Ha jól emlékszem, már van három éve, hogy a bosnyák kormány hozott egy országos érvényü határozatot a bosnyák márka védelmében. Ezek szerint a márka az elfogadott fizetőeszköz az országban és igyekeztek ezt a szabad eurós vásárlást kiszűrni. Kevés sikerrel. Neumban a benzinkútnál öles betűkkel ki volt írva ez a figyelmeztetés a tankolók számára. Be voltam tojva, mert csak euróm volt, de rákérdeztem a kutasnál, hogy akkor ez most hogy? Megvigasztalt, hogy nyugodtan fizethetek euróban, tesznek az egész határozatra. De vannak vendéglők pl. ahol szintén elfogadják, de márkát adnak vissza, vagy tévedés ne essék, csak a márkához ragaszkodnak. Jó szárazon tartani a puskaport. A mellékutakkal kapcsolatban szintén érvényes az óvatosság, tehát a bizonytalant, amit nem ismerek, soha nem választom.
Kösz, tavaly "csak" keresztül mentünk Bosznián, így nem is váltottunk, mindenhol EUR-val fizettünk. De most két éjszakát leszünk, gondolom célszerű lenne egy kis baksis.
Anno, mikor itthon meséltük, hogy láttuk Kravicat, meg Blagajt és a Vrbas völgyön keresztül jöttünk haza a Kotori öbölből, senki sem hitte, akkor is voltak bejáratott utak és helyek, a többi fehér folt :), amit nagyon sajnálok, hogy akkor kimaradt Vis, most meg már sehogy, sem fér bele :(
Hát igen, azok a régi 80-as évek, amikor még nyugodtabb volt minden, visszasírom én is azt az időszakot. Viszont a Kravicát még most is körülményes megtalálni útbaigazító táblák hiányában, főleg aki nem ismerős a vidéken, vagy nem beszéli a nyelvet. Három éve jártam ott utoljára és forogtam a környékén hosszú perceken át, míg bementem egy kocsmába és a helyiektől segítséget kértem. Pár percen belűl megvolt a vízesés. Viszont én soha nem keresgéltem idehaza márkát, úgy tudom vannak helyek ahol kapható, de nagyon kedvezőtlen az átváltás. Én már vagy "nyolcszáz " alkalommal jártam és járok boszniaszerte, de mindig eurót váltok ott náluk, amennyit el kivánok kőlteni. Nem jársz rosszúl az ottani "balkézről" történt váltással sem, hiszen nem sokat vacakolnak az átszámolással, két márka egy euró.
ismerős nevek ezek, még a 80-as évek végéből :) A Kravica-t valamikor 88-ban több órán át kerestük, de mivel száraz nyár volt, alig csurdogált :(. A gyerekek roppant élvezték, mert simán "bejárhatták"
ugye jól gondolom, hogy nem érdemes bosnyák KM-t itthon keresnem
Ha Trogirból / vagy akár Viniscéből/ indulsz az A1-es autóútra ráhajtva gyorsabban érsz Vrgoracig. De ha nincs kedved fizetni az útdíjért, gyere le a part mentén Makarskára és a város déli szélén megy fel az út a Biokovo /Vosac/ hegy oldalába Podgora felett Vrgorac felé. Páratlan látványban lesz részed. Onnan aztán megcélozva a bosnyákokat átmész Crveni Grm, vagy a közeli átkelők egyikén, de célszerübb ez utóbbi. A szokásos sebességhatárokat betartva nyugodtan lehet menni. A bosnyákoknál Ljubuki felé, aztán Medjugorjét súrolva Čitlukon át lecsorogsz Mostárba. Az út, mondhatnám, a tipikus bosnyák kategoria, karsztvidék. Ezen az útvonalon több alkalommal mentem, még közvetlen Hr uniós csatlakozása előtt, mondhatom, minden probléma nélkül. A helyzet azóta annyit változott, hogy a csatlakozást követően, a számtalan környébeli határátkelőt visszaminősítették és külfőldieknek erre figyelni kell, melyik maradt nemzetközi. Ha erre jársz, rövid időre a Kravica vizesést is meglátogathatod a közelben.
Szerintem belefér az időbe Mostar Trogirból, hiszen nincs messze és ha okosan teszed és hátul a hegyek mögött közelited meg Vrgoracnál a bosnyák határt . Ljubuskinál aztán szintén Čitlukon át lecsorogsz Mostarba. Karsztos vidék és nem kerűlsz akkorát, mintha a part mentén mennél Metković felé. Én többször mentem erre.
Szia! Tudom hosszú út lesz, de le van szervezve egy kint ismerősömmel 1 egész napos kirándulás rengeteg programmal nem csak Mottarral.Úgy hogy megéri, mert a 10 napban mást nem is terveztünk.
Szia! jó hosszú út lesz :) Ha csak rövid időre (egy hét) mentek Trogirba kár lenne egy teljes napot egy Mostari kirándulásra szánni úgy, hogy Mostárra alig marad időtök. Ugyan kerülő (egy kicsit), de talán érdemesebb lenne a 0. napra vagy a hazautazás napjára tervezni ezt a kirándulást, már ha van erre lehetőségeket, azaz Bosznián keresztül oda vagy hazautazni.
