Keresés

Részletes keresés

gombavadász Creative Commons License 2003.11.06 0 0 207
Nini! Egy Pandamaca! :)))
Remélem, most már legyőzöd majd a technikai akadályokat és gyakrabban köztünk leszel!

A gombácskák földdel rétegezve sokáig bírják.

Egy tanulmányi sétában benne vagyok, de ahhoz neked kéne közelebb jönnöd. Ezt a dög nagy hegyet, ha megfeszülök sem tudom eltolni Gödöllőig. :)))

Azért lelkesít annyira, hogy megjelentél köztünk, mert Te férsz hozzá a legtöbb irodalomhoz és ha a gyakorlati tapasztalataid még nem is túl bőségesek, de számos kérdésre mégis Te adhatnál választ. Mit szólsz például URAL M72 (201) kérdéséhez? Szigorúan elvi síkon persze...

Előzmény: pandamaca (203)
majola Creative Commons License 2003.11.06 0 0 206
Mi alapvetően a Népszigetre járunk, de a Hajógyári sincs messze. Nagyon örülnék egy közös gyakorlásnak és persze gombácskának is, mert az nálunk sajnos fogyóeszköz. Jövő hétre meg tudnánk beszélni valamit? Nekem inkább hét közben jó, de végső soron a hétvége is megoldható.
Előzmény: naish001 (197)
majola Creative Commons License 2003.11.06 0 0 205
Van abban némi irónia hogy ezt pont most írtad...
Ma majdnem elsírtam magam. Otthon gyakoroltunk tegnap- a kutya maga a TÖKÉLY. Ma a kutyafuttatón eldugtam két mintát, új helyre, egyiket épp hogy avar alá a másikat rendesen föld alá. Fél óra múlva mentünk keresni. Az első meglett, éljen-éljen, jutalom. A második is meglett, én: "klikk", Mazs ebben a pillanatban marha boldogan szétpattintotta a kinder-tojást. Azonnal fektettem, senki ne mozduljon, és nekiestem átkutatni azt a 20 négyzetcm területet ahova a gombának esnie kellett. Sehol semmi. Szóltam neki is, hogy ugyan nézzük már meg: keresett, de persze nem talált. Egy idő után ahogy bíztattam megint előjött a "jó, akkor ások ész nélkül " figurával. Értetlenül állok a jelenség előtt mert a múltkoriban pont ezt játszotta el...illetve egy lehetséges magyarázatom van. Létezik szerintetek hogy ez a ribi mintegy magát jutalmazva egyszerűen MEGETTE a gombácskát??? Ha arra hivatkoznátok hogy a kutya nem szereti a sz.gombát, szólok h.Mazsol szívesen fogyaszt mindenféle enyhén csípős savanyúságot, kaliforniai paprikát... És nem az a fajta aki rágja az apportot- tehát szerintem nagyon is tudatosan pattintja szét. De lehet hogy csak túl sokat nézek ki belőle.. Véleményeket várok.
Előzmény: gombavadász (200)
pandamaca Creative Commons License 2003.11.06 0 0 204
Visszatérve a témámra:tulajdonképpen a szarvasgomba termesztés lehetőségeit kutatom Magyarországon, de nemcsak ez érdekel, hanem minden (ökológia, genetika, de gasztronómia, vidékfejlesztés is), ami szarvasgombával összefügg(het). Még mindig fennáll az a kérésem, hogyha valaki kutyával megy gyűjteni, szívesen csatlakozok hozzá, a helyet, ahol járunk majd, természetesen azon nyomban elfelejtem .).
Előzmény: gombavadász (171)
pandamaca Creative Commons License 2003.11.06 0 0 203
Na, végre! Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de nekem nagyon nehezen jön le a gépemre ez a topic, pedig nem ócskavas a kicsike...
Válaszolva pár kérdésre: az ültetvény, úgy néz ki, hogy csak 1 hektár lesz a Cserhátban, mert a vállakozó, akivel együtt csináljuk, beadott egy pályázatott termő mogyoróültevény telepítésére, azaz csak nemesített mogyival próbálkozhatunk, ami jelenleg NINCS Magyarországon, de még Szlovákiában sem... De ez az 1 ha is haladás, jövő héten, ha az időjárás is úgy akarja, telepítünk. Gombát szereztem valamennyit, ami úgy néz ki, hogy elég lesz, mivel kevés a csemete...a vett nyári szgombához kaptam még 1 szem fehér meg vagy 10 deka nagyspórást is, küldöm haza a kutyának, hátha tud vele kezdeni valamit...Tudom, hogy már beszéltetek róla, de megkérdezném: nem igazán akarom lefagyasztani a gombákat, földben vagy homokban nem lehet eltartani?
Előzmény: gombavadász (171)
gombavadász Creative Commons License 2003.11.06 0 0 202
”A mésztartalmat sajnos nem tudom megállapítani.”

