Most kint szakad az eső, vagyis bekövetkezett, amitől tartottak. Ázik a gát.
Egyébként mint mondtam a legfontosabb, hogy kiváltottuk azokat az embereket, akik már 10 napja szenvedtek. Már ezért is megérte, hogy ott voltunk. Addig legalább ők nyugaodtan aludhattak.
A szendvicsbe szalámi volt. Nem valami párizsi utánzat, hanem igazi, fincsi szalámi, meg uborka.
Én egy délutánt végiglapátoltam egy 70 valahány éves bácsival. Az ilyen embereké minden tiszteletem. Szerintek Torgyi meddig bírná? Egyébként a kilakoltatási utasítás után a lakosság 1 azaz egy %-a hagyta el a falut.
A gátőr lánya nagyon sirály volt, én is láttam. Dórinak hívják. :-) És ki látta a tartály kocsin lévő macát?
Nekem egy olyan ptsz jutott, aminek az aljából dőlt felfelé a kipufogó gáz. Kb. 2 percig lehetett fennmaradni rajta. Az egyik napon valami nagyokos állítólag alá esett, és annyi szerencséje volt, hogy lefulladt a motorja, így is fél méter hiányzott csak a lánctalpból, hogy szétlapítsa.
A máltai-sok is nagyon rendesek voltak. Ja, és ott is volt egy csaj, aki kifejezetten jól nézett ki. Adott Balatonszeletet, meg napolajat. Sajna nem kente be a hátam, igaz nem is kértem meg rá.
Ja még a HŐSÖKRŐL. Az egyik éjszaka kint voltunk a gáttól nem messze, ahol az RS traktorokat pakoltuk, és ott láttam egy traktoros, és egy roma srácot, akik ketten egész éjjel hordták a kohósalakot. Másnap lejöttünk azon az úton traktorral, és akkor láttuk, hogy ezek ketten egy kész utat építettek a gátig, hogy a traktorok feljussanak.
A vén plebejus mekkorát nézett volna, ha látja, amint egy 50 kilós hmmm _nem_ kislány vele csaknem összemérhető tömegű homokzsákokat győz meg a gravitációnak történő, feltétel nélküli engedelmesség hiábavalóságáról. :))
Naszóval. Hiszitek vagy sem, lesz ott még munka. Whoalive kollégával vasárnap a gátra pakolt zsákokat kellett felszednünk és a 20 személyes ARO-val :) a PTSZ-hez vinnünk (ezt is csak három forduló erejéig, amely kb. du. 3-ig tartott). Már végképp úgy éreztük, hogy csak azért adtak valami munkát, hogy el ne sírjuk magunkat. :) Aztán a söfőr elmagyarázta, hogy nem úgy ám, mert amíg a víz eléggé magas, és nyomja oldalra és felfelé a gátat, addig a kupac kell a tetőre, emelendő a magasságot, de amint eléggé visszamegy a szint alá, le kell bontani az zsákokat, mert az átázott gáttetőt már nem tartja egyensúlyban a víz, ezért éppen az addig életmentő zsákok fogják a gát tetejét lenyomni - csökkentik a magasságát. Ez tisztán látszott is pár helyen. Ezért kellett szombaton as azokkal az ocsmány, felszedett zsákokkal küszködnünk. Az általunk megtöltöttek és még pár ezer stratégiai tartalék, szükség esetére, és talán a község köré építendő nyúlgáthoz is (ennek a kezdeményét láttuk a Nagy Nyugalom idején).
Délután a Nagy Bográcsban fültanúi voltunk (én legalábbis füleltem :), amint pár öreg róka megbeszélte az elmúlt hetet. Többek között elhangzott az, hogy Tibi bátyánk (akivel a bordákat építettük) többet dolgozott egy hét alatt, mint amit el tudnánk képzelni. Egy húzós éjszaka harmadmagával pakolt le 2500 zsákot. Amikor vasárnap este összefutottunk vele, meglestem a kezeit: nem lehetne tőle ujjlenyomatot venni; a mintázat teljesen lekopott a tenyeréről és az ujjairól. Ha másért nem, azért megérte lemenni, hogy szombat délután nyugta lehetett. Az öreg (nem csak ő) meg is köszönt mindent.