Tanácsot ill.segítséget szeretnék kérni tőletek.A nyaralás folyamán elszeretnénk menni Mostárba , Trogirból.Két kérdésem lenne:melyik határátkelőt javasoljátok ahol rugalmasan és nem sok várakozással lehet átjutni?Illetve márkát hol érdemesebb váltani a határon vagy inkább Mostárban.Ezt az utat kirándulásnak és jövő évi felderítésnek is szánjuk.
Kietlen vidéken, keskeny, szerpentines úton mentünk egyszer Biokovo keleti szélén. Egy ló és egy tehén legelésztek a sziklás út szélén. A lovacska ahogy meglátta a közeledő autót, kiszaladt a tehén elé, s előtte keresztben megállt. Addig nem mozdult, amíg el nem haladtunk mellettük.
A válaszom lényege az volt, hogy ha eleve korán indul otthonról, akkor este 8 felé célba érhet. Pláne azoknak ajánlott, akik nincsennek kanyargós utakhoz szokva (a sík vidéken élők nagy többsége ilyen).
Volt itt olyan esetem, hogy sötétben, parkolóból kihajtva azt mondta a védőangyalom, hogy állj meg! Abban a pillanatban elszáguldott mellettem egy hülye nagy Tátra teherautó, púposan rakva cukorrépával (1. osztályú út. Lopta a répát? Még a parkoló lámpái sem égtek!) Szóval veszély mindenütt van - éjjel vagy nappal is. Amiket írsz, a sötétben autózóknak tisztában kell lenniük. Nemcsak Boszniában.
Ilyen alapon azt se tanácsold, hogy nappal menjenek: gyerek bármikor kiszaladhat eléd az útra! Amiket leírtál, mindenhol fenáll, nem csak Boszniában. Tehát a személyemre irányuló megjegyzésed nem helyén való!
Éppen azért mert te rutinosabb vezető vagy illene több felelősséggel tanácsot adni másoknak. A mezőről sötétben elkésve hazatérő kivilágítatlan traktorok, a buliba menő, vagy már onnan hazafelé tartó sötétruhás, járda hiányában az úttesten gyalogoló fiatalok stb.nem kis veszélyt jelentenek. Őszi-téli időszakban kénytelen vagyok én is sötétben is vezetni, mert korán sötétedik, de ha lehet, kerülöm.
Ezek szerint nem nézted meg amit Prigradica vagy ezen nick néven írtam. Ismerem mindkét utat. Ez a durvább a kettő közül (hacsak nem építették át teljesen az elmúlt két évben). Az északi rész még rendben van, de talán Gacko körül durva (telefonról írok nem tudom most megnézni, de olvasd el az útleírásom). A Szjutjeska viszont gyönyörű, érdemes egyszer végigszenvedni ezt az utat.
Azt csak viccként írtam oda (dölt betű). GPS-be nehéz útvonalat rajzolni, az agyamban viszont tudok képzelt vonalakat.
---
A román "vonatot" ismered? Ló, szekér, rajta döglik a gazda - kötél - ló, szekér, rajta döglik a gazda - kötél - ló, szekér ....... A lovak hazatalálnak.
... de ott be van rajzolva az útvonal, ahol haladnotok kell!!! :)
Úgy könnyű, talán még az enyém is tudná :D
Megtörtént esetek:
Egy idős belga hölgy (otthon) betáplálta a gps-ébe a város-széli kórházat vagy vasútállomást (már nem emlékszem). Három nap múlva, miután elhagyta Zágrábot, már gyanakodni kezdett, hogy tán nem jó irányba megy. :DDDD
Friss angol tudású "emberkék" Bájbájchuan-ba szerettek volna utazni. A hölgy az utazási irodában kiakadt: Hovááááá? Megmutatták neki térképen: Trieszt mellé (Bibione).
Ha az M18-as útra gondoltál, azt ismerem a montenegroi határig egész a horvát határtól. Engem viszont az M20as érdekelne pl Foca-Bileca között és a Gorazde-Rogatica-Vlasenica-Zvornik-majd Szerbia útvonal érdekelne :)
Szerintem a térkép nem tudja, ti honnan és hova szeretnétek eljutni, közben mit szeretnétek megnézni :)
A másik meg az, hogy nőből vagy :)
(A boszniai utazásunkkor a párom feladata lett volna a térképen követni, hogy hol voltunk, a következő falunál meg, hogy oda értünk-e ((vagy máshová?)). Tartotta a kezében a térképet, fejjel lefelé!, és nagy ártatlanul megkérdezte tőlem, hogy: jó, de most hol vagyunk? Ezt látva csak annyit mondtam: az autóban.)
én is annak olvastam :) de ez inkább, azokhoz a reklám térképekhez hasonlít, amiket a határon osztogatnak. Nekem ilyesmi egy turistatérkép, de ettől függetlenül, lehet, hogy tökéletesen elboldogulunk ezzel, mert minden remekül ki lesz táblázva, majd kiderül :)