Dehogynem. Háztartási bolt. Sósav. Néhány csepp egy műa. pohárba kivett mintára. Ha pezseg, meszes. Mészmentes területen pedig nincs szg., csak a choiromices, de az már naggyából letermett.

Amúgy a leírtak alapján bármi is lehet. Hogy fogsz hozzákezdeni?

Előzmény: URAL M72 (201)
URAL M72 Creative Commons License 2003.11.06 0 0 201
gombavadász és Hölgyek/Urak

Én Dél-Dél Somogyban lakom, a Dráva közelében.
Ezen a vidéken már ritka a lösz, ami a belső Somogyi Dombvidéken egyébként gyakori.
A Dráva miatt ártéri erdőtől kezdve, szinte minden fafajú erdő megtalálható, kivéve a bükköt.
Vannak homoki fenyvesek, akácosok, tölgyesek, égeresek, nyarasok, ezekben a föld feletti gombafajok is teremnek bőségesen, vargánya egyes fajai, galambgombák, őzláb, pöffeteg, rókagomba, kucsmagomba, stb.
A lágyszáruakat tekintve is nagy a változatosság, legtöbbször sok az aljnövényzet, de vannak kifejezetten "tiszta" erdők is, ahol szinte csak néhány fűféle él csak az aljnövényzetben.
A mésztartalmat sajnos nem tudom megállapítani.

Köszönettel Ural

Előzmény: gombavadász (198)
gombavadász Creative Commons License 2003.11.05 0 0 200
Szerintem lassan megérett az idő Mazsinak. Te nem így érzed?
Előzmény: majola (196)
gombavadász Creative Commons License 2003.11.05 0 0 199
Eddig elég egyszerűnek láttam a dolgot, mert ha nincs föltűnően jelezve a magántulajdon, akkor úgy gondoltam, nem kifogásolják az erdei melléktermékekből való haszonvételt.
Az ám, de az utóbbi időben egyre több szarvasgombász ”bérel területet”, vagyis köt megállapodást a haszonvételre. Ilyen területen viszont már lopásnak érezném az illegális gyűjtést.
Én eddig még nem kerültem ilyen kínos helyzetbe. De ha kimozdulok szűkebb pátriámból, akkor engem is érinthet. És nem is tudom, igazából hogy lehetne ellene védekezni. :(((

A 10% nem a bevételre vonatkozik, és akkor a ”tőár” csak egy hagyományos megnevezés lenne?

