Keresés

Részletes keresés

van_Persil Creative Commons License 2018.07.26 0 0 23180

A rosszabb állapotban lévö így ránéztibe`fakórothadásnak tünik. Az mindig valami sérülés következtében alakul ki: esö utáni kirepedés, moly-, darázs-, muslicarágás.

Előzmény: laca5 (23179)
laca5 Creative Commons License 2018.07.26 0 0 23179

Teszek fel képet, azt gondoltam, hogy a leírás is elég lesz. Az a lényeg, ha kicsipkedem a látványosan rossz szemeket, akkor a jónak látszók között vannak a keserűk. Ahogy megfigyeltem, ezeken a keserű bogyókon is van mindig egy nagyon kicsi puhulás, ami normálisan maximum aszalódásnak tűnhet, az ember egy kis erjedt ízt várna.

Egy egészséges, amiben szintén lehet keserű:

 

Egy fürt, ami látványosan rosszabb állapotban van:

Előzmény: van_Persil (23178)
van_Persil Creative Commons License 2018.07.26 0 0 23178

Kép, kép, kép...

Előzmény: laca5 (23177)
laca5 Creative Commons License 2018.07.26 0 0 23177

Sziasztok!

 

Ismertek olyan szőlőbetegséget, aminek a végeredménye az, hogy határozottan és durván keserűek lesznek a bogyók? Pont megérett, eddig egészséges volt, mert különben már lefonnyadt/száradt volna a bogyó. Mikor leveszem a fürtöt, vannak rajta bogyók, amik részben vagy egészben puhák a többi ropogós bogyóhoz képest. Gondoltam dejó, kicsit már ezek megaszalódtak, aztán majd kiköptem a nyelvemet is. Van olyan is, hogy inkább alkoholos volt az íze, de azt gondolom, hogy azt darázs vagy valami megcsípte és megerjedt a belseje. De keserű mitől lehet? Esetleg valamilyen rothadás féle, ami a kemény állag miatt kívülről csak részben látszik? Az ilyen beteg bogyók nem aszottak, inkább a levük folyik. Elszórva vannak a fürtben, a felszínen is, belül is.

 

Le volt madárhálózva, de persze darázs és poloska járt rajta. Esther fajta, de nem hiszem hogy ennek jelentősége van.

 

 

Zol171 Creative Commons License 2018.07.26 0 0 23176

A kérdés az, hogy a kén miatt egyáltalán beindul-e az erjedés újra?

Előzmény: zsorsz (23175)
zsorsz Creative Commons License 2018.07.25 0 0 23175

Magasabb alkohol tűrésű élesztő.

Előzmény: Zol171 (23174)
Zol171 Creative Commons License 2018.07.25 0 0 23174

Sziasztok!

 

Egy túl édesre sikerült, lekénezett meggybort friss meggy hozzáadásával (esetleg plusz élesztővel) újra forrásba lehet hozni, hogy a meglévő cukor összességében alkohollá alakuljon és így végeredményben kevésbé cukros verzió álljon elő?

 

A válaszokat előre is köszi.

zoli1437 Creative Commons License 2018.07.24 0 0 23173

http://portal.nebih.gov.hu/-/nehez-de-fontos-vedekezni-az-amerikai-lepkekaboca-ellen

Meg egy mai kép:

A károsító nem biztos, de hogy hatástalanok ellene a szerek az igen.

(Van egy csavar is, de azt majd utólag megírom.)

Előzmény: Maci_P (23170)
van_Persil Creative Commons License 2018.07.24 0 0 23172

ha ez az egyetlen fürtje, akkor ez azt jelenti, hogy jövöre sokkal nagyobb bizonyossággal lehet majd beazonosítani, de inkább itt:

http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9217758

érdeklödj.

