Ha lennék annyira "életrevaló", amennyire a mai üzleti világban szokás, bizonyára nagyon sok szabadalmam lenne apró ötletekből, de ebből sem csináltam. Kétféle fényes valami van a képeken:
A fényes fóliahengerek: kb. 20 cm magas, 5 cm átmérőjű hengerek, szigszalaggal végigragasztva, aljuk nincsen (pangó víz kizárva! :) ), megcsinálható bármilyen vékony műanyaglapból (pl. írásvetítő fólia, puha pillepalack oldala, műanyag dosszié stb.). Ezeket balkonláda aljakba állítottam, és Milton-kapcsokkal összefogtam.
A fényes rézszínű gombócok meg a Milton-kapcsok: egyszerű irodai sasszeg-szerű kapcsok; gombfej két széthajtható, lapos szárral, lyukasztott papírok összefűzésére használják őket. Itt a műanyag fóliahengereket fogják össze, hogy ne tudjanak szétborulni, és csak úgy egyszerűen, széthajtás nélkül, felülről rájuk tűzve, ahol a szomszédos hengerek összeérnek.
Így összefogva töltöttem fel perlit-tőzeg keverékkel a csöveket, szinte semmi nem jött ki az aljukon, és tettem le a dugványokat. Az egész kapott egy vastagabb PE-fóliából hajtogatott sapkát, amit locsoláskor, szellőztetéskor (és persze most a fótózáskor is) leveszek.
Ha nem sért szabadalmi jogokat elárulnád , hogy a képeken látható fényes valamik milyen funkciót töltenek be ? Csak térelválasztó ? A vesszők végei valamivel kezelve vannak ? Ha igen , akkor nálam ez elmaradt , de biztosan pótolható , mert még csak kb. egy hete gyökereztetem. Szépek !
Rendben, innentől annak drukkolok, hogy a Csertői Termős és a Csertői Porzós gyökereztetése is sikerüljön!
Nagyon remélem, hogy lesz miből visszatelepíteni abba a lugasba egy fiút, de azért idén talán érdemes lenne megpróbálni hozott virággal beporozni a megmaradt két lányt. Nino írta többször is, hogy sikeresen fordítottak termőre magányos lánykiviket ilyen kézi beporzással, meg azt is érdemes lenne megtudni, hogy a szokásos Tomurival is jól porzódnak-e.
A "Gold"-nak nevezett még sok fejtörést fog okozni.A két termő +egy porzó összebeszélt és a hidegházamban egyöntetüen kihajtottak.én sem találok sehol érdemi információt.Ezek szerint az lesz,hogy meg kell tapasztalni-mert tavasszal mennek a kijelölt végleges helyükre addig meglátom mit is csinálnak addig evvel az intenziv igyekezetükkel. Nagyon szép a gyökereztető projekted.Nagyon preciz ahogy megbecsülhetem a képek alapján.Reméljük jó lesz a %-os arányuk.Hát a történetükbe már nincs aki tudná,emlékezne a fajtanévre.Eredetileg ami biztos,hogy a Siklósi MGTSZ ültetvény utolsó "kimenekitett"/2termő+1porzó/tagjából vágtam.A helyzet azóta bezárult mert a 3tulélő növény fiu tagja is elpusztult a lugasban/3tagú/igy az utolsó terméshozási lehetőséget gyökerezteted!Amire emlékeznek az,hogy Új-Zeeland-i fajta volt és a termése/amit szüretkor feltettem képen/csodálatos.névre azt gondolom,hogy NEW-ZEELAND az valahogy nem stimt az,hogy siklósi az sem.De talán mint az utólsó megmaradt forráshely:CSERTŐ-i az nem sértene semmit és senkit.Ha egyet értesz.
Szia Jóska! Bocs, hogy nem válaszoltam korábban, elsiklottam felette valahogy. Igaz ugyan, hogy semmi hasznosat nem is tudok mondani, lévén a sárga kivivel én is kezdő vagyok teljesen. Sőt a világhálón sem találtam semmi igazán használhatót, pedig magam is szeretnék okosodni.
Az ősszel küldött vesszőid viszont szépen megindultak, most már csak azon kell drukkolni, hogy gyökeret is neveljenek:
- kivinevelde a radiátor tetején
- porzósak tőled
- egy termős közelről
- a te porzósaid és a nálam növő (Tomuri) egymás mellett.
Úgy rémlik, a fajtanevét nem tudod, de akkor adj neki valami szimpatikus fantázianevet, hogy ha sikerül a gyökereztetés, tudjuk minek hívni! :)
Amiket jó két hete raktam le, azoknak a rügyei szinte kivétel nélkül megpattantak, 1-1,5 centis sarj is akad közöttük. A sok víztől biztosan könnyebben rothadnak, kiszáradni viszont szintúgy nem szabad nekik. Én most erős párásításban tartom őket, és persze melegtalpon.
