Ne essünk túlzásokba
Európai elkötelezettsége nem jelent egyben elfordulást Amerikától. Mint fogalmaz, „el kell ismerni Amerika súlyát és szerepét, (…) de ne essünk túlzásokba a rendkívüli intézkedésekkel és jogkorlátozásokkal. Én például addig nem megyek – tudósként sem mentem – az Egyesült Államokba, amíg ujjlenyomatot kell adnom.”
http://index.hu/politika/belfold/solyom0805t/
voltak ilyen elmeletek de inkabb az osi kodbe veszo haboruk eseteben. afrikaban torzsi villongasok eseten. amikor dardaval fenyegettek es tancoltak. eltancoltak hogy mi lenne ha. gondolom az amerikai indianok harcai sem voltak mindig teljesen komolyak. olyan leolvastam a szamodat, meghaltal.
ehhez kepest amit az inkakrol elkepzelek hogy rabszolgakat es hadifoglyokat szereztek azert hogy felaldozzak, lemeszaroljak oket?
ha csak egy kicsit is figyelmesebben olvasol akkor azert kikerekedik egy tortenet. az hogy sajat csaladomat feltem az egyaltalan nem azt jelenti hogy nem engedem oket repulore. hanem azt hogy nem kovetek el merenyletet mert elkepzelheto hogy csaladomon, a nekem legjobban fajo dolgon fogjak megbosszulni.
mar elnezest de egy arab egyaltalan nem kulonboztetheto mindig egy izraelitol. gondolod hogy az arab merenylok ezt nem probaljak kihasznalni? rasszjegyek alapjan semmikeppen.
az izraeli gepeken mindenkit alaposan megvizsgaltak es gondolom ma is megvizsgalnak. teljesen mindegy hogy hogyan nezel ki. termeszetesen a vizsgalat elsosorban a csomagokra es a kerdezoskodesekre korlatozodik leginkabb. es a szokasos elektronikus esetleg motozasos vizsgalatra. mindenesetre ugy tunik hogy mukodik. lehet hogy annyira mukodik hogy abba is hagytak.
a titkosszolgalatok ellenseges hatalmakkal SZEMBEN tudnak mukodni. teruletileg meghatarozott hatalmakkal szemben valamint azonos ertekrend alapjan allo, szembenallo, titkosszolgalatokkal szemben. a szamszeru adataid sem meggyozoek. termeszetesen valtozott a vilag. hiszen regen termeszetes volt hogy a tyukok nyakat elvagjuk. meeg csak nem is volt mindenutt ferfimunka. vagy a disznooles. aki meg tud olni egy disznot az szerintem egy ember megoleset is el tudja vegezni. a vilaghaboruban mennyi halott is lett? elso es masodik vilaghaboruban? vagy az elozo szazad haboruiban?
Szerintem is meglehetősen hamis képet adott az a tudományosnak távolról sem nevezhető tipikus "nesöneles" mesefilm.Bagatellizálta a háborút,valami dicsmenetnek állította be a régi harcokat...mintha a csatamezőkön végül nem szuronnyal rohantak volna egymásnak a felek.Ha minden tizedik katona ölt volna csak,elég valószínűtlen a már Napóleon korában szokásos akár 30%os veszteség többezer (akár tízezer!) fős seregnél.
