Más "normál jellegű" közvetlen buszjárat nincs Faro-n kívüli településekre a reptérről. Onnan a Próximo cég 16-os és 14-es buszaival lehet bejutni (kijutni) a központi buszpályára, majd az EVA buszaival tovább Albufeira felé.
Sziasztok!Szeretném megkérdezni hogy Faró repülőterén írja hogy az Eva busz megáll ami elvisz Albufeirába valaki tudja hogy hol és van -e valóban? üdv:Teri
Tudom, hogy azt kérdezte, így nincs semmilyen ellentmondásom. Régebben említetted, hogy Portóba (is) készülsz és jeleztem volna, hogy ott az antiblicc technika más jellegű, mint Lisszabonban. Kissé furán szerkesztettem, de már utólag nem volt lehetőségem törölni, ezért desculpe. : )
"Ha elfogy róla a pénzed, akkor a kapu nem enged be."
Portóban nem fizikai karantén rendszer van kiépítve, mint Lisszabonban. Ha valaki nem ismeri fel a szabályokat, az már meg is bukott a reptéri metróban.
Igen, rajtuk keresztül. Maga a cég az EPI rent a car. Azt mondta Lisszabonban is van kirendeltségük, nézd meg az oldalt, lehet akkor Portoban is. Egyébként ő rákérdezett hogy át akarjuk e vinni az autót Spanyolországba mert lehet, csak az plusz költség, talán 30 euro....
Reptéren a metro lejáróban az automatából vegyél egy via viagem kártyát, töltsd fel zappingra valamekkora összeggel és utazzál amíg kitart. Ha elfogy róla a pénzed, akkor a kapu nem enged be. A kapuk közelben van automata, rátöltesz még pénzt és jónapot.
Lisszabonból egy napot kirándulni szeretnénk a környéken (Estoril, Cascaid, Cabo da Roca).
A kérdésem az lenne, hogy a Lisszabonban vásárolt 24 órás napijegyet, fel tudom-e használni a vonatjegy (HÉV) vásárlásakor, vagy külön egy másik Lisbon Viva kártyát vásároljak és arra kérjem a retúr jegyet ?
Valahol olvastam egy másik oldalon, hogy "A zapping jegyet nem csak a városon belül az összes fajta tömegközlekedési eszközön, de még a Sintrába és Cascaisba közlekedő vonatokon is fel lehet használni, ahol szintén kedvezményes áron utazhatunk, tehát mindenképp érdemes kihasználni ezt a lehetőséget."
Ezek szerint a Lisbon Viva kártyára vásárolt zapping jegyet felhasználhatom erre az utazásra is ? Így mennyi értékű "egységet" vesz le a vasútállomásra beléptető kapu ? Erre a napra ezek szerint érdemesebb a napi jegy helyett inkább vásárolni zapping jegyet ?
Az utolsó kérdésem pedig az lenne, hogy a Lisszabonból Cascais-ig vásárolt retúrjeggyel megszakíthatom-e az utazást (pl. leszállnék egy órára Estorilban és a következővel utaznánk tovább Cascaisba) ?
Ja igen, tudom hogy ez mindenkinek visszatérő kérdés, ezért leírom a tapasztalatainkat az autóbérlés kapcsán:
A www.farocar.com oldalon foglaltam. Olyan céget kerestem ahol nincs deposit és olcsón kihpozzák tavirába az autót. Mint kiderült ez az EPI rent a car. Az autó 4 teljes napra full biztosítással, tehát 0 önrész és 0 deposittal 84 euro volt. +15 euroért hozták el a hotelhez. Legutóbb másfél órát várakoztunk egy átvételre, így ez a 15 euro nekem nagyon megérte + nem kellett kimenni a reptérre a vasútállomásról.
