Vajon miért nincs a kajszinak külön topikja? Hisz' se nem szilva, se nem őszibarack. Ellenben a kedvenc gyümölcsöm gyerekkorom óta, amikor először magyar kajszit kóstoltam... no meg a lekvár, pálinka, ki mit szeret.
nem az számít hogy meddig megy hanem hogy a csúcs után esik vagy oldalazik esés helyett......de igazándiból nekem mindegy, meg ez itt erősen offtopic, nem erőltetem...egyszer ha lesz kedved azért keress rá a Ruddiman elméletre, de akár magyarul is lehet találni róla igen erősen zanzásítva:
Ha az előző hidegbetörés is ennyi felhőzettel és ennyi csapadékkal jött volna, biztos, hogy nem sajnálkoztunk volna annyit a károk miatt. Ez a rulett most rosszul jött ki.
nagyon jó hogy beraktad ezt az "Ice Age Temperatures" grafikont az elmúlt 450 ezer évről, mert pont ez támasztja alá a Ruddiman hipotézist. Ha megfigyeled a kék vonaladat minden esetben az történt, hogy a természetes folyamatok miatt (amit most nem részleteznék) kilőtt a hőmérséklet (felment a nulla vonal fölé), majd azonmód ahogy elérte a csúcsot elindult lefelé és utána csorgott lefelé, ahogyan a Nap sugárzásának beesési szöge változása miatt kevesebb energia érte a Földet (nagyon leegyszerűsítve).
KIVÉVE MOST. Most az történt hogy kilőtt, és nem visszaesett, hanem - ellentétben az összes korábbi jégkorszakkal - ott maradt egy szűk sávban. Na erre kellene valami magyarázat, és mivel a Nap-Föld energetikai folyamatok nem magyarázzák ezt, feltételeznünk kell hogy valami megváltozott. Valószínűleg az emberi behatás, az erdők felégetése emelte pont annyival a Co2 szintet, ami annyi hőmérsékletemelkedést okozott, mint az egyéb folyamatok csökkenést okoztak volna. Magyarul: az erdőpusztításunkkal mentettük meg magunkat a jégkorszak gyors újbóli bekövetkezésétől.
Még a Dráva mellett eperrel dinnyével uborkával foglalkoznak , kérdés, hogy a fűtetlen fóliákban hogy jelentkezett . Ugye ott az a baj , hogy nem olyan edzettek a növények mint szabad földön így egy fagy vagy csak erös lehűlés is haza tudja vágni őket . Szerintem hallunk majd a napokban erről a médiában .
szempontomból 1 érdekes van: most láttam először, hogy Kékkúton "melegebb" volt fél fokkal,
mint Balatonszepezden :) Nem tudom miért, de legyen inkább mindig így... + 1,5 fok volt ott, nálam akkor lehet, hogy akár 2 is, de 0 felett az biztos. :)
Viszont NYMao, DNYMao-n megint fagyott, helyenként -3 /-4 fok is volt, gondolom az betette a maradék kajszinak, és más most virágzóknak (cserkó? :(
Az alkalmazkodás egyik útja lehet a termesztő házba való beköltözés amit már sok kultúra megtett ... a zöldségfélék , szamóca más bogyósok . A gyümölcsfák közül elsőként a cseresznye fog végérvényesen beköltözni és ez majd az árában is meg fog mutatkozni ... tehát 500 forintos cserkó már nem sokáig lesz . A kajszit addig nem lesz érdemes házban termeszteni amíg a betegségeire és a pusztulására nem találnak megoldást . El tudok képzelni valamilyen GMO megoldást persze ha ezt a társadalom elfogadja . Addig nekünk termelőknek kell vállalnunk vagy a rizikót vagy felhagyni a kajszi termesztésével .
Szerintem nincsen drasztikus változás . Az írott történelem idejéből tudunk katasztrófális időjárási helyzetekröl amik sokkal súlyosabbak voltak mint a mostani évek .. bibliai 7 csapás , özönvíz , 1300 As években éhínségek mikor több évig nem termett gabona a hideg miatt stb . Amúgy addig örülhetünk amíg csak a gyümölcs fagy el de ha egy május végi fagyban elfagyna a gabona meg a takarmány növények na az kemény lenne és volt már ilyen úgy hogy akár lehet is .