Amire szükség lesz (majd jövöre):

-mikor pattantak a rügyek

-a vitorla színe, formája

-a teljesen kifejlett levelek alakja, a levél fonákjának szörözöttsége,

-a levélnyél színe

-mikor kezd virágozni az ismert fajtákhoz képest

-mikor érik be teljesen az ismert fajtákhoz képest

-milyen az érett fürt természetes alakja, a bogyók nagysága, színe

(és ezek csak a legfontosabb kritériumok)

Előzmény: elwoodi (23171)
elwoodi Creative Commons License 2018.07.24 0 0 23171

Amit tudok,hogy nagy magjaik vannak,a harmadik fehér szőlő illatos enyhén muskotályos valami peronosz lehet rajta látszik a levélzetén,

A piros ízben inkább hasonlít az esther -re mint a néróra,de mindkettőnél lazább a fürtje és oválisabbak a szemek.Ez az első és egyetlen fürtje ha ez jelent valamit

Előzmény: zsorsz (23161)
Maci_P Creative Commons License 2018.07.23 0 0 23170

Értem, de az amerikai lepke/szőlő- kabóca volt a vita tárgya, két külön élőlény. A szőlőkabócát már korábban  kitárgyaltuk, van itt egy jó kis összefoglalója a nébihnek:

http://portal.nebih.gov.hu/documents/10182/21468/FD_NEBIH_A5_4old_ver5_SQ.pdf/2963d714-205f-47fc-8794-ce659ec6017d

Ez ellen menni kell, mert FD terjesztő, ahogy itt már írták. És Spinozad alapút használtam (Spintor) ellene.

A lepkekabóca úgy tudom, szőlőre nem veszélyes, így nem hiszem, hogy nagyon kellene fújni, de ezt VanPersil is már írta.

 

Előzmény: zoli1437 (23167)
vlacko Creative Commons License 2018.07.23 0 0 23169

rosszul írtam, az érett bogyókat szívogatják, nem a leveleket.

Előzmény: vlacko (23168)
vlacko Creative Commons License 2018.07.23 0 0 23168

Én egy új kártevőről kell sajnos beszámoljak. Ezek a rohadt márványpoloskák idén a szőlőre is rákaptak, az érett bogyók leveleit szívogatják.

Nekem csemegeszőlőim vannak, leszedéskor lerázom őket a fürtről, de akinél a borszőlőre gyűlnek az bajba kerül. Annyira elképesztően büdösek, hogy ha csak egy két darab bekerül a mustba, lehet kidobni az egészet. Ez nem direkttermő féle poloska íz, hanem az igazi, a hánytató fajta.

zoli1437 Creative Commons License 2018.07.23 0 0 23167

A kabócákat mindenképp (kettőt biztosra írnak, de a többit sem zárják ki).

 

Előzmény: Maci_P (23166)
Maci_P Creative Commons License 2018.07.23 0 0 23166

Végül mire is? Mert itt már ment a vita, hogy mit is kellene gyéríteni.

Előzmény: zoli1437 (23165)
zoli1437 Creative Commons License 2018.07.23 0 0 23165

Nem próbáltam. Köszönöm. Jövőre kipróbálom. Szőlőre is tudsz a felsorolt négyen kívül valamit ajánlani?

Előzmény: Maci_P (23158)
apus61 Creative Commons License 2018.07.23 0 0 23164

A második inkább Néró lehet annak van ilyen levele.

Előzmény: elwoodi (23160)
apus61 Creative Commons License 2018.07.23 0 0 23163

Az első szerintem Platina /Augusztusi muskotály/,a második ha most érik biztosan nem Moldova.

Előzmény: elwoodi (23160)
Maci_P Creative Commons License 2018.07.23 0 0 23162

A Moldovának a bogyói mostanában kezdenek színesedni, mert tényleg késői. Mostanában a Néró, Esther érhet, ezeket sok helyen lehet venni (meg még jópár más fajtátI. De olvass vissza, akár az én hozzászólásaim között is, le volt már írva részletesen, sok-sok infó kell egy beazonosításhoz.

Előzmény: elwoodi (23160)
zsorsz Creative Commons License 2018.07.23 0 0 23161

Jó hogy idén minden korábban érik,de a moldova úgy tudom egyik legkésőbbi(októberi) szőlő.Nem korai ez még?

 

Az enyém még nem terem,érdekelne a véleményed(íz,állag,rezisztencia,stb).