Bizony közelebb jár a régi harc leírásához a Gladiátor véres öldöklő filmjelenete,mint ez a maszlag.Azt sem szabad elfelejteni,jó ideig a háború egy elég felületes konfliktus volt,a katonáskodás egy szakma és nem mindenkire rákényszerített diktátum volt.Valóban igaz:egy sok első "éles bevetéses" kényszersorozott újoncot tartalmazó hadsereg esélyei nem túl nagyok.Ugyanakkor igen buta képzet,hogy a szokásos harcérintkezési távolságból (100-200m) egy lövedéket okádó ismétlőfegyverrel(gépkarabély) nem okozok semmiféle kárt,mert a levegőbe lövök az ellenség fölé,miközben ködülöttem sorban csapódnak be a lövedékek,halálfélelmem van,a társaim szemem láttára buknak fel lövedéktől felszakított testtel..mindeközben én lelkiismeretes jófiú vagyok,és a bajtársaimat lemészárlók feje fölé lövök.Ekkora sületlenséget még senki nem talált ki.Az emberben él a legyőzés,az elpusztítás a harc izgalma..férfiakban szinte általános,de nőknél is megvan,ha gyengébb is.Hiszen mi másért játszanánk háborús játékot,számítógépes harcot,vagy akár számháborút,mint az ellenség pillanatyni "legyőzésééert,eltiprásáért,megsemmisítéséért".Mindez csak játék? Igen..de amint komolyra fordul,az élet relatív értéke hamar 0-ra csökken,a halál és az összes hétköznapokban elviselhetetlen rémség közönséges dolog lesz.Pl: egy évek óta harcoló hadsereg tagjaként számomra is mindennapos látvány a halál,a társam halála,az ellenség halála,halottak mindenfele..nehéz egy kényelmes fotalban elképzelni,mennyire megszokottá tud válni a mészárlás,akár a vágóhídon,az ellenségre lőni meg csak olyan mint a videójátékban.Látja az ember ahogy felbukik,ahogy meghal,de már nem érez semmit,annyiszor látta már a saját bajtársait is,akiket pedig ismer,akikkel egy tálból eszik,egy menedékben kuporog, igy "befejezni",hogy teljesen közömbös.Erre aztmondani,hogy ez "megőrülés" és a katonák 10%-a jut mindössze ide,nyilvánvaló sületlenség.Ezt kicsiben mindenki tapasztalhatja magán..valójában az ember igen rugalmas,sokféle helyzetet képes lelkileg elviselni,az ösztönei is segítik ebben.A kevesek akik képtelenek erre,valójában ők őrülnek meg,lesznek idegroncsok,de ez nem az emberek többsége,hanem a kisebb rész.Pl én kényszerből (katonai szolgálat keretében) dolgoztam kórházban,láttam embereket szenvedni,meghalni,hullákat,stb.Eleinte nem nagyon bírtam..állandó kórházszag,betegek,elesettek,halottak tologatása,hullaház,stb.De az ember,ha nincs más választása,elmegy ebédelni miután kihön a hullaházból,örökre nem éhezhet.Lehet,hogy elsőre megviseli,hogy reggelre meghal a bácsi,akivel még tegnap beszélt,és ma már csak egy hulla semmi más.De a 20. eset után már közömbös ezzel szemben.Elsőre zavarja amikor szétroncsolt testrészt lát,égést,vért,stb.Ha minden nap ez megy,egy idő után már eszébe sem jut.A sebész sem lesz a műtőben rosszul,a boncoló orvos sem..sőt utánna megy ebédelni,a családjához haza,stb.Ezek mind pszichopata emberek lennének? Badarság.
Kissé fordítva és torzítva látod a dolgokat,vagy nem tudod jól kifejezni mit is szeretnél mondani tulajdonképpen.Régen MERT nem volt utazgatás NEM volt aids járvány.Hogyan segítene a közösség globális védekezésében,hogy Te félted a családodat? Én is zseretem/féltem a családomat,utaznak ők is repülővel.Ennek ellenére nem örülnék,ha beszálláskor a legszigorúbb börtönök legveszélyesebb bűnözőihez hasonló elbánásban lenne részem.Az általad emlegetett léegendás "izraeli biztonság" nem más,mint tömény 100% rasszizmus.Az egy népek közti a terror eszközeivel vívott összecsapás,azért az ellenséges nép tagja ránézéssel,rasz alapján 99,99% valószínűséggel kiszűrhető.Ott a pajeszos rabbi mehet mindennel együtt,a fejkendős muszlimot pőrére vetkőztetik és zseblámpát dugnak fel neki.A régesrég anyanyelvi szinten beszélő,honpolgárnak kinéző,beépült,vagy adott országban született külső jegyek alapján felismerhetetlen terroristával szemben ez a nyugati járatokon alkalmazhatatlan.Vagy mindenkit,vagy senkit,ez itt ilyen egyszerű.
