Keresés

Részletes keresés

Latya (K.L.) Creative Commons License 2004.07.13 0 0 3164
Valakit még érdekelhet egy ISDN2/6 mellék és ISDN Router+beépített tűzfal Lucent kütyü?
B. bácsi Creative Commons License 2004.07.02 0 0 3163
Hirdesd meg itt: www.vatera.hu valami kisebb összegért, aztán ha ráharapnak, úgyis elkezdenek licitálni.
Törölt nick Creative Commons License 2004.06.26 0 0 3162
Üdv Mindenkinek!

Ha hétfőtől esetleg mégsem tudnánk egymással kommunikálni - részemről előre is elbúcsúzom ;-D

A legjobbakat

Maus Róbert Péter
mikimaus

PS: a dolog nem rosszmájúságból fakad, hanem elolvasva az átmenetről szóló cikket, ez jutott eszembe. Remélem parttalan túlzás volt/lesz ez a részemről!

cvical Creative Commons License 2004.06.05 0 0 3161
Sziasztok!
Szerintetek mennyiért lehetne eladni egy "Ascom Eurit 22" típusú ISDN telefonkészüléket?
Visszamigráltattuk ugyanis az ISDN vonalunkat analóggá, aztán most itt kerülgetjük az ISDN-telefont. Van ennek piaca, el lehet adni valahol valamennyiért?
rainman Creative Commons License 2004.05.19 0 0 3160
Még egy apróság: a lezárások!

A lezárás az S busz legvégére kellhet, de csak hosszú S busz esetén - mondjuk 25-30 méter fölött.
Ez két darab 100 ohmos ellenállás, egyszer a vörös-zöld közé, másodszor a fekete-sárga közé a legutolsó konektorba.

Előzmény: Flex (3155)
rainman Creative Commons License 2004.05.19 0 0 3159
Szervusz!

Ide (is) írom a választ, mintegy okulás képpen a később jövőknek.

Tehát van egy NTBA-nk. Ennek van két csatija, mindkettőbe dugható ISDN készülék, egyéb eszköz, illetve innen indítható S0 busz.
Legyen mondjuk a vonalhoz két hívószám.

Ha a készüléknek nem állítok be MSN számot (lásd kezelési kézikönyv!) akkor minden hívásra csöngetni fog. Ha beállítom valamely számot, akkor csak arra fog reagálni csöngetéssel.
Az adott készülékről kezdeményezett hívások esetén a hívó száma a beállított szám lesz (az fog megjelenni pl egy hívott mobil készüléken.)
Ha nincs beállítva a készüléken MSN szám, akkor viszont a kezdeményetett hívás esetén az elküldött szám a vonalhoz tartozó első szám lesz.
Ha több számot is programozok a készülékhez, akkor az első helyre beírt szám lesz az elküldött.

Akárhogyan is állítjuk be az MSN számokat, az érkező hívásokat át tudjuk adni a másik/többi készülék bármelyikére. Ehhez a hívás-parkolás funkciót kell használni. A parkoltatott hívást bármely készülék át tudja venni.

Nehezebb a dolog, ha az a helyzet, hogy pl. a két készülék két különböző MSN számra van programozva. Ekkor az egyik szám hívása az egyik készüléket csöngeti, a másik szám hívása a másikat. Aztán mehetünk a másik szobába fogadni a hívást, ha éppen ott csörög.
Mi lehet a megoldás?
Programozom az egyik készüléket úgy, hogy az első MSN helyére az első számot programozom normál csengetéssel, a második MSN helyére a második számot más és halkabb csengetéssel.
A másik készüléken az első MSN helyére a második számot programozom normál csöngetéssel, a második MSN helyére az első számot halkabb csengetéssel.

Aztán ha hívás érkezik csörög mindkét készülék, de megkülönböztethetően, hogy ugyan hova is szólna a hívás elsődlegesen. Aztán ha a szomszéd szobában nem veszik fel, akkor felvehetem én is.
Végső esetben a parkolással átadhatom a hívást ...

