Lassan nekünk, a természetet tisztelő és védő túrázóknak (akik nem mellesleg quad-dal járnak) kell szégyenkeznünk : a saját fajtánk miatt.
http://index.hu/politika/bulvar/motbukk1119/
Önszabályozást is végrehajtunk - ha kell, és ha lesz partner benne. Na ehhez várom itten a segítségeket...
Miért van az, hogy az általam ismert és környezetemben használt quadok hangereje felűlmúlja a MIG 29 esek hangját utóégetéstől? - Nem tudom merre laksz, az én gépeim (még amivel versenyzem az is) gyári kipuffogóval ellátott. Ez sem halk ugyan, de egy szétkopott simson hangja méltó ellenfél neki.
Magam szemezgetek egy hagyományosan jó teljesítményű tejgumi csuzli rendszeresítésével, amihez a collos csapágygolyót látom megfelelőnek az edakvát válasz keresése közben? - Én csak reménykedem. Egyrészt hogy a quad-os kollégánk beszerez valami nem túl fájdalmas, de legalább 8napon túl gyógyulónak betudható sérülést tőle...
Másrészt hogy a vele tartók megfelelően 'honorálják' lépésedet, és utána az előre kitervelt megoldásod, súlyos sérülést okozó kivitelezéséért megfelelő büntetést kapsz ! Ébresztő ! Ha a lakásodba fegyverrel betörnek, még csak hozzá sem nyúlhatsz az illetőhöz, csak ha már használta is azt !!!
Mit gondolsz, a "földrész túl oldalán" élsz még mindig ??? Ugyan már...
Ezért tart itt a vita ahol, mert pont akkora kretén magatartást tanúsítasz, mint az aki állat módon használja a gépét.
(És Brit tudósok vizsgálják már az IQ és a Db összefüggésedet. Eredmények hamarosan...)
szep tortenet . ha azt nezem hogy ti egy csapat gyerekkel voltatok a termeszetvedett gyepen - akkor ti is bunosok vagytok - ha azt nezem hogy egy belathatatlan kanyarban legelteted a babakat , akkor te is hibas vagy (bukkano mogott , siratofal tetejen az arnyekban , ugyanez a helyzet) a quados riadalmat okozott , csunyan beszelt , fentyegetett - megall a garazdasag vadja - jelentsd fel es elkapjak
Egy igen egyszerű kérdésre szeretnék választ kapni?
Miért van az, hogy az általam ismert és környezetemben használt quadok hangereje felűlmúlja a MIG 29 esek hangját utóégetéstől?
És miért van párhuzamban ez a hangerő a vezetője hangerejével, illetve jól látom-e, hogy egyidejűleg negatív korreláció van az IQ és a decibelek között?
Jelzem a földrész túl oldalán töltött időm alatt kombájnnyi qudokat láttam napi, családi használatban miközben a hangerejük csak némileg volt eltérő egy Komár-mopedtől?
Rosszul fognak-e esni a gondos kezek által a quadok kedves útvonalain elhelyezett szögesdeszkák, illetve kell-e lelkiismeretfurdalásnak lenni, ha valaki az erdőben mellmagasságban kifeszített zongorahúrokban leli ártatlan örömét?
Magam szemezgetek egy hagyományosan jó teljesítményű tejgumi csuzli rendszeresítésével, amihez a collos csapágygolyót látom megfelelőnek az edakvát válasz keresése közben?
Már épp keresni akartalak : ha valakinek, akkor Neked van tapasztalatos a quad és az ATV MINDEN irányú felhasználásával, akár erdőben, akár azon kívül !
Azt már végképp nem tudom lekérdezni (főleg az aktuális állatvilágtól nem) hogy mennyire zajtűrő ill. zajhoz szokott populációról van éppen szó.
