" Ez meg szaritottbol sem olyan sok, hol itt a gubanc?"
Egyél meg havi 9 kilót, akkor megtudod.
Mennyi volt a legtöbb, amit egy hónap alatt megettél ?
" Rabuciztam egy butasagra?"
Igen.
Arra, hogy alultápláltságnál (az etiópokat emlegetted) krónikus FEHÉRJEhiányról van szó, nem szénhidrát-hiányról.
Szénhidráttól (cukor, kenyér) is szép kövérnek lehet lenni, de fehérjét nem lehet belőle csinálni..!
" de szemhidrat nelkul is feherjet bontunk,"
A saját fehérjéinket - ha nem viszünk be eleget a táplálékkal.
Nem a hús "minden étkek netovábbja", hanem egy fontos elem az étkezésünkben..
A várható élettartamot esetleg a V-nél kéne keresgélni az É helyett...
Amúgy e téren a különbségeket a nyugati kultúrák és India közt tán inkább a szociális helyzetnek és nem a húsevés egészségességének kéne betudni. Ha hasonló szociális helyzetű csoportokkal hasonlítod össze, akkor a hinduk a nyerők. Tudod, lexikon, miegymás... Örömmel értesültem, hogy ismered a SOTE könyvtárát, talán használhatnád. Ott esetleg megtalálod az általam többször említett WHO jelentéseket, ha nem, a könyvtáros (a pult mögötti ember) biztos segít megkeresni, hogy hol lehet hozzájutni.
Felszívódás (ugye, már tudod, miben különbözik a felvételtől) és növényi/hem vas témakörben tudnám ajánlani a nem túl régi élettan és dietetika könyveket (no meg a WHO jelentéseket, pl.:FAO/WHO, Tanulmányok a táplálkozásról no 28, Róma, 1975 , hogy ne keljen sokat keresgélni: 62. old.).
Ha valami nem megy, akkor szólj!
Havi 9 kg = napi 300 gramm. Ha KIZAROLAG sargabarackbol kivannam fedezni a vasszuksegletemet. Ez meg szaritottbol sem olyan sok, hol itt a gubanc? Es ez csak sargabarack, azert az ember eszik sok mast is. Mi volt itt a butasag???
Rabuciztam egy butasagra? Mire, te draga nagytudasu? Az hogy szamodra a husleves a minden etkek netovabbja, meg nem az en butasagom (inkabb a tied). Szvsz a huslevesben vannak sók meg némi feherjecske, de ha nem rakod tele hussal akkor nem is tul sok (definialjuk hamar a huslevest, gorog salataban mar profik vagyunk amugyis), mig a kenyer szenhidratja az azonnali energiat adja. Es meg feherje is van benne. Mig a husban nincs szenhidrat. Szenhidratbol nem epitesz fel feherjet, milyen igaz, de szemhidrat nelkul is feherjet bontunk, errol nem hallottal? De nemar en kelljek ezt elmagyarazni neked, te sokdiplomas. Az Atkins dieta elegge le van gyalazva mostanaban, kulonosen ha esz nelkul csinaljak.
" Valahol írtad Petike, hoy izületi problémáimra jót tett a vega étrend ezt köszönöm, hogy 4elismered, mert ebből is látszik, hogy vannak olyan élethelyzetek, ahol az életmód átalakítása segít a problémákon. "
Sok problémát képes megoldani az életmódváltás (mozgás, táplálkozás, stb.), csak ez nem a "ló túloldalát" - a vega táplálkozást- jelenti..
" Személyesen ismerek rákost, aki így gyógyult meg "
Sajnos a rákot nem gyógyítja a vegaság..
N.B. a cápa csak húst eszik, mégsem lesz soha rákos.
A kutatók már vizsgálják, hogy miért..
Valahol írtad Petike, hoy izületi problémáimra jót tett a vega étrend ezt köszönöm, hogy 4elismered, mert ebből is látszik, hogy vannak olyan élethelyzetek, ahol az életmód átalakítása segít a problémákon. ez viszont azt is jelenti, van létjogosultsága a vegaságnak _ ld DR. Gerson klinikáját. Személyesen ismerek rákost, aki így gyógyult meg
Mért kell ahhoz komolyan betegnek lenni, hogy az adott ember rájöjjön, változtatnia kéne?
Kedves Mindenki!
Ha a vas élettanáról szóló WHO jelentés adatai is kevésnek bizonyulhat, akkor mit mondjon a biológiával foglalkozó ember?
