Úgy éreztem, szükség van még itt egy új fórumra amely egyik legkedveltebb gyümölcsünkkel a nemes és még nagyobb hírnévre hivatott igazi Magyar csemegeszőlővel foglalkozik.
Egyáltalán nem szabályoztam. A Saszla az ilyesmire nem érzékeny, persze csak akkor ha van elég víz, tápanyag, alásüt a nap, a betonra mezítláb , nem lehet rálépni. Ha más nem, ez a tőke mindig termett mázsányi mennyiségben legalább, most 22 éves.
Ha szőlőt akarsz csinálj a bejáró fölé egy lugas állványt bármiből, az anyag nem számít. Az Otellót nem kell permetezni, a ház árnyéka nem számít, terem akkor is. A Himrod is jó árnyékadó korai, mag nélküli, nagyon édes, megelőzi a Csabagyöngyét érésben, ezt sem kell permetezni. Ajánlhatnám a Vénuszt is csak az még nem termett, így tapasztalat híján vagyok.
A világért se akarlakmegbántani, de sajnos a szőlőművelés annál bonyolultabb dolog, mint hogy akárhová elültetünk pár tőkevalamilyen szőlőt. Nálad is működhet, de csak piszok sok odafigyeléssel és energiával.
Esetleg brutális káliszappanos lemosás is segíthet (maximális engedett töménység tenyészidőszakban 000 l/ha lémennyiséggel, hogy mindenhonnét csurogjon) leszárítani, de hiába szárítja le akármivel, jóízűt nem fog tudni enni belőle. Én ezt az évet elengedném a helyében (é.: mottó: "le vele", mármint az összes fürttel, utána rézhidroxid+thiovit tenyészidőszakban megengedett legmagasabb dózisával (thiovitnál 3 kg/ha 600 l lémennyiséggel, rézhidroxidnál 2 kg/ha) csinálnék még leveles állapotban 2X lemosózást. Utána télen leváltanám a termőkarokat, mert azok is tele vannak fertőzéssel. Ja, a lehullott leveleket összeszedni.
De tényleg inkább vadszőlő vagy rácsra futtatott rózsa kéne oda (bár utóbbit is kéne permetezni lisztharmat, levéltetvek és atkák ellen).
Ez a kép egy lugasként művelt Saszláről készült. Qudris vagy Topás volt a szer amit kapott minden esetben kiegészítve Karathaneval mint kontakt szerrel és természetesen mindig hozzáadva tapadásfokozót. Sem a Saszla sem a Csabagyöngye nem rezisztens lisztharmatra. Mégis miért volt sikeres a védekezés? Nézetem szerint azért, mert a belógó fürtöket szépen megfürdettem permetlében és a mikroklíma, nem voltak levelek a fürt mellett. Amúgy meg olyan erős volt a nyomás, hogy a rezisztensnek mondott Palatina is elég jelentős kárt szenvedett ugyanezen szerek használata ellenére, nem lugasban, hanem kordonban van.
Gondoltam, hogy az oka a permetezés teljes elmaradása lehetett... onnan gondoltam, hogy permetszerekkel kapcsolatban nem, vagy alig kérdeztél.
Én azt mondanám, hogy egyrészt ez az év kedvező volt a lisztharmatnak eddig. Máskor meg más jön majd. Tehát kell védekezni vagy csak lerothadt szőlőt eszel.
De én a helyedben (ha még nincs háti vagy kézi permeteződ) vennék egy kézi pumpás nyomáspermetezőt erre a pár tőkére. OBI-s nekem tökéletesen porlaszt, 6-6,5 literes.
Ha egyszer majd teszel bele vegyszert is, és figyelembe veszed, hogy csak egy oldalról félsz hozzá (azaz majd jól benyúlkálsz a fejjel és megjáratod belül is) nem lesz ott probléma vagy legalábbis tűrésen belül.
hivatalosan bármilyen permetezésröl értesítened kell a szomszédot, amennyiben lakott területen permetezel, fügetlenül attól, hogy berreg-e a permetezöd.
