Keresés

Részletes keresés

Rufella Creative Commons License 2013.06.14 0 0 251

Kösz! Idàig nincs is probléma: Ibn Ruszta, Gardizi és Al Bakri is egyöntetûen ezekkel a gyökhangzòkkal jegyezték le: s.k.l.

A probléma ott kezdôdik, hogy hogyan lett ebbôl "eszkil" vagy "ezegel" ?

Ki és mi alapjàn tette a màssalhangzòk közé éppen ezeket a magànhangzòkat ?

Egyesek szerint Németh Gyula követte el ezt a hamisitàst (ugyanis "eszkilbolgàr" nép sosem létezett), s azòta ezt mindenki àtvette (Pauler Gyulànàl  "ezegel" lett), anélkül, hogy utànanézett volna.

(Régebben Afrikaans és Safi témàztak ekörül, de nem követtem elég figyelmesen, s nem emlékszem mire is jutottak.)

Előzmény: Törölt nick (231)
krizsa katalin Creative Commons License 2013.06.14 0 0 250

Mi a prablem az "elfajzással"? A második (pesti származású) férjem (Lax Károly, z"l: áldott legyen az emléke) világító kékszemű, fehér-szőke, kissé szeplős volt, s kifejezetten németnek nézett ki. Hány igazolványod volt? (a háború alatt és után, zsidómentőként) kérdeztem. Volt vagy 20. És sose buktál le? Mindig emlékeztél rá, hogy máma hogyan hívnak, és hol születtél? Persze. Jó a memóriám! De szinte soha nem is igazoltattak. Nem látod, hogy "német" vagyok? nevetett. Szal mi ebben a "viccnek is sok"?

Előzmény: Törölt nick (246)
Haralamos Creative Commons License 2013.06.14 0 0 249

"Minden jöhet az ókorból és a koraközépkorból..."

Előzmény: Törölt nick (248)
Törölt nick Creative Commons License 2013.06.14 0 0 246

Cipész maradjon a kaptafánál, gyöknyelvész a gyökölésnél.

A semiták mint holmi cro-magnoni elfajzottak? Ez még viccnek is rossz.

Előzmény: krizsa katalin (245)
krizsa katalin Creative Commons License 2013.06.14 0 0 245

A sémi nyelvek átadói a világos bőrű észak-afrikaiak, asszem a berberek ősei voltak. De ami a hébereket (az újkorban a zsidókat) illeti, ők ugyanúgy a két geográfiai alfaj keveréke, mint az európaiak legnagyobb része. Az én elképzelésem szerint (ez persze egyáltalán nem biztos) valamely vörössesszőke-szeplős cromagnoni csoport (neanderes beütéssel) lehetett a héberek kárpátnyelvű őse. S délen ezek is keveredtek az afrikai felvándorlókkal. Ettől vált sémi típusúvá a nyelvük és a többségnek már nem világosak a színei. Legalábbis idelent nem:-).

Előzmény: Törölt nick (243)
BeNZiN Creative Commons License 2013.06.14 0 0 244

Nagyon hangosan kéne Magyarországnak tiltakoznia ezek ellen a dolgok ellen. Ez szerintem bármelyik europai ember szemében vállalhatatlan.

Előzmény: Tomtom76 (228)
Törölt nick Creative Commons License 2013.06.14 0 0 243

Már csak azt kéne eldönteni, hogy a semiták honnan is pottyantak le a Földre.

Ez ügyben az Ószövetség ad némi támpontot, ha az sem tetszik, akkor be lehet állni a történelemhamisítók közé egy gyékényen árulni... :D

Előzmény: krizsa katalin (241)
BeNZiN Creative Commons License 2013.06.14 0 0 242

Askelont egy sekeles nevű tengeri nép alapította, nem ?

Előzmény: krizsa katalin (235)
krizsa katalin Creative Commons License 2013.06.14 0 0 241

Hipotézis, vagy nem, a törökből származtatott mezőgazdasági és állatenyésztési szavak 90%-a "as is" megvan a héberben is. És biztos, hogy nem a héberből vették át a magyarok? 100%. Biztos, hogy a törökök sem onnan? Biztos: bika, göböly, sore, ökör, ... összeszedtem vagy ötvenet.

Mé köll hazudozni, hogy a törökből... amikor egy nyelvész (de legalábbis egy orientalista, azokból is van elég) hétszentség, hogy tudja, hogy ezek a héberben is megvannak! S még a héber sem az eredeti nyelv, nem bizony! Hanem vagy Mezopotámia, vagy:-) - még korábbról - a kárpátnyelv.

Előzmény: Tomtom76 (240)
Tomtom76 Creative Commons License 2013.06.14 0 0 240

Szerintem a magyar nyelvű és török népek együtt élése nem hipotézis.