Előzmény: naish001 (193)
gombavadász Creative Commons License 2003.11.05 0 0 198
Térképről nem tudok, de a jellemző növényzet alapján is boldogulhatunk.
Próbáld meghatározni és megírni a célbavett erdőben mik a gyakori fafajok és ha megy akkor azt is, hogy milyen jellegzetesebb lágyszárúak vannak alattuk. Vagy legalább egy kis sósavat csepegtetve a homokra, vajon pezseg e rendesen, meszes-e a homok.
Nincs most előttem semmi térkép, lehet hogy hülyeséget kérdezek. Ott tényleg homok van, nem lösz?
Előzmény: URAL M72 (194)
naish001 Creative Commons License 2003.11.05 0 0 197
Melyik szigetre mentek ? Ha gondolod, kimehetünk egy időben, hátha tudunk valamiben egíteni, meg tudok vinni apró gombát.
Előzmény: majola (196)
majola Creative Commons License 2003.11.05 0 0 196
Bellával egyelőre nem működik a dolog, minden más érdekli... Otthon gyakorolunk inkább. Mazsi még egyszer megkereste ugyanott a mintákat ahol már reggel is és holnap reggel megint megkerestetem. Aztán továbblépünk a szigetre.
Előzmény: majola (195)
majola Creative Commons License 2003.11.05 0 0 195
Az is jó...:))
Tegnap Mazsol ÉÉÉdes volt: a konyhába rejtettem gombát séta előtt ill. kidobtam 1 elszáradt darabkát a szemétbe. Séta után beküldtem keresni és egyből bejelezte a szemetest.:) Aztán a rendes minta is meglett. Bellát utána engedtem keresni, ugyanott voltak a gombák. Tudom hogy ez így elég lájtos de nála azon van a hangsúly hogy megtanulja hogy mit is keresünk. Ma reggel eldugtam a kutyafuttatón két mintát, ilyen rothadó fűkupacok alá, azt Mazsi úgy 1 óra múlva szépen megtalálta. Most mindjárt viszem a Bellát is (visszatettem u.oda a mintákat) és megnézem mit reagál. Még jelentkezem.
Ural felé: ha hölgyek talán nem is, de nők mindenképpen vannak itt. Ehhez tartsa magát az úr! :))
Előzmény: gombavadász (192)
URAL M72 Creative Commons License 2003.11.05 0 0 194
Urak!
Már rég óta foglalkoztat a szarvasgomba vadászat, olvasom a topic-ot is rendesen. Az lenne a kérdésem, hogy Dél Somogy síkvidékinek nevezhető, homokos talajában élnek-e ilyen gombák. Van-e esetleg közületek aki járt már arra gombászni, vagy gombatérképet merre találok? Köszönettel Ural
naish001 Creative Commons License 2003.11.05 0 0 193
Az erdő kérdéssel kapcsolatban : hogy döntöd el, hogy bemész e keresni ? Mármint az erdő tulajdonosi szempontból ? Ugyanis nincs az erdőre kiírva, hogy kié, még a bejárathoz sem (amelyik mondjuk körbe van kerítve), és kideríteni néha elég hosszú idő, ha egyáltalán ki lehet. Egy erdő kezelővel már beszéltem, ők tőárat kérnek, 10%ot, pénzben. Kérdés : mennyi a tőár ?
Előzmény: gombavadász (192)
gombavadász Creative Commons License 2003.11.04 0 0 192
Én nem ismerem a vadászokat, de azt már visszahallottam, hogy ők ismernek engem. :)))

A jól látható jel tényleg nagyon fontos. Van egy topicitt, ahol az induló téma az volt, hogy mikor (nem) lövi le a vadász a kutyánkat. Ha tudod, érdemes átolvasni legaláb a 461 után következőket!

Hogy haladtok?

