Ez a legjobb megoldás egyébként, helytakarékos, és nem kell ismét újra várni, míg kevésbé meszes altalajt talál a gyökér. Nyár elején ha van oltóág, érdemes szemezni, bár lehet a tavaszi oltás sikeresebb, gesztenyét még nem próbáltam.
Segítséget szeretnék kérni. Jó 10 éve ajándékba kaptam egy apró gesztenyefa csemetét, kertészetben vásárolt példányt. Nálunk kifejezetten nem alkalmas számára a talaj (kifejezetten meszes homok, bár a mi kertünk már nagyon jó humuszos az elmúlt 100 év művelésének köszönhetően), de azért igyekeztem gondoskodni róla. Évekig szinte semmit nem nőtt, de az utóbbi években valahogy mégis magára talált, nagyon szépen fejlődik, egészséges. Az elmúlt két évben rengeteg termést hozott, persze mind meddő, hiszen a környéken épeszű ember nem ültet gesztenyét. :)
Arra gondoltam, hogy megpróbálnék venni neki egy társat, lehetőség szerint egy nagyobb példányt, hogy ne kelljen újabb fél évtizedet várni a virágzására.
Sajnos fogalmam sincs, hogy milyen fajta volt, így még nagyobb talány számomra, hogy mi lenne alkalmas porzó fajtája. Arról nem is beszélve, hogy rövid keresgélésem alapján már önporzó fajták elérhetők többnyire. Tudtok javasolni fajtát, ami szerencsés esetben jó párja lesz? Vagy az egész elképelésem túl rizikós, és tekintsem díszfának és örüljek, hogy ez az egy van? (Nincs birtok méretű telkünk, így az is szempont, hogy érdemes-e még egy ekkora fának még helyet szorítani.)
A gesztenye magoncok nagy változatossággal bírnak ,vannak közöttük erős és gyenge növekedésűek amiknek a gyökerei is gyenge bojtos gyökerűek. Nagy részük el pusztul ,de amik megmaradnak érdemes megtartani vagy oltványnak vagy porzonak vagy teljes növénynek . Nem tudjuk ,hogy a boltban vett magok milyen ősökre ütnek vissza ! Lehet közöttük nagyon jo!
Elültettem tejesdobozokba a kicsírázott bevásárlóközpontos gesztenyéket. Érdekes, hogy kb. 2/3 karós gyökeret növesztett, 1/3 pedig olyat, mint a hagyma.
A szakirodalmakban csak karós gyökerekről olvastam. Lehet a japán, vagy kínai gyökere más?
Én még mindig bent tartanám a magoncokat ,fagymentes helyen ahol azért kap elég fényt és nem nyurgul fel . Majd ha már megindul a rügyfakadás ,akkor érdemes a szabadba kitenni. Meg kell becsülni minden magoncot mert vagy porzonak vagy alanynak oltásra lehet felhasználni . Brutális árak vannak az oltványpiacon , és nincs elég fajtaválaszték . Siralmas az itthoni kínálat a nyugati országokhoz képest . Egy két porzos oltványra azért kell áldozni ,hogy időt éveket nyerjünk.
Van jópár bevásárlóközpontos, nagyon jó fajta magoncom. Kezdenek kibújni. Mit csináljak velük? Egyenlőre fagymentes sufniban vannak. Mikor hozzam ki őket? Erkélyen a déli, vagy inkább az északi oldalra rakjam?
Első ránézésre túlélték az első telüket a helyükön. Viszont elég kevés rügyet látok rajtuk. Van egy őz által leamortizált is. Ősszel tudott vékonyka hajtásokat hozni, de azok el is fagytak.
Ami viszont jobban foglalkoztat, hogy tavaly csak BdB-t tudtam ültetni. Sehol sem kapram hozzájuk porzót, vagy csak irreális áron lett volna. Végül vettem egy Kőszegszerdahelyit, meg egy Iharosberényit.
Ősszel kiástam további 16 fának a helyét, de mindenhol kifogyott a készlet. Amiket most hírdetnek... nagyon húzós az áruk. Esetleg tudtok jó ötletet beszerzést illetően? Már azon vagyok, hogy ültetek magról és megpróbálkozok az oltással.
Bouche de B. finom és brutál nagyszemű. hibrid, de nem érezni rossz ízt.
=ráadául nem is molissima azaz kínai hibrid, hanem úgy tudom -felejtek :( - hogy crenata, azaz japán hibrid. echte japán gesztenyét végképp nem ettem, bár volt egy fám, de úgy néz ki az is kimegy, az első termés előtt... :(
hiperben is 50%-ban (vagy több) BdeB van.
a dobozán rajta kell legyen (jogszabályilag) a cultivar rubrikában.
vagy néha nem (? :(, akkor az eladó megmondja, nekem egyszer megmondta.
ha nem elég nagyszemű akkor kínai, ha óriási akkor BdeB. mást nem nagyon árulnak.
csak piacokon van magyar fajta (Kőszegszerdahelyi, stb.), vagy "erdei".
Na ezt nem tudtam. Tavasszal a csírázás egyszerre ment végbe (gyökér és szárképzés). Szóval az nem baj, ha már ősszel kicsírázik, mert az csak a gyökere és tavaszig várni fog a szárképzéssel? Akkor megnyugodtam.:)
Kínai gesztenyének nekem sem jön be az íze. Pontosabban más. Nem azt az ízt várná egy európai fajtához szokott ember.
Van a neten egy gesztenye kóstoló/értékelő oldal, ahol "meglepő" módon a hazai fajták nyertek.:) Az egyéb hibrid és idegen fajták közül a Bouche de Betizac szerepelt jól, de én még azt nem tudtam megkóstolni. Még nem terem a kertemben.:) A hipermarketekben kaphatóról meg nem tudni mifélék.
Eljött az ültetés ideje. Ismerős besegített a gödrök kiásásában, természetesen géppel. Jóval nagyobbakat ásott ki mint amit én eddig kézzel. Így került elő nagyobb mennyiségű szürke kötött talaj, amire azt mondta, hogy terméketlen vacak. Elkezdtem utánanézni mi is lehet ez a szürke izé. Nos nem sokra jutottam, viszont találtam egy hasznos oldalt, amit eddig nem is néztem. Van ott talaj és levélanalízis is. Nem is vészes az ára. Hátha rajtam kívül másnak is újdonság:
Móron találtam ezt a szép fát. Érdekes, hogy az útszéli vacak meszes talajban is elvan. Betegségnek nem láttam nyomát, ez gondolom az elszigeteltségének is köszönhető. Sok termést hozott, szedtem is belőle ültetéshez.
Sajnos közel van a távvezetékhez, hamarosan meg fogják csonkítani.
Ez jó kérdés! Ha teheted kisérletezz vele. Egy részét hagyd kinn, legfeljebb takard be avarral, másik részét próbáld nevelni védett helyen. Szerintem ha lesz levele, akkor fotoszintetizálnia is kellene, ahhoz a pincében nem lesz elég fény. Azt kellen csinálni mint a palánta nevelésnél, hogy full spektrumu led fény alatt nevelni.