Tegnap , illetve ma éjszaka elkészítettem 10 db. szőrös kivi dugványt. Tiszta , duzzasztott perlitbe, Incit kezeléssel. Gombaölővel is lepermeteztem. Fél literes tejfeles dobozokba helyeztem . Jön a várakozás ! A múlt évben föld-perlit keverékkel próbálkoztam , nagyrészt elindultak, később azonban a hajtások leszáradtak. Minden tő a földben igen korhadó , rothadó szagú volt . Gyökér semmi. Azt gyanítom , hogy sok vizet kaptak. Az idén már nem fogom nagyon locsolni. A kinti régi kiviken nem nagyon látok károsodást , viszont az ősszel vásároltam két önporzót , ezek végei olyan fél méter hosszban kicsit sötétbarnák, feketék. Azt hiszem elfagytak. Üdv.Gyula
Ha arra a magküldőre gondolsz, amelyikre én, akkor javaslom, rendelés előtt mindig olvass utána a növénynek, mint most is. Némi túlzással még szőlőmagot is árul, gondolom, mégsem áll neki az ember szőlőmagot vetni. Reklamációs lehetőséged nincs, ha a magok nem kelnek ki. A vetési tájékoztatója szinte minden magnál azonos szöveg, a valóság kicsit árnyaltabb. Emellett a növények egy részét nem véletlenül oltják, vagy dugvánnyal szaporítják, magról szaporítva nem adják ugyanazt az eredményt. Kivimagot már csak azért sem érdemes venni, mert ha veszel egy db kivit, már neked is van magod. (Még ha nem is érdemes elvetni. És ez vonatkozik még egy csomó megvehető magra.)
Mindent árulnak, amire van vevő, miért pont a kivimag lenne kivétel. Az hogy valamit meg lehet rendelni, még nem garancia arra, hogy azt a minőséget küldik amit te remélsz. Ettől persze az a hely, amit találtál, lehet korrekt is. Hogy hány kivifaj van, arra példának jó ez a link a Terebessről: http://www.terebess.hu/tiszaorveny/gyumolcs/kivi.html Szóval a kivimaggal még nem sokat mondtál.
A szőrös kivi (Actinidia chinensis /A. deliciosa) nemesített fajtáinak magjait nem érdemes vetni, legfeljebb alanynak, átoltásra. Ugyanis teljesen bizonytalan, hogy mit fognak produkálni. Lehet porzós is, termős is a magonc, és ha termős is akkor sem garantált a jó minőségű gyümölcs. A vad fajok esetében természetesen a magonc is kb. ugyanolyat terem majd, mint a szülő növény.
Sziasztok, kicsit meg vagyok zavarodva kivi ügyben, kérlek segítsetek! Azt olvastam, hogy a magról klt kivi nem, vagy csak nagyon hosszú idő (20év) után terem. Erre ma egy magküldő cégnél azt látom, hogy mindenféle kivi magokat is küld. Most akkor ez valami átverés vagy én értettem valamit félre és mégis csak érdemes magról vetni kivit. Ha igen, akkor mindegyiket vagy csak bizonyos fajtákat?
Igen. Én a hónap közepén már elkezdtem az idei gyökereztetést. Perlit-tőzeg keverékbe tettem a dugványokat, egyik felét Incit 8-cal, a másikat indolvajsavval kezelve. (Ez a hormon van az Incit K-ban is.) Radiátor felett vannak melegtalpon, párában, már szépen megpattantak a rügyeik. Még holnap is rakok le néhány Hayward dugványt a kimaradt edényekbe, épp ma vágtam le hozzá a hajtásokat, és hoztam be hűvös, de fagymentes helyre, felengedni.
Üdv.Mindenkinek ! Korábban írtam, hogy a szőrös kivit még nem nagyon sikerült vesszőről szaporítani. Ha jól értettem Art ur a 124 es hozzászólásában azt írta, hogy tél közepén érdemes próbálkozni. Tehát mostanában ? Még egy , korábban perlites földel kisérleteztem , de valahol azt olvastam , hogy a tiszta perlit a jó. Végül is , mivel a korábbi nem sikerült , maradok a tiszta perlitnél , erős gyökereztető hormonnal. Üdv:Gyula
Elviekben magoknál nem okozhat gondot a réz, de Ninóék írták a másik topicban, hogy a kifejlett növény már nem bírja a permetszert, sőt vissza is marad a fejlődésben.
Nagyon köszönöm.Már azt hittem nekem nem segitenek.De ezt megcáfoltad.Egy kis rezes csávázás az nem gond?A föld teteje az a legteteje vagy egy pici boritás?Bocs. Mégegyszer kösz.:Jozsef
Talpmeleg és homokos laza szerkezetű föld tetejére kerüljenek a magok. Palántadőlés szokott nagy gondot okozni, érdemes előzetesen gombaölős permetlével átitatni az ültetőközeget, ill. később is azzal locsolni higított formában, amíg meg nem erősödnek a palánták....