Előzmény: majola (191)
majola Creative Commons License 2003.11.04 0 0 191
Egyébként ismered a környékbeli vadászokat? Én úgy képzelem hogy majd a mentőkutyás hámjában dolgozom a Mazsival- egy bazi nagy vörös keresztre csak nem lőnek.. hacsak nem nézik céltáblának. Annyi állat van.:((
Előzmény: gombavadász (190)
gombavadász Creative Commons License 2003.11.03 0 0 190
No ma bejött nekem, amiről valamikor a topic elején írtam:
Meredek, bozótos hegyoldal, kutyám egyre gyorsuló mozgással eltűnik felettem a sűrűben. Loholok, kapaszkodok utána, közben fohászkodom, és a bizalomról elmélkedem. (Nem kiabálok. Az olyan snassz lenne tőlem.) Vagy száz méterrel följebb találkozom vele. Már szembe jön, szájában egy méretes gombával. Hu...
Amúgy nem nagyon értem, talán a hegyen átbukó szél hozhatta ilyen messzire a szagot. Ekkora távolságból még neki sem volt soha találata.
majola Creative Commons License 2003.11.03 0 0 189
oké, próbálkozunk...
Előzmény: gombavadász (188)
gombavadász Creative Commons License 2003.11.02 0 0 188
Most látom, nem a kérdésedre válaszoltam. A kaja apport arra jó, hogy ne rágja össze a gombát. Hogy ne kaparja szét, az egyszerűbb. Hamar kell kínálni neki a jutalmat, mindjárt abba hagyja az ásást. Ha ezt gyakran így csinálod, már az első kapirgálások után tekergetni fogja a fejét, és várja a jutit.
Előzmény: gombavadász (187)
gombavadász Creative Commons License 2003.11.02 0 0 187
Nem tudom mire képesek az egyes fajták!
A labi ”puha szájú” kutya. Nálunk a gyakorlás száraztáp meg csontocskák apportja volt. No meg bemutatókon a tojás, mert az olyan látványos. (A hibázás is :))) ) Gondolom, ha ezek mennek, akkor a gombával sem lesz gond. De azt nem tudom, nem lépi-e túl egy más fajtájú kutya korlátait az ilyesmi. Mert akkor persze nem érdemes vele kínozni.
Ha megpróbálod, gondolom nagy darabok felől érdemes haladni a kicsik felé. Egy nagy darab kiszáradt, letisztított marhacsont nem lehet gond. Aztán majd rájössz, hol a határ.
De megismétlem. Ez működött nálam, labradorral, meg régen törpe uszkárral. Egyéb tapasztalatom nincs.
Előzmény: majola (186)
majola Creative Commons License 2003.11.02 0 0 186
A legjobb úton haladok az ország (világ?) első sz.gomba-elhagyó kutyája kiképzésében...:(((
A kutyafuttatón elástam 2 mintát, épp csak a föld alá, és kb 6 óra múlva mentünk keresni. Miután megbeszéltük hogy nem egyéb kutyák nyomaira vagyok kíváncsi (némi verbális agresszió is felmerült) egy mintát megtalált Mazsi, a másodikat is, de azt úgy fogta meg hogy a k.tojás szétpattant, gombácska nem lett meg. Ez persze nem az ő hibája, volt jutifalat de most azon gondolkodom hogy nem lenne-e jobb letiltanom az ásásról? Mert ahogy ész nélkül nekiesik néha kaparni az semmi jóra nem vezet. Vagy még nagyobb mintákat használjak? Vagy szitával menjek kerestetni? HELP!!
Köszönöm az irodalmi tippeket.
Előzmény: gombavadász (185)
gombavadász Creative Commons License 2003.10.31 0 0 185
Hűha! Tényleg megfeledkeztem az irodalomról, pedig egyszer már mintha kérted volna...

Az alapmunka:
Hollós László: Magyarország földalatti gombái (1911)
Nyugi, reprintben hozzáférhető, méghozzá elviselhető áron. Árusítják például itt.

Szintén nagyon alapvető lenne, és kicsit frissebb:
Szemere László: Föld alatti gombavilág (1965)
Én könyvtárból szereztem meg. Ki akarták dobni!

