Keresés

Részletes keresés

evodia2010 Creative Commons License 2021.04.21 0 0 706

A gesztenyének rengeteg virágpora van.

Próbálj meg virágzás idején idegen fáról gyűjteni (nem kéne hogy probléma legyen) és kvázi kézzel beporozni. (Rászórod a saját fádra a gyűjtöttet...)

Most őszre már kiderülhet, milyen minőséget terem. Lehet öröm vagy csalódás is.

A porzás nélküli magvatlan, lapos termés a "léha".

Előzmény: KicsiMongúz (700)
Nellt Creative Commons License 2021.04.21 0 0 705

Vagy esetleg a Marron de Lyon? Bár az kockázatos a kéregrák miatt...

Nellt Creative Commons License 2021.04.21 0 0 704

Sziasztok! 

A Vignols fajtàról tud valaki valamit? Jó porzónak BdB-hoz?

gáborke Creative Commons License 2021.04.18 0 0 703

Ez a legjobb megoldás egyébként, helytakarékos, és nem kell ismét újra várni, míg kevésbé meszes altalajt talál a gyökér.  Nyár elején ha van oltóág, érdemes szemezni, bár lehet a tavaszi oltás sikeresebb, gesztenyét még nem próbáltam.

Előzmény: KicsiMongúz (702)
KicsiMongúz Creative Commons License 2021.04.18 0 0 702

Nagyon köszönöm! Utóbbi lehetőség meg sem fordult a fejemben. Meg fogom próbálni.

Előzmény: diospyros (701)
diospyros Creative Commons License 2021.04.18 0 0 701

C. sativa - európai gesztenye- jó porzók,

a gesztenyéd is valszeg sativa, régebben szinte csak ilyen volt itthon.

vagy ha kevés a hely, akkor rá kell oltani egy C. sativa ágat...

Előzmény: KicsiMongúz (700)
KicsiMongúz Creative Commons License 2021.04.17 0 0 700

Sziasztok!

 

Segítséget szeretnék kérni. Jó 10 éve ajándékba kaptam egy apró gesztenyefa csemetét, kertészetben vásárolt példányt. Nálunk kifejezetten nem alkalmas számára a talaj (kifejezetten meszes homok, bár a mi kertünk már nagyon jó humuszos az elmúlt 100 év művelésének köszönhetően), de azért igyekeztem gondoskodni róla. Évekig szinte semmit nem nőtt, de az utóbbi években valahogy mégis magára talált, nagyon szépen fejlődik, egészséges. Az elmúlt két évben rengeteg termést hozott, persze mind meddő, hiszen a környéken épeszű ember nem ültet gesztenyét. :) 

Arra gondoltam, hogy megpróbálnék venni neki egy társat, lehetőség szerint egy nagyobb példányt, hogy ne kelljen újabb fél évtizedet várni a virágzására.

Sajnos fogalmam sincs, hogy milyen fajta volt, így még nagyobb talány számomra, hogy mi lenne alkalmas porzó fajtája. Arról nem is beszélve, hogy rövid keresgélésem alapján már önporzó fajták elérhetők többnyire. Tudtok javasolni fajtát, ami szerencsés esetben jó párja lesz? Vagy az egész elképelésem túl rizikós, és tekintsem díszfának és örüljek, hogy ez az egy van? (Nincs birtok méretű telkünk, így az is szempont, hogy érdemes-e még egy ekkora fának még helyet szorítani.)

 

Köszönöm, ha segítetek bármilyen tanáccsal. :)

Table grape Creative Commons License 2021.03.29 0 0 699

A gesztenye magoncok nagy változatossággal bírnak ,vannak közöttük erős és gyenge növekedésűek amiknek a gyökerei is gyenge bojtos gyökerűek. Nagy részük el pusztul ,de amik megmaradnak érdemes megtartani vagy oltványnak vagy porzonak vagy teljes növénynek . Nem tudjuk ,hogy a boltban vett magok milyen ősökre ütnek vissza ! Lehet közöttük nagyon jo! 

Előzmény: Gábor72Bp (698)
Gábor72Bp Creative Commons License 2021.03.27 0 0 698

Elültettem tejesdobozokba a kicsírázott  bevásárlóközpontos gesztenyéket. Érdekes, hogy kb. 2/3 karós gyökeret növesztett, 1/3 pedig olyat, mint a hagyma.