Én (a felénk nem túl gyakori erdőségek okán is) gyakran járok ilyen egyszerű "mezei" földutakon. Én ezt tapasztalom - bár lenne több, szebb hely a közelben , az erdei quadozás közben én végképp SENKIVEL nem akadok össze, mert ott már rajtunk kívül ált. senki nincs...
szia. sok jó dolgot olvastam a hsz.-ben. A kitáblázással és tiltásokkal nem értek teljesen egyet, mert szerintem nem vezet célra.
Én is inkább az engedélyezés híve vagyok, azaz, az erdőtulajdonos lemondana néhány hektár nem, vagy nehezen művelhető erdőterületről, egyeztetve a természetvédelmi hatóságokkal és az erdőfelügyelőséggel. Ez nem okozna szerintem nagy érvágást, mert látva az erdők állapotát nem mindenhol folyik intenzív erdőgazdálkodás (sajnos). Ehhez szükséges lenne az erdőtulajdonosok ""egy hullámszosszra kerülésének"", és nyitni, hirdetni kellene a lehetőséget a quadosok felé, hirdetés, szórólap, internet, kisbíró, stb, stb, által. De a quadosoknak is ""egy hullámhosszra kellene kerülni"" és elfogadni, hogy ha egy erdőszelvényben szabadon lehet (értsd: engedik) sportolni, akkor nem mennek a táblával már most is jelzett védett, szigorúan védett területre.
Szerintem jól látod a jövőt, hogy a quad a nemzeti parkok, társadalmi-természetvédelmi őrök munkaeszköze lesz néhány éven belül, ha, ha lesz rá keret. bocs, hogy belekotyogtam üdv. gy.
van egy jo kis dimbes dombos retfele falunk elott. polgermesterunk mondta, ne baxxuk ossze mert vedett novenyek stb.
oks. az uton megyunk fol, quddal keresztul areten. a kitaposott uton. dombteto utan akkora szemet, hogy az egesz falu 1 heti mennyisege siman. mindenki elhult. kerdem en, akkor nekem konyebb dumalni mert en vallalom, hogy szeret marhulni, azt meg kideriteni, hogy kiknek a cuccai vannak leboritva az smafu.
persze ezt senki nem latja mert a gof felakad az uton.........
csigagyilkos :P
Megnéztem a videót. Két őz volt egy tarlón pár száz méterre tőletek. A mezőgazdasági területen, ahol egyébként szántanak, traktorokkal közlekednek és egyébként is nagy a zavarás, ott az őz nem fél és pár száz méterre meg tudod közelíteni.
Azt viszont nem nagyon hinném, hogy szarvast vagy muflont, de akár disznót is vagy madarakat álló helyzetben láttál quadozás közben.
megint erdekes szitu!
2hete szinten banyatavak korul tomboltunk. Sodersajo hordaleka. hetkozben kitermeles megy 30 tonnas vsak hordjak kavicsot!
vasarnap megyunk mint bolod porolunk, kanyarban szorjuk kavicsot. szembol auto erkezik. lassitunk. ember kiszall es kozlli itt ne mert pecaznak. Maganterulet! neaz ovek. DE pecaznak es huzzunk el!
csak pislogtunk.
MINDIG FAJ VALAHOL VALAKINEK VALAMI! Olyan hogy jo nincs.... sajna.....
most vasrnap meg birkakat tereltek keresztul rajtunk. palyan. itt is csak bambuktunk :O
jazsot konkretan 1 eve ismerem masik forumrol.
olasta cikket es egy quados forumon volt ennek a forumnak a nickje.
nem kell harapni, xerx meg saabos, csak osztan motoros :P
Elkezdtem végigolvasni a topicot, de valahol a negyedénél abbahagytam, nagyon sok írás születt. Előre is bocsánat, ha valamit közben már kitárgyaltatok.
Szóval szerintem is az lenne a jó dolog, ha meg lehetne különböztetni motorost és motorost vagy túrázót és túrázót. Mert sajnos tényleg vannak oylanok, akik egymásra fittyet hányva nyélgázon végigszáguldoznak az erdei utakon. Na ezeket énis leütném legszívesebben. De ugyanakkor gyalog is szoktam túrázni, ittis megvan a hasonló kategória, a szemetet szétszóró, ordibáló, piás banda.