Petike, nem vitatom, hogy esetleg nem számoltam jól, de, ettől vas ügyben két dolog még tény marad:
1. nem csak egy forrásból vesszük fel a vasat
2. ha állításodra jól emlékszem (remélem, nem rontom el a számokat)125g sárgasbarack= 15mg vas= ugye ez nem sok , hisz nincs egy zacskónyi!!
200g -os a kiszerelés
más a klorofillnak hasonló szerkezete van , mint a hem- vasnak( TUDOM hogy ott Mg van benne), egyes kutatók szerint az ion képes a szerkezetből távozni és vasra cserélődni...( azt te írtad, hogy a hem bejut a szervezetbe), természetesen enzimek segítségével
Purin természetesen sehol, csupán neked szánódott:))))Bocs:))))
Amit még hozzáírtam volna, azt Pasa és Saultestvér már leírta, és tényleg nézd meg a Fonyó adatait, biológus körökben a Ganong járja innen voltak az adataim. Annyi a problémám, hogy nekem úgy tünik, meddő vitát folytatunk a kérdésben. apropó, a húsban lévő hem-vas hőre bomlik, most néztem utána ( % ot sajnos nem ír), de lehet, hogy így nagyon kevés jut be a szervezetbe. Akkor viszont nyersen kéne ennünk??
érdemes lenne visszaolvasnod, mielőtt hosszászólsz. (Write only? :)
" A vegetarianizmus esszel csinalva nem egy eletet/egeszseget veszelyezteto taplalkozasi mod"
Pont ezt tárgyaltuk ki, t.i., hogy "ésszel csinálva" = havi 9kg aszalt sárgabarack.
" husleves nem a kizarolagos panacea egy felpuffadt hasu ehezo etiopnak, szenhidratra szvsz sokkal nagyobb szuksege lenne alapban "
itt megint rábuciztál egy butaságra. Az alultápláltság krónikus _fehérje_ hiányt jelent, nem szénhidrát-hiányt, t.i. fehérjéből lehet energiát is csinálni, ellenben szénhidrátból (cukor) nem lehet aminósavat.
Szénhidrátból nem tudsz izmot, vagy húst felépíteni, ahoz fehérje (abból származó aminósav) kell.
Nézz utánna, mi az az "esszenciális aminósav". Erre van szükségük az etiópoknak pl. napi egy tányér húsleves formájában..
Ja es a jobban taplalt nem feltetlen a hus miatt az. A vegetarianizmus esszel csinalva nem egy eletet/egeszseget veszelyezteto taplalkozasi mod, nem kellene osszemosni a SEMMIT nem evo kronikus alultaplalttal. Az altalad sokat emlegetett husleves nem a kizarolagos panacea egy felpuffadt hasu ehezo etiopnak, szenhidratra szvsz sokkal nagyobb szuksege lenne alapban. Aztan johet az egyeb.Sot, szvsz egy elozmeny nelkuli husleves sokkal rosszabb lehet, mint egy darab kenyer. De nem vitatkozom nagy tudosokkal, itt ugy tunik mindenki az. :)))
Az utcan folydogalo szar mennyiben befolyasolja a vega-husevo let kozotti kulonbsegeket? Egy jobban taplalt ember ellenallobb, de te is belehalsz egy gasztroenteritiszbe, ha nem figyelsz oda. En osszeszedtem a csapvizbol egy korhazban vegzodot Sziciliaban. Meg csak nem is kellett nagyon messze menni... A taplalkozasom pedig tobb mint kielegito, meg hust is eszem, mint tudod.
" az altalanos kozegeszsegugynek semmi koze a husfogyasztashoz "
Dehogy nincs !
A táplálkozás az egyik legmeghatározóbb tényező.
Ld. Közegészségtan c. tantárgy. Ha nem vagy SOTE hallgató, akkor is beülhetsz előadásra.
>Ebben a vitában az egyik oldalon van a "tudomány jelenlegi állása" szerinti álláspont, a másik oldalon vagy Te.
Na persze, mert te neked az a tudomany allaspontja "amit petike beir az indexre" nekem meg az, amit az egyetemen tanitanak, tanulnak, szamonkernek. Szoval nincs targyalasi alapunk egy beszelgeteshez.
Lehet hogy egyszer a fejedre zuhan egy elettan konyv, addig meg tovabbi kellemes kerdkedest.