Jó ez a vita , én is azt gondolom a grafikonokat látva , hogy inkább a szélsőséges de meleg mint a kiegyensúlyozott hideg mivel előbbihez lehet alkalmazkodni utóbbihoz nem vagy csak nagyon kevés embernek .
Még nagyon keveset tudunk ezekről a folyamatokról amit most mondanak az vagy igaz vagy nem . Én azt gondolom , hogy egyelőre alkalmazkodnunk kell mert a folyamatokra nincs ráhatásunk és sokáig nem is lesz . Hiába tudjuk , hogy káros a CO2 kibocsátás meg az erdőégetés meg a turizmus meg a neten való csetelés meg az 5G meg gyakorlatilag minden emberi tevékenység ezeket megszüntetni nem lehet . Egy mód lenne hogy az ember ne avatkozzon be a föld klímájának a folyamataiban ha nem lenne ember .
Már bocs, de alapvetően problémás az érvelésed. Nagyon szépen felvezetsz itt több tíz és százezer éves időintervallumú grafikonokat ami vélhetően igaz. Viszont a mostani drasztikus változások néhány tíz év alatt jöttek létre. Szerinted úgy ez mire vezethető vissza? De most tényleg? Mi az a tényező ami ilyen hirtelen és ilyen markánsan jelentkezik a Föld életében, ami képes ekkora változásra? :)
Hát a jégkorszak a Föld mozgása és a Nap változó beesési szöge miatt múlt el, mint már többször az elmúlt százezer években, de hogy meglepő módon, eltérően a korábbiaktól nem lett újra gyorsan jégkorszak belőle, hanem szokatlan hőmérsékleti plató volt az elmúlt 10000 évben arról már valószínűleg az emberek tehettek az erdők leégetésével, ami sokezer éve zajlik:
Igazad van, a jégkorszak is miattunk múlt el, szórom is a hamut a fejemre miatta. :D
Egyébként eddig, amikor melegebb volt a klíma, akkor nedvesebb is, a száraz periódusok a hideggel jártak együtt. Én nem izgatom magam olyasmin, amin nem tudok változtatni (és nem is biztos, hogy akarok).
A tudomány egyértelmű álláspontja az, hogy a klímaváltozásról az emberiség csak saját magát okolhatja, és visszafordítani is kizárólag összefogással...
na de azt te sem mondod komolyan, hogy a tudomany az igazsagot tarja eled
ez egy velemeny pillanatnyilag, amit a benne erdekeltek kepviselnek
na meg azok is, akik mogottuk begetnek
nagyon sok mindenrol az emberiseg tehet
a fenntarthato fejlodes igereterol, a termohelyek es forrasok kizsigereleserol
a koleszterin es a diabetesz valosaganak elhalgatasarol
a zabalasrol
(noncommunicable diseases)
az emberiseg tehet
minden ember, aki erintett, tehet
a klimavaltozast, az anyag mibenletet, a feny eredetet meg nem sikerult megfejteni
Itt józanul gondolkodók vannak, nem lelkibeteg konteósok. A tudomány egyértelmű álláspontja az, hogy a klímaváltozásról az emberiség csak saját magát okolhatja, és visszafordítani is kizárólag összefogással, a Földet kizsigerelő életmód radikális megváltoztatásával lehet (ha még egyáltalán lehet). Minden más "magyarázat" (összeesküvés-elmélet) csak kibúvó az egyén felelőssége alól - ahogy egy hópihe sem érzi magát felelősnek a lavináért.
Ma voltam P Zsoltinál Dánszentmikoloson. Beszélgettünk pár percet... Kérdeztem "hogy állnak az ottani fajták" Kajszi, őszi búcsúzott, szilva még kitart, de holnap hajnalra fagyokat mondanak ezért a cseresznye is kérdéses. Azt hittem ott azért jobb a helyzet☹️
Akkor itt az ideje kedves kajszi nemesítök hogy hozzanak létre egy olyan fajtát ami a nevében is benne van "Remény" csak is kizárólag a kajszi termelök örömére és természetesen magyar legyen .
"(2017 áőrilis) 20-án a Kékestetőn a 45 cm-es hórekordon kívül -2,7 fokkal megdőlt a legalacsonyabb maximum hőmérséklet rekordja, míg másnap (21-én) -7,1 fokkal hidegrekord dőlt. A fővárosban sem mértek még 21-én ennyire hideget. A Nagy Hideg-hegyen elindították a sílifteket."
de amúgy, ahogy a képeim nézem ("régen" volt 17...) volt kajszi!