Akadt pár feketére festett poén a pánik hiányával kapcsolatban. Nos, elbeszélgettem az iskola gondnokával. Azt hittem, hogy egy, a nyugdíját munkával kiegészítő bácsikával csevegek. Az az ember 52 éves volt! (Úgy emlékszem, Tibi bátyánk is hasonló kort említett.) Elmondta, hogy tizedik napja 1-2 órát, ha tud aludni. Sok magas vizet látott, de most tényleg fél. A korral kapcsolatban még annyit, hogy elmesélte, hogy az apja 65 évesen halt meg, de inkább 85-nek nézett ki. Vadászkutya legyek, ha ezeket az embereket nem a pocsék vizük teszi tönkre (bizony, annak a jó szívvel kínált, de ihatatlan limonádénak az alapanyaga).
Jó hosszú voltam. Ha valami még előjön, lepötyögöm.
Hétvégi Önkéntes Csapat!
Csak azt szeretném mondani, hogy nagyon klassz EMBEREK vagytok !
Kár, hogy nem találkoztunk, én Tiszakécskére mentem önkéntesnek, mert ez van Kecskeméthez közel.
Szia Trebb! Nagyon sajnálom, hogy úgy elszakadtunk, szerintem jó lett volna, ha együtt tud maradni a társaság, na meg nem lett volna rossz hazamenni veletek.
"A határőrök biztos értékelték volna Hella társaságát. :))"" - szóval tudod, én nem magamat mutogatni mentem le, hanem segíteni. Ha nem is vittük túlzásba, de azért megmozgattunk néhány izmot (én legalábbis másnap éreztem a hátamat!).
Apropó, Janesz! említette lapátlás közben, hogy eü-s és munkanélküli. Tudok neki állást, ha érdekli. Csak akkor szólj légyszi.
Tény és való a traktorosok, nagyon jó gyerekek voltak, keményen dolgoztak, és elmondásuk szerint 6. óta ott használták őket ahol a legnagyobb szükség volt.
Ezért egy fillért nem kaptak.
T. Tarsasag!
Szabad belebeszelni?
Ez egy oltari nagyon franko-janko dolog volt, amit tettetek!!! Nem [csak] az eredmeny szamit, hanem az akarat es ez bennetek kedves lyanyok, fijug +volt!
Minden 10teletem a Tietek!
Hella kedves,
ne sertodjel mar meg a bacsin, o csak kedveskedni akart! Tudod itt videken meg az 50-60 eves is kislanyom egy 75-80 evesnek. Egyebkent is csak ido kerdese es majd ugyis maskepp latod.
Mindannyiotokat udvozol egy ven plebejus foszer:)))
Megkerestük a munkát :)
Az úgy volt, hogy leültünk a gátra Janesszal kajálni, amikor láttam, hogy RAMBO a polgármesterrel tárgyal. Aztán amikor újra odanéztem, akkor már úgy el volt tűnve (sic!) mindenki, mint szürke csacsi a ködben. Utána lapátoltunk még J-vel. Aztán kocsit raktunk, és felkéredzkedtünk rá. Kimentünk a gátra, ott megpakoltunk egy PTSZ-t (lánctalpas katonai "traktor"), majd tettünk még egy kört a teherrel. Utána fellógtunk a PTSZ-re. Azzal is csináltunk két fuvart a gátra, meghajtottuk a romákat, akikkel együtt dolgoztunk, mert nagyon lazsálni akartak. :)) Velük jó volt dolgozni, mert hajlandóak voltak rá. Egyébként a gáton is szidták őket a vízügyesek, hogy egy rakás smasszer kell az éjszakai műszak mellé, mert különben csak aludnának :(( .
szóval kint voltunk a gáton, rakodtunk, amikor befutott a komp. kb 1800 zsák volt rajta. Nekiálltunk kirakni. Egy határőrszázad, meg néhány civil (1 Trebb, 1 Janesz:) ) meg a komposok rakodtunk.
Aztán fordultunk még kettőt a traktorral, és végül fél 7 tájban értünk vissza a konyhába. Ott találkoztunk lx és whoalive kartársakkal, akik közölték, hogy ti (többiek) már leléptetek. Végül is 19.53-kor indultunk haza.
->Devil
Igen, valóban a polg.mester mondta, hogy menjünk. Az árvízvédelem meg tanácstalan volt, ők irányítottak Nagykörű polg.m-hez, hogy majd ő dönt. Szóval valóban bejátszott a szervezetlenség, bár ha nem bénázom el, és nem keveredünk el, akkor lehet, hogy egyszerre kimehettünk volna a gátra. A határőrök biztos értékelték volna Hella társaságát. :))
-> ALL
Láttátok ti a gátőr lányát? Egy kis aranyos szöszi, panorámás melltartóban, videókamerával. Ne tudjátok meg mekkora sikere volt a határőrök meg a tűzoltók körében... Nem hallottátok esetleg a füttykoncertet? ;-)
Végül is azt mondom, hogy érdemes volt lemenni, nekem nagy élmény volt.
