Az Álom az Álomban 8 perc 21 mp, és végig érdekes, szinte magával húz, rángat, irányít, mint marionett bábut a bábos... Ahogy szép, melankólikus dalból átcsap vad, ugrálós, tomboljunk zenévé.. Húúúú, de szeretném ezt már énekkel is hallani...
Hogy mennyivel másabbak az új számok?? Egy kritikus biztos azt mondaná, hogy letisztultak.
De az igazság az, hogy a mai technika csodákra képes.. lehet szépen finomítgatni, tökéleteset alkotni vele.
Csakhogy ők azok a fiúk -ugye tudjuk-, akik képesek ezt élőben is eljátszani:))
Zsolt hangja sokkal szebb, mint volt, Péter szerint "érettebb". A Kármennél például a szöveg sokkal hangsúlyozottabb. Zsolt állítólag 50 perc alatt énekelte fel készre, és nem tévesztett egy hangot sem. A szinti maradt, sőt időnként sokkal meghatározóbb, mint a gitár. Kivéve a basszusgitár, mert azt nagyon nyomatja ám a Peti. :-))) A számok jóval erőteljesebbek, karakterisztikusabbak, mint voltak. Persze teljesen modernek, midenféle kiegészített hangokkal feltuningolt, a zenei szerkezetük is bonyolultabb, az Álom az álomban például szinte elmegy a végsőkig, annyira kihasznál minden lehetőséget addig, amíg átmegy egy másik zenébe. Egy másik zene a zenében. :-) Nem tom érthető-e így leírva. Zseti mondj te is vmit!!! :-))
Valamit írhatnál arról, hogy mennyire mások a dalok, mint a régiek. Vagy hogy változott-e Zsolt énekstílusa, hangja, ami elég meghatározó. Lesz-e benne szinti, attól hogy Lepe nem lesz benne.
Most készítik a fiúk a lemezrevalót a stúdióban. A kiadó kérdéses, majd nyilván kapcsolatokat kell keresni. Ha engem kérdezel, én hiszek benne, hogy az új Kortársakban fantáziát fognak látni a nagy kiadók is. A találkozón a többiek is hallották az ének nélküli számokat, sztem hihetetlenül jól hangzanak, azóta pedig a Zsolt fel is énekelte a dalokat.
A kérdés az, hogy a lemezkiadást...stb -t saját erőből próbáljátok megcsinálni (ez lenne persze a legjobb, így nem kellene a kiadó igényeihez igazodva esetleg a saját elképzeléseiteket elvetni vagy módosítani)...vagy valami kiadóhoz szerződnétek, aki azért némi anyagiakat is feccőlne a produktumba. A CLS RECORDS egyre jobb dolgokat ad ki...sokan inkább velük bizniszelnek.
Egy nagy kiadó feltehetőleg nem látna elég zsét bennetek...így még ha a lemez elkészítésében segítenének is (stúdióbérlés, esetleg hangszerek), a promóció már kérdéses.
A viszonylag kis kiadók egyszerre kevesebb dologgal vannak elfoglalva, kevesebb 'sztárt' futtatnak...így egy -egy általuk kiadott cuccba nagyobb energiát fektethetnek bele...legalább is én így gondolom.
Én a láncolat túloldalán vagyok: eladó és zeneértő vásárló...nem kiadónál valaki.
Hangmérnökként sem akarok már dolgozni soha életemben, mert az nem az önmegvalósítás csimborasszója. Itt Magyarországon igen ritka a saját 'sound' kidolgozásán fáradozó zenekar. Javarészt a külföldi trendeknek megfelelő hangzások előállításán fáradoznak egyébként egyre jobb fülű és technikai háttérrel rendelkező hangmérnökök.
Zseti! Nem akarlak nagyon elszomorítani, de ezek a VHS cuccok nem alkalmasak kiadásra.
A képen hosszú utómunka árán lehetne valamicskét javítani, de akkor sem ütné meg a szintet.
A hangon tudtam valamicskét javítani...de ha csodát vártok, vagy legalább is ennél valamivel jobbat, akkor sajna nem én vagyok a Ti emberetek.
Realtime -ban csináltam a hangba való beavatkozást is. Utólagos szoftveres ügyeskedésre nem volt itthon lehetőségem. A videó helyből ment az asztali DVD íróra...a hang pedig egy digitális keverőn keresztül.
Lényegében csak a parametrikus szűrőkkel játszadoztam: zajt csökkentettem meg talán picit élvezhetőbbé tettem a hangképet, normális kivezérlést adtam...ennyi!
Exciterrel lehetne ugyan pár felharmónikust hozzáadni...picit jobban is szólna...de szarból akkor sem lehet várat építeni. Sajnos!
Ezek szerint eladta vagy ajándékozta a cuccait. Nem tervezte, gondolta, hogy valaha is szüksége lesz rá. Fura, ilyen személyes dolgaimtól sose tudnék megválni.