Tudom figyelmedbe ajánlani ismét a 249-es és a 287-es hozzászólásom, ahol leírtam, az állati kajákban mennyi a vas.
Amúgy több millió indiai hindu vega köszöni, jól van, és semmi gondjuk a vassal (a B-12-vel se).
Tényleg, ha a vegákban nincs elég vas, a húsevőkden honnan van, mikor az ő táplálékuk sem tertalmaz többet? (Netán vákuumfluktuáció?)
ElőzőhozzászólásaimbanArról írtam, hogy a biológiában mit jelentenek ezek e fogalmak. Tudod a biológia nem csak az emberekkel foglalkozik. Nem írtam oda, hogy az pont egy emberi sejt, de imhol egy emberi példa: a Paneth-féle sejt fagocitál, oszt semmi köze az immunrendszerhez.
Az ember szerintem sem fagocitózissal táplálkozik.
Nem Euridiké Orfeuszára gondoltam, hanem arra, aki Kr.e. a VII. században élő Apollón pap volt (akkoriban elég nagy hírnévnek örvendett, a "beavatás atyjaként" is említik.
A görög filozófusoknál emlékeimre támaszkodtam, utánnanézek a számodra elfogadható forrásoknak, de némelyiknek jelent már meg életraja, ott te is nézelődhetsz.
Az ókori nazarénusok, vagy más néven esszénusok Kr.e. pár száz évvel jelentek meg a zsidó területeken. Például Kumránban és Názáretben is voltak közösségeik, de egyiptomi területeken is éltek. Szigorú életmódot folytattak, amibe a vegaság is beletartozott. Köztük élt egy ideig Keresztelő János (későbbi követöi a mandeusok), aki kiválva közülük néhány szertarásukat és tanításukat a nagyközönség elé tárta (például a keresztelést is), valamint Lévi, aki később Máté evangélista néven vált közismertté.
Szerintam Buddha, a dzsainisták, stb. nem gyenge lábakon álló példák.
Nem lesz tölük komolyabb számomra a vegaság, és nem lesz kevesebb húsevő, csak reagáltam arra az állításodra, miszerint az ókorban nem voltak vegák.
De nem minden adózó adócsaló, és nem minden autóvezető gyorshajtó...
Egyébként szívesen várok bármilyen forrást arról, hogy Svájcban legális a hormonkezelés.
"Hollandiaban most zajlik egy botrany, csirkehust turboznak fel mas allatok feherjejevel es vizzel. Nehezebb, a feherjekontrollon is atmegy csak eppen nem csirke..."
Szep. Ugye hallottal mar arrol, hogy van torveny gyorshajtasrol, emberolesrol meg adofizetesrol is. Aztan megis vannak most is bortonben emberek mert megszegtek ezeket a torvenyeket. Es talan arrol is hallottal mar, hogy Svajc nem tagja az EU-nak es a bankszakma mellett a gyogyszeripara igen fejlett. Nem kell am Amerikaig elmenni par tiltott anyagert.
Nekem annak idejen mindig szolt az allatorvos, amikor olyan helyen vagtak borjut (es arultak a husat), ahol tenyleg nem hasznaltak ilyesmit. A gyereknek csak azt adtam. Olaszo-ban ami evek ota EU. Magyaro meg csak egy het mulva lesz az. Hollandiaban most zajlik egy botrany, csirkehust turboznak fel mas allatok feherjejevel es vizzel. Nehezebb, a feherjekontrollon is atmegy csak eppen nem csirke... Igen talalekony az ember ha az extraprofitjarol es masok atvereserol van szo.
" hehe, mert azt csak azok a csunya amerikaiak csinaljak..."
Sehol sem láttam annyi rettenetesen elhízott embert, mint az USA-ban (természettesen nem láttam MINDEN embert - közbevetés Ildike kedvéért), tehát valami lehet benne..
Az említett cikkben le van írva, hogy a szakemberek hogy derítik ezt ki. Nem a kisujjukból szopják, de természetesen ők sem tévedhetetlenek.
Tényleg nevetséges már. A töri szekciót egy másik topicon kéne folytatni, ha van esetleg igény rá.
Nem próbálok ideológiákat gyártani, csak próbálok reagálni az olyan észrevételekre, mint:"Egy bamba gyümölcsevő sohasem juthatott volna a civilizáció csúcsára.", vagy: "Igaz, ők nem akarják az emberiség nyakába varrni már az ókortól a vega étkezést, amikor nem is volt."
Ja, nyugudtan lélegezz!