És ezt lehet variálni...

Az S0 csatlakozó valójában egy BUSZ rendszerű dolog.
Erre a csatlakozóra max. 8 ISDN eszközt lehet csatlakoztatni párhuzamosan.
Ezt persze csak az ISDN telefonkonnektorok (8 érintkezős) párhuzamos összekébelezésével kivitelezhető. És itt kell nagyon figyelni! Nem szabad keveredni a kábelereknek! Mondhatnám azt is: minden konnektorban színre színt kell kötni.
Újabban a matáv olyan négyeres vezetéket használ lakásom belüli szereléshez, amelyben az erek szinei a következők: vörös, zöld, fekete. sárga.
A telefonkonnektorokban a csavarok alatt ugyanilyen színú vezetékek találhatóak. Tehát színre színt!
Esetleg van még olyan vezeték is, amely vörös, fehér, fekete, szürke ereket tartalmaz.
Értelemszerűen ekkor a vöröset a vörösre, feketét a feketére. A vörös párja a fehér (konnektorban a zöld), a feketéé a szürke (konektorban a sárga).

Ha a kábelezés korrekt, attól még bukhat a mutatvány!
Tipikus hiba, ha a korrektül megszerelt buszkábelezésre olyan eszközöket csatlakoztatunk, ahol a készülékzsinórra az egyik oldalon fordítva van krimpelve a csatlakozó dugasz. Értelemszerűen ilyenkor a készülékek szempontjából keverednek a szinek. És ennek okán leül az egész.

További gond lehet, ha az S0 buszra PC-t csatlakoztatsz ISDN kártyán keresztül.
Ha newm korrekt a PC földelése, az megfoghatatlan instabilitáshoz, akár teljes működésképtelenséghez vezethet.

És még valami: Ahhoz, hogy minden ISDN eszköz teljes értékűen működjön, ahhoz táplálni kell az NTBA-t 230V-al.Ha ez kimarad, akkor jön képbe a vészüzemmód.A buszon lévó készülékek közül egyet ki kell jelölni vészüzemmódra. Ez egy kapcsoló átállítását jelenti, egyszer kell megtenni üzembehelyezéskor, aztán el lehet felejteni.
Szóval ha kimarad a 230V, akkor ez a kijelölt készülék marad üzemképes, erről lehet hívást kezdeményezni, illetve ez fog minden hívást fogadni, függetlenül attól, hogy eredetileg hogyan volt programozva. A többi készülék az áramszünet idejére elnémul.

Na hirtelen ennyit.

Előzmény: Flex (3157)
Latya (K.L.) Creative Commons License 2004.05.18 0 0 3158
júni 12-én valami matávos buli lesz a dunakeszi reptéren. Ez a szokásos évi repülőnap a vip ügyfeleknek meg a családtagjaiknak reptetéssel meg ilynek?
Flex Creative Commons License 2004.05.18 0 0 3157
Köszönöm válaszodat, mail ment 1-2 magán kérdéssel.
Előzmény: rainman (3156)
rainman Creative Commons License 2004.05.18 0 0 3156
Az NT1 BA egy alaphozzáférést biztosító hálózatvégződő egység.
Nincsenek analóg portjai, meg egyebei, ezért programozni sem kell/lehet őket.

Két db S0 csatlakozó van rajtuk.
Ezekre dughatóak az ISDN eszközök (direktben).
És adott esetben az ISDN eszközöket kell programozni arra, hogy mely MSN számra (telefonszámra) reagáljanak.
Ha az ISDN eszközt nem programozod fel, akkor minden szám esetén csöngetni fog. Ha beállítod valamely számot(körzetszám nélkül!), akkor csak arra.
Fontos lehet még, hogy több készülék esetén csak az egyiket kell/szabad kijelölni vészüzemmódra.
Ez annyit jelent, hogy ha az NT1BA nem kap áramellátást, akkor a kijelölt készülék martad üzemképes, viszont akkor az fogja fogadni az összes hívást.
Fontos lehet még a kiépített S-busz korrekt kábelezése! minden vezetékér a helyén legyen, különben nem működik az egész!