(A traktor volt a legjobb. 38967 cm3 a motorja...)
Hi!
Péntektől vasárnapig lent voltam Nagykörüben, és én is tanusithatom, hogy a szervezettlenség eléggé jellemző volt. Pontosabban íz igazság az, hogy minden rendben ment, csak lassan.
Egyébként a helyiek azért nyugtatták a népet, mert ők már 10 napja dolgoztak éjjel-nappal, és kissé le voltak fáradva. Vagyis tudták, hogy nem érdemes elkapkodni, mert akkor másnap nem lesz semmi erőnk. A munka sürgős részét elvégezték mire leértünk, szerintem ez volt a fő ok. Egyébként szerintem nagyon hálásak voltak a jelenlétünkért. Mellesleg amig én ott voltam kétszer is csúszott a gát. Egyszer Nagykörünél, aztán meg Kőteleknél.
Vasárnapra pedig már csak ügyeletet tartottak, vagyis pihi volt.
Egyébként szerintem lehetett munkát találni bőven, csak valamiért a helyi irányitó emberkék nem küldtek bennünket a helyszínre, mi pedig nem tudtuk, hová kell segítség.
A dolgok summája részemről, hogy nagyon jó volt látni, ahogyan segítenek vadidegen emberek egymáson, jó buli volt, volt kaja, meg éjszakai tűz melletti alvás. Vagyis én jól éreztem magam, és még segítettem is.
Azt én sem értem, hogy egyeseknek miért fizettek. A traktorosok, akikkel mi dolgoztunk, már 10 napja napi 2-szer 2 órát aludtak, és egy fillért sem kaptak, csak gázolajat, viszont egy bizonyos etnikum egyes tagjai (nem mind, ezt tanúsíthatom, mert én is dolgoztam velük, és volt aki igen keményen dolgozott) kijöttek napozni, felzabálták a szendvicseket, megitták az ásványvizet, aztán csak lógatták a lábukat.
Az összefoglaló tetszik, valóban így történt. Amúgy tőlem is kérdezték, hogy honnan jöttünk. Ha jól emlékszem a lapátolás ideje alatt történt a helybéli Béla bácsi kérdezte. Mondtam neki, hogy Többnyire Budapestről és Pest környékéről. Aztán megkérdezte, hogy a kislány honnan jött? ??? "Milyen kislány?" - mondom én. Tudom, hogy nincs rám írva, hogy hamarosan betöltöm a 26-ot, de azért mégis... Könyörgöm! Amúgy mi sem egyetemisták vagyunk. A mi autónkban ült 1 db student, másról nem tudok.
A helyiek vendégszeretete tényleg szuper volt, bár azt hiszem a limonádét (aki ivott belőle) mindenki csak tiszteletből itta meg és véletlenszerűen nem kért többet... Kicsit fémíze volt...
Úgy érzem más fontos elfoglaltság is létezik, és talán azt is meg lehetne oldani, hogy a környék munkanélküliei is ott dolgozzanak, ne önkénteseket toborozzanak, akormány is több pénzt adjon, és azokat is segítse akiknek elveszett a házuk
Mint az előző hozzászólásokból kiderült szombaton megmentettük az országot az ártól. :-)
Tanulság képpen leírom hogy történt mindez:
1. Reggel 3/4 8-kor indultunk el 5 autóval 20-an és az abonyi MOL-kút érintésével egyből Nagykörübe mentünk, mert az árvízvédelmisek nem mondtak semmi konkrétabbat, a nagykörüi polgármesteri hivatal pedig azt mondta jöjjünk csak. (Ugye így volt trebb?)
2. A délelőtt jó volt, azzal telt, hogy némi üres-zsákot feltettünk egy teherautóra, majd egy homokdombot belelapátoltunk zsákokba. (Ezeket a zsákokat még este is ott láttuk.)
3. Dél körül egy kisteherautó platóján kivittek minket a gátra, hogy majd meg kell erősíteni valahol, itt bő egy órán keresztül a nyugalmunkat őriztük. (Ez volt az utasítás. :-) Egy újabb páros csatlakozott hozzánk.
4. Arrább vittek olyan 300 méterrel, ott végre negyedóra várakozás után volt 10 percnyi munkánk, egy megroggyant körömre kellett visszapakolni a zsákokat. Itt hallottuk a nap legjellegzetesebb beszólását az egyik helyi munkaerőtől: "Ismertem egy embert, aki sietett... Meghalt."
