gyongyhaju lany: egyébként a 80 emberből volt vagy 3-4 tériszonyatos és mindegyik "simán" végignyomta a sucha belát. azért hernád attörés picit más, tálcák lehetnek gázosak, főleg, ha a párod a panorámaliftbe sem száll be :)) visszafordulni meg vissza lehet, mert a hernád áttörés kétirányú út.
Úgy lehet menni, hogy pl. Csingóból megyünk, benézünk a "brutál" tálcás szakaszra, és ha a félőseknek nem tecc, akkor nem megyünk be? Bocsi tényleg, hogy akadékoskodok, de a férjemmel még a Rám szakadékot sem mertem megkockáztatni :)))) De meglássuk. Ha 5 m magas csak, akkor talán nem fog beparázni. De azt nem szeretném, hogy elindulunk, és az egyirányú út közepén meggondolja magát, hogy ő márpedig visszafordul :)))
Nem rólam van szó, mert én bárhol végigmegyek, minél extrémebb, nekem annál jobban tecc :) A túra anyja is én vagyok, mikor először meghallottam, hogy ilyen kirándulóhely van, én már számolom a napokat :) :)
Kálmánvárosi-ilátó... izé... Tamásfalvi-kilátó az a Károlyfalvi. :-)))) hehehe Ha Csingóból mész, akkor azokon a nagyon extrém überveszélyes és nagyon adrenalinnövelő tálcákon, amiken nyugdíjas, járókeretes emberek is gond nélkül végig bírnak menni, kihagyhatod. :-)))) Ha a Hernád-áttörésen akarsz végigmenni Podlesokból, akkor nem. Azok a "brutál" tálcák kb. 5m magasan vannak a víz felett és szvsz semmiféle veszélyt nem hordoznak magukban. Aki parázik, az markolhatja a láncot és/vagy nézhet felfelé... De aki a Rám-szakadékban végig bír menni, annak a Hernád-áttörés nem hiszem, hogy különösebb pszichés igénybevételt jelentene. :-)
Kb 1,5 hónapja újították fel a Rám szakadékot, Szentendre és térségének önkormányzatai meg ilyen zöldek együttműködésével. Még nem voltam, de inkább egy létrán megyek fel, minthogy megcsússzak a vizes sziklán :))
Ez a Károlyfalvi kilátó merrefelé van? Tud valaki egy térképet? Azon a kis hídon mindenképp át kell menni, ha mész a Hernád áttörésen? Elég vérfagyasztónak tüni. Egyáltalán honnan érdemes elindulni ehhez a Hernád áttöréshez, nagyon para? Nyáron szeretném kipróbálni, olcsó szállást is dobjatok légyszi, meg minden infót erről
Én tudom, hisz ezért megyünk oda :) (már alig várom :) :) ) De ismerem a Zuramat, és előre megmondom, h. nem lesz hajlandó ilyen tálcákon sétálni a Hernád fölött :) :) - azért szerintem ebből a jóból inkább kihagyom :)
Ha nem rohanósra veszitek a figurát és egy teljes napot rászántok, akkor a Hernád áttörés + a Tamásfalvi a legpuhányabb társasággal sem vészes. Oda-vissza tizenegypár kilométer, van néhány kisebb-nagyobb emelkedő, lejtő, gyakorlatilag szintben szinte semmi. A végén a kilátóba vezető út kb. 150-200m szintkülönbség, ott szoktak azért lihegni a népek. A kilátóba a kaptató kb. fél óra - háromnegyed óra alatt abszolválható, legfeljebb ha valaki elfárad, akkor az pihen menet közben. Szerintem ha már valaki veszi a fáradtságot, hogy elmegy a szlovák paradicsomba, tök hülyeség kihagyni ezeket a helyeket... Legfeljebb este jobban alszanak majd. :-)))
"Hernád felől erős kapatatón lehet föl-le menni a Tamásfalvihoz" -- na ez nagyobb probléma, mint a kilátás :)))
Azért talán jobb, ha nem a banda puhányabbik felével nézzük meg a Tamásfalvit. Kihagyni nem szeretném, de szerintem a túrásokkal végigmegyünk a Hernád áttörésen, és akkor útbaejtjük a kilátót is.
Legutóbb a Piecky nagylétrájának a tetején paráztam be.
A Sokolból először visszafordultunk, másodszorra megcsináltam.
A Tamáshegyinél nincs az a pénz amiért kimennék a szélére, de vannak ott olyan biztonságos távoli ülőhelyek, ahonnan tériszonyosan is lehet élvezni a kilátást.
A Hernád felől erős kapatatón lehet föl-le menni a Tamásfalvihoz, nem tériszonyos, hanem fárasztó az a szakasz. Itt a Hernád és a Fehér patak között van egy rövid, könnyű mászós szakasz. Ha nem tetszik, vissza lehet fordulni...
