Keresés

Részletes keresés

Rosszan Creative Commons License 2012.10.08 0 0 391

Az Atyaisten nem is szükségből van. A továbbélés van szükségből.

Az öngyilkosság, az is szükségből lett, mert egyesülni a szabadság igéretért jó illúzió. Ha hátrányból indulok és lemondok 50%-nyi támogatásról, egyébként nem fogadnak be, az gyilkosság vagy öngyilkosság, vagy hazugság?

Előzmény: Gregor Samsa (374)
titkom Creative Commons License 2012.10.08 0 0 390

"ha az élet ISTENTŐL van," - Korrekt kiegészítés!

Előzmény: Gregor Samsa (349)
titkom Creative Commons License 2012.10.08 0 0 389

"szerintem nem bűn például az ananászevés, mégsem tanácsolom senkinek - rájuk bízom a választást"

Frappáns hasonlat: telitalálat! Te tiszteled azok jogát, akik hisznek valamiben, nem úgy mint azok, akik sajét hitükből nem képesek kitekinteni...

Előzmény: Törölt nick (347)
titkom Creative Commons License 2012.10.08 0 0 388

"Mivel TŐLE ered az örök élet és az élet maga igy Ő élet párti." - ez csak hit... amihez jogod van, mint ahogy bárkinek más hit-hez, vagy hit nélküli élehez is ugyanolyan joga van...

"Akkor te halál párti vagy?" - jól hangző piár szöveg, tartalom nélkül, PONTOSABBAN a más véleményen lévő ember nézeteinek semmibevétele...

Előzmény: Törölt nick (346)
titkom Creative Commons License 2012.10.08 0 0 387

"ISTEN Szerint bün," - ez merő hit kérdése, mert semmi nyoma semilyen "ISTEN"-nek...  nagyon úgy tűnik, hogy ezek a hitek az ősidőkből származó "magyarázatok", amit az ismeretek hiánya szült meg eleink elméjében,,,

"mivel senki sem kérdezte,hogy meg-e akar születni" - kitől kérdezhetnék? Minden születés élő emberi ténykedés következménye...

"mégis mindenki él és élvezi az életet." - ez szimplán nem igaz :-(((

"Tehát az élet ISTENTŐL van," - teljesen hibás, alaptalan következtetés...

"igy azt eldobni igen is bün." - aki be akarja fejezni az életét, nem eldobja azt, hanem befejezi... szintén ősi megfogalmazás az élet "eldobása"...

Előzmény: Törölt nick (344)
titkom Creative Commons License 2012.10.08 0 0 386

"az öngyilkosság az bün" - érdekes, hogy egy másik ember helyett milyen egyszerű ilyen kijelentést megfogalmazni... minden szabad ember szuverén joga dönteni saját életéről, abba másnak nincs joga beleszólni... a saját életünk indulásáról nem dönthetünk, de a végéről csupán más dönöthetne?

Nem, NEM BŰN, és NEM "gyilkosság", még ha ez az ilyen döntések társadalmi megítélése: amit zömében vallásos szempotok motiválnak...

Előzmény: Törölt nick (342)
Gregor Samsa Creative Commons License 2012.10.08 0 0 385

"belecsodálkozva a világba, az eszem azt mondja: van Isten!"

Tipikus, naiv realizmus.

"Élesen kikeltek ellenem amiatt, hogy filozófiám melankolikus és vigasztalhatatlan; pedig ez csak abban rejlik, hogy nem mesélgetek a jövendő pokolról, mint a bűnök egyenértékéről, hanem kimutattam, hogy ahol a bűn fekszik: a világban, ott ugyanakkor valami pokolszerűnek is kell lennie: aki pedig ezt tagadni akarná - alkalmilag könnyen megtapasztalhatja. És ehhez a világhoz, e csatázó helyéhez annyi gyötrött és aggasztott lénynek, melyek csak úgy létezhetnek, hogy egyik a másikát fölfalja, ahol tehát a vadállat ezer másnak élő sírja, önfenntartása pedig a kínhalálok láncolata; ahol továbbá az ismerettel növekedik a fájdalom iránti fogékonyság, mely tehát az emberben legmagasabb fokát éri el, mégpedig annál magasabbat, minél értelmesebb az ember - ehhez a világhoz akarták az optimizmus rendszerét hozzáilleszteni és bebizonyítani róla, hogy minden lehető világ közt ez a legjobb. Kiáltó képtelenség. - És az optimista mégis felszólít, nyissam ki a szememet, és tekintsek a világba és lássam, milyen szép az a nap fényében, hegyeivel, völgyeivel, folyóival, növényeivel, állataival stb. - De hát a világ panoráma-e? E dolgokat látni persze nagyon szép, de e dolgoknak lenni egészen más. - Azután elémbe lép egy teleológus, eldicséri nekem a bölcs berendezkedést, melynél fogva gondoskodás történt, hogy a bolygók ne menjenek egymásnak, szárazföld és tenger ne keveredjék össze kásává, hanem szépen távol vannak egymástól tartva, hogy nem gémbereg minden örökös fagytól, sem a folytonos hőség meg nem pörköli, hasonlóképpen, hogy a pályakör ferdesége következtében nincs örökös tavasz, melyben semmi meg nem érnék stb., stb.

Azonban ez s minden hasonló csak múlhatatlan föltételek. - Ha ugyanis a világ egyáltalán létezni akar, ha bolygói legalább annyi ideig akarnak fönnállani, amennyi egy távoleső csillag sugarának kell, hogy hozzájuk érjen, ne pedig mint Lessing égi fia, azonnal ismét eltakarodjék; akkor persze hogy a világnak nem volt szabad oly ügyetlenül ácsolva lennie, hogy már állványai is összedűléssel fenyegessenek. Ha azonban a dicsőített munka eredményeit nézzük, ha a szereplőket tekintjük, akik e kitűnően ácsolt színpadon működnek és látjuk, hogyan áll be az érzékenységgel a fájdalom, és mint növekedik abban a mértékben, amint amaz értelemmé fejlődik, s hogy azután ezzel lépést tartva vágy és gyötrelem mindig erősebben lépnek előtérbe s fokozódnak, míg végre az emberi élet nem nyújt egyéb tárgyat, mint tragédiákra és komédiákra valót - akkor, aki nem színlel és nem alakoskodik, nehezen lesz kedve hallelujákat zengedezni."

(Arthur Schopenhauer: A nemi szerelem metafizikája / Az élet semmiségéről és gyötrelméről)

Előzmény: jablonka (381)
Rosszan Creative Commons License 2012.10.08 0 0 384

Bűn-e az öngyilkosság?

Előzmény: Struldbrugg (382)
Krisztuskövet Creative Commons License 2012.10.08 0 0 383

Ertem es koszonom.

Előzmény: Gregor Samsa (377)
Struldbrugg Creative Commons License 2012.10.08 0 0 382

"...az eszem azt mondja: van Isten!"

És nem csak van, jó is! A kedvemé mekkteszi, hogy pont itt kanyaríjja el a Dunát, a köszvényrohamomat reggelre halasztya, pont nem jön a II. Ukrán Front ...

Előzmény: jablonka (381)
jablonka Creative Commons License 2012.10.07 0 0 381

Nem káprázat ez, hisz nem látok semmit és senkit,

nem is igénykielégítés, hisz ülök az őszi dombtetőn, nézem a Duna-kanyar varázsát, pillanatnyilag semmim nem fáj, nem kérek segítséget, nem szomjazom a transzendenciát,

mégis belecsodálkozva a világba, az eszem azt mondja: van Isten!

A spiritualizmus valóban nem egyenlő a vallásossággal, de azáltal, hogy általában az anyagon túli tökéletest keresi,  a tökéletes szépet és jót, a tökéletes szeretetet és boldogságot...valahogy mégis azt keresi, amit/akit úgy hívunk: Isten.

Előzmény: Gregor Samsa (380)
Gregor Samsa Creative Commons License 2012.10.07 0 0 380

Amit itt Istennek hívsz, az lehet káprázat is. Vagy egy eredendő (?) emberi igény kivetülése. A spiritualitás is lehet egy ilyen igény. A spirituális intelligencia nem tudom, mit jelent, és maga a spiritualizmus nem jelenti (automatikusan) az Istenben való hitet. A spiritualitás utalhat bármire, ami transzcendens, ami a tapasztalható világon túl van. Isten ebből a szempontból csak egy (még ha kitüntett "egy" is).

Előzmény: jablonka (379)
jablonka Creative Commons License 2012.10.07 0 0 379

Persze, hogy megmagyarázható.

De azt is értsd meg, hogy nem kell ahhoz sem érzékszervi, sem misztikus kapcsolat vagy élmény, még csak panteistának sem kell lenni, hogy az emberi értelem  minden nap rádöbbenjen az Isten létezésére.

Egy kis spirituális intelligencia persze nem árt:-)

Előzmény: Gregor Samsa (378)
Gregor Samsa Creative Commons License 2012.10.07 0 0 378

Nem. Ha valaki elismeri, hogy Isten képzete benne egy antropológiai igénynek, nevezetesen a hitnek a kifejeződése, azzal semmi gondom nincs; nem is lehet, ehhez semmilyen alapom nincsen. Ha viszont valaki Istenről mint valami magától értetődő létezőről beszél úgy, hogy közben semmilyen (sem érzékszervi, sem misztikus, sem semmilyen) tapasztalata nincsen, az rendszerint kihoz a sodromból. A lét, a világ, az ember, a szikla, de még a morál is megmagyarázható Isten nélkül is.

Előzmény: jablonka (376)
Gregor Samsa Creative Commons License 2012.10.07 0 0 377

Nem, mert ez így gyengeségből fakadó szubjektivizmus lenne, amit nem véletlenül kerültem. A világ - és benne az élet - teljességgel leírható objektíve Isten (fogalma/lénye) nélkül is. És ettől még nem lesz az ember holmi lapos pozitivista vagy materialista.

Előzmény: Krisztuskövet (375)
jablonka Creative Commons License 2012.10.07 0 0 376

Valamit Te félreelemezel. De az is lehet, hogy megrekedtél a "villámlás miatt kitalálta az ember az istent" passzusnál.

Nem magyarázatokra meg bizonyításokra igényli az ember az Istent.

Előzmény: Gregor Samsa (373)
Krisztuskövet Creative Commons License 2012.10.07 0 0 375

Mintha egy szo lemaradt volna mondatod elejerol.

Szivesebben olvastam volna igy:

Nekem "Nincs szükség(em) ISTENre."

Előzmény: Gregor Samsa (374)
Gregor Samsa Creative Commons License 2012.10.07 0 0 374

Nincs szükség ISTENre.

Előzmény: Törölt nick (371)
Gregor Samsa Creative Commons License 2012.10.07 0 0 373

Az élet, a világ(egyetem), MINDEN tökéletesen elképzelhető és leírható Isten fogalmának feltételezése nélkül is. Isten emberi projekciójára nincs szükség a világ (illetve benne az élet) megmagyarázásához és/vagy megértéséhez. Ami az életet illeti: a szó funkcionális értelmében nem kell "tudni az élést"; élni tudás mint olyan - nem létezik. Az élet teljes egészében megmagyarázható filozófiai szempontból immanens módon, természettörvényekkel.

Előzmény: Rosszan (351)
Törölt nick Creative Commons License 2012.10.07 0 0 372

egy kérdés volt (tanácsolnám-e?), és arra bizony válaszoltam...

::aki ide átt akart jönni,mint pl mi

ti talán igen, de mi biztos nem...

