Én 6-8 sziklakerti és 8-10 kapcsolódó kertészetes könyvet vadásztam össze két év alatt az antikváriumok látogatásával Bp-en, viszonylag olcsón. Amúgy az a könyv tényleg jó, de csak egy a sok közül :-)
jónak tűnik, köszi szépen sikerült nekem is antikvár példányt találni, így szállítással együtt is olcsóbb mint az új ár remélem tudjuk majd hasznosítani
szia kisidi! ebben az ajánlott könyvben a szárazfal-rakásról, ide való növénykékről mennyi info van? nálunk kb. 10m hosszan 1m-től 2.5m magasságú szárazfalat kell újrarakni köszönöm előre is a válaszod - esetleg tennél fel képet a könyvből? :)
Ha jól emlékszem, a második éves növények virágoznak. (Gond csak akkor lehet, ha kell a magoknak a hideghatás a csírázáshoz, mert akkor csak jövő tavasszal kelnek ki. )
Az e-mail címem: acre@vipmail.hu Küld el a címedet!
A magot köszönettel elfogadom:)). Kérlek írd meg priviben a címed, és küldöm a megcímzett bélyegezett válaszborítékot. mekkorák a magjai?Szerinted hány évesen virágzik a magról kelt példány? Előre is köszönöm, (Ugyan sikerült szereznem pár tövet amit szétosztottam, de lehet, hogy a tied más fajta. )
itt a faluban több háznál is van ilyen fal és mint nálunk is nem 1m-esek ami furcsa az a mélysége belül sok kisebb kő van, ezekre "támaszkodtak a nagy külsők ... vszeg hát azt hiszem valami idős szakit kell keresnünk - hátha ért még valaki hozzá a faluban ...
Kaptam, tehát amint virágzik, be tudom azonosítani, de elmondás alapján valszleg a S. angustifolium lesz, és a kőkertbe tettem. :-)
OFF Lemaradtál. :-) Ha visszaolvasol az Angolkertben, kiderül a miért. Másrészt a mindent bele-típusú topicok és a csivitelő offoldák nagyon nem a stílusom; a számomra kertészetileg érdektelen magánéleti hsz-ok tömegéből utálnám kimazsolázni az itt-ott potyadozó érdemi infókat, időm meg végképp nincs erre. Akinek meg bármilyen kertészeti vonatkozású kérdése van, az meg szokott találni mailben és a szaktopicokban. ;-P ON
Nekem is van a kertben (elvileg Sisyrinchium angustifolium) Azt hittem erről is van fent fényképem a honlapomon, de sajnos nincs (idén majd pótlom). Könnyen tartható, magról spontán is jól szaporodik (úgy kell kigazolni időnként). Ráadásul sok magot is hoz (ha kell tudok küldeni)
Köszi, ha jól értem nem rossz választás. Ágicza neked melyik fajta van meg, ennek sárga a közepe, liláskék. Elvirágzás után ezek szerint nem húzódik vissza. A Flora Nostránál van, a "kert minden téma..." írtam-kérdeztem még róla. Apropó, hogy-hogy oda nem szoktál írni? Lemaradtam valamiről? nem publikus, vagy csak véletlen?
Ezek szerint szárazon volt rakva... Na, azt méter magasságig lehet rakni, súlytámfalnak, tehát a saját súlya tartja egyben a köveket, annak pedig komoly dőlésszöge is van, 1/4-es már megtart, tehát egy méteren dől 25 centit a domb felé...
Akkor vegyél, de keress ré előbb, mert igen sokféle van belőle. A lombja itt örökzölden telelt át, ha látom virágozni is, teszek fel képet odaátra... Alapból nem látsz belőle többet, mint egy dombon ülő szürkés fűcsomó, de hát ezt már egy Liriopénál is megszokhattad...
Sziklakertesek! Van valakinek Sisyrinchiuma, A kék változatból? Sásbokor lenne a magyar neve állítólag, nőszirmok családjából. Érdekelne a tapasztalat róla, esetleg saját kép róla? Úgy néz ki most tudnék venni a kék ágyásomba.
Sajnos nincs tapasztalatom ezen a téren. Azt tudom, hogy a zsaluköveknél is meg van adva, hogy milyen magasságban, milyen dőlésszög mellett lehet pakolni egymásra az elemeket.
HELP szerintetek van it olyan topic ahol tudnak segíteni , vagy ti? a nagy esőzések miatt beomlott a rakott kőfalunk - már gyanús volt egy ideje- ez az kiesett de most egész nagy darabon kidőltek a kövek - fura mert nem is gondoltuk volna, hogy ilyen mélyen van rakva - kb. fél méter mély és még mindig csak követ látunk nem a földet... most hogy lehet ezt visszarakni ? please ... itt már látszik hogy megmozdult ( egy hetes kép) - a WC mögötti rész.
Szerintem a kő kérdésben a legpraktikusabb, ha veszel egy reklámújságot és felhívod a benne lévő fuvarosokat, hogy milyen minőségű murvát/követ hoznak és mennyiért. Ha nem tudnak megfelelőt ajánlani, elég akkor személyesen nekiindulni bányát keresni.
Úgy gondolom, csak a nagyobb örökzöldeknek kell nagy gödröt ásni, a sziklekertbe valókat úgyis konténeresen veszed meg, és elég kicsik még. A murva takarásnál úgy gondolom mindenkép fog gazosodni a kert, viszont szebb. A mulcsot viszont minden évben pótolni kell, de jobban visszafogja a gyomokat és a nedvességet is jobban megtartja. Ez utóbbit 2-5 cm vastagon illik rakni. (Az egyik nagyáruházban jóval olcsóbban lehet kapni, mint máshol.) A tuják aprításával nincs tapasztalatom, de szerintem a fenyőkéreg szebb, egységesebb. (Legfeljebb alulra az aprított tuja felülre vékonyabb rétegben a fenyőkéreg)
Az igazi mulcs, csak kéreg és nem a fa maga ledarálva. Mekkorák a tuják? Ha nagyon nagyok érdemesebb profi mulcsozókat hívni, egy barátunknál írtottak fákat pár éve. és jobban jártak így, mint konténert hozatni, azt megpakolni, a darálékot ők is szétterítették egyébként. Egy másik topikban azt írták, hogy ha fát, tehát forgácsot, vagy darált fát használsz, a bontásához, a rothadáshoz elég sok nitrogénra van szükség, amit a környezetéből von el, így érdemes pótolni. Én nem értek hozzá, nekem 8-10 cm faforgács fölé lett első körben kb. 5-6 cm fakéregmulcs terítve, nem okozott problémát, igaz, jó földet hozattam, és alaposan lett trágyázva ültetéskor.