Régóta fontolgattuk többen, hogy szükség lenne olyan topicra, amelyik a nagyobbacska (kb. 6-10 éves) gyerekekről szól, mert sok "régi" fórumozó gyerekeivel együtt "kiöregedett" a várandós-szoptatós-babázós-kisgyermekes topicokról. Pedig ahogy nőnek a gyerkőcök, egyre tágul a világ, egyre több megbeszélnivaló merül fel az emberben. Úgy gondoltam, hogy itt mindenről essék szó, ami ezt a korosztályt és szüleit érinti, vagyis lehet az iskola, szabadidő, különóra, evés, játék és minden, ami belefér...
Nálunk inkább csak az átlátszó csomagolót szeretik, mert eleinte a tanító néni felmutatja, hogy "na, gyerekek, most pedig vegyétek elő ezt a könyvet!"... De ez a ragasztós nejlon sem mindig oda és úgy ragad, ahogy eltervezi az ember...
Hat enyim odahaza meg nem lenne erett, augusztus eleji, de itt belecsuszik a hatarba. Nem tudom miert kezdodik kesobb, gondolom valoban a meleg miatt, most, hogy itt a szeptember vegre kitort a nyar, ugyhogy 30 fokok vannak es lesznek egesz heten. Valoszinu 17.-en kezdunk, de meg nem tudjak :DD (ugy latinosan...)
Bolci meg mar booven felsos, el sem hiszem :) Jol van, o otthon jar suliba.
Blan, Az enyém is mehetne, ha iskolaérett lenne. Ehhez képest ma az új logopédus már hallott róla az előző kollégától, és messzemenően egyetértett azzal, hogy érdemes a tanulási képességeket vizsgáló bizottság elé vinni (nem jeleskedett a felmérés tíz perce alatt sem a szófogadásban :-)).
Ti arrafelé a meleg miatt kezdetek később, igaz? Bolcsi?
Mondjuk én nagy ellenzője vagyok a nulladik évfolyamnak, bár éppen most vágunk bele egybe, becsületemre legyen mondva, én voltam, aki ellene szavazott, de mivel megszavazódott, hát belevágok. :-(
Már bocsánat, de az a tanerő, amelyik az első órán azon morog, hogy nincs a gyereknek füzete, az menjen a sunyiba. Én holnap tartok egy rakás első órát, majd szépen elmondom nekik, mit várok el, aztán onnantól lehet morogni.
Az első napok úgyis az ismerkedés jegyében telnek, nem?
Nekem amúgy egy 11,5 évesem van, most lett hatodikos, kikészülök az egésztől, utálom, hogy még mindig megmondják, mit csináljak a tankönyvekkel, amiket drága pénzért megvettem, gyűlölöm a használhatatlan, ide-oda csúszkáló nylonborítókat, utálom, hogy néhány tanár be akarja köttetni azokat a füzeteket, amiket azért vettem, mert jó vastag és szép színes a borítója, és egyáltalán... :-)))
Nálunk idén előkészítő várható a sok egyéb mellett, mozgalmas év lesz, jajj.
(közben éppen most lett egy saját 9.-es osztályom is)
Ahová eddig járt a gyerek, ott elsőtől volt angol és számítástechnika is (számtech suli), de mivel csak 4.-től kötelező a nyelv, és új tanárt is kaptak, elkezdték 4.-ben újból előlről az egészet...
A könyv és füzetkötés tényleg durva volt. .. :-))), Azt hittem, ripsz-ropsz kész lesz, ehhez képest kétszer 2 órát kínlódtam, és a végén szemrehányóan közölték a lányok, hogy hogyan fogják így megismerni a könyveiket.... Ráadásul két könyvre nem lett elég, így vissza kellett mászni a jó messzi boltba, mert csak ott találtam ugyanolyan papírt és nejlont.
