Ezen a fórumon a citrusfélék és a banánfélék hazai neveléséről osztjuk meg egymással tapasztalatainkat. Bárki elmesélheti sikereit, de esetleges kudarcait is, hátha találunk közösen megoldást az utóbbiak kiküszöbölésére.
Kezdő citruskedvelőknek javasoljuk a http://quicktor57.fw.hu/ weblap Citrusnevelési útmutatójának alapos áttanulmányozását. Ebben átfogó ismeretekre lelnek az otthon nevelhető citrusfélékről, azok beszerzési forrásairól, az alapvető nevelési körülményekről és a gyakori hibákról, kártevőkről, növényvédelemről, a magoncok neveléséről.
Úgy értem sok maradt meg rajta, néha sok, néha kevés kötődik körülményektől függően. És elég sok volt rajta, ennek tulajdonítom hogy kisebb maradt a pici fán. De az is lehet hogy nem azt sikerült kapnom, ez majd kiderül.
Metszeni nem szoktam, mivel elég jól bebokrosodik, talán ha már vannak túl hosszú logó ágai akkor, lehet hogy kéne rendszeresen, de nem álltam erre rá eddig.
Kösz. A kumkvatot nem szoktuk válogatni, max metszéssel.
Jut eszembe, Te mikor szoktad ezeket az apró fajtákat metszeni?
Kezdettől fogva bajban vagyok velük, mert vagy termésekkel van tele, vagy virággal, sosincs jó időpont. Idén nagy levegőt vettem, és tarra vágtam a Marumi-t is, a Nagami-t is.
Elvileg ez a margarita big (?). De nem biztos, olyanom van, pont ugyanolyan mint a sima csak elvileg nagy a termése, egy kicsit nálam nagyobb volt, de nem annyira mint a leírásban, igyz még nem óriási a fa, meg sokat hagytam rajta, lehet kevesebbet kell.
Én a Lakeland-nek nyakat tudok a termések egy részénél, és egy hangyányit oválisabb, az Eustisnál nem láttam még nyakat soha, igaz nem volt hosszú ideig limkvatom, nem annyira repesek érte. Az ID szerint is más fajták a 2 féle limkvat vagyis testvérek, de nem ugyanazok. A Sweetie-t viszont a legtöbb oldal szinonimának írja, valszin nem lehet különbséget megállapítani, nem tudom genetikailag vizsgálták e őket, lehet az is megegyezne.
A limakvatoknál a harmadik fajta, a Tavares alakja tér el, az kicsit nyúlt alak, mint a Nagami. Az Oroblanco-Sweetie esetnél, ha valaki lopott, az csak a Sweetienél lehet, ami 1984-ben került kereskedelmi forgalomba, a másik 30 évvel korábbi (1958, kereskedelmi forgalomba került 1980.)
A Karibi-Tahiti kérdés szerintem más, mert a Karibi elnevezés csak itt Európában használatos kb 10 éve, másutt meg nyomát sem lelni. Ha nagyon keresgélünk, a cserkútiak forgalmaztak ilyen néven, ők meg hozták valahonnan.
Nem azok más fajták, más az alakjuk is egy picit (limkvatok). A Oroblanco-nál állítólag ugyanazt hozták létre, de ha jól tudom jogvita is volt, valszin lehet hogy vmelyik ellopikázta. Mindkét verzió lehet. Gyakorlatban különbség nincs köztük, akármilyen néven veszed. Ez kb. a karibi és a tahiti lime féle dolog, ott sem tudni tényleg 2 féle vagy nem. Mindenben megegyeznek az tuti:))
Tavaly pont lemaradtam a Növényshoposról. Mire netközelbe kerültem, már nem volt sweetie. Remélem, azért idén ősszel is lesz újra, főleg, ha ennyi az érdeklődő.
Tényleg láttam a Tátrakert-nél sweetie-t, nem néztem a pontos fajta leírást, na de már mindegy. Az előrendelhetők között már én sem találtam.
Anno én a növényshop-tól vettem. Utóbbi években nyár végen lehetett még náluk kapni citrusokat. A saját sweetie fajtám neve még most is ott van. Nem tudom, teljesen megszűnt náluk a citrusok eladása, vagy még késő nyáron újból rendelhető lesz?
Most a Tátrai keretesről beszéltünk alapjáraton. Vagy nem írtad eléggé egyértelműen, de onnan indult a beszélgetés: hogy náluk van-e sweetie. Mivel azt írtad, hogy láttál náluk pár napja még. Arra írtam, hogy én mélben rákérdeztem, ő megkérdezte a Lenziéket, és azt a választ kapta, hogy nem az.
Azt elhiszem, meg tudom is, hogy van akinek van "valódi" sweetije máshonnan, miért ne lenne? Szerintem nem írtam olyat, amiből az derülne ki, hogy itthon nincs, vagy akinek van, az nem sweetie. A Tátraikertes nem az.
Már az első alkalommal írtam, hogy 2014. nov. elején készült a kép, és természetesen elfogyasztottuk az akkori kettő és a következő évben termett 6 db gyümölcsöt. Ezek kicsit savanykásak voltak, mert a rossz releltetési viszonyaim miatt én karácsony előtt leszedtem mindet. A jellegzetes Miyagawa mandarin ízt azért lehetett érezni. Nekem ízlett, és ahogy írtam, mag nélküli volt mindegyik gyümölcs.