Keresés

Részletes keresés

hoffarta Creative Commons License 2003.04.03 0 0 65
pl. én kérnék, ha nem gond.
Előzmény: Thor (64)
Thor Creative Commons License 2003.04.03 0 0 64
Mi két hete tisztítottuk ki, és felfedeztem, hogy a tavirózsa már három hajtást hozott. Pedig akkor ezt még _biztosan_ jég alatt csinálta :)
A sellővirágom meg elszaporodott: 1 tövet vettünk két éve és most 3 van. Én nem szoktam őket kivenni télire a tóból, mert bár tövig befagy, érdekes módon mindig túlélik a növények. A pincében nálunk meleg van és sötét, szerintem az rosszabb lenne.
A sellővirág nekem így már kicsit túl sok (pici a tav), ha kér valaki, 1 tövet szívesen átadok.
Előzmény: demjengi (63)
demjengi Creative Commons License 2003.04.03 0 0 63
Sziasztok. Tegnap kitisztitottuk a kis tavunkat. A viziíriszről levagdostam az elfonnyadt leveleket. Hihetetlen, hogy a teljesen befagyott tavat túlélte. Tavaly a pincébe teleltettem, ennek köszönhetően februárban virágba borult. Remélem, idén a szabadban látom virágozni.
A tavaly ültetett barackfánkon megjelentek a rügyek, nagyon örülök, hogy ez is túlélte a telet. Csak a szárak vége látszik elfagyottnak, ha enyhűl az idő ezeket levágom.
Mit kapirgáltok a kertben? A mályvabokrot (vagy hibiszkusz) meg kell metszeni?
leddy Creative Commons License 2003.04.01 0 0 62
Koszonom a hozzaszolasokat, hetvegen kimegyek es megnezem mit lehet tenni az ugy erdekeben, de lehet, hogy tenyleg hagyom a barackfamat, hatha egyszer magatol meggyogyul :)

Leddy

bbtop Creative Commons License 2003.04.01 0 0 61
Na lehet hogy mar nem aktualis, de a sargabarck temaban megkerdeztem az uramat, o a gyumolcstermeszto a csaladban, az o javaslata: most tavasszal csak az elhalt agakat es az egymast keresztezo vagy rossz iranyba novoket metszed le, ha nagyobb metszest akarsz veghez vinni, azt a nyaron kell csinalni miutan mar letermett. A korai metszes miatt mindenfele betegseget osszeszedhet.
Szerintem meg az hogy nem termett rengeteg mindennek "koszonheto", korai fagy, rossz ido a beporzas idejen, vagy ugy ahogy van nem szereti a klimat ahol van. Itt peldaul ahol mi lakunk (del-anglia) olyan huvosek a nyarak, hogy barackot csak nagyon meleg napos kertben lehet termeszteni, azt is keritesre nevelik, ugy hogy minden agat es gyumolcsot erje az a keveske nap amit kap. Ezzel otthon elonyben vagy. Jo metszest!
Előzmény: leddy (54)
kígyószisz Creative Commons License 2003.04.01 0 0 60
Szia! Én már használtam szárított marhatrágyát, amikor bokrokat ültettem (ősszel). Kicsit /de tényleg csak icipicit/ büdi volt, amikor még frissen megázott. Aztán már nem. Az is csak enyhén, de az én orrom nagyon érzékeny :-)))) Inkább az a tapasztalatom vele, hogy "kevés", azaz a tápértéke nem nagyon tartott ki tavaszig, ezért most kellett kis műtrágyát is használnom. De inkább kevesebb, mint túl sok :-)))
Ettől függetlenül, környezetbarát anyag, s most, hogy újra telepítem az egész füvet, ismét fogok venni.
Előzmény: demjengi (58)
pireisz Creative Commons License 2003.04.01 0 0 59
Helló Demjengi!
Hát ne csodálkozz az idő egyszer ilyen, máskor olyan. Itt az április!
Én használtam ezt a zsákos marhatrágyát, nagyon jól bevált a rózsák alá, de hát soha nem tudok annyit venni, hogy az egész kertre tegyem.
Magokat sajnos az idén még semmit nem vettem. Több okból is. Viszont most már nagyon kellene és vasárnap, ha nem fog esni énis megpróbálok ültetgetni.
Előzmény: demjengi (58)
demjengi Creative Commons License 2003.04.01 0 0 58
Szia Pireisz!
Most nem nyúlok a császárkoronához, de azért felejtem el mindig átültetni, mert ősszel már eszembe se jut. Körbevettem három ággal, ne hogy valaki letapossa.
Bevittem este a virágokat a teraszról, mert fagyot jósoltak sajnos.
A múltkor a gazdaboltban láttam nagy zacskóban marhatrágyát. Valaki használt már ilyet?
Tudja valaki, hogy a mályvabokrot kell metszeni?
Tavaly ültettünk barackfát, de nagy a gyanúm, hogy megfagyott. Már rügyeznie kellene.
A héten akarom elültetni Alsótekerestől kapott sziklakerti magokat. De jó volna, ha kikelnének.
Előzmény: pireisz (52)
fintorgó Creative Commons License 2003.03.31 0 0 57
Jajistenem ez nem rózsa!