Érdekességként raktam fel ezt a cikket. Péter bácsit személyesen is ismerem , ő mindent a természetre bíz. Amikor még volt kivim és én metszegettem mindig megmosolygott.
szia. jó lenne, ha van itt a környéken is és nem kell 200 km-t autózni egy nem is biztos, hogy jó csemetékért. először azért megpróbálom ezekkel, de egy termőnél nem állnék meg, mert 3 gyerek meg mi is szeretjük enni a kivit is:). neten növényt nem szívesen rendelnék. köszi
Segits nekem egy kis fejtágitásban.Mit illetve mire kell figyelni az ugy nevezett "Gold"kivinél.A szinét meeg,hogy nem megy felfelé olyan mértékben mint zöld társai azt mondták.De egyébb figyelembe veendő szempontról-ha van-légyszives segits nekem.Üdv.:Jóska
Ha szükséged van még rá, tudok adni pécsi címet, ahol folyamatosan kapható több fajta kivi, de a neten is lehet rendelni (vagy Pécs közeli kertészetbe el is mehetsz érte) több helyről pl. Hayvard-Tomuri párost, nem egybeültetve. Ha kell, privátban elküldöm a címeket.
még esetleg annyit kérdeznék, hogy melyik lehet a porzó és a termő. jelölve vannak, az egyik pirossal, a másik kékkel. eladó azt mondta, hogy kék a porzó, piros a termő. ez eddig ok. a kéken két felfelé álló egyenes 30cm-es hajtás van, a piroson pedig szintén kettő 30cm körüli, de inkább oldalra hajló és kissé kacskaringós. ez alapján stimmelhet a kék=porzó piros=termő verzió? köszi
köszönöm. akkor ezzel nem lesz gond. csinalom, ahogy a gyümölcsfáknál szoktam. az eddig jól bevált. mivel erdő mellet lakom, szoktam a gyökérzet köré egy kis erdei földet rakni, ezért még nem panaszkodott egyik csemete sem, remélem a kivi sem fog. tőzeget azt veszek, mert szerintem elég meszes a föld errefelé.
köszi. nekem is furcsa volt amit az eladó mondott, főleg az, hogy ne ültessem szét őket. azt már olvastam korábban, hogy 2-2.5 méteres távolságra kell ültetni, de nem akartam macerálni ezzel. örültem, hogy egyáltalán találtam kivit, mert itt pécs környékén és pécsen a kertészetekben már több éve nem lehet kapni.
Természetesen ültetéskor egy rendes alapozó trágyázás a szép nagy ültetőgödör aljában beforgatva ugyanúgy megilleti, mint a többi fásszárú gyümölcsfélét. Szerintem lehetőleg szerves trágya legyen, semmiképp sem sok nitrogénnel. Pl. baromfitrágyát ezért ne, a zsákos érett marhatrágya talán a legjobb. Én kevernék bőven tőzeget is az ültetőgödör visszatöltött földjébe, javítja a vízháztartást, savanyítja a talajt és részben kompenzálja a talaj meszességét márpedig a kivinek ez mind előnyös.
A gödör méretének többnyire a kertész ereje szab csak határt, szoktak fél köbméteres gödröket is ajánlani. Ha "bányatavat" nem is ásol, azért akkora mindenképpen legyen a gödör, hogy az aljában a földel/tőzeggel elkevert trágya úgy elférjen, hogy fölé még tudjál még annyi tőzeges földet teríteni, hogy a kivi gyökérzete ne legyen az alaptrágyázott rész közvetlen közelében. Persze ez a tanács nem kivi-specifikus, minden gyümölcsfa stb. ültetésénél fontos.
Nagyon szívesen! Trágyázni tavasszal lehet, de túlzásba nem érdemes vinni. Tavasz után semmiképpen ne, mert akkor nem tud beérni a hajtás télire. Hát az eladó az ki tudja, hogy hallott-e egyáltalán valamit a kiviről és azt kitől hallotta, vagy csak el akarta adni és azt akarta, hogy hozzáértőnek tűnjön. Ahogy hozzászólásodból kiolvastam, legalábbis nem tudta, hogyan kell metszeni, csak azt mondta, hogy két évig ne. Ami egyébként igaz is a maga nemében. A kivi hazai elterjedését eddig jelentősen az gátolta, hogy a kertészeti szakma sem igazán volt tisztában a dolgokkal. Fontos még az is, hogy inkább árnyékos-félárnyékos helyre és lehetőleg hagyományos, permetezett gyümölcsfáktól minél távolabb kerüljön. A sodródó permet is jelentősen visszavetheti a fejlődésben.
köszönöm szépen, azt hiszem még most kiültetem. trágyázni lehet/kell/érdemes? mindegyik tövön van két kb. 30 cm-es hajtás. gondolom elég lesz tavasszal levágni az egyiket. olvastam azt a cikket, azért is kérdeztem, hogy mit gondoltok, mert az eladó mondandója kissé ellentétben áll a leírással..