Előzmény: krizsa katalin (239)
krizsa katalin Creative Commons License 2013.06.14 0 0 239

NEM kell (kellett soha) szomszédságban lenni semmiféle népeknek ahhoz, hogy 1000,vagy többezer szavuk és a nyelvtanuk jó része is hasonló legyen!

Nem kell! Ez csak az egyik - "indoeurópai" dogma.

Pl. a magyar és a héber - ha valaha is voltak szomszédságban - az nem lehetett kevesebb, mint 5000 évvel ezelőtt (Kaukázus, vagy Mezopotámia).

Mégis kb. 4000 szó rokonságát és a fele nyelvtant mutattam ki hasonlónak. A két MA BESZÉLT nyelvből.

Előzmény: Tomtom76 (237)
abani Creative Commons License 2013.06.14 0 0 238

De mindez csak hipotézis. Ha forráskritikával élnénk, akkor csak kritika van.:-))

Tomtom76 Creative Commons License 2013.06.14 0 0 237

Szerintem az arabok által lejegyzett 's.k.l szóalak török közvetéítéssel történhetett, így nem biztos, hogy az eredeti nyelven is pont így hangzott. Eszekel/szekel/székely... Én ném nem tartom annyira lehetetlennek, sőt. 

abani Creative Commons License 2013.06.14 0 0 236

Régészeti és történelmi bizonyítékok kellenek.

---------------------------------

Sajnos, tudomásom szerint, ilyenek nincsenek.:-(

Előzmény: krizsa katalin (235)
krizsa katalin Creative Commons License 2013.06.14 0 0 235

Konkrét bizonyítékom nincs, csak nyelvészeti adatok:

A héber szikel = kövektől megtisztít (nyilván hegyes vidéken, a letelepdéshez) - SZIKLA, SZÉKEL.  S a héber széchel = ész, értelem.

Nem, ennyi nem elég. Régészeti és történelmi bizonyítékok kellenek.

Előzmény: abani (234)
abani Creative Commons License 2013.06.14 0 0 234

A székelyekkel kapcsolatban, talán a legelfogadottabb nézet. De mint korábban írtam, ez is csak hipotézis. Sajnos nem rendelkezünk semmi konkrétummal, amely megerősítené a székelyek származását.

Thúry József 1898-ban közzétett etimológiájához nyúltak vissza a megoldásért. Thúry felfogása szerint a székely név a török sikil ~ sekil szóból származik, amelynek jelentése ’nemes ember, született nemes, előkelő származású, úr, főrangú’. Így hívták önmagukat az avarok (akiknek utódai a székelyek), szemben a szlávokkal, akiket tat ’földműves, paraszt, falusi, alattvaló’ névvel illettek. A sikil-re vonatkozó adat egyébként csak egy régi török munkában, Seikh Suleiman szótárában található meg (Thúry 1898). A teóriát Németh Gyula támasztotta fel 1935-ben megjelent nagy hatású tanulmányában. Véleménye szerint a sikil-ből való származtatás eleget tesz a hangtani és jelentéstani kritériumoknak. Ami a tartalmát illeti, úgy véli, hogy a „székely itt ’herceget’ jelent, illetőleg a népnév eredetileg annyit jelent, mint »a herceg törzse, a herceg népe«” (Németh 1935, 134).

Előzmény: abani (233)
abani Creative Commons License 2013.06.14 0 0 233

„eszkilek vagy eszegelek”.

Az, hogy bennük sejthetjük a székelyek őseit? Sajnos ez is csak hipotézis, mivel semmi konkrét bizonyíték nincs rá. De ha valakinek konkrét bizonyítéka van ezzel kapcsolatban, azt megköszönném, ha felvilágosítana.

Előzmény: abani (232)
abani Creative Commons License 2013.06.14 0 0 232

(Vámbéry Á., A magyarok eredete, 54-76, és A török faj. 82. s köv. l. - Hunfalvy P., Magyarország Ethn. 141-144, 332-339, 389-394. Roskoschny H., Die Wolga und ihre Zufiüsse. Lipcse, 1887. 12. s köv. l. Arch. Ért. 1892 okt. füz. 311-312. l.)

Előzmény: Rufella (230)
Rufella Creative Commons License 2013.06.13 0 0 230

Jò, hogy elôhalàsztàtok ezt a topikot, mert lenne néhàny problémàs kérdésem. Meg lehetne tàrgyalni.

Az egyik az "eszkil" àllitolagos bolgàr-török népnév. Hol van arra valami forràs, hogy létezett ilyen nép, s nem kitalàciò ?

abani Creative Commons License 2013.06.13 0 0 229

Ocsmányság! és még szépen fejeztem ki magam!

Előzmény: Tomtom76 (228)
Tomtom76 Creative Commons License 2013.06.13 0 0 228
Göncölszekér alvázszáma Creative Commons License 2013.03.02 0 0 227

Ide illik Bogár László véleménye (?) a török hódoltságról...