Előzmény: Flex (3155)
Flex Creative Commons License 2004.05.18 0 0 3155
Szereltek nekünk ISDN-t Matávék, kaptam hozzá egy NT1/BA 2B1Q - NTQ1130-as NT-t. Hogyan lehet ezt programozni, pl hogy hol csörögjön 2 két szám amit kaptunk, meg ilyesmik? Régebbi NT-ken volt soros port, de ezen csak két kimenet van az S busz számára.

Másik kérdésem, hogy erre hogy kötök rá ISDN telefont? Korábban analóg telefont kötöttem rá NT-re, de most ISDN telefonban gondolkodunk. Simán rádugom az S buszra? Kell oda valami terminálás? 2 telefonról lenne szó.

robicsek Creative Commons License 2004.05.05 0 0 3154
Már megoldodott a rejtély, a csatabárdos topicban..

azaz az egyik tuzfalam a sok közül:) nem szerette az embedded MIME objecteket, emiatt valahogy nem töltötte le a matav oldalrol a PDFeket.
Az továbbra is rejtély, hogy máshonnan meg miért igen... de ennél nagyobb baj sose legyen.

Előzmény: Törölt nick (3153)
Törölt nick Creative Commons License 2004.05.05 0 0 3153
Szia druszám!

Vedd fel atűzfal listájára kifejezettemn a Matáv honlapot és mindent engedélyezz rá vonatkozóan.
Más: esetleg egy AD-védelem is megbuktathatja..
Más: JS ?!
Más: milyen tűzfalad van: HW vagy SW (esetleg ADSL router?)

üdv4
mm

Előzmény: robicsek (3152)
robicsek Creative Commons License 2004.05.01 0 0 3152
érdekes, lehet akkor valami olyan trukköt használnal, amit az én tuzfalam megfog.
De nem értem minek, minden más weboldal tökéletesen megy, csak a MATAV nem, szoval nem hinném hogy nálam van a baj...
Előzmény: rainman (3151)
rainman Creative Commons License 2004.05.01 0 0 3151
A franc tudja, nekem valahogy lejön.

Talán ha szétnéznél a saját házad táján...

De ha nagyon kell, én letöltöm, és továbbítom feléd. Persze kérdéses, hogy ha on-line nem jelenik meg nálad, akkor meg fog-e jelenni egy csatolt dokumentumként?

Előzmény: robicsek (3150)
robicsek Creative Commons License 2004.05.01 0 0 3150
Meg akartam nézni az uj ASZFet ,eg a változásokat, pl itt http://www.matav.hu/magyar/documents/kozlemeny040430.pdf
jól titkolja a MATÁV mert ez a hibaüzenet jön:

You are not authorized to view this page

Érdekes hozzáállás a nyivánosságra hozatalról:)

rainman Creative Commons License 2004.04.30 0 0 3149
Ajánlom figyelmedbe:

http://www.sulinet.hu/tart/cikk/ae/0/18394/1

Előzmény: Latya (K.L.) (3148)
Latya (K.L.) Creative Commons License 2004.04.30 0 0 3148
valami kibit vagy ilynek voltak benne
Előzmény: rainman (3147)
rainman Creative Commons License 2004.04.30 0 0 3147
Hát bizony nem ma volt...

A lényeg: megkülönböztetendő a decimális és a bináris.
64 kbit az 64 000 bit
Viszont 64 kbibit - vagy mi a szösz? - az viszont 65 536 bit.

Megánál, gigánál, teránál egyre nagyobb az eltérés!

Egyébként szabványosított a dolog, csak nem akar bekerülni a köztudatba...

Előzmény: Latya (K.L.) (3146)
Latya (K.L.) Creative Commons License 2004.04.30 0 0 3146
szia mikimaus!
egyszer leírtad a kbit kbyte helyett az illdomos mértékegységeket. Mikor volt ez, mert nagyon nem találom?
Előzmény: Törölt nick (3145)
Törölt nick Creative Commons License 2004.04.30 0 0 3145
Szia DuDoR!

Lehet, hogy tévedek, de két 7kHz-re alkalmas ISDN végberendezés között Mo-n is felépül a 7kHz-es beszédút, nem?! Hiszen a 2B csatorna összekapcsolása a végberendezésben történik meg (ISDN végber. esetén ugyebár az NT átlátszó). És ha 2B-s adatkapcoslatot tud a hálózati implementáció akkor azt beszédre is tudja (sőt: szvsz, bár megint lusta vagyok megnézni, a 7 kHz-es beszédátviteli szolgálat szerepel a Matáv ÁSzF-ben), nem?

Persze a kérdés ettől még mindig akadémikus, mert ki aza "hülye", aki azért fizet 2-szeres forgalmi (és kapcoslási!) díjat, hogy 7kHz-en távbeszéljen?
(Az XL-re sem áll, mert a 100 órát ott is kétszeres sebességgel enné!)

ÜDV!
Robi

Előzmény: DuDoR (3144)
DuDoR Creative Commons License 2004.04.29 0 0 3144
> Beszéd esetében lehetőség van 7kHz-es 2B csatornát foglaló jó minőségű beszéldátvitelre is

A "nagy" isdn speckóban valóban van ilyen, de a magyar speckóban/hálózatban ezt nem definiálták/használják. Igyhát a kérdés eléggé akadémikusnak tünik...

Előzmény: Törölt nick (3142)
rainman Creative Commons License 2004.04.22 0 0 3143
Shannonnak minden bizonnyal van arra képlete, amiből kijött az, hogy a 300-3400 Hz-es sávkorlátozott átviteli közegen miért csak kb. 34kbit/s az elérhető. Ha ebbe a képletbe behelyettesítenénk a 7kHz-es felső határt, nagyobb elérhető sebességet kapnánk. Csak ahhoz nincsenek eszközök.
Előzmény: Törölt nick (3142)
Törölt nick Creative Commons License 2004.04.22 0 0 3142
(04/18 óta nem tudtam elküldeni...)

Szia Smythy!

Megzavartunk itten Téged alaposan asszem' ;-D

Az ISDN esetében TÉNYLEGES 64/64 VAGY 128/128 kilobitpersecundumos (helyesebben kibibit de midegy;-) ) átviteled lesz HA NET-es NT-t használsz (soros port vagy USB) vagy belső/külső ISDN modem megy az S buszra (ISDN busz) ).

Amit írtunk (azaz alapvetően Rainmen kollégám által került fel!) az az analóg eszközökre érvényes, azaz analóg modemekre (és végső soron az analóg beszédátvitelre is).

Tehát attól, hogy ISDN-ed van, még lesz (ha kapsz) analóg végződésed is (amire igazak a korlátok) és lesz ISDN (S busz) véhgződésed, amire tehetsz ISDN eszközt, ami képes a teljes 1B vagy 2B (64k vagy 128K) sávot kihazsnálni adatátvitelre.

//Beszéd esetében lehetőség van 7kHz-es 2B csatornát foglaló jó minőségű beszéldátvitelre is, NA RAINMAN: ekkor mi a helyzet az analóg 56k-s modemekkel?! A kérdés kétélű: mert 7kHz-es eszköz ISDN-ben van csak, de elvileg - csak elvileg! - egy onnan kijövő 2 huzalos 7kHz-es dologhoz szerinted mit szóna egy 56k-s modem?!//

Üdv.

Maus Róbert
Robi
mm

Előzmény: Smythy (3138)
Törölt nick Creative Commons License 2004.04.22 0 0 3141
(2004/04/22 05:48 megy!)
Előzmény: Törölt nick (3140)
Törölt nick Creative Commons License 2004.04.22 0 0 3140
(megy?)
Phnx Creative Commons License 2004.04.17 0 0 3139
Ha van ADSL-re lehetőség nálad, akkor ugyan miért fizetnél elő ISDN-re??