Én igyekszem úgy túrázni, hogy lehetőleg ne a fő útvonalakon haladjak, és lehetőleg akkor emnjek, amikor kevesen vannak. Ha például lovasokat látunk azonnal megállunk, félreállunk, és megvárjuk még elmennek. Azonban nem tudom mivel rongálnám én jobban a természetet bárki másnál. Olyan útvonalon megyek, ami már eleve ki van járva, tehát a növeényzetet nem károsítom. Hangos nem vagyok, midnen gyári állapotban van a motoron pont e miatt. Benzingőz van, de azt ne mondja nekem senki, hogy a közei utakról nem szűrődik be ugyanennyi. Amíg fél perc alatt elgurulok, az meg szerintem kibírható. Bár a többi környéket nem ismerem, itt a Pilisben azért nicsn annyi motoros, hogy például egy túracsoport kettőnél többször találkozzon motorokkal a főbb útvonalakon naponta.
Mellesleg nem tudom ki vette észre és ki nem, manapság már minden természetvédelmi terület hivatlosan, ahogy kilépek a faluból. a szabályok pedig nem éppen reálisak sajnos ebben az országban, szerintem aki nem szeg meg egyet sem, az nem itt él. ez nem azt jelenti hogy ez így jól van, tenni knée ellene, de sajnos elég dolgot hallottam már, hogy ez ne valósulhasson meg. Nem az lenne a megoldás, hogy midenn természetvédelmi terület, hanem az, hogy szigorú természetvédelmi területeket jelölünk ki, továbbá védett "csak" turistaútvonalakat. De ne úgy, hogy az egész terület ahol fa van, az természetvédelmi...
A lényeg az, hogy az ember szabadon közlekedhet ott, ahol nincs tiltva mert nem magánterület, nincs bekerítve és nincs kint a természetvédelmi terület tábla. Ha fentiek nem állnak fent, akkor szabad a mozgás. Ez nem azt jelenti, hogy tönkre kell tenni a környezetet, de az ne zavarjon, hogy a mások által is használt utakat akár quaddal, akár crossmotorral MI is használjuk!
Én évek óta hüllőket tartok, és ennek megfelelően a hazánkban található (kis számú) hüllő fajt szeretem természetes élőhelyén megfigyelni. Felénk nem dúskálunk ilyen helyekben, szentesi kirándulásaim esetén néhány nagyobb fürge gyík (Lacerta agilis) csoport megfigyelése ami élményt adhat.
Na mindennek fényében, egyszer feleségem kiáltva rohan felém, miközben az egyik zárt cross-pályán edzettünk : - GYERE ! NÉZD MIT TALÁLTAM !
Több tucat , változatos színvilágú fürge gyíkot talált, majd a hosszas videózás alatt még két másik kolóniát fedezett fel, szintén 30-40 egyeddel.
Mindezt méterekre a "dübörgő, állatokat halálra riasztó" vadállat gépektől, amik egész nap fel-alá rohangáltak a pályán.
És a pálya nem egy, nem két éve épült oda és amikor épp nem motorozunk, akkor a tulajok versenyautóikkal használják - ha zavarta volna a gyíkokat, már rég nem ott élnének...
Nem azt mondom, hogy ideális nekik - de ha elviselhetetlen lenne, akkor pár méterrel odébb költöztek volna azóta - ugyanolyan területre, csak csendesebb vidékre.
ha kipróbálnátok hogy milyen az erdőben,olyan utakon motorozni ahol még senki sem járt csak ti néhányan..és ti alakitjátok ki az utakat,kedvetek szerint... akkor nem irogatnátok ilyen hülyeségeket...
Voltam katona. Lehet, hogy a T-34-es földúton nem hagy mélyebb nyomot, mint a bakancsom, de a szilárd burkolatú utat tönkrevágja. Ettől persze még használhatom az utat, hiