Börleksz, 12 éve, nővérem iszenítette Éj anyánkat, na mondom magamnak az antikvárban, veszek egy Vonnegut-ot.
Biztos volt már véleményezve, de nekem a Bajnokok film is nagyon bejön, Az öreg karaktere ahogy el van találva! Csak a nagyvárosi (NY?) életéből megnéznék egy filmet.
Én édesapám katonaságtól "lopott" könyvei között találtam rá a Börleszkre, miután ezen kívül már mindet kiolvastam, nagy unalmamban ennek is neki fogtam. Nem hazudok, legalább ötször elolvastam egymás után...
Ennek meg van már úgy 13 éve...
Nekem tizenkét évvel ezelőtt ajánlotta egy egyetemista csoporttársam, addig nem is hallottam Vonnegutról. A Titán Szirénjeivel kezdtem, aztán jött a Bajnokok reggelije, majd a Börleszk, Macskabölcső, és a többiek. Az említetteket azóta már többször is újraolvastam, főleg a Titán szirénjeit meg a Bajnokok reggelijét.
Na látod, az utolsó mondatodban világosodott meg bennem, miért tetszik neked annyira a Virágvasárnap. Én ugyanis pont fordítva vagyok, eddig a Bajnokok reggelijét semmi sem tudta überelni nálam, a Virágvasárnap pedig a tetszési lista legvégén van.
Egyszerű a dolog... nagyon különbözőek vagyunk :)))
a magam részéről újraolvasást tartok, és a jailbird meg a the player piano kivételével mindene átrágtam magam a nyáron, még a majomházból van 1-2 elbeszélés hátra.. (a másik kettő meg nincs meg, azért maradt ki..)
és fenntartom a korábbi álláspontomat: a virágvasárnap egyike a legjobbaknak.. na persze mind a "legjobb", de a virágvasárnap különösen... nekem még mindig jobban tetszik mint a legkevésbé kedvelt bajnokok reggelije (bár most újraolvasva könnyebben megbirkóztam vele..)
en elolvastam. a csaladrol szolo fejezet mar-mar unalmas, de azert vannak jo pillanatok a konyvben. dehat vegulis non-fiction mu, nem mezei regeny, nyilvan nehezebb megbirkozni vele. probalkozz csak! :)
Topiktársak, bevallom férfiasan: a Virágvasárnapot (még) nem sikerült kiolvasnom. Elég fáradt, unalmas darab, nem gondoljátok?
Na mindegy... még próbálkozom vele...
Ahogy a mondás tartja, ha majd a Microsoft gyártja az AutoCAD-et, lesz benne 'családiház varózsló'. Ez a borító design is talán valami book-cover-wizard terméke. De valami nagyon egyszerű Default Sample lehet :)
Kedves topiktársak, rájöttem a legújabb KV-könyvek borító-tervezésének receptjére, és most közkinccsé teszem. Íme:
1. Válassz ki egy színt a neonsárgától narancssárgán át neonzöldig terjedő palettából. Ez lesz a borító alapszíne.
2. Írd az első borító felső részére a már előre elkészített, ívelt alapvonalú bazinagy betűkkel, hogy Kurt Vonnegut. A betűk színe legyen nagyon elütő.
3. Válassz ki KV rajzai közül egyet - mindegy melyiket, van bőven. Ezt tedd az első borító közepére.
4. A rajz alá ezt írd: "A legfeketébb fekete humor. THE GUARDIAN"
5. Az első borító aljára írd a mű címét.
6. Keress egy fotót Vonnegutról, ezt tedd a hátsó borítóra.
7. Szedj össze még annyi idézetet a műből, ahány még elfér a hátsó borítóra. Mindegy mit, mert KV-tól minden idézet alkalmas erre.
nyilván rá kell rakni mindegyik könyvére, mert a hülye olvasó abból, hogy "Kurt Vonnegut" nem jön rá, hogy ezek összetartoznak, csak akkor, ha ez a baromság is rajta van.. :|
Én is megvettem a Virágvasárnapot. Még az elején tartok, de nekem is kissé unalmasnak tűnik. Azért persze tetszik. Csak ne lenne az az idióta "A legfeketébb fekete humor. - THE GUARDIAN" felirat a borítón - vazze le kellene lőni azt, aki ezeket a borítókat tervezi - hányszor akarja még elsütni ezt a poént?
A Virágvasárnap után úra elővettem a Macskabölcsőt. KV-t igy, ebben a sorrendben kell olvasni. Hihetetlen. Nekiugrottam a Börleszknek is - de nem lehet 72 órán belül a harmadik könyvét is elolvasni - nagyon lenyom.
Bononon.
én is néha nehezen haladtam vele.. de megérte.. és bár néha untam, de elvarázsolt.. még most is, pedig rég volt, mikor befejeztem, úgy értem, több napja..
nemtom, a csládtörténeti fejtegetést kifejezetten élveztem :) szeretem az ilyet...
Én is lassabban haladok vele mint a legtöbb KV könyvvel. De nekem nagyon teccik. Olyan hangulatot áraszt számomra, mintha leültem volna KV-val egy sörre valamelyik kocsmába és ő meg mesélne magáról. Szerintem akit érdekel KV mint ember, annak érdekes lehet.
Mondjuk a családról szóló részt átlapoztam. Azt nem tudtam elolvasni.
"Az íróktól pedig a történeteket, amelyekből én szeretem levonni a tanulságokat és nem a szájamba rágják."
Olvastad Steinbeck "Szerelem csütörtökét"? Ezekkel a szavakkal kezdődik ... (nagyjából)
"Az idén 80. születésnapját ünneplő mester kötete különös önéletrajzi gyűjtemény. Egy bölcs gondolkodó meghökkentő, önvizsgálatra késztető tételeit és kételyeit ismerhetjük meg belőle Istenről, családról, az univerzumról, vagy éppen a pontos vessző átkairól" 384 o., 1650 Ft
- ez is moralizálónak tűnik
- úgy látszik, ezek az amerikai öregek életük vége felé ilyeneket írnak
Belelapoztam, és láttam, hogy van utószó is. Ennek azért örülök, mert legutóbb, mikor (harmadszorra) kiadták az Ötös számú vágóhidat, abban ugyanaz volt az utószó, mint ami az első kiadásban is megjelent. Gondoltam, írok nekik, hogy itt az alkalom, megjelenik a Virágvasárnap, nem valószínű, hogy K.V. új könyveket írna, most pótolhatják a mulasztást, végül is történ egy és más az évtizedek alatt Vonneguttal és a műveivel, nem árt, ha az olvasó (akár régi megszállott, akár újonc) kap egy kis összefoglalót.
Aztán lusta voltam írni, de végül is telepatikus úton fogták az észrevételemet.:-)