Előre fizetni semmit nem kellett. Átvétel előtti napon felhívott egy kollega hogy esetleg nem akarjuk e átvenni az autót már ma délután, természetesen minden felár nélkül. Mondtam OK, 3/4 4 jó lenne a szállodánál. Pontosan ott is voltak, a hallban a fotelben szép kényelmesen 10 perc alatt megtörtént az átvétel. Készpénzben fizettünk és bankkártya adatait csak azért kérte el hogy az esetleges autópálya díjat be tudják terhelni utólag. Ez egy dombornyomott debit kártya volt, nem hitelkártya. Teli tankkal kaptuk, azzal is kellett leadni. Leadáshoz kaptunk egy térképet arról hol vannak a reptéren, a körforgalomnál vissza kell fordulni, de látszik a cég az útról, eltéveszthetetlen. Már vártak mikor mentünk, kulcs átad, 1 perc és más indult is velünk a reptérre a kis transzferbusz ami 3 percet vett igénybe. Amikor megérkeztünk a parkolóban a P4-nél várta őket a következő kliens.
Hát sok helyen béreltünk már autót, de ilyen egyszerűen és gyorsan még sosem. És a legjobb tényleg az volt hogy nem a reptéren kellett átvenni! csak ajánlani tudom őket.
Promo jegy volt és március 27-én vettem meg május 22-re. És egész kényelmes megoldás, igaz 3 óra az út Faroig de nekem fel se tűnt hogy mennyit utaztunk. (a repülőút Faroból haza viszont iszonyat hosszúnak tűnt!)
Megjöttünk, szuper volt minden! 10 éve jártunk utoljára Portugáliában, nagyon tetszett akkor is most is, de azért van néhány hely ahol nagyon érződött a turizmus térnyerése és ennek negatív oldala.. Algarve-ba biztosan visszatérünk hamarosan, Lisszabonba most egy darabig nem. Jó volt ott is, de magából a városból most a 2 nap pont elég is volt. Az alábbi (saját szervezésű de nem bonyolult) útvonal nagyon kis komplex hetet adott, volt városnézés, séta rengeteg, jófajta ételek italok, kirándulás, pihenés, tengerpart, szóval minden. Útvonal:
1. Repülőjegy hajnalban a TAP Air-rel, érkezés Lisszabonban reggel 8.25-kor
1-2 nap Lisszabon
3.nap: reggel 8.31-kor vonat (AP) Faroba majd onnan Tavirába. Tavira nappal, Tavira késő este turisták nélkül, kihagyhatatlan, még mindig olyan kis elragadó városka mint volt
4.nap autóbérlés (előző délután kihozták, kis helyi cég, minden simán ment deposit nélkül) > Lagos /strandolás/ Sagres/ Szent Vince fok
5.nap Ponta da Piedade > Carvoiero > Falesia beach
6. nap: Albufeira (na ez csalódás volt a 10 évvel ezelőtti élményekhez képest , szerintem elég "műanyag" városka lett... rengetek bóvli árus meg kajálda, sokat ront a korábbi hangulatos utcákon) > Coelha beach
7. nap: Este Faroból Wizz járattal haza, egész nap strandolás újra a Falésián és a Coelha öbölnél
Mivel nem először voltunk, a cél inkább a pihenés volt, főleg 2 napos lisszaboni gyaloglás után egyszerűen csak élvezni akartuk a csodaszép Algarve-ot. Szóval biztos sok minden kimaradt amit más nem hagyott volna ki de mi így pont jól éreztük magunkat. Néhány részlet, info:
Lisszabon: Szinte két napig gyalogoltunk, csak Belémbe mentünk ki busszal. A szállásunk a Marques de Pombalon volt, ez nagyon jó választás, innen egy 10-12 perc alatt be lehet sétálni a városba (Rossio tér) az Av. Liberade árnyas fái alatt. Hasznos lehet: A M. de Pombal térnél megáll a 727-es busz Belémbe ami a kolostor előtt áll meg. Min. fél óra, de cserébe szép helyeken megy és sosem zsúfolt, kb. végig félig volt a busz.