A szakirodalmakban csak karós gyökerekről olvastam. Lehet a japán, vagy kínai gyökere más?

Gábor72Bp Creative Commons License 2021.03.10 0 0 697

Attilától sikerült szereznem Ferrosac-ot, meg Maravalt. Már csak a magoncaim vannak hátra és kész az ültetvényem.

Már csak meg kéne maradjanak.🙂

Ti hogy álltok?

Előzmény: Table grape (696)
Table grape Creative Commons License 2021.03.05 0 0 696

Én még mindig bent tartanám a magoncokat ,fagymentes helyen ahol azért kap elég fényt és nem nyurgul fel . Majd ha már megindul a rügyfakadás ,akkor érdemes a szabadba kitenni. Meg kell becsülni minden magoncot mert vagy porzonak vagy alanynak oltásra lehet felhasználni . Brutális árak vannak az oltványpiacon , és nincs elég fajtaválaszték . Siralmas az itthoni kínálat a nyugati országokhoz képest . Egy két porzos oltványra azért kell áldozni ,hogy időt éveket nyerjünk.

Előzmény: Gábor72Bp (695)
Gábor72Bp Creative Commons License 2021.03.05 0 0 695

Van jópár bevásárlóközpontos, nagyon jó fajta magoncom. Kezdenek kibújni. Mit csináljak velük? Egyenlőre fagymentes sufniban vannak. Mikor hozzam ki őket? Erkélyen a déli, vagy inkább az északi oldalra rakjam?

Előzmény: Gábor72Bp (694)
Gábor72Bp Creative Commons License 2021.03.05 0 0 694

Most olvastam: nekik sincs. Már mind elfogyott.:)

Előzmény: Gábor72Bp (693)
Gábor72Bp Creative Commons License 2021.03.05 0 0 693

BdB jó, de nincs porzó. Ha lenne, el is mennék érte.

Azért köszönöm. Ha nem találok jobbat, akkor utazok...:)

Előzmény: evodia2010 (692)
evodia2010 Creative Commons License 2021.03.05 0 0 692

Miklósfa Erdőnél?

Gábor72Bp Creative Commons License 2021.03.05 0 0 691

Első ránézésre túlélték az első telüket a helyükön. Viszont elég kevés rügyet látok rajtuk. Van egy őz által leamortizált is. Ősszel tudott vékonyka hajtásokat hozni, de azok el is fagytak.

 

Ami viszont jobban foglalkoztat, hogy tavaly csak BdB-t tudtam ültetni. Sehol sem kapram hozzájuk porzót, vagy csak irreális áron lett volna. Végül vettem egy Kőszegszerdahelyit, meg egy Iharosberényit.

 

Ősszel kiástam további 16 fának a helyét, de mindenhol kifogyott a készlet. Amiket most hírdetnek... nagyon húzós az áruk. Esetleg tudtok jó ötletet beszerzést illetően? Már azon vagyok, hogy ültetek magról és megpróbálkozok az oltással. 

Előzmény: Table grape (689)
Table grape Creative Commons License 2021.02.24 0 0 690

Én félretettem vesszőket a BDB és Marron de Lion fajtákbol a hűtőbe és tavasszal megkisérlem a szabadban oltást magoncokba .

Table grape Creative Commons License 2021.02.24 0 0 689

Hogy fognak majd az idén indulni a pátyolgatott gesztenyefáink ?Mit gondoltok ?

 

diospyros Creative Commons License 2020.11.19 0 0 688

Bouche de B. finom és brutál nagyszemű. hibrid, de nem érezni rossz ízt.

=ráadául nem is molissima azaz kínai hibrid, hanem úgy tudom -felejtek :( - hogy crenata, azaz japán hibrid. echte japán gesztenyét végképp nem ettem, bár volt egy fám, de úgy néz ki az is kimegy, az első termés előtt... :(

hiperben is 50%-ban (vagy több) BdeB van.

a dobozán rajta kell legyen (jogszabályilag) a cultivar rubrikában.

vagy néha nem (? :(, akkor az eladó megmondja, nekem egyszer megmondta.

ha nem elég nagyszemű akkor kínai, ha óriási akkor BdeB. mást nem nagyon árulnak.

csak piacokon van magyar fajta (Kőszegszerdahelyi, stb.), vagy "erdei".