A kérdés költői volt természetesen! A National Geografic-on volt egy műsor, hogy képesek vagyunk-e ölni. Az jött ki, hogy a hétköznapi ember, ami az emberek 98%-a (!!!!) képtelen kárt okozni a másiknak! A többi az a fogalmaink szerint beteg és vagy börtönben ül, vagy elmegyógyintézetben. Ez tudományos tény! Ősi, talán a legerősebb tabu! Ez biztosítja a túlélést! A régi háborúkban, nem véletlen, hogy színes ruhát viseltek a katonák, hiszen a harcok inkább voltak erőfitogtató kakaskodások, mint tömegmészárlás! napjaink katonái profi kiképzése miatt 100%-os gyílkológépek! Az is tény, hogy a harcok után napjaink katonáinak jó része megőrül. Ez nem gond, mert már a melót elvégezték.... (irónia) Ebből az következik, hogy a maradék egy két idióta barom miatt élhetetlenné kell tenni a világot? Más, az emberek szempontjából észrevehetetlenebb megoldásokat kell találni. Ismétlem, erre vannak a titkosszolgálatok!
Hát..nehéz vágány ez,és a dolog nem erre halad.Szaddammal sem tárgyalgattak,és meggyőzni próbálták,pedig kis beédesgetés,kis engedmény,"najó nem bombázunk szét annyira,add a győztest,tessék kis fegyver,ezaz" biztos,hogy a szokott afféle CIA-s módon "pórázon" tartotta volna akármeddig.Szept 11-re is egy szuverén ország azonnali és komoly eredmények nélküli(!) lerohanása volt a válasz.Lényegében senki nem lett elfogva,vagy bármiképp tevékenységében akadályozva ezzel,aki felelős volt szept.11-ért,illetve a jövőben hasonlókat tehet.Az volt az indok,hogy nagyszakállú ott lapul,ha kijön elkapjuk,(mindenki más elkapja és kiadja),de ők nem,ezért le kell őket verni.Leverték.Közvélemény fanyalogva,indokot elfogadta.Nagyszakállú meglett azóta is bárhol? Nem.Utólag gyártottak újabb magyarázatot?Hátpersze.De az ilyen repülőtéri szupercsiribiriknél is jobb megoldás lenne fegyveres őr minden gépre.Jó,kockázatos.De legalább lenne még valaki "hivatalos személy",aki nem egy kocsitologato sztyuvi(nem sértegetni akarom őket,de ez egy másik munkakör!),és nem a gépet kell(!),hogy vezesse,mással nem nagyon tud foglalkozni.Akkor talán a nevezetes athéni gép sem esik le,vagy ha igen,tudnánk,hogy miért,hogyan,stb.Az őrjöngő utas miatt sem a kapitánynak kellene "hátramenni" vagy az utasoknak "megfékezni"..terroristának is nehéz dolga lenne,ha tudná,hogy hiába a fegyvere valahonnan,van még jól kiképzett legális fegyveres a gépen,azt is nehezen érné el,hogy lezuhanjon,eltéríteni esélytelen..stb.
Persze járatonként egy jól kiképzett randőrt/katonát alkalmazni sokkal hagyományosabb,összesen költségesebb és kiábrándítóbb megoldás,mint embereket vetkőztetgetni,csomagokat kiforgatni,tapizni-motozni,ruhán átvilágítani.
en szemelyesen nem fogok bevezetni semmit. mindenesetre nem tartom veletlennek hogy az emberi tarsadalom tobbezer vagy tobbszazezer evig az elkulonules (fizikai tavolsagtartas emberek osszetartozo csoportjai KOZOTT) es peldaul a verbosszu elven alapulva tudott fennmaradni.
ugy gondolom hogy a feelelem, a sajat csaladom feltese a legjobb visszatarto ero ilyen cselekedetektol.
izrael nagyon szigoruan vegzi a repulogepre szallasokat. ugy latszik hogy ott a veszely elert egy bizonyos intezkedesi kuszobot. a mai beszallasi felkeszules is elkepzelhetetlen lett volna 40 eeve. ha a technika csodot vall akkor marad a felderites es az idofaktor.
es nem fejezem ki sem szimpatiamat sem ellenkezesemet. ezek az elet tenyei. regen egy aids jarvany eseten lehetetlen lett volna az utazgatas.