Rettentően jól sikerült az első nap, teljesen fel vannak dobva, nagyon várják a holnapot. Eddig szorongtak, izgultak, aztán ma látták, hogy nem eszik olyan forrón a kását és belelkesültek. Egyébként a tanítók nagyon jól intézték az első napot, lufival várták őket, a szülők ott sertepeltéltek körölöttük, ismerkedtünk, nem küldtek ki senkit. Oda ültek, ahová akartak (az ültetést majd később intézik), lementek a játszótérre délelőtt, játszottak a teremben társasjátékokat stb. 18-as a létszám, ez is ideális szerintem, ráadásul ebből a fele ovis haver :-))). Csak az ebéd nem ért oda időben. Új, reformos kaja lesz, mindenesetre jól bemutatkozott az új szolgáltató :-)))
Szerintem sem kell túllihegni a nyelvtanulást, bár az enyém kicsi most nyelvtagozatos osztályba jár, aminek egyetlen prózai oka van: a sulijában nincsen nem tagozatos osztály. A nagylányom nálunk ének tagozatos volt, ők 5.-től kezdtek nyelvet tanulni, a fiam német tagozatos volt, 3.-től kezdte. A nagylányom simán középfokúzott 2. gimi végén, a fiam meg haladó kezdő csoportba kerül gimiben... (mondjuk ez utóbbit fogadásból, de ha tényleg tudott volna, az csak kibukik...)
Mi is megkezdtük a legkisebbel a sulit. (A középső a 3. gimit, az ő élete sem egyszerű...) Mire bekötöttem az összes könyvet, kaptunk még 3-at, pedig már elegem van a kötésből. Ők mindent bent tárolnak, így azt sem tehetem mint anno a nagyoknál, hogy a következő napra kötök :-( ÁÁÁááá Határidős melóm is van (lenne...), már most fáradt vagyok :-)
Hát szívemből szólsz. Ez volt az elmúlt év nagy dilemmája. Jelentkeztünk az osztrák iskolába, fel is vették őket (ez még a két-tannyelvűnél is durvább), beiratkoztunk féllábbal egy másik német-orientált-ba is, aztán addig-addig agyaltunk és beszéltünk erről szép számú nyelvtanár ismerőseimmel, amíg elvetettük ezt a nyelvmizériát és egy teljesen sima önkormányzatiba iratkozunk, heti 1 fakultatív angollal, ami nem árt meg nekik :-))).
Én még nem vagyok itt érdekelt ( az elsőt várom még csak), de én anno 0. évfolyamos középiskolába jártam. Akkortájt az elsők között voltunk ilyen képzésben. A lényeg, h. nálunk a 0., azaz nyelvi év meglehetősen kemény volt. Heti 20 angol óra, 2 német, 1-1 matek, irodalom, töri (csak szintentartásként), ofő és tesi. Hetente témazáró angolból, évvégére középfokú. Seggeltünk rendesen :))))
Mondjuk én alapból olyanokat kerestenm, ahol nincs nyelv. A nagynál 4.-ben kezdték, a most elsős majd 3.-ban fog. A nagy amúgy odajárt alsóba is, ahol aztán a 8 osztályost kezdte. Az alsó nagyon jó volt, de azt hiszem, ez főleg a tanínó néninek köszönhető. Kicsit már nem is vittük oda.
A miénk kisváros. Ráadásul egy kertváros-jellegű hely kisiskolájába jár, ahol 1-1 osztály van minden évfolyamban. Olyan mindenki ismer mindenkit fajta. Külön jó pont volt a szememben, hogy nem nyomják őket agyon az első évben nyelvvel, meg mindenféle szakkörrel. Egész napos, délelőtt-délután tanulnak, nem napközi jelleggel. Olyan nyugis... de nem ringatom magam, tudom, ez nem folytatható örökké, és a középiskola már nem ilyen, sőt talán a felső sem.... Félek is, hogy tud majd váltani.....
Hát, pl. az én fiam 2 évet a Szent-Györgyibe járt, és ott is 0. évfolyamos a 8 osztályos, de ez oylan módon, 8. után jön be a plusz egy év, utána meg a 9. Mondjuk, én 2 év után sikítva hoztam el (illetve egy év után gyak. megzsaroltam és 6 osztáylos előkészítőbe küdltem, szerencsére felvették).
Miért haragítaná, ha előre nem adtak ki listát? Nálunk mondjuk előre megmondták ezt, hogy majd az első napokban. Annyiban volt nehezebb, minden nap mentünk írószerbe.
a-ha! Azt hittem az ötödik évet nyomják meg nyelvvel. A 9. évfolyam nulladikja nekem nagyon szimpatikus, a sógornőm lánya most kezdte. Kiváncsi vagyok mennyire húzós...
Volt normál 4 általános éves, most lesz még 4, és utána jön a 0., ami náluk persze, a 9., és utána jön még 4 év. ;o) (Tehát, a 4 osztályos gimi előtti 0.)