Előzmény: Gábor72Bp (686)
Gábor72Bp Creative Commons License 2020.11.18 0 0 687

Na ezt nem tudtam. Tavasszal a csírázás egyszerre ment végbe (gyökér és szárképzés). Szóval az nem baj, ha már ősszel kicsírázik, mert az csak a gyökere és tavaszig várni fog a szárképzéssel? Akkor megnyugodtam.:)

Előzmény: vinmor (684)
Gábor72Bp Creative Commons License 2020.11.18 0 0 686

Kínai gesztenyének nekem sem jön be az íze. Pontosabban más. Nem azt az ízt várná egy európai fajtához szokott ember.

Van a neten egy gesztenye kóstoló/értékelő oldal, ahol "meglepő" módon a hazai fajták nyertek.:) Az egyéb hibrid és idegen fajták közül a Bouche de Betizac szerepelt jól, de én még azt nem tudtam megkóstolni. Még nem terem a kertemben.:) A hipermarketekben kaphatóról meg nem tudni mifélék.

Előzmény: vinmor (683)
Gábor72Bp Creative Commons License 2020.11.18 0 0 685

Eljött az ültetés ideje. Ismerős besegített a gödrök kiásásában, természetesen géppel. Jóval nagyobbakat ásott ki mint amit én eddig kézzel. Így került elő nagyobb mennyiségű szürke kötött talaj, amire azt mondta, hogy terméketlen vacak. Elkezdtem utánanézni mi is lehet ez a szürke izé. Nos nem sokra jutottam, viszont találtam egy hasznos oldalt, amit eddig nem is néztem. Van ott talaj és levélanalízis is. Nem is vészes az ára. Hátha rajtam kívül másnak is újdonság:

https://www.nak.hu/szolgaltatasok/labor

vinmor Creative Commons License 2020.11.16 0 0 684

Én ősszel elvetem már ilyenkor. Az a gyökér kezdeménye. Tavaszra 10-20 cm gyökere van. A szára meg majd kihajt, ha melegszik az idő.

A helyrevetés a legjobb, ~5 cm mélyre. Lehet egy kicsit takarni lombbal. 5 év körül már hozhat virágot, ekkor 2-2,5 métert eléri.

 

Előzmény: Gábor72Bp (676)
vinmor Creative Commons License 2020.11.16 0 0 683

A kínai gesztenye nektek ízlik? Én nem bírtam megfőzni, olyan lett mint a gumi.

Talán sütve még jó.

Előzmény: macracanta (669)
macracanta Creative Commons License 2020.11.16 0 0 682

Átlagos magyarországi erdei méret

Előzmény: Gábor72Bp (681)
Gábor72Bp Creative Commons License 2020.11.11 0 0 681

Mekkora termései voltak?

Előzmény: macracanta (680)
macracanta Creative Commons License 2020.11.09 0 0 680

 

Móron találtam ezt a szép fát. Érdekes, hogy az útszéli vacak meszes talajban is elvan. Betegségnek nem láttam nyomát, ez gondolom az elszigeteltségének is köszönhető. Sok termést hozott, szedtem is belőle ültetéshez.

Sajnos közel van a távvezetékhez, hamarosan meg fogják csonkítani.

monyesz Creative Commons License 2020.11.05 0 0 679

A téli fény kevés lesz szerintem.

Előzmény: Gábor72Bp (678)
Gábor72Bp Creative Commons License 2020.11.02 0 0 678

Esetleg az üvegezett zárt terasz...

Előzmény: monyesz (677)
monyesz Creative Commons License 2020.11.02 0 0 677

Ez jó kérdés! Ha teheted kisérletezz vele. Egy részét hagyd kinn, legfeljebb takard be avarral, másik részét próbáld nevelni védett helyen.
Szerintem ha lesz levele, akkor fotoszintetizálnia is kellene, ahhoz a pincében nem lesz elég fény. Azt kellen csinálni mint a palánta nevelésnél, hogy full spektrumu led fény alatt nevelni.

Előzmény: Gábor72Bp (676)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!