Vagyis valójában nem is a mélyebb hangokról van itt szó, a hangja természetes vibrálását tették elektronikusan erősebbé, Gabi hangját rendesen "zoltánerikásították", de jó lett.
Idén lesz tizenöt éve, hogy megismertük Amy Macdonald-ot a This is the life videóval... És még mindig egy sodró lendületű kis szám (és szerencsére Amy itt még nem kezdte meg a sikerre vágyó női előadók menedzserei által rájuk parancsolt kötelező fogyókúrát, ami a többi szarsággal együtt a vidám, élettel teli lányokból sokszor szomorkás, bulémiás sztárocskákat csinál).
.
"Oh, the wind whistles down
The cold dark street tonight And the people, they were dancing To the music vibe
And the boys chase the girls with curls in their hair While the shy tormented youth sit way over there And the songs get louder each one better than before
And you're singing the songs thinking this is the life And you wake up in the morning and your head feels twice the size"
Negyven éve láttam moziban az Üvegtörők c. filmet... Na, az baromi régen volt. De azóta is, nem csak emlékszem erre a két számra a filmből, de a kedvenceim közé tartoznak.
"Hazel O’Connor január 9-én lett rosszul, dél-franciaországi házában találtak rá, és azonnal kórházba kellett szállítani. Agyvérzést állapítottak meg nála, és 24 órára mesterséges kómában tartották, ám másnap sikeresen kihozták belőle – tette közzé hétfőn a Facebookon a brit énekesnő és színésznő testvére, Neil O’Connor, aki azt is mondta, hogy azóta Hazel azóta már fejlődés jeleit mutatja, bár a felépülése bizonyára hosszú lesz és nagy türelemre lesz szüksége hozzá.
Az 1955-ben született Hazel O’Connor dalszerzőként, előadóként és színésznőként is ismert, leghíresebb főszerepe a zenészlétről szóló Üvegtörők című kultfilmben volt, amelyben nem csak a szabad szellemű, a normákra fittyet hányó énekesnőt, Kate-et alakította, amelynek ő írta és énekelte a betétdalait is." (24hu)
Kerestem előzményekben is, de nem ez volt. Vagy ezt linkelted, és azon felbuzdulva hallgattam meg más zenéit (bár a saját előzményeimben sem találtam, fura).
A kis karácsonyi nyitányát... Ennél a kis darabnál az ismert karácsonyi dallamok miatt is, még én is meghallom, hogyan rakja egymásra a dallamokat a hangszerelésben, amikor egyszerre két fő dallam vonul egymás alatt/felett... Más zenéknél ez nekem nem ennyire világos, mert nincs annyira vájt fülem hozzá. :)
De aki megszokta, mert neki az a természetes, ott élt egész életében, az nem ezekre a dolgokra figyel a sivatagban sem, ezek csak egy kívülálló számára lehetnek zavaró tényezők.
Mint egy new-yorkinak a városi zaj, teljesen megszokott.
mesélte egy ismerősöm, hogy járt az autentikus(???) sivatagban, de reggel csak a tevehajcsárok üvöltözése volt, meg azt nézte, hogy hol lehet sz@rni egyet, ahol nem tapossa el egy megvadult tevecsődör, aztán sehol semmi romantikus sivatagi zene, csak a gémberedett és fáradt készülődés az aznapi menetre...
DE ritmusában, hangszerelésében és hangzásában szerintem a vén kubai csinálta a legjobban, persze külön csavar, hogy Aznavourral együtt énekli ;-))) Maga az egész lemez is nagyszerű, sajnos nem találok hozzá YT linket: https://www.discogs.com/release/566594-Compay-Segundo-Duets
Persze, Bobbie Gentry dalszövege biztosan nem egy az egyben önéletrajzi, elvégre a dalszerzőknek van fantáziája is, bár pár saját élmény sokszor benne lehet a dalaikban.
De mivel egyes szám első szemlyben énekli, az amerikai hallgatóban biztosan felmerül, hogy izé, jó, de azért...? :)
"Mama megmosta, megfésülte, és begöndörítette a hajam, És kifestette a szemem és kirúzsozta a szám, Azután beleléptem a szatén báli ruhába, Amelynek hasíték volt az oldalán, a csípőmet szabadon hagyó. Piros volt, bársonnyal díszített, és jól illett rám, És hátul a tükörben egy nőt láttam ott, Ahol csak egy félig felnőtt gyermek állt...
...Úgy hangzott, mintha valaki más beszélne, amikor megkérdeztem: Mama, mit kell tennem? És ő így szólt: csak légy kedves az úriemberekhez, Fancy, és ők is kedvesek lesznek hozzád."
Mike Batt, aki tizen-huszonévesen saját magától tanult hangszerelni, és a kedvenc zenemű, amiből a hangszerelésről is sokat tanult állítása szerint, Bartók Béla Concerto for orchestra c. műve, a hetvenes évek vége felé a Hollies albumára írt pár számot, ezek közül az egyik volt a Soldier's Song, a Katonaballada, amit aztán már idősebb korában koncerteken ő maga is előadott nagyzenekarral, bár a hangja időközben megkopott, a zenekart azért elvezényelgette éneklés közben. :)
A hollywoodi filmzeneszerzői karrier felé is elindult akkoriban, de a Karavánok c. film Anthony Quinn-el a főszerepben nem lett egy sikeres alkotás, valójában ami megmaradt belőle elég széles körben ismertnek, az pont Mike Batt zenéje volt. Mike pedig, ahelyett hogy elfogadta volna a következő felkéréseket filmzenére, inkább vett magának egy hajót, és a családjával kétéves földkörüli útra indult 1982-ben, így Hollywood csak egy rövid kiruccanás lett az életében.