem tudom miért, anyukája sokat foglalkozik vele és szeretettel, talán a kistesó érkezése zavarhatta meg), nem is hisztizik szinte soha, mint az én lányom, aki a földön fetreng. De legalább kiadja magából a feszültséget.
Ajajj ez már súlyosabb, ezt nem nagyon lehet tanácsokkal megoldani.... ennek ugyanúgy lehet egészségügyi mint pszichológiai oka, ezzel orvoshoz kell menni, aki mondjuk kizárja az egészségügyi okokat, aztán meg pszichiáterhez vagy lógushoz.
Olyan valamit már hallottam félfüllel, hogy a szobatisztaságra szoktatás idején a gyerek pl. megsértődik, ha azt a szép kakit az anya eltünteti a vécében amit ő csinált, mert hogy az az övé vagy ilyesmi, node ilyesmire hivatkozni mondjuk 7 évesnél már nagyon gázos...