Mindenesetre érdekes párhuzam, hogy ugyanazok "nyomják" az USA mai hódító politikáját, mint annakidején a törökökét...

(vagy akár általánosíthatunk is ?)

Carolus58 Creative Commons License 2013.02.07 0 0 215

erről beszélek! :(

döntsd el melyik kategóriába esik a válaszod:

1. magyar szövegértés maximális hiánya

2. rosszindulatú félremagyarázás

De, szerintem itt zárjuk ezt le. Szemmel láthatóan nem vagy képes felfogni, hogy mennyire felrúgsz minden netikettet, ami itt, ezen a fórumon elvárt. Nem kell itt egymást szeretni, de aki nem képes egy minimális alapot hozni, mind e-kultúrában, mind szakismeretben, az ne csodálkozzon ha üresfejű tramplinak látják. És még finoman fogalmaztam.

Előzmény: Törölt nick (211)
Disznóföldelő Aggregátor Creative Commons License 2013.02.07 0 0 214

Tudtommal ezt a várat, a kőfaragványai alapján a XIII. század első felére keltezik, vagyis még a tatárjárás előtti időszakra. (Erről Havasi Krisztina írt a Budapest Régiségeiben, ha jól emlékszem, de az eredeti Bertalan Vilmosné által jegyzett publikációk is tatárjárás előttről szólnak emlékeim szerint).

Az persze igaz, hogy a hetvenes években megtalált IV. századi későrómai erődöt használhatták a középkorban, (ez a korábbi katonai tábor és a Duna-part között található), mivel ott találtak középkori lefalazásokat, falmaradványokat, kerámiát stb. Vélhetően ez lehetett Óbudán az első királyi központ, amit majd a XIII. század elején vált fel a másik, alább berakott királyi vár.

Előzmény: Törölt nick (213)
Carolus58 Creative Commons License 2013.02.07 0 0 210

Csak jelezni mertem feléd, hogy irritálóan túl sokszor térsz el a témától, magyarázol tudatosan félre mindent és személyeskedsz másokkal. Ha egy klubba szándékozol belépni, akkor illik a klubszabályokhoz alkalmazkodnod. Ez igaz egy tudományos vitánál is. A kocsmai és polidili stílust lehet házon kívül hagyni.

Előzmény: Törölt nick (207)
Disznóföldelő Aggregátor Creative Commons License 2013.02.07 0 0 209
Előzmény: altercator (181)
Disznóföldelő Aggregátor Creative Commons License 2013.02.07 0 0 208

Kár, hogy a mai Óbudán megtalálták a királyi várat.

Előzmény: altercator (193)
altercator Creative Commons License 2013.02.06 0 0 193

A mai Óbudán nem volt királyi központ, az nem volt főváros.

Imre király 1198-ban ugyan átadta Esztergomot az érseknek, azonban a királyi udvar csak 1249-ben költözött el onnan IV. Béla alatt az új fővárosba, a Montis Pestiensis tetejére épített várba. Mi volt akkor a mai Óbudán?

De például Zsigmond Visegrádon élt, s éppen ő szüntette meg az esztergomi érsek kápolnaispáni* pozícióját, ami nem volt semmi, mert a királyi okleveleket ő zárta le a király pecsétjével. Azaz mindig a király közelében kellett lennie. (Mellékesen a királyi család főpapja és gyóntatója is volt egyben.)

(Még mai körülmények között is strapás lenne a király után szaladozni, ha autópálya lenne is a mai Buda – Esztergom – Székesfehérvár háromszögben kiépítve, nem hogy akkor, s főleg télen!)

→királyi kápolna ispánja

Előzmény: Törölt nick (184)
dzsaffar3 Creative Commons License 2013.02.06 0 0 186

Ha legalább egy hajszállal többet koncentrálnátok a logikus gondolkodás alapjaira, mint amennyit a rágalmazáskultúrára, akkor már magadtól is rájöhettél volna, mekkora öngólt lőttél a római erőddel a szomszéd topikban. Olyan alapvető dolgokat is figyelmen kívül hagytok, mint hogy egyáltalán a limes melyik oldalán feküdt a Római Birodalom és melyiken a barbár területek. Részemről köszönöm a belinkelt anyagot, éppen elég érvet szolgáltattál pontosan annak az ellenkezőjére, amit állítani szerettél volna. Nagyon tanulságos volt.

------------------

A logikus gondolkodásod a Csörsz árok léte maga cáfolja.

Ennyit az ismereteitekről.

Sáfár István

Előzmény: Törölt nick (185)
Beatemarie Creative Commons License 2013.02.05 0 0 174

Mivel a mai Óbudán nyomát sem találták az Árpádkori királyi központnak és középkori városnak.

Előzmény: Törölt nick (173)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!