Menj el egy könyvtárba és keress egy metszéssel foglalkozó könyvet.
Vagy: Ne is csinálj első évben semmit a fával, csak figyeld, hogy "működik".
Vagy: Néhány ágat metssz meg a könyv útmutatásai alapján és figyeld mi történik.

Először is a száraz(ha van ilyen) gallyakat ágakat kell levágni.
Ahol már piros és felfúvódott, láthatóan nyílás előtti a bimbó, na abból virág lesz. Ha minden jól megy, ebből lesz a barack. Ha ezeket levágod, úgy mint a rózsánál,(mélyen, rövidre) akkor termés nélkül maradsz.
Ennél kisebbek a levélrügyek.

Szerintem az a legjobb, ha idén nagyon figyelsz és fényképezel, esetleg jegyzetelsz, akkor már jövőre jobban megy a téma.

A szomszéd bácsit tudom a legjobban ajánlani. Engem az apukám tanított... :(

Előzmény: leddy (56)
leddy Creative Commons License 2003.03.31 0 0 56
Fintorgó, koszi a tanacsot. Azt irod, hogy pirosbimbosan, na de hol? Hanyadik pöcök felett kell? (valami remlik rozsametszes orarol :)

Leddy

Előzmény: fintorgó (55)
fintorgó Creative Commons License 2003.03.31 0 0 55
Sziasztok!

Leddy a sárgabarackot pirosbimbósan szoktuk metszeni. Lassan lehet.
A fagy időjárás kérdése, metszéssel nem tehetsz ellene semmit. Ha van a szomszédban szépen ápolt kert, én megkérném a gazdáját segítsen nekem. Biztosan szivesen megmutatja ő hogy szokta. Nem szégyen egy hozzáértőtöl tanulni. Jó a szomszéddal jóba lenni. :-))
Nekem is van barackfám az utóbbi években elfagy amikor virágzik, olyan helyen él. Az itthoni viszont, mert védetteb helyen van, terem.

Előzmény: leddy (54)
leddy Creative Commons License 2003.03.31 0 0 54
Sziasztok!

Nem vagyok nagy kertészkedő, ill. a virágokig jutok csak, de nemrég vettünk telket és abban van egy sárgabarackfa, amit ugy gondolom vissza kéne metszeni, mert két éve nem termett, mindig lefagyott. Gondolom, ha visszametsszuk, akkor talán történik valami :)
Elárulnátok, hogyan csinaljam?