Amúgy ISDN tényleges sebessége attól függ, hogy milyen módon, milyen eszközzel használod. Ha a sima "fali dobozzal", sorosporton, akkor kb 11.5kbyte/sec lesz a letöltésed, ha viszont valami normális ISDN modemmel, akkor 14-15kbyte/sec. De kérdezem mégegyszer, miért kéne ISDN, ha van ADSL? Persze, ha nincs, akkor...

Előzmény: Smythy (3138)
Smythy Creative Commons License 2004.04.17 0 0 3138
Hello!

Nem olvastam végig az összes oldalt (40+), éppen ezért nem tudom vetették-e már fel ezt a kérdést. Engem az érdekelne, hogy most az ADSL korában megéri e még otthonra a neten való "nézelődésre" ISDN-t beköttetni?

Mert az a havi 40 óra 9900Ft-ért nem túl sok.

Meg olvastam itt az elméleti határok megállapításáról szóló eszmecserét. Engem az érdekel, hogy ha mind két csatornát használom akkor az elméleti 128K-ból mennyi az amivel átlagba TÉNYLEGESEN!!! le tudok tölteni? Mármint mp3, film ilyenek.

rainman Creative Commons License 2004.04.13 0 0 3137
Na ilyen esetekben szükséges a többszörös 'vakteszt' - oda-vissza.

Másik gép - akár laptop belső modemmel, ugyanazon vonalon. Ha csatlakozik, a vonal jó.
Ugyanazon modem egy másik gépre csatlakoztatva, telepítve csatlakozik, akkor a modem is jó.
Ugyanazon gép ugyanazon modemmel, de egy más beállítással, másik tárcsázó ikonnal, na akkor hol a hiba? talán a beállításoknál?...

A napokban a neten keresztül (kérdés-felelekkel) javítottam meg egy netes kapcsolatot. Egyetlen pipa hiányzott egy bizonyos helyről (kösz a használónak, hogy megírta a megtalált megoldást!)!

Nüansznyi apróságokon bukhat a mutatvány!

Belefogtam egy "szamárvezető projektbe" az ilyesmi szituk kezelésére.
Lépésenkénti útmutató modemek telepítéséhez. (többnyire ISDN-re kiélezve, de kell még dolgoznom rajta...) Ja! igen! W98-ra kihegyezve! Lenne, aki beszállna más OP-rendszerekhez is igazítani?
Tegyem be a linket?

Előzmény: B. bácsi (3136)
B. bácsi Creative Commons License 2004.04.07 0 0 3136
Nem hiszem, hogy hibás a modem, mert az xp felismerte, meg kollégától vettem, nem hinném, hogy rosszat akart volna (a fejébe verem, ha igen :)). Majd megpróbálom szabványosként installálni és/vagy más kábellel csatlakoztatni.
A bios elég fura (az awardhoz képest), nem emlékszem, hogy láttam volna benne com port-letiltó opciót. Pedig jópárszor végigzongoráztam, hogy hátha ott a baj :(
DuDoR Creative Commons License 2004.04.07 0 0 3135
> Vettem egy Acorp 56EMS külső modemet (rockwell chip). Összedugtam mindent, amit kell, gépet beindít,
> win98 "nem látja" a modemet. Ráindítom a hardverkeresőt, aszonja nincs új hardver. Próbálom modemről, aszondja nincs semmi a com porton.
> Phoenix bios-a van, ha jól tudom, mit nem csinálok jól?

Az alaplapi bios beállításokban nincs letiltva esetleg a com port?

Ha megvan a port, de mégsem ismeri fel a modemet, akkor tegyél oda 'kézzel' ahhoz a com porthoz egy "Szabványos modemet" - és utána mennie illik.

> Aztán: bedugtam egy xp-s gépbe, a végét isdn netmodba, analog port, gyönyörűen felismeri, indítom a dialupot, azt mondja, nincs dial tone.

Próbáld ki olyan telefonzsinórral, ami csak kéterű - azaz a csatlakozón csak a középső két érintkezőre van vezeték kötve.

Előzmény: B. bácsi (3133)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!