5. Utána valamivel lejjebb megépítettünk egy csomó kis körmöt, itt is sokat unatkoztunk, volt hogy a zsákhordó teherautó éppen elindult visszafele, a zsákok már be voltak építve és újra ücsörögtünk. Olyan fél 4 körül pörgött fel a dolog, akkor beállítottak még egy teherautót, így elég folyamatos volt a munka. A helyi asszonyok nagyon aranyosak voltak, hoztak üdítőket és ásványvizet.
6. Este mindenki hazajött, itt a szervezésben volt némi kommunikációs zavar, hogy ki kit hova szállít (Hella :-).
Összefoglalva: egy lelkes, aránylag nagylétszámú (nagyjából annyian voltunk mint a helybéliek) mentőcsapatot érdemes lenne olyan helyre irányítani, ahol maj' bele lehet szakadni a munkába, így kissé demoralizáló volt az egész. Amúgy jó buli volt, jó társaság jött össze, mindenki kellemesen megégett, sőt volt aki enyhe napszúrást is kapott, én pedig megittam egy halom sört. (A tervezettnél többet, több időm volt rá :-)
A TV2 tisztelt stábjának pedig üzenem: NEM egyetemisták voltunk!!! Legalábbis RAMBO, én meg a többi kollégáink semmiképpen. (Nem mintha degradáló lenne, hogy valaki egyetemista, én is voltam, de mégiscsak hősiesebb és példamutatóbb, ha valaki a rendes napi munkája mellett megy még le hétvégén zsákot pakolni, és erre hadd legyünk már büszkék. :-) (A szmájli nem a TV2 tisztelt stábjának szólt.)
De
Tiszasülyön, ill. Kőtelken még hétfőn is láttuk, hogy teljes erővel dolgoznak, és rossz a helyzet, talán nagyobb szükség lett volna ott ránk.
Lehet ott még a hétvégén szükség lesz emberekre.
Itt csak azok akartak igazán dolgozni akik a gát közelében éltek, és felfogták a veszélyt. Bizonyos emberek - nem említettem egy szóval sem Romákat ugye ?- pedig 600 ft -ért napoztak, még akkor is amikor épp munka lett volna.
A vezetőség tagjai gyakran mantrázták: "nyugi fiúk...nyugalom" szóval szép dolog a Zen terjedése....
Azonban egy páran elmagyarázták - pl. az öreg aki irányított (Tibi) - hogy milyen lehet még a helyzet... és megköszönte a
munkát
Ezt a hétvégém is szívesen ráfordítanám, de csak akkor ha van értelme, ha megint 2 nap alatt kell 1 napi munkát elvégezni a jól szervezettség miatt akkor nem sok....
Rambo! Bocs, hogy úgy leléptünk, de nem akartunk bekavarni. Úgysem fértünk volna el. A fiúk, akikkel utaztunk, ők nem akartak vacsizni, így megkértük őket, hogy vigyenek el a Keletiig. 22:00-re otthon voltunk. Devil írta, hogy ti is tíz után értetek haza. Remléem valami finomat ettetek. Hol kajáltatok?
Üdv minden kérges tenyerűnek!
A húsvét ellenére tart a munka, az apadás nagyon lassú, az erő és a létszám fogy, így továbbra is várunk benneteket Szolnokon és Szolnok alatt is bárhol a Tisza partján!
Aki újoncként vagy már rutinos nemzetmentőként szívesen részt venne az árvízi munkában, az elkövetkező 7-10 napon, azt szívesen látjuk!
Úgy néz ki, hogy elrendeződünk, de ha kicsit szellősebben ülnénk az jó lenne. Emil ment telefonszámmal, nekem megvan Helláé. Az interneten én sem vagyok elérhető mostantól.
Holnap reggel fél hét körül Gödöllő, vasútállomás. Ismertetőjel: egy/két lapátos, egy kicsi és egy magas (kicsi: Hella, magas: Ark) Mi miről ismerünk meg?
SMS rendben, Arduval még meglehet, hogy este egyeztetünk telefonon (sőt biztos).
Lassan vége a mai internetezésnek, ha már nem tudjuk itt tartani a kapcsolatot, SMS-en ill. telefonon tudunk egyeztetni.
Hella pontosítsunk: hányan vagytok? (Te, Ark Ardu?) Így vagyunk a három kocsiban fullra meg.
Ardu: a pesti találkahely 7.15 Bajcsy-Nagysándor sarok, a Keletitől 73-as trolival az utolsó előtti vagy utolsó megállóig. Ha Hellával tudsz később kommunikálni az is jó.