Keresés

Részletes keresés

Arentiro Creative Commons License 2013.01.29 0 0 3218

Elmagyaráznád nekem, hogy ezzel most mi volt a baj?

Vagy csak te nem érted, hogy miért írta?

Előzmény: Gio1977 (3209)
Vad Creative Commons License 2013.01.29 0 0 3217

főzés okán sznobgyalázó vicces írásokat, amin még nevetni is lehet.

új darabhoz jól jönne egykét ilyen

Előzmény: Bertrand de Beaufourt (3216)
Bertrand de Beaufourt Creative Commons License 2013.01.29 0 0 3216

mi?

Előzmény: Vad (3214)
Tóthika Creative Commons License 2013.01.29 0 0 3215

Gondolom, megtalálja a megfelelő kapcsolókat, tengerparti portrét nem éjszakai beállítással fotóz, nem makróz rá az alany pattanásaira, nem hagyja le a szükséges végtagokat (pl. fej), nem elmosódott, bemozdult pacnikat látni majd a képernyőn/fotón, ilyesmi. A jó képarányok és a kompozíciós készség már bónusz. :)

Előzmény: Vad (3213)
Vad Creative Commons License 2013.01.29 0 0 3214

ilyet te is írhatnál. lehet, hogy meg is köszönném ...

Előzmény: Bertrand de Beaufourt (3211)
Vad Creative Commons License 2013.01.29 0 0 3213

uh.

mifasz az a félprofi?

Előzmény: VinnieJones (3208)
Vad Creative Commons License 2013.01.29 0 0 3212

és ez most zavaros is kicsinyt...

Előzmény: Szaganaki (3207)
Bertrand de Beaufourt Creative Commons License 2013.01.28 0 0 3211

Nyihihi :-)

Előzmény: LUCzI FERencz (3210)
LUCzI FERencz Creative Commons License 2013.01.28 0 0 3210
Előzmény: Bertrand de Beaufourt (3205)
Gio1977 Creative Commons License 2013.01.28 -1 0 3209

Hajo utak topic:

"

Most megint végigolvastam a hozzászólásokat is , jópofa ötletek vannak benne.

PL. AZ AJTÓK , A FAL VASBÓL VAN, LEHET VINNI MÁGNESEKET, AMIVEL FELRÖGZÍTHETSZ DOLGOKAT.

az ajtó külsejére is érdemes feltenni valamit, hogy könnyebben megtaláld a kabinodat.

Érdemes vinni egy autó illatosítót, mert az ételszag ellen.

Sokan visznak Lysol fertőtlanítő sprayt a norovirus ellen.

Az ágy alatt sok hely van!!  stb.

"

Jajajjj............................ Tudom, hulyek mindenhol vannak, de akkor is. Aaaaaaaaa

VinnieJones Creative Commons License 2013.01.28 0 0 3208

Hálásan köszönöm! Megnyugtattam férjet, akkor vele megyek.

Másik kérdés jutott eszembe, tud-e vki olyant Phuketen, hogy odamegyek egy ottani fotoshoz es megkérem, hogy térités ellenében csináljon már rólam-rólunk néhány tengerparti legalább félprofi képet?? Volt valakinek már ilyetén élménye? Vagy tipp milyen cimszavakat irjak balra?

A Thaiföld Hátizsákkal mindíg hozza a kötelezőt. :)

Szaganaki Creative Commons License 2013.01.28 0 0 3207

Igen, valahol itt kell keresni a lényeget; egy tájegység hagyományos ételeit determinálja az éghajlat, az eredeti növényzet. A történelmi Magyarországon és attól északra nem termett meg az olíva és más olajos növény sem volt jellemző, viszont a sertés tartás természeti lehetőségei adottak voltak, a zsírjával pedig lehetett főzni, viszonylag olcsón nagy mennyiségben lehett fehérjét és kalóriadús táplálékot előállítani. A pörkölt-gulyás jellegű ételek is úgy alakultak ki, hogy az alföldről hatalmas csordákban hajtották ny-európába és az észak-adriai kikötőkbe a marhákat és a gulyásoknak enniük kellett, de konyhát nem vihettek; maradt tehát a szalonna mint zsíradék és a száraz tészta, hús meg volt :)

De azt hiszem már nagyon eltértünk az eredeti topik témától...

Előzmény: Bertrand de Beaufourt (3206)
Bertrand de Beaufourt Creative Commons License 2013.01.28 0 0 3206

Azt nem értem, bazzeg, hogy miért nem eszik az istenverte fogyókúrázó három töltelék helyet egyet, kb. ugyanott lenne, csak legalább finomat étkezne közben.

Egyébként a tőtött káposztába pont jó a jó olivaolaj (mondjuk szűretlen), mivel ez alapvetően egy mediterrán kaja, azért lett zsírral csinálva Magyarba', mert a faolaj dárga volt, csak a polgárok engedhették meg maguknak.

Előzmény: Szaganaki (3204)
Bertrand de Beaufourt Creative Commons License 2013.01.28 0 0 3205

Alapszabály: a vajtól _minden_ finomabb lesz :-)

Előzmény: LUCzI FERencz (3203)
Szaganaki Creative Commons License 2013.01.28 0 0 3204

Akkor egyszer nézd meg amit a TV Paprikán Serényi Zsolt alakít Béres Alexandrával :)

Töltött káposzta olivával dúsított Vénusz olajon pulyka mellből 0 %os kefírrel ízesítve...

Előzmény: LUCzI FERencz (3203)
LUCzI FERencz Creative Commons License 2013.01.28 0 0 3203

Legborzasztóbb dolog amit eddig láttam valami TV-s főzőműsorban: Gyönyörű füstölt húsos szalonnát, a mi kolozsvárinkhoz hasonlót mutogatott az - emlékezetem szerint angolszász - szakács és egyszer csak azt mondta: ezt a szalonnát süssük ki _vajon_... Na itt ledobta az agyam a gépszíjat.

Előzmény: Bertrand de Beaufourt (3198)
Bertrand de Beaufourt Creative Commons License 2013.01.28 0 0 3202

A szuvidolás (http://en.wikipedia.org/wiki/Sous-vide) nem tradicionális módszer.

Előzmény: kirgizke (3201)
kirgizke Creative Commons License 2013.01.28 0 0 3201

Ezt mi is láttuk. Egyébként utálom a tenyérbemászó képét ennek a Varun Sharmának, de mivel Magayrországon járt, kíváncsiságból megnéztük a műsort.

A "paprikáscsirke" tényleg nagyon gáz volt, semmi köze az igazi paprikáscsirkéhez. Az olajon pirítás még hagyján, de az hogy a húst egy műanyag fóliában főzték ki, és hogy a végén valami bazsalikomos szósszal is meglocsolta az egészet, na az nagyon gáz volt.

Gresham ide, vagy oda, ez totál kiábrándító volt.

Előzmény: Szaganaki (3195)
Vad Creative Commons License 2013.01.28 0 0 3200

OFF

ja, mert a zsír ízét nem adja ki :)

régóta csak olíván vagy vajon kezdek, nem hiányzik a zsír - nem egészségügyi szempontból -, kétségkívül más lesz, de nem mondhatni, hogy nem finom.

kivéve egy jó oldalasnál. vagy pl. lencsefőzeléknél, mer ott füstölt császár, oszt jónapot

Előzmény: Szaganaki (3199)
Szaganaki Creative Commons License 2013.01.28 0 0 3199

Annyiban mindenképpen vitatkoznék, hogy olajon a paprika nem adja ki az ízét, pontosabban egészen más lesz. Én pl. zsírszalonnát veszek és kiolvasztom, a hagyományos magyar ételeket ezen készítem vagy libazsíron, de nyilvánvaló, hogy pl. egy olasz pastát olíva olajon.

Előzmény: Bertrand de Beaufourt (3198)
Bertrand de Beaufourt Creative Commons License 2013.01.28 0 0 3198

Jó, persze, a szállodák nagy része fos, de attól még lehet olajon készíteni paprikás cuccokat. Nem a helyes vagy helytelen (trad vs. neológ) alapanyag-választás határozza meg a konyha objektív értékét, hanem az alapanyag minősége, elkészítés igényessége.

Ha tehát a FS-ben bresti vagy jóféle magyar takarmányozott, szabadon nőtt csirkéből csinálja az adott kaját, és legfinomabb olívaolajon süti, stb, akkor nem rossz lesz, hanem más. Akkor lesz rossz, ha préselt kockazsíron igénytelen paprikából és sötétben nevelt nyomorcsirkéből csinálja az amúgy trve trad paprikáscsirkét.

Előzmény: Szaganaki (3197)
Szaganaki Creative Commons License 2013.01.28 0 0 3197

Szladi=szálloda :)

Egyébként tudom én mi a "fúziós konyha" (amikor átírják a receptet a saját szájuk íze szerint), csak akkor azt nem nevezzük echte csirkeparikásnak, hanem pl. Párolt csirke nemes lovag módjára :) A szállodákban hülye sztereotípiáknak, nagyképű utazók és az aktuális divatirányzatoknak akarnak megfelelni.

Ha pl. egy szakács paprikás alapu ételt olajon készít az egyébb aljasságokra is képes.

Egyébként tisztességes, jó kaját én még szladiban nem ettem; csak oda szabad menni, ahová a helyiek járnak és ez nem kifőzdét jelent, hanem a frankót. Én évtizedek óta azt csinálom, hogy megkérdezem a személyzetet, hogy Ők hová járnak munka után; na az a frankó!

Sztem...

Előzmény: Bertrand de Beaufourt (3196)
Bertrand de Beaufourt Creative Commons License 2013.01.28 0 0 3196

Mondjuk a FS nem a szar konyhájáról híres, ez ilyen továbbgondolt csirkepaprikás :-)

Viszont, mi az, hogy szladi?

Előzmény: Szaganaki (3195)
Szaganaki Creative Commons License 2013.01.28 0 0 3195

Tegyük hozzá a történethez - és most nem csak az ebben a topikban olvasható megnyilvánulásokra gondolok -, hogy a legtöbb irodával utazó teljesen elveszíti a realitásérzékét. Úgy van vele, hogy mivel neki sok pénz amit kifizet a maximumot akarja kapni, sok esetben a realitásokon messze túl is. Tudomást sem vesznek arról, hogy ez is csak üzlet és a szolgáltató nyilvánvalólag ellenérdekeltségű, az minden lehetséges módon próbál spórolni miközben a látszatban egyrészt "veri a habot", másrészt pedig próbál a hülye sztereotipiáknak és az éppen aktuális divatirányzatoknak is megfelelni. Tegnap este láttam egy filmet Bp-ről a Travel-en; a Four Seasons hotel séfje úgy követte el a magyaros csirkepaprikást, hogy olajon (!) csinált hagymával paprikával egy alapot a csirkát pedig alufóliába tekerve főzte meg vízben, majd kibontva, elegánsan felszeletelve tette erre az alapra.

Ezt a történetet nyugodtan lehet aplikálni ezekre a hajó utakra is; alkalmanként 5 ezer adagot csak nagyüzemi tchnológiával lehet legyártani; a klasszikus főzésről, vendéglátásról ott szó sincs.

Tudom én jól, hogy sok mindenhez nem értek, de a konyhához véletlenül egy picit igen; én már régen megtanultam, hogy szladiban nem eszünk, a parti első étterem soron sem, ott pedig végképpen nem, ahol az étlap vastagabb mint a Háború és béke. De ha ezt józan észérvekkel megpróbálod elmagyarázni itt néhány olvtársnak Te leszel a fekete seggű, a troll bajnok, erről tehát én már régen letettem, maradok a csendes derünél.

Előzmény: geodo1 (3193)
Szaganaki Creative Commons License 2013.01.28 0 0 3194

Az a topik nálam is egy állandó humorforrás; irgalmatlan baromságokat képesek írni egyesek.

Előzmény: geodo1 (3193)
geodo1 Creative Commons License 2013.01.27 0 0 3193

Volt valaki március elején? Mert az lenne a kérdésem, hogy miylen idő volt? Ki lehetett-e menni a fedélzetre? Vagy nagyon fújt a szél. Medencékről olvastam itt ezt is azt is, valakinek fel volt töltve, valakiknek nem, de hideg a víz nem fűtik, a bentiek melegek, jaccuzzi is.

Tunisban ilyenkor azt láttam a neten, 15-17 fok van. Persze, ez az adott időjárástól függ, csak kíváncsi lennék, másoknak milyen idő volt e tájt! Minden városban nyílván más, és az adott időjárás befolyásolja.

Az biztos, a pakolás szempontjából , ez az időszak a legrosszabb, mert kell vinni hidegre felkészülve és melegebbre is, na és a coctail ruha, elegáns öltözetet is. :)

Valaki vasaltatott? Vagy mosatott? Ha igen, mennyibe kerül?

a mindig felfrissítő hajós utak-ból. :)

Infomaker Creative Commons License 2012.12.01 0 0 3192

Picard kapitány facepalm :) mint ez 

Előzmény: Vad (3186)
Szaganaki Creative Commons License 2012.12.01 0 0 3191

Nyilván nem :)
Lehet hogy pontatlanul, vagy éppen erősen fogalmaztam, de biztos vagyok abban, hogy értitek kire-mire gondoltam.

Előzmény: Panel Proli (3190)
Panel Proli Creative Commons License 2012.11.30 0 0 3190

És ebben a történetben az "élelmes ember" számomra csak egy ócska kis piti tolvaj!

Nade én itthon is egy füllel ellátott műanyag korongot használok arra a célra, hogy a  bevásárlókocsiba tegyem, ameddig a kocsit használom. Szóval én is piti tolvaj vagyok :-(((

Előzmény: Szaganaki (3182)
tefi Creative Commons License 2012.11.29 0 0 3189

Én sem adtam még el a kocsit felárral...:)

Előzmény: Szaganaki (3188)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!