::van egy jó hir!

van egy még jobb: ez így ahogy van, csupán vágyvezérelt, alátámasztás nélküli mellébeszéd

Előzmény: Törölt nick (371)
Törölt nick Creative Commons License 2012.10.07 0 0 370

Bűn-e....?

Előzmény: Rosszan (369)
Rosszan Creative Commons License 2012.10.07 0 0 369

Teljesen tiszta válasz. Volt benne igen meg nem. Hol itt a hiba?

A szüleimmel szomszédos házban régebben a férj, mostanában a gyerek lett öngyilkos. A másik oldalt a lányom barátnőjének apja, tehát a vő. Itt az utcában a barátunk. Talán ők tudják, mi vitte rá őket, én nem. A kényszer sokmindent felülír.

Előzmény: Törölt nick (367)
Krisztuskövet Creative Commons License 2012.10.07 0 0 368

Tobbek kozott ebbe a topicba is bekukkantottam, es eszembe jutott hazam, ahol jelenleg

csak szabadsagaimat tudom tolteni. Dobbenet volt talakozni azzal a tennyel, hogy sok

ongyilkossag tortenik, melyeknek csak toredekerol ad hirt a media.

Megerkezesemkor, a repuloteri vasuti megalloban varakozva egy buszsoforrel beszelgettem,

akinek a jarata a repulotereket is erinti. O azt allitotta, csak az o vonalan naponta tobb is

tortenik. Hazaerve falumba, szinten szembesultem ezzel a tennyel.

Arra, hogy ezt a jelenseget kiellemezzem, sem eleg informaciom, sem kompetenciam nincs,

de hogy a hatasa alol kivonni magam nem tudom, az teny. Raadasul ket napja olyan dolog

ert, ami eletem legnagyobb szivfajdalmat okozza, minek kovetkezteben bennem is megfordult

a gondolat: - Hogyan tovabb? Hisz az elet egyik alapveto kapcsolatanak, a szulo - gyermek

viszony megszunesevel kell szembesulnom, minek kovetkezteben bennem is felmerult:

- Van ertelme az eletne igy?

Olyan uj elethelyzet ez, melynek meg csak a kezdeten vagyok.

Vajon hogyan tudom "feldolgozni", megbirkozni vele?

"Beszelgetesbe" bocsatkozni nem szeretnek, de jol esett ezt most ide leirni.

Törölt nick Creative Commons License 2012.10.07 0 0 367

szóval szándékosan topikrombolsz - és nem csak itt :-(

Előzmény: Rosszan (366)
Rosszan Creative Commons License 2012.10.07 0 0 366

Ha ön gyilkol engem, hülye kérdésekkel, akkor igen. Ha én döntök úgy, hogy abbahagyom, akkor nem.

Előzmény: Törölt nick (365)
Törölt nick Creative Commons License 2012.10.07 0 0 365

több esélyed lenne, ha legalább megpróbálnád értelmezni a topiktémát

(nem arról szól, hogy ki tud kitalálni hülyébbnél hülyébb öngyilokmódokat, hanem hogy bűn-e az öngyilkosság)

Előzmény: Rosszan (364)
Rosszan Creative Commons License 2012.10.07 0 0 364

De. Ha folyós homokon sokat használjuk a lapvibrátort, összedől a ház. Ha benne vagyunk, akkor öngyilkosság.

Előzmény: Törölt nick (363)
Törölt nick Creative Commons License 2012.10.07 0 0 363

szóval továbbra sincs fogalmad a topiktémáról... szomorú (vagy éppen nevetséges... attól függ)

Előzmény: Rosszan (362)
Rosszan Creative Commons License 2012.10.07 0 0 362

A pén(z)is természetes életben tartó elem. Erre nem gondoltak az olvtársak. Ne csak meséjjenek.

Ha nincs ölég legény a gáton, kihunyunk, hijába a merülő vibrátor.

Előzmény: Törölt nick (361)
Törölt nick Creative Commons License 2012.10.07 0 0 361

te emlegettél pótszereket, olvtárs csak tippelt

Előzmény: Rosszan (360)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!