Előre is köszi
Leddy

bbtop Creative Commons License 2003.03.31 0 0 53
Ilyenkor mar en is kint vagyok a kertben hetvegeken, de az iden nem sok mindenbe fogtam bele, mivel nemsokara koltozunk egy masik hazba, igy inkabb csak gyomlalgatok es egy ket cserjet amin elhalt agak vannak metszettem le. Ezt a mostani kertet sajnalni fogom, mert sok szep novenyt ultettem bele. A hatso kertben peldaul a lilaakac ami a keritesre fut tavaly viragzott eloszor es olyan szep volt, iden is tele van ruggyel. A haz elott pedig tavaly ultettem egy bordo viragu clematist, ami eppenhogy csak elkezdett noni. Nem fogok sok mindent kiasni es magammal vinni, mert a novenyek nagyresze mar at lett tobbszor ultetve es szepek ott ahol vannak, csak ezen a clematison es meg egy trachelospermum-on filozom, ezt talan erdemes lenne. Az uj kertunk valamivel nagyobb lesz es sokkal naposabb is, ugyhogy most errol szovogetek almokat inkabb. A kolleganom mar elrakott par palantat, a kerti iszalagot is, mert en iden nem ultettem a koltozes miatt, de talan az uj kertben lesz hely egy kis uveghaznak is es akkor johetnek magrol az egynyariak. Nektek mi a kedvenc viragagyitok?
Előzmény: demjengi (51)
pireisz Creative Commons License 2003.03.31 0 0 52
Helló Demjegi! Megtaláltam a másik topicban a gombatrágyás helyet, csak még azt nem tudom, hogy van az Éles sarok. Persze nekem nem kell egy egész autóval, hiszen kicsi a kert, hová tegyem. Viszont szükség lenne rá. A Császárkoronát ugye nem most akarod átültetni? Mert nem fog virágozni, tavaly én is úgy jártam. Viszont tényleg jobban szereti a napfényes helyet. Már tényleg alig várom, hogy beinduljon a kert növekedése. Egyenlőre csak nézegetem, hogy a télen mennyi rózsa fagyott ki! Szörnyű sok. És ami megmaradt az is elég csunya. Talán sok volt a hó?
Előzmény: demjengi (46)
demjengi Creative Commons License 2003.03.31 0 0 51
Hétvégén megtörtént a lemosó permetezés, konyhakert felásva, dughagyma elültetve. Felkapálgattam az árnyékliliom körül az árok mellett. Az árokból kigereblyéztem a szemetet. AZ árnyékliliomok közé kis galyakat tüzködtem a metszésnél lehullottakból. Ezt azért csináltam, mert a liliom töve még alig látszik, így mindeni letapossa, aki a kocsiból az árkon keresztül közlekedik.
Egy-két virágot áthelyeztem, a szellőrózsa gumolyát kiültettem a virágyágyásba. A hajnalka pár nap alatt akkorát nőt, hogy kivettem a keltető tálcából, és kisebb ládába tettem. A leírás szerint májusban kellene kiültetni, de ha ilyen tempóban nő, akkor azt nem lehet megvárni.
Egyenlőre a teraszon vannak a muskátlik, begóniák, dáliák, hibiszkuszok, leanderek, ricinus bokor (még nem bújt ki), rododenron. Utóbbi, most nyílik, és elképesztően gyönyörű sötét meggyszínű virága van.
Ti mit csináltatok a hétvégén?
bbtop Creative Commons License 2003.03.28 0 0 50
Meg mindig nem jartam sikerrel, nem ertem, mert a tobbiek ezek szerint meg tudtak nyitni.
Bennem lehet a hiba...
Előzmény: msebubu (49)
msebubu Creative Commons License 2003.03.28 0 0 49
Szia!

Az elso linkelesem nem lett jo, de a 44-es hozzaszolasomban mar biztosan jo a link. Ha ugy se jo, akkor elkuldom neked a kepeket.

msebubu

Előzmény: bbtop (48)
bbtop Creative Commons License 2003.03.27 0 0 48
Szia msebubu,
Hat biztos en vagyok a bena(avagy a szamitogep), en egyszeruen nem tudom megnezni a kepet, amin a kerted van, valamilyen mas modon nem tudnad elkuldeni, e-mail-ben, j-peg formaban?
Elore is koszi
bbtop
Előzmény: msebubu (43)
kígyószisz Creative Commons License 2003.03.27 0 0 47
Ha majd zöldell és virágzik, gondolom, okosabbak lehetünk. Most? Passz :-)))) Több növényre is emlékeztetnek.
Előzmény: msebubu (44)
demjengi Creative Commons License 2003.03.27 0 0 46
Szia Pireisz!
Örültem a dicséretnek, főleg, hogy 3 éve még lakótelepi voltam. Sajnos nem tudom megmondani hogy honnan van a gombatrágya, mert a sógoromtól kaptam 2 éve,akkor bosszankodtam, mert túl sokat hoztunk el, de most teljesen elfogyott. Meg fogom kérdezni tőle, hogy honnan szerezte.
A virágoságyást mivel lehet trágyázni? Valamit kéne tennem, mert elég rossz a talaj az egyiknél.
Képzeld, meg van a császárkorona!! Szépen nő, és még három pici is mellette. El ne felejtsem jobb helyre átrakni, mert megérdemli.
Előzmény: pireisz (40)
Tozatu Creative Commons License 2003.03.26 0 0 45
Nem sokat lehet kinézni,jobb lenne,ha akkor tennéd fel,ha virágzanak.Zöldvesszeje van a boglárkacserjének,de az nem ennyire erős.Lehet som,vagy fűz?Egy kecskerágót láttam,ami itt teljesen barna lett.Olyan papsapka-szerű termései vannak.
msebubu Creative Commons License 2003.03.26 0 0 44
msebubu Creative Commons License 2003.03.26 0 0 43
Szia!