És szerencsére ma már sok minden megtalálható a weben. Indulásnak legjobb a http://www.szarvasgomba.lap.hu

Előzmény: majola (183)
naish001 Creative Commons License 2003.10.31 0 0 184
Megszállunk valahol a környéken. Most nézek valami turista szállót. Nyáron én is aludnék az erdőben, mondjuk kocsiban, kint nem mernék, nehogy rám lépjen valami. Mondjuk Snoop jelezne.
Terfezia állítólag (Zoli) már nincs, egyik oldalról, másikról állítólag a kutya nem jelzi.
Az interneten találsz gomba infót a www.szarvasgomba.lap.hu n.
Előzmény: gombavadász (182)
majola Creative Commons License 2003.10.31 0 0 183
A tiéd, nálam csak kidobódik egy idő után.:)
Szerintem ha a kutya már tud keresni, bármit, nem gond. Szólt az amatőr... De komolyan: a spánielem 13 éves, szegény már nagyon rossz állapotban van de amikor még egy másik kutyámmal sajtival gyakoroltam a kerestetést, és utána kiengedtem őt a kertbe, hajszál pontosan lekereste az összes helyet ahol sajti volt korábban. Vele fénykorában labdát kerestettem úgy, hogy elfektettem valahol ahonnan nem látott, bevágtam a labdát egy áthatolhatatlan tüskebozótba és elküldtem érte. Mindig megtalálta... Sajnálom hogy akkor még eszembe sem jutott sz.gomba. Bellával (öreglány) az a probléma hogy baromi lelkes, felpörög és ész nélkül keres. Összevissza, túlszalad, elfárad mert 20-szor jár be egy helyet... És mindkét oldalt műtött a csípője tehát komoly igénybevétel szóba sem jöhet. Ezenkívűl a pontos jelzésre kell megtanítanom mert az neki nem megy. Tegnap a lakásban keresés jól ment, miután sikerült megmagyaráznom hogy mi a fenét is keresünk...Mazsol még nem kapott szárnyakat tőle de nem úgy képzeltem hogy egyszerre kereststek velük hanem ha látom hogy Mazs idétlenkedik elfektetem és kereshet a Bella. Ha egyszerre keresnének Bella még dekoncentráltabb lenne mert fél szemmel mindig a Mazsit lesné...
Kérdés: tudnál irodalmat ajánlani gombákról? Kezd kínos lenni hogy nem értem amit Naish-sel beszéltek.
Előzmény: gombavadász (178)
gombavadász Creative Commons License 2003.10.31 0 0 182
Két napos túra? Hogy oldjátok meg a szállást? Azt hittem, csak én vagyok olyan félnomád, hogy ilyenkor kint aludjak az erdőben:)))
Terfezoidát még nem kerestetek? Annak lennie kellene Pest környékén.
Előzmény: naish001 (181)
naish001 Creative Commons License 2003.10.31 0 0 181
A Bükkben egy helyen találtunk mesantericumot, aestivumot és excavatumot. Egészen kicsi, fekete borsónyi darabokért is megáll, csak kikotorja, és a kikotort anyagban kell vele kerestetni, de látni hol lehet a gomba, mert elkezdi ezt a bólogató mozgást a fejével, és látom hogy az orrával guritgatja. Másik helyen gyönyörű brumálékat egy fészekben, a legnagyobb 10 gr volt, a Zoli szerint ennél nagyobbat ritkán találni. Hétvégén is tervezzük, hogy felmegyünk 2 napra.
Előzmény: gombavadász (179)
Kandirozott Meduza Creative Commons License 2003.10.30 0 0 180
.
gombavadász Creative Commons License 2003.10.30 0 0 179
Ha kérdezhetek még egyet: melyik fajokat sikerült eddig megtalálnotok?
Azért vagyok ilyen kíváncsi, mert a Te kutyád az első, amelyik így a szemünk előtt válik profivá.
Előzmény: naish001 (177)
gombavadász Creative Commons License 2003.10.30 0 0 178
A delfinért adok Tigrist, vagy egy összerakható lovat! :)))
A verseny hasznos dolog. Nálunk már volt, hogy jól jött. Fiam nem egészen profi óriás uszkárját például nagyban doppingolja.
Nagyon kíváncsi vagyok, mire juttok az öreglánnyal! Többször kérdezték már, hogy vajon eredményes lehet-e idősebb kutya kiképzése? Nekem nincs tapasztalatom, várom, hogy mesélsz majd az eredményekről.
Előzmény: majola (176)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!