A fényképhez: ide szölöt ültetni, hmmm... csacskaság volt, pláne úgy, hogy nem is permetezted. A motoros permetezö nem csodaszer, csak akkor hatékony, ha mindkét oldalról permetezed vele a szölöt. Hidd el, bármilyen széliránynál befülled a szölö és a pala közti rész. Én a helyedben ide is (pláne ide) vadszölöt ültetnék, a szölöt meg oda, ahol körbe tudod járni.
A 1x perces videókat még sokan megnézik. Jól teszi, hogy figyelembe veszi, mi a jó a Youtube és az emberek számára. Ha már dolgozik vele, talán a permetszerei árát behozza a videókészítés. Sajnos nincs 100e feliratkozója. Számomra Kulicz a leghitelesebb, akitől sokat lehet tanulni.
A palán túl kocsibejáró van és utána a ház (kb. 5m-re) (a bal oldali a szomszéd háza)
Mivel zárt a pala, így nem fúj át a motoros, meg ugye lehet a fordulatszámmal játszani.
Én úgy tapasztalom, inkább huzatos a hely, a légmozgás hiánya szerintem nem probléma. A nyugati szél is simán befúj.
A japán vadszőlő (a garázson egy része) viszont úgy burjánzik, hogy alig lehet kordában tartani. Azt nem zavarja se moly, se lisztharmat, se magnéziumhiány....
A kerítés felém néző oldala délkelet felé néz, inkább a ház árnyékoló hatása lehet problémás.
Hivatalosan a szomszédot mindig értesíteni kell a motoros permetésről, emiatt ódzkodtam eddig tőle.
Viszont sima háti permetezővel csak felszívódó szernek van értelme.
A(z egyik) legnagyobb Isten áldása a motoros (háti) permetező de nem azé' me' csövesen terem...
Csak óvatosan azzal illetve a felhasznált szerekkel mert szomszédod is van...
Messze nem ideális a hely a szőlődnek de abból kell gazdálkodni ami van és ezt még a növényvédelmed sem támogatta így nem meglepetés az eredmény.
Ha van rá időd, hogy foglalkozz vele akkor lehet még a jövőben valami belőle. Ilyen átszellőzetlen helyen a rezisztensek sem maradnak egészségesek 2-3 permetezés nélkül.
A szülői háznál van egy Othello lugas a kert közepén - nem fal mellett mint nálad - de igen magas épületek fogják közre és így nem sok szél fúj be illetve a zöldmunka sem precíz a lugas miatt. Én nem merem használni a motorost ott csak az akksis permetezőt de azt is csak egyszerű anyagokkal vagy biogazdálkodáskodásban használható lombtrágya kategóriába sorolt szerekkel. (kén kizárva és rezet sem használtam régóta)...
Nálam egészséges a lombozat és a fürt is de rigók vannak, a macska meg csak a négylábúakért van oda ;-)
Hogy Magyarországra és ezen belül Tokajba konkrétan honnét jutott be, nem tudom, de eredendően ez is Amerikából származik, fertőzött szaporítóanyaggal terjed elsősorban bioművelésű ültetvényekben. 1885-ben mutatták ki Franciaországban, de Németországban csak 1993-ban okozott először kárt.
Az ellenőrizetlen szaporítóanyag-import amúgy a melegágya az ilyen betegségek terjedésének, nem véletlen, hogy az EU szigorúan szabályozza, és ezért sem szabadna senkinek a Boriszoktól venni szaporítóanyagot, mert ki tudja, milyen bajuk lehet az oltványoknak. Ezzel szemben ha egy jogszerűen működő szaporítóanyagtermelőnél gond van, a növényútlevél alapján vissza lehet keresni, hogy a mienk tőle származott-e.