Előzmény: elwoodi (23160)
elwoodi Creative Commons License 2018.07.23 0 0 23160

Sziasztok!Szeretnék segítséget kérni.Valaki meg tudja mondani ezek a fiatal szőlők milyen fajták?Most kezdenek érni

A fekete lehet moldova mert annak adták?A harmadik talán csaba gyöngye ?

 

Maci_P Creative Commons License 2018.07.23 0 0 23159

Elírtam, helyesen Novodor FC, bocs. És az off-ért is bocs.

Előzmény: Maci_P (23158)
Maci_P Creative Commons License 2018.07.23 0 0 23158

"hatásos mondjuk burgonyabogárra" Novodor SC-t próbáltad-e már rájuk? És ha nem túl nagy a terület, még kézzel lehet a petéket gyéríteni, így kárküszöb alatt maradnak.

Előzmény: zoli1437 (23157)
zoli1437 Creative Commons License 2018.07.23 0 0 23157

Szerintem nem megoldható, hogy alacsonyabb dózissal ne találkozzanak. (Permetezés után x nappal már alacsonyabb a szint.) A rezisztencia mindenképp kialakul. (Gyorsan szelektálódnak az ellenálló példányok.) A gond csak az, ha semmi nincs rezisztencia törésre, ami meg esetleg lenne azt kivonják a forgalomból.

A fitoplazma, vírus (nem kivi, hanem zab mivel ahhoz volt szerencsétlenségem) egy párhuzam volt. A közös bennük, hogy előre kell védekezni rovarok ellen utólag már csak felteheted a kezed.

A szerek száma korlátozott, ha azt látod hogy erre sem jó meg arra sem jó, akkor miben reménykedhetsz? (Ha tudsz egy szert (vagy többet) ami hatásos mondjuk burgonyabogárra (ott a legszembeötlőbb a sikertelenség) azt megköszönném.

Előzmény: medveger (23155)
medveger Creative Commons License 2018.07.23 0 0 23156

Tegyük akkor rendbe:

 

fitoplazma: rendszertanilag gyakorlatilag baktériumok, melyek nem rendelkeznek sejtfallal, nincs kromoszomális struktúrájú DNS-ük és sejtmagjuk sem

 

A WIkipedia kivételesen egészen jól leírja, érdemes elolvasni: https://hu.wikipedia.org/wiki/Fitoplazma

medveger Creative Commons License 2018.07.23 0 0 23155

A baj csak az, hogy a szereink pont azért hatástalanok, mert oly sokan hozzáértés nélkül, felül- (vagy alul-)dozírozva, keverve ("koktél"), szabálytalanul használják, ha kell, ha nem, ezzel rezisztenciát kialakítva.

A vírusokról: azt azért, gondolom, te is tudod, hogy a kivit fertőző vírus nem szőlővírus (ahogy az aranyszínű sárgaság fitoplazma(!) sem pusztítja ki az iszalagot, sőt, egészen jól eléldegél benne pár ezer éve)...

Előzmény: zoli1437 (23154)
zoli1437 Creative Commons License 2018.07.22 0 0 23154

Elnézést. Általánosságban fogalmaztam és nem tisztáztam előre. Nálam termésnullázást vírus okozott (nem szőlőben). A fitoplazmás linket arra szántam, hogy ha megvan a baj már nincs visszaút. Hatástalan szerekkel meg nehéz megelőzni.

Előzmény: van_Persil (23151)
CBNora Creative Commons License 2018.07.22 0 0 23153

Igazad van, fitoplazma.

Előzmény: van_Persil (23151)
van_Persil Creative Commons License 2018.07.22 0 0 23152

Neked is: nem vírust, hanem fitoplazmát. Ezek sejtfal nélküli baktériumok, semmi közük a vírusokhoz.

Előzmény: CBNora (23150)
van_Persil Creative Commons License 2018.07.22 0 0 23151

1. Az amerikai lepkekabóca az nem amerikai szölökabóca. Nagyon nem.

2. Az aranyszínü sárgaság fitoplazma nem vírus, hanem fitoplazma, amit az amerikai lepkekabóca NEM terjeszt, az csakis az amerikai szölökabóca terjeszti.

 

Az ismeret hiányánál csak a téves ismeretek terjesztése károsabb.

Előzmény: zoli1437 (23149)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!