De azt a sima,hagyományos röntgen és fémkereső is kimutatja.Esetleg a technológia képes továbbfejlődve a korszerű számítógépes képalkotás révén szinte "felszeletelni" az embert,illetve minden részében átvilágítva,az MRIhez hasonló réteges,illetve minden részletet tetszés szerint átlátszonak mutató virtuális képet adni.Pl:Ha tekerem a gombot,egy csontváz sétál,aztán megjelennek a beső sűrűbb dolgok(amit ettél) aztán a belső szervek,izmok-inak-porcok,aztán a lágyabb részek,végül a kötőszövet és a bőr,mindez akár forgathatóan-nagyíthatóan 3dimenzióban,tehát minden belső-külső részedet,tetszőlegesen nagyítva vizsgálhatom bármely szögből.Ellentmondásnak tűnhet,hogyan lehet,hogy a csontjaid a képen vannak,de a testékszereid és a bőröd nem.Pedig csak ki kell egymásból azt a képet vonni,amin minden rajta van,és azt amin csak a külső réteg,így megkapom a csak belső részeket tartalmazó képet.3D "modell" esetén "takarás" sincs,hiszen az átvilágítás sokirányú,az adott tárgy pedig csak adott szögből takar.
Eddig csak a poggyászban kerestek kész bombát,ezzel a technikával megpróbálják a bomba és fegyver bármilyen (akár darabokban történő) fedélzetre juttatását megakadályozni.Nyilvánvaló,hogy ez lehetetlen...a plasztik nem nagyon vet a röntgenben semmiféle gyanus árnyékot,elektronika,gyújtószerkezet számos módon rejthető.Éles fegyverszerű tárgyak is feljuttathatóak,a pilótefülke lezárása pedig inkább paródia,mint komoly intézkedés.Mindenki egyenként történő alapos motozása pedig nyilván kivitelezhetetlen,plusz elviselhetetlen mértékű ellenérzést ébreszt az emberekben(érthető módon).Gondolom Te sem szivesen ülnél egy nyaralás kedvéért repülőre,ha előtte mindenedet elvennék,meztelenül várakoznál egy helyiségben megalázó módon a felöltözött fegyveresek közt a teljes (külső belső) átvizsgálásra,stb.Ez gyakorlatilag azt jelentené,hogy az állam minden polgárát(puszta óvatosságból) veszélyes bűnözőként(vagy ahhoz hasonlóan) kezeli,ez pedig nyilván elképesztő badarság.El kell fogadni:a civilizált világ amely nagymértékben az élet féltésére és tiszteletére épül képtelen harcolni és hatékonyan védekezni az életet semmibevévő fanatikusokkal szemben.Csak aránytalanul brutális,és erkölcsileg ma már nem elfogadható lépésekkel lenne képes ismét "diadalmaskodni":(rasszista szempontok bevezetése,millitalizáció,határzár,fegyverek és hadseregek gondolkodás nélküli bevetése,ha kell ártatlanok legyilkolása).A második világháborút ma az usa részben elvesztené(akár később vietnamot),mert nem lenne politikus aki ártatlan gyermekek,asszonyok,öregek stb ezreinek nukleáris tűzben elhanvasztását,lassú kínhalálát aláírná manapság.Viszont az egy kamikaze zéró=egy anyahajó,igen rossz arány volt már akkor is.Ha japánt nem "állítják meg" ilyen drasztikus módon akkor ott,még legalábbis jópár évig harcolhattak volna az öngyilkos fanatikus sereg ellen,dollármilliárdokat és fiatal életek ezreit áldozva fel.
