Amúgy nekem is van olyan szederindám, amibe csak hálni jár a lélek, tehát a levélfejlődés az minimális. Na, ma délután levágom és darabokra vágom. Lehet találok valamit benne.
Tavaly jártam úgy, hogy az egyik fiatal szedrem már 2 erős vesszőt hozott. Ezt tavalyelőtt. Tavaly mikor termett volna, az egyik elhalt, a másik is csak sínylődött. Kivágtam tőből mindkettőt. Idén 4 erős hajtást is nevel. Elég lenne 2, de meghagyom mindet, hátha a végén megmarad legalább egy.
A másikon tavaly 2 erős hajtás nőtt, de ősszel már láttam bennük a dudort. Egyiket tőből vágtam ki, a másiknak megmaradt a fele. Néhány szem csak lesz.
Ok. Mondjuk nem néztem tüzetessebben meg, de akkor a szederben is ez a gubacsszúnyog csinálja a bajt? Azon nem láttam kidudorodást, meg az teljes hosszában pusztult el.
Itt van info málna betegségekről, kórokozókról. Érdekes volt olvasni, hogy nálad is elhal a szeder vessző érés közben. Ezt én is tapasztaltam, és rendkívül bosszantó. Nem tudom mire vélni a dolgot egyébként.
Nekem is van fekete szedrem, de mindig keveset tudok enni róla. Vagy a szemek nem érnek be, félig vagy teljesen pirosak maradnak, vagy érés előtt elhal a teljes vessző, mert valami van a vesszőben. Nagy dudorokat látni ahol benne a kukac. Nem tudom a nevét. Vagy kivágom az ilyet, vagy elhal magától. Nem tudom hogy lehet kiirtani az ilyet. A málnában is ez keserít meg.
...nem volt hűhadejó íze...igaz, ez a finnyás családom véleménye...mellette ott kelleti magát néhány feketeszeder, azt csípik..(érthetetlen módon azon nincs poloska, a málnán annál inkább...rosszulvagyok a poloskától, főleg a szagától...az egyik unokám véletlenül bekapott egy poloskás málnát..azóta kisem megy a málnásba, részéről befejezte. Együtt esszük a verhetetlen (házi)málnalekvárt.
a sárga málnától mindenkinek felderült az arca, a harsogó sárga színe, málnaíze tetszett mindenkinek(locsolni persze nem jött senki)
Az idén elkövettem egy nagy hibát...tövig vágtam a málnáim, ifjítás jelszóval. A szomszédom nem értette, ő meghagyta másfél méter magasra a szárakat. A nejemtől is megkaptam a magamét, de nincs mit tennem, mint locsolni, talán javít a növekedés "sebességén"
Málna így is lesz, csak guggolósan. A fekete, sárga málnáim kivágtam, mert a kezdeti lekesedés után senki nem eszi, pedig jól mutatott a sárga málna a szomszédnak adott piros komatálban. A fekete az felejthető.
Visszanyomni nem érdemes, újra kitúrja. Én a kiemelt növényeket csak jó alaposan meg szoktam locsolni. Zömmel helyrejönnek. Csak kissé magasabban lesznek.
Már sötétedik, de azért lőttem egy fotót neked. :)
Elöl 3 sor eper, hátul az alagút fóliám amiből ma fogyott ki a retek. (Az üresbe dinnye palánták mennek a fagyos szentek után. Azt a vázat rátehetném 1 sor eperre, de a madárhálómat ha ráteríteném, szerintem nem lenne elég széles. Minden esetre az ötletet köszönöm, valamit kiötlök holnap.
Ami a halot illeti az eper felett. Ha van vekony PVC csoved, arra tudod tenni es akkor nem akad bele az eper. En is szoktam... meg nylont is... Szep magas lett - nem fulledt be a levego sem...
A PVC csovet leszurtam a ket oldalon - ha eleg mely,nem ugrik ki, de lehet egy nagyobb atmerojut is letenni elobb, abba bele a meghajlitottat. Nekem a lada szelen van felkor alaku bilincs, abba teszem mikor beszurom a foldbe. szoval, folia vagy halo - segit.
Az én málnám is nagyon tüskés. De nem bánnám, csak lenne finom. Jövő hónapban kiderül.
Nekem tüskétlen szedret sikerült a legfinomabb fajtát beszerezni. Ez valami álom finom. Viszont sok szem piros és éretlen marad, ez valamilyen betegség lehet. A szárába is beköltözik valami kártevő, ezért éréskor időnként hirtelen elhal az egész szár. Most kivágtam a beteget, így csak 1 ág van a kettő helyett, és annak is csak a fele, mert pont ott volt az a valami benne.
Amíg kevés eper érik, ideiglenesen így védem:
Amíg győzöm így zacskózom, később CD lemezeket akasztok kis karókra. Azért várok még ezzel, mert ha megszokják a rigók, nem tudok mit kitalálni. A madárháló nem vált be, mert körülményes naponta le-fel hajtogatni, közben az eprek is beleakadnak és letépem.
Most jut eszembe, az erdei szamócát is védeni kellene valahogy. Kb. 1 nm.