Tarlós István főpolgármester Dörner György színművészt nevezte ki az Új Színház új igazgatójának a teátrumot eddig vezető Márta István helyett. A szinhaz.hu értesülései szerint a szakmai bizottság többsége Márta újbóli kinevezését javasolta, és két minisztériumi delegált voksolt Dörner Györgyre. A színész pályázatában intendánsának Csurka Istvánt nevezte meg.
A "H, mint Hungary" pályázat jutott erről eszembe, ami 8 éves gyermek szinvonalán íródott. Mondjuk ott csak pénzről volt szó és nem egy színház szétbarmolásáról.
Azért 6-2 mert egy vállalhatatlanul gyenge pályázatot adtak be, ahol még a (bekamuzott) kollégák nevét sem tudták leírni helyesen. Te ezt nem tartod végtelenül vállalhatatlannak, hogy egy ilyen ember akarja "megmenteni a magyar kultúrát"?
miket beszélsz... még több valoságshowt... még több "tehetségkutató" műsort, még több celebekre épülő beszélgetést és egyéb kultúrális megaértékeket magukban hordozó produkciót... és sokkal több bulvár baromságot... épüljön, szépüljön szép hazánk....
A Rákosi-korszakban a középosztály csak anyagilag deklasszálódott, de kulturális tőkéjét megőrizve a következő generációban vissza tudott kapaszkodni. Az Orbán-rendszer tökélyre viszi a módszert: kulturálisan is lezülleszt, és innen már nincs visszakapaszkodás.
de Te egyáltalán nem érted azt, hogy Dörnerről nem lehet tudni, milyen színházat fog csinálni igazgatóként. vagyis azért annyit mégis, amit leírt. nem titolja, hogy politikai nézetei erős irányvonalat szabnak az elképzeléseinek. de ez nem jelenti azt, hogy ettől rossz lesz. legfeljebb azoknak, akik más politikai meggyőződésűek, nem fog tetszeni.
Látod pontosan ez a lényeg, csak nem akarod látni, vagy érteni, mert te egyetértesz vele, vagy mert neked fontosabb a ballib picsánrúgása, mint a színház.
Igenis lehet tudni, hogy milyen színházat fog csinálni: politikait. Ez nem találgatás, hisz erről szól az egész pályázata. Még a színház nevét is politikai okokból akarja megváltoztatni, aminek ugye nem sok köze van a művészethez.
Nem arról van szó, hogy egy színházigazgatónak a szakmai és művészeti irányán kívül van politikai véleménye is, hanem arról, hogy a színházat saját politikai indentitásának kifejezésére szándékszik felhasználni. Sőt, még ennél is továbbmegy pályázatában: Harcszíntérnek képzeli a színházat, ahol politikai ütközeteket akar nyerni.
így is van. élvezzétek is ki az utolsó cseppig, ezzel semmi baj sincs.
esetleg azért vessetek egy pillantást a két pályázatra is. aztán ha a dgy-féle művet - teszem azt - alföldi róbertként szignálva is preferálnátok a mártáéval szemben, akkor én már csak egy kávét kérek. nekem effektíve veszítenivalóm nincs a jelen rezsim alatt, úgyhogy kellő derűvel szemlélhetem a mindennapok eseményeit. ennek megfelelően számomra simán belefér az is, hogy az echo tévé most kapott egy színházat. öt év múlva majd más lesz a színlap, vagy ha györgy olyan hozzáértéssel vezet, mint ahogyan pályázatot ír, akkor még előbb. attól nem lesz valaki jó légtornász, hogy a cirkuszigazgató unokaöccse. csak egy példa: valaki összeszámolta, hogy a vékonyka pályaműben hány gépelési hiba van?
majd ha mátét, mácsait, aschert és a hasonszőrűeket is elkezdik b@sztatni, akkor lehet elgondolkodni. addig csak egy nagyszínpados csurka-darab az egész, és mint ilyen, eléggé szórakoztató (drámát ti. azért tudott írni az öreg, ez vitán felül áll). magyarország, ingyenszínház.
Indifferens, hogy ti mit csináltok. Már mi irányítjuk az országot. Kétharmaddal. Lassan visszaszerezzük azt tőletek, nem csak egy, hanem az összes színházával együtt. És ti majd másvá jártok színházba. :-)-
Évi kb. 30-40 előadást nézek, most már évtizedek óta. Az Új színházba csak néhányszor tévedtem be, nem túl jó előadásokra emlékszem. Gondolkoztam is rajta, hogy egy tehetségesebb színházvezetés az alapvetően nem rossz társulatból valami egyedit, értékeset is ki tudna hozni.
De az általam remélt váltásról nem gondoltam, hogy így zajlik le. Hihetetlen a dörneri színvonal a pályázat általam megismert részletei alapján. Sajnálom a színészeket, és a többi ott dolgozót. /Aki teheti, el fogja hagyni a süllyedő hajót, de ahogy látom, nincs nagyon hová menekülni./ A József Attila Színház balhéja után nem gondoltam, hogy ilyent meg mernek lépni.
Valószínű, hogy ez a z egész szólt Alföldinek, aki sikeressége okán mozdíthatatlan. Szerencsére az évtizedek óta legjobb magyar színházhoz sem mertek még hozzányúlni.Máté Gáborban nagyon bízom!
Valószínűleg az eljövendő 1-2 szezon bebizonyítja majd Dörnerék nevetséges dilettantizmusát, és jöhet egy újabb próbálkozás. Ahogy Fehérváron sem jött be a pártpolitikai színházirányítás, és az önkormányzat meg merte lépni Széles exvejének elmozdítását, talán itt is belátják majd a döntéshozók a tévedésüket.
Gondolom a "szakmai bizottság" tagjait fel kéne menteni, mivel kiszivárgott egy pályázat...
"A szakmai bizottságot Ascher Tamás rendező, a Színház és Filmművészeti Egyetem rektora, Bérczes László rendező, Herczeg Tamás művészeti menedzser, Kováts Adél színésznő alkották".
Ascher meg amint láttam nácizott is....
Nem alkalmas a Színház és Filművészeti Egyetem vezetésére...
ez nem felfogás kérdése,hanem pusztán nem tudod,hogy mi az a kommunista és mi az a"balliberális"(azért tettem idézőjelbe ,mert ez a magyar jobboldal egyik nevetséges fogalmi meghatározása)
Csurka a komcsik besúgója volt. Népszerü drámairó volt a hetvenes években, mindneféle kitüntetéseket meg dijakat kapott a régi rendszerben. Őt minek tartod ?
"Ascher szerint a HírTv-n gyakoran feltünő, a Jobbikkal nyíltan szimpatizáló, de a választások előtt azért a Fideszt támogató Dörner György pályázata szakmailag is elfogadhatatlan."
Ez a magyar politikai élet egy szokásos visszatérő eleme.