Na, ez így már végre egy korrekt magyarázat. Köszönöm.
Ebből az is következik, ugye, hogy pl. a testékszerek látszanak, de a szervezeten belüli esetleges fémtárgyak nem? Tehát ha lenyel valaki egy kapszulában valamit, azt nem mutatja ki.
meg gondolom hogy nem feemes dolgok lesznek. hanem atalakulnak. peldaul a borondok csomagolasaba is el tudnak rejteni robbanoanyagot. biztos a robbanoszerkezetek, huzalozasok eszrevehetok jobban de ez leginkabb technikai kerdes. vegul is eleeg szar ugy ez az egesz. gondolom a repulogepek pilotafulkeit fogjak elvalasztani a torzstol. ilyen esetekben a kar eleeg jol csokkentheto.
nagyon egyetertunk. es ez, sajnos, azzal jar hogy a legiforgalmat fogjak meg. mindenkit motozzanak meg tetotol talpig es egy repulore torteno felszallas nyugodtan vegyen igenybe 24 orat. nem kotelezo repulni, nem kotelezo sietni. izraeli gepen nem szokott robbanas lenni mostanaban, de eleeg alaposan kikerdezik az embereket es atnezik a csomagokat.
vegul is nyugi. minden az emberi eletert van. utazni meg nem kotelezo es nem kotelezo gyorsan utazni. nem fogok csodalkozni azon sem ha csak egy bizonyos 'berletes' kor juthat fel majd a metrokra kulon ellenorzes nelkul. a tobbi meg vagy megy gyalog vagy megmotozzak. meztelenul es alaposan. az allam kotelessege hogy allampolgarai eleterol es biztonsagarol gondoskodjon. elsorendu kotelessege.!
Azt kell megérteni,hogy ezek igen kis dózissal működnek ma már.Egy műtétet "végig CTvel nézve" szoktak elvégezni(lényegében folyamatos gyenge röntgen,ami mozgóképet ad),ami akár több óra,a beteg mégsem kap végzetes sugárdózist.Ahhoz,hogy a reptéren ezt a dózist megkapd,elég sokat kell utaznod.
Általában itt is az emberi hanyagság a lényeg és a legfőbb probléma.Illetve,hogy valóban profi támadás ellen mit lehet tenni,nem csak a kisstílű próbálkozások ellen és a nép mengyugtatására szolgálnak-e ezek az intézkedések.(?).(De igen,csak arra).Profi terrorista képes úgy elrejteni szinte bármilyen támadásra alkalmas eszközt,hogy az átvilágítás se találja meg.
Így van! Minden sugárzásnak van egy energia tartalma! Amikor sugárzás ér minket, ennek az energiának egy része átadódik a sejteknek, illetve az őket alkotó molekuláknak. Ez a plusz energia gerjeszti a molekulákat, amelyet hő formájában vagy lead a szervezet felé ( lásd a cikket, ha sok energia éri az embert akkor megsülhet is akár), vagy valamilyen formában eltárol, mondjuk úgy, hogy a molekulákat szétkepcsolja, ezen gerjesztett állapot miatt, ami mondjuk szabad gyökök felszabdulását és végső soron rákot okozhat. (Nem vagyok sem biokémikus sem hasonló, de valaki pontosítson vagy cáfoljon meg)
Nem hinném, hogy pont a repülőtéri röntgen(?) miatt betegednénk meg, hanem a szervezetet ért sugárzás összeadódik, az életünk során. Ha a sugárdózis elér egy kritikus értéket, akkor fejtheti ki káros hatását. Sok kicsi sokra megy alapon. Látható, hogy a cikkben írt cipőboltokból is nagyon gyorsan eltünt a röntgen készülék. :-))
Nem röntgent,hanem......varázsolnak?:) Marslakóktól kapott technika,51es körzet?:))) Mindössze arról van szó,hogy a korszerű "átvilágító" röntgenberendezés a rendelői "primitív 100éves technikájú" nagy filmre képet adó változathoz képest 10000szer kisebb "dózissal" dolgozik,azzal is csak pillanatokra.(mert nem filmet hanem röntgenkamerát használ)Bizonyára okozhat a filmen némi plusz expozíciót,de a film tokja is útban van még neki.Bár nem ólomkazetta,azért a fémtárgyak a bőröndben (gránát,pisztoly:)) mindíg sötétek!Tehát a fém engedi át legkevésbé a sugárzást,vagyis a kis dózis és a filmtekercs tokja elég ahhoz,hogy észrevehető változás ne történjen a film minőségében.
A röntgen mint bármely sugárzás részben elnyelődik,részben áthatol részben visszaverődik egy anyagról.A sima röntgenkép az átmenő sugarat használja,azért a teljes test áthatolás menti átlagsűrűségét látod a képen.A ruhát nem azért veszik le arról akit röntgeneznek,mert a ruhán nem megy át,hanem,hogy a ruhája ne kapjon besugárzást,illetve az esetleges matrica-varrás-szegés-gomb,stb képe ne zavarja vagy tévesze meg az orvost.Itt viszont a "paciens" által visszavert sugárzást használjuk.Mivel a bőrfelszin is egy adott mennyiségű sugárzást visszaver(nem sokat),a gépet úgy állítják be,hogy ezt mutassa.Így a más jellegű testre erősített tárgyak jól látszanak a ruha alatt,hiszen nyilván más mennyiségű sugarat nyelnek el és vernek vissza.A ruha maga viszont nem "takar",hiszen egészen más a viszaverő képessége mint a bőrfelszinnek,ugyanakkor bőven áthatol rajta a sugárzás,tehát van ami a "következő rétegről" visszavert képet adjon.(ez az ami sima fénynél nincs így,ott csak "áttetsző" fényt jobban áteresztő ruházatban sejthetőek a test körvonalai)
Én gyanítom,hogy az un "kémtechnikában" már kisebb-nagyobb erőfeszítéssel évtizedek óta lehetséges volt ilyesmi,csak most a terror elleni harc keretén belül "előjöttek" vele és tömegesen szeretnék alkalmazni.
Én egyáltalán nem akarok meghalni, se egyiktől, se másiktól! Szerintem senki sem! Arról van szó, hogy igenis az állam túlkapásitól is óvni kell magunkat. Tényleg a legfőbb érték, ne a piacon kevesek által szerzett mégtöbb haszon legyen, hanem az emberi élet minőségének javulása! A lényeg pedig rohadt nagy vonalakban az lenne, hogy a demokrácia nevében ne csak a lózungok és a duma lenne, meg a parasztvakítás, hanem tényleges, helyes cselekedetek sorozata. Én ezt várom el az államtól! Főleg hogy adózom, tehát még fizetek is érte! Bocs, nem akartam megváltani a világot!
Te mint aki a tűzközelben vagy, és reál végzettségű, nem tudnál segíteni abban,hogy ez a "backscatter" milyen módon működik, mi köze a röntgenhez, hogy rajzolja ki a test kontúrjait, stb? a 837-es hszben van egy kép, arra reagálva már megfogalmaztam ezeket a kérdéseket, de nem érkezett válasz.
Készséggel elismerem, ha tévedek. Szerény tudásom szerint valószínütlennek tartottam, nem lehetetlennek. Megmondom az őszintét, még mindig kételkedem abban, hogy a kamion- vagy hajó (akár szúrópróbaszerü) ellenőrzése röntgensugárzást felhasználva müködne. Arra gondolnék, hogy valamilyen olyan módszerről lehet szó, ammit nem ismerek.
Kétségeim vannak a szúrópróba szerű ellenőrzés hatékonyságában - ebben a vonatkozásban. A BKV-nál működik a szúrópróba, tegnap láttam :-)