Keszult nehany kep a tujakrol illetve a tobbi bokorrol, farol, ami a kertben van. A kepekbol azt is lehet latni, hogy tobb tuja van egymas mellett, de nincs mellettuk semmi. A kepeket itt megnezheted. Koszi a segitseget.
Ha valaki esetleg azt is tudja, hogy milyen bokrok ill. fak vannak a kepeken, megkoszonnem, ha elarulna, es akkor azt is szeretnem tudni, hogy kell-e oket metszeni, es ha igen, akkor hogy.

msebubu

Előzmény: bbtop (26)
kgy2316 Creative Commons License 2003.03.26 0 0 42
Szervusztok,
Tökölön van pár gombapince, a letermett gombakomposzt ingyen elvihetö. Ha valakit érdekel adok pontosabb cimet.
Előzmény: pireisz (40)
kígyószisz Creative Commons License 2003.03.26 0 0 41
De örülök!!! Sajna, az enyém még kórónak tűnik ott a kertben (tiszta mázli, hogy nem fagyott el, mit akarok én még?), de látszik, hogy él, azaz élnek, mert ketten vannak. Most már hamarosan magukhoz térnek. Kíváncsi vagyok, mit szólsz majd hozzá !!?? Vegyél virágloncot is, az is gyönyörű!!!
Előzmény: Thor (38)
pireisz Creative Commons License 2003.03.26 0 0 40
Helló Demjengi!
A te kerted igazán szakszerűen van kezelve!
Megkérdezhetem, hogy hol szereztél gombatrágyát?
Én is szeretnék, de a környékünkön sehol nem hallottam, hogy lehetne kapni.
A permetezéssel nekem nagy gondjaim vannak. Alacsony, törpe fáim vannak, két kutyám és ugye kis kertem. De mégis kellene valamivel permetezni, mert tavaly is megette a fene a barackot és az almát is. Az egresnek, a jostának és a ribizlinek is van valami baja. Szóval valami olyan kéne rá, amit egy egyszerű kézi permetezőből ki tudok fujni. Tavaly Chesstől kaptam erre tanácsot, de most nem tudom, hol keressem.
Előzmény: demjengi (39)
demjengi Creative Commons License 2003.03.26 0 0 39
Vasárnap kivonultunk a kertbe, és leszedtük a téli takarást a sütőről, kútról, padokról. Rögtön sokkal szebb lett minden. Férjem lemetszette a körtefákat, én meg szétszórtam a gombatrágyát a veteményesbe. A lemosópermetezést ezen a héten szeretném megcsinálni (mármint a férjem). Múlt héten, még olyan hideg volt, hogy nem mertük.
Bent elültettem pár virágmagot. Vasfűt, ricinus bokrot, és hajnalkát. A nyári viola már kibújt, a dália is kezd éledezni, a muskátli és a begónia (gyönyörú volt tavaly) is szépen fejlődik. Ha igazán vége a fagynak akkor még szeretnék ültetni szellőrózsát, pillangóvirágot, búzavirágot, de ezeket már a végső helyükre.
Jó kertészkedést mindenkinek!! Végre megtehetjük!!
Thor Creative Commons License 2003.03.25 0 0 38
Ma megvettem az első rózsaloncomat. Állítólag sötétvörös lesz. Nagyon jó napom van! :)
Előzmény: kígyószisz (36)
Tozatu Creative Commons License 2003.03.25 0 0 37
A virágzó cserjék nekem is a gyengéim.Volt régebben egy olyan topic,hogy melyik növény alkalmas kerítésnövénynek,ott kedves szakemberünk,Éva talajra és napra tekintettel adott tippeket.
kígyószisz Creative Commons License 2003.03.24 0 0 36
Thor, elküldtem Neked mailben a fotókat a loncokról, sajnos, nem sikerült ide tennem őket, biztos nagyon ügyetlen vagyok. Remélem, megkapod és tetszeni fognak.
Előzmény: Thor (34)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!