Szerintem, ha terunofuji behuzza a majusi tornat is, valamelyik mongol yokozunat vissza fogjak vonultatni. Ha hakuhonak megint eredmenytelen bashoja lesz, sanszos, hogy ot.
Csak a gondolattal való ouszta eljátszadozás kedvéért :
Belenéztem az interneten fennlévő "Yokozuna Statistics" - c. oldalon e tekintetben közöltekbe.
1891. - évtől közli a lehetőségeket és a ténylegesen odaítélt Yokozuna - rangot viselők nevét és illetve tényleges címét (rang - pozícióját) Basho - tornánként csoportosítva ez a táblázat.
Ezen forrás szerint - elviekben - hat egyidejű Yokozuna státus odaítélésére volna lehetőség, legalábbis
önkényesen - elviekben így értelmezem a táblázatot, amelyben "Higashi 1 - Nishi 1, Higashi 2 - Nishi 2
és Higashi 3 - Nishi 3" státuszként van a hat lehetőség azonosítva.
A puszta tény (ami a kitöltött táblázat tanúsága szerint olvasható itt) az, hogy négynél több Yokozuna
státusz egyidejűleg soha sem volt odaítélve - legalábbis 1891 óta. Olyan eset több alkalommal is volt
- a táblázatban foglaltak szerint - hogy H 1 - N 1, és / vagy H 2 - N 2, és valamint H 3 - N 3 rang éppen
nem volt odaítélve / betöltve, de a hat valamilyen kombinációjából 1 - 2 - 3 vagy 4 Yokozuna - ranggal
felruházott versenyző vett részt a Basho - tornán / tornákon (mivel a statisztikai tábla eszerint közli az
Érdekes helyzet állhat elő, ha terunofuji megnyeri a tornát. Elviekben májusban futhatna a yokozuna címért, az aktívak közül negyedik mongolként. Nem is tudom, hogy valaha volt-e már öt yokozuna a banzukén. Az érem másik oldala viszont, hogy az ozekiként eddig eltöltött tornái messze nem meggyőzőek, és akkor még finoman fogalmaztam. Tudom, hogy sérülések, meg minden, de akkor is.
kotoshogikunak nem teranofuji ellen kellene a 10. gyozelmet bebiztositani, volt par veresege nala gyengebb ellenfelek ellen.
de ha mar "meccsgyarosok" azert kiset szepen "felfuttatak" eddig, aztan az elso komolyabb ellenfel harumafuji ugy kitette, hogy pislogni sem tudott. persze sajnalom a vallficamot, remelem ossze tudjak valahogy drotozni az utolso ket napra.
Egyébiránt a "meccsgyártók" megint jól működtek. Ha Terunofuji tornát akar nyerni, akkor Kotoshogikut kell megfosztani attól, hogy visszatérjen az ozeki rangba.
Amúgy azt vettem észre, hogy ez a mostani szumo, (legalábbis ez a torna) mintha brutálisabb lenne, mint régen volt. Több meccs is kis híján vérfürdőbe torkollott eddig, mintha jobban dominálnának a tsupparik, meg egyéb nagy pofonok. Lassításokba is jól megfigyelni, hogy gyakran fejjel ütköznek egymásnak a birkózók, iszonyatos erők hathatnak olyankor a fejekre, bizony kemény sportág ez, még ha nem is látszik annak sok laikus szerint.
Terunofuji harcstílusa rendszeresen meglep... Iszonyú emelő ereje van, és vesztes helyzetből is képes olyanokra, hogy csak na... Kíváncsi leszek, mit alkot még ezen a tornán.
Szerintem a Hakuho - Harumafuji - Kakuryu trió már túl sokáig nem marad a csúcson, néhány év és mind kiöregszenek. Szerintem az jövő Jokozuna generáció egyik tagja esélyes, hogy Terunofuji lesz. De remélem, Takayasu is eljut majd odáig. Van egy fiatal ígéret is, aki nem rég került a feslő osztályba, és azóta is elég jó eredményeket ért el, csak sajnos nem emlékszem ki volt, és nem is találtam meg, pedig megpróbáltam rákeresni.
Azért mondtam Chiyonofuji-t későn érőnek, mert (szerintem legalábbis) az igazi tündöklését bizony 30 éves kora felett mutatta be, és számomra lenyűgöző módon, 30 fölött szerezte a tornagyőzelmeinek nagyobbik részet. Még 35 évesen is nyert tornát, és masszív kacsi-kosikat hozott akkor is, amikor épp nem nyert. Azt hiszem, 33 éves volt akkor, amikor felállította az 53 meccses veretlenségi sorozatát, mialatt sokan ennyi évesen már rég visszavonulnak. De akkor maradjunk annyiban, hogy "hosszú fénykorú" volt :)
Huhh a mai torna eredményei... :( Kise, ugye nem...
Lehet, hogy tevedek, de takayasu es kisenosato ugyanannal a beyanal vannak es ugy tudom, azonos istallobeliek csak akkor kuzdhetnek egymas ellen, ha dontoznek.
Kisenosato Jokozuna rangja óta kezdtem újra nézni a szumót, mert végre, VÉGRE japán jokozunája lett a sportnak, ha már egy japán tradícióról beszélünk. Nem szerettem a mongol egyeduralmat, bár Asashoryu még valamennyire szimpatikus volt, de azóta nem találtam élvezetet abban, hogy most azt nézzük, hogy a mongolok közül végül ki fogja megnyerni a tornát. Kaio nagy kedvencem volt, az ő visszavonulásáig még követtem az eredményeket a mongol hegemóniával együtt is, de most végre úgy érzem, érdemes visszatérni a nézésére is. Főleg hogy találtam is egy jó Youtube csatornát, ahol minden nap végén egy jó 20 perces összefoglalóba megmutatják a főbb meccseket. Direkt nem nézem meg az eredményeket az összefoglalóig, hogy legyen min izgulni.
Csupa új név, ugye, 2007 óta nem adja az Euro sport, és azóta nem is nagyon láttam tornákat, 1-1 meccseket néztem meg neten. Kisenosato, Takekaze, Hakuho, Harumafuji (mint AMA), rájuk még emlékszem, de a többi név viszonylag ismeretlen.
Nem tudom, ki ez a Terunofuji, de nagyon erősnek tűnik nekem ezen torna alapján... Ő is mongol, és még csak 25 éves... Már előre félek.
Ellenben az új kedvencem (a nagy "öreg" Kisenosato mellett) Takayasu lett. Nem tűnik japánnak, pedig elvileg az, és elég jónak látom. 27 éves, lehet hogy ő is későn érő lesz, mint Kise (vagy Chiyonofuji :)). Remélem, megkapja az Ozeki rangot rövid időn belül, és tornákat is fog nyerni.
Még kell pár torna, mire megismerek mindenkit újra, de végre úgy érzem, izgalmas Basho-k elé nézünk az elkövetkezendő pár évre.
megnéztem, és továbbra sem értelek. ok, neked nem tetszik, ha valaki félrelép az ellenfele elől, de ez maximum akkor kifogásolható, (de akkor sem szabálytalan!) ha a tachiai-nál teszi.
tochiozan viszont nem lép el a tachiai-ból, vagy a második ütközésnél lép el (általában) az ellenfele elől, vagy mint most, a tachiai-nál rögtön jobbra tolta az ellenfelét.
viszont tök fura, hogy most pont a 11. nap esetét hozod fel, mert a megismételt meccsen chiyonokuni teljesen nyilvánvalóan ellép a tachiai-ból, bár ez sem segített rajta. érdekes, hogy az nem zavart. :-)
ne haragudj dömper, de nekem a véleményed ebben a kérdésben semmivel sem furább, mintha valaki folyton azon "duzzogna" ha valamelyik rikishi pl. hatakikomival nyerne...
megnéztem a 10. nap összefoglalóját is. tochiozan, abszolút beleállt a tachi ai-ba, más kérdés, hogy az ütközés után félrelépett és hatakikomival lenyomta az ellenfelét. túl azon, (ahogy te is írtad) hogy teljesen szabályos volt, még félreugrással sem lehet vádolni, szemben mondjuk mitakeumival, vagy takanoiwaval, akik egyértelműen elléptek a tachi ai-ból. mondjuk csak mitakeuminak jött be, takanoiwa rácseszett, takayasu a trükközés ellenére is elintézte.
a két megmaradt mongol yokuzuna meg nagyon szenved ezen a bashon. nem igazán arról van szó, hogy összeszedtek 3 vereséget, az szerintem sokkal aggasztóbb lehet a számukra, hogy a nyertes meccseiket is csak NAGYON szenvedve tudják hozni.
igaz, harumafujin nagyon látszik a sérülés, de kakuryunak láthatóan kutya baja...
Mivel en semmi ilyesmit nem tapasztaltam, megint megneztem par napot, hatha csak elkerulte a figyelmemet, de en nem latom azt, amirol beszelsz.
6-9 napot ujranezve, talan egy alkalommal elt valami hasonloval, de egyaltalan nem volt egyertelmu, szabalytalan meg biztosan nem. Takekazenal lattam a 9. napon egyertelmu felreugrast, Tochiozannal egyaltalan nem.
Egyebkent meg belefer, ha tul gyakran csinalna raszolnanak, de szerintem most meg errol sincs szo.