Belépő a kolostorba: Eszetekbe ne jusson beállni a sorba! Tovább mész kb.20 métert a múzeum bejáratához és szépen veszel jegyet (csak a kolostorba) 1db ember nem volt ott, majd ezzel a jeggyel szépen a sor mellett besétálsz, a biztonsági emberke ránéz, majd beenged. Lisszabonban legjobb összevissza sétálgatni, akár cél nélkül, a várat leginkább a kilátás és a kert miatt nem szabad kihagyni, bár nem tudom mi kerül rajta 10 euróba… Az Alfama korábban elvarázsolt, most inkább kaotikusnak tűnt…
Santo Amaro Docks: Innen nagyon Pazar a kilátás a hídra és a krisztus szoborra. Libegő/ Telecabine: Nem is gondoltam volna hogy ilyen jó, próbáljátok ki, egyútra 3,95 a jegy, aztán a part mentén vissza lehet sétálni az Orient metróig, na meg ott a nagy bevásárlóközpont is.
Time Out Market: Na ez egy nagy csalódás volt, mintha csak a túristáknak találták volna ki. A piac nekem Palemoban a Ballaro vagy Marseillben a Noailles! Ez csak egy turista látványosság…
Aki Algarve-ba menne Lissabonból vonattal annak ajánlom az Entrecampos megállót az Oriente helyett, központhoz közelebb. A vonatjegy egészen Taviráig, bár egyszerre foglaltam kettőnknek az egyik 6,50 a másik 9 euro volt. Szerintem csak az autópálya díj több lett volna! És bár a vonat késett kb.15 percet, a tavirai csatlakozás bevárta.
Amit Algarveból kiemelnék, mert talán nem soka írtak róla: Carvoeiro egy nagyon jó fekvésű városka, bár nincs óvárosa a helyi strand az egyik legtisztább és leghangulatosabb volt, meglepő mód nem is zsúfolt, ilyenkor még… Sokkal jobban tetszett mint a sokat emlegetett Dona Ana Lagosnál. Stranddal ha szemben állsz bal oldalon felvezet egy lépcső, fent pedig egy kiépített panorámaút vezet végig a sziklák felett. Nem mellesleg ingyenes parkololni is lehet ezen a részen, rengeteg hely.
A Szent Vince foktól visszafelé van egy erőd és egy strand (szörfparadicsom a hullámok miatt) Az erődnél mintha egy régi lépcső vezetne le a partig, a vas korlátelemek végig megmaradtak, érdekes hely, turisták nélkül, 2 helyi horgásszal, Pazar kilátással.
Falesia: Hát erről nem lehet eleget beszélni… úgy ahogy van gyönyörű. És még egy öblöt találtunk ami nagyon megtetszett: Praia Coelha, Albufeira után, kis parkoló kb. 5-6 perc séta. Pazar kis öböl. Van egy kis kávézó is, egyszerűbb ételekkel. Bár meg kell hagyni hogy másnap mikor visszatértünk a dagály tetőzésekor valami áramlat habos koszos vizet hozott ki, még műanyag szemét is volt közte. De ez nem lehet általános mert előző nap nagyon tiszta volt. Ezen a szakaszon egyébként nagyon sok kis öböl van egymás után.
Időjárás: Előrejelzést felejtsétek el. 19-20 fokot írtak egész hétre, mindennapra esőt, erős zivatarokat. Helyette napsütés, 25-26 fok, a víz nagyon kellemes volt, minden nap fürödtünk. Eső csak egyszer esett éjszaka, meg egy kicsi reggel.
Fantasztikus a beszámolód Portó Santóról, könnyesre röhögtem magam. Ezt a repülős mókát ki kell próbálnunk.
Lehet, hogy furcsa választás ez a Portó Santó nyaralás, de mi minden évben el szoktunk menni az Olasz Adriára Rimini és Pescara közötti tengerpartra hat napos tengerparti döglésre, hát most ezt helyettesíti Portó Santó. A víz ugyan hidegebb és napágy és napernyőhöz jutás gondolom cirkuszosabb, de sebaj.