Csingó felől talán egy tíz méteres erdővel fedett ösvény mellett lehet kicsit tériszonytató az út a Tamásfalvi felé, de az sem vészes.
Ezeket az infokat korábbi beírásokból mentettem el:
"Haligovcétől végre megpillantjuk a szép alakú sziklás csúcsok jellemezte Pieniny határhegységet. A völgy végében látható csúcs, a Trzy Korony (ahová – ha belefér a programba - gyalog is érdemes felmenni) már lengyel területen emelkedik, éppen a Dunajec folyó fölé. A tutajok alatta haladnak el. A csendes környéken bőségesen találunk vadkempingező-helyet. Cerveny Klástor településről igény szerint, illetve azt hiszem ˝ óránként indulnak tutajok. Egy tutaj tulajdonképpen kivájt farönkökből áll, melyeken keresztbe rögzített deszkák jellemzik az ülést. A tutajt elöl-hátul 1-1 csáklyás ügyesen irányítja. Az út a szurdokon át 60-70 percig part. 1998-ban a visszaút buszjegyét is magában foglaló jegy 200 Sk-ba került. Útközben – én szlovákok közé kerültem -, ha szerencsénk van, még hangulatos szlovák dalokat is hallhatunk. A tutajon huszan ültünk. Élvezetes volt, ahogy a csáklyás néha megvárta, ahogy a víz a kanyarban a folyó szélére sodorta a tutajt, majd ott csáklyával fordította a helyes irányba. Visszaúton a busz, vagy iránytaxi helyett a folyóparti sétaúton kb 1,5 – 2 óra alatt vissza lehet sétálni a kiindulóponthoz."
Ide is szeretnék idén eljutni:
"Szepes vára Szepesváralja (SPISŠKÉ PODHRADIJE) mellett található, Lőcsétől keletre kb 20km-re. Nagyon komoly a vár. Az UNESCO 1993-ban a világörökség részévé nyilvánította. Érdemes megnézni. Amikor voltunk, a belső várudvarban épp egy falut építettek fel, valószínűleg valamilyen "Mesterségek ünnepe" jellegű történéshez."
Fél a magastól, de nem csinál hülyeséget. Eccerűen nem bírja, ha hirtelen nagy nyílt tér van előtte, nem megy szakadék szélére, nyílt hegyoldalt nem kedveli, panoráma liftbe nem hajlandó beszállni... Persze vannak helyek, amit úgy-ahogy megszokik, pl. az előbb említett gellérthegyi sétánál már azért kevésbé parázik. Vagy pl. engem már felenged a kilátóba, vagy ha olyan helyre megyek, akkor megmondom, hogy most te fordulj el, én megnézem aztán visszajövök :)
OFF És tényleg tériszonyos vagy csak szimplán fél a magastól ? Úgy értem pánikba esik, ha magasban van és se kép, se hang, vagy pont hogy hülyeségeket csinál koordinálhatatlanul, vagy egyszerűen csak nem szeret ott lenni, mert nem érzi magát biztonságban ? Ha ezen utóbbi, akkor egyszerűen tud segíteni a dolgon. Sokat kell magasban lenni. :-) Biztonságosan, hogy csak jó élmények párosuljanak a dologgal és egy idő után elmúlik a para.
Ha az első eset, akkor viszont nem kell (nem szabad) erőltetni. ON
Ha tériszonyos, akkor max. nem fog kiállni a szélére. Szerintem abszolút nem gáz, mert ha úgy akar lenni, akkor a szikla szélétől 30m-nyi távolságból is szemlélheti a tájat.
Köszi a gyors és minden részletre kiterjedő precíz választ:)
Esetleg Dunajec-tutajozásról tudsz valamit? könnyen meg lehet találni?
Már nagyon várom hogy menjünk...:)) Arra gondoltam mi lenne ha "előkóstolnánk" a terepet hétvégén...:)))Minek olyan sokat várni...Nem tudom majd a férjem mit szól hozzá..:)
Tudják kérem: "Add Uram, de rögtön":))
Biztos nem ez lesz az utolsó utunk, már látom előre..:)
Ja, 4 napra megyünk (péntek-hétfő), ebből 2 kirándulós nap lesz, az első egy bemelegítős a punnyadtakkal és egy nehezebb a gyakorlott túrázókkal. Az oda- és visszaút napja pedig inkább fürdős, városnézős, barlangos.
Nem az útra gondoltam, hanem a kilátóra :))) - nem tudom, Bp-i vagy-e, ha igen, a Gellért hegyen azt az utat ha megnézed, ahol a kereszt van a tér fölött. Namost ott a párommal úgy megyünk fel sétálni, hogy ő a sétaút belső oldalán megy, én a külsőn fogom a kezét és sietve továbbmegyünk :)
Ez nekem is tecc :) Azt a fehérpatakos könnyű túrát, amit tanácsoltál, beleveszem a túratervbe. Legyen legalább minimál extrém a punnyadt bandának, ha már ott vagyunk. A Tamásfalvi kilátót inkább a gyakorlott csapattal ejtjük majd meg, párom nagyon tériszonyos, szerintem rosszul lenne szegény, ha 100 m-nél közelebb megyek a sziklaszirt széléhez :)))
Ha van még 5let, kivele. A környéken is tervezünk vár(os) nézést, ha ezzel kapcsolatban is van tippetek, kíváncsian várom.
Előreláthatólag Kosiarny Briezokban fogunk szállni, már kilestem a térképről, onnan 1 óra alatt lehet Csingóba elkirándulni. Első nap Poprádot útba ejtjük, fürdés és bevásárlás + ha még belefér vmi városnézés. Környékbeli fürdőkről, barlangokról mik a tapasztalataitok?
A Slovenskyraj.sk honlap nagyon jó, térképek is vannak rajta.
A Csingói parkolóból sétálunk le a Hernád felé.
A sárga jelzésen 50 perc alatt jutunk el a Tamásfalvi Kilátóhoz. (Tomásovsky vyhlad)
A zöld jelzésen balra kanyarodva ereszkedünk le a Hernád völgyébe. (Hornád) Ez 20 perc.
Innen jobbra fordulva a kék jelzés vezet a Hernád-áttörés doronglétráin, sziklatálcáin át a Létánfalvi Malom kőhídjáig. (Letanovsky mlyn) Én egy óra alatt szoktam megtenni.
Ezután kék jelzésen láncokba kapaszkodva, újabb sziklatálcák és hidak vezetnek egy órán át a Kolostor Szakadék bejáratához. (Klástorská roklina)
Ez a másfél kilométeres szakadék a létráival, doronlétrahídjaival 224 métert emelkedik.
Így általában beletelik egy óra amíg a zöld jelzésen felkapaszkodunk a Menedékkőhöz, Vörös Kolostorhoz, vagy népszerű nevén: Klástoriskohoz.
Hosszabb pihenő és sörözés után a sárga jelzésen a terasz alatt elhaladva tíz percig együtt megyünk a kék jelzéssel, majd jobbra fordulva csak a sárgán fél óra alatt leereszkedünk a láncokkal, sziklatálcákkal, fakorlátokkal segített úton arra a helyre, ahol a Kysel siet a Fehér Patakba. (Biely potok) Imádom a Fehér Patakot!
Innen a zöld jelzésen balra, a patak folyásirányába fordulva, elindulunk a Hernád irányába.
Doronglétra-hidakat és hidakat használva nagyjából egy óra alatt egy nagyon hangulatos, sodró, csobogó, kristálytiszta patak mellett érünk a Tamásfalvi kilátó alatti réten a Hernádhoz. Ér felnézni, megnézni, merre is kezdtük a túránkat.
Jobbra fordulva a kéken fél óra alatt ballagunk vissza Csingóba, ahonnan indultunk.
Gyönyörű útközben Hernád, és a parkoló melletti szálloda éttermében is jól főznek…
Dunajecen szeretnénk tutajozni az biztos, hogyan találunk oda? Gondolom max. két helyről indulhatnak "turnusok". Ill. aki volt már mennyi idő egy ilyen tutajos kirándulás és mennyibe kerül?
tudtok segíteni nekünk? pünkösdkor most mennénk először a Paradicsomba és Cingov-n néztünk szállást a Hotel Flórában, most van foglalás alatt.
Tud valaki valamit a szállodáról? Én szívesen kempingeznék, de a férjem nem nagyon csípi..:) off: Korzika 23 nap sátorban..On:
Szeretnénk kicsit túrázgatni, szép helyeket bejárni. Én kicsit tériszonyos vagyok, de a Rám-szakadékot már többször megcsináltam. Milyen útvonalat ajánlotok, illetve milyen nehézséggel? Mi az amit ne hagyjunk ki ? Túrista-térképet (jót-használhatót) hol vegyünk?
Minden hasznos infó jól jönne..:) Elolvastam sok hozzászólást mostmár legalább több fogalmam van a SZP-ról, de szükségem van rátok:)
Így már jobban értem :))) megpróbáltam fellépni a fotós izére, de bonyi, csak akkor engedi megnézni a kommenteket ha értékelem, de én nemtom értékelni, csak egyszerűen, hogy nagyon szép :))) Értékelés nélkül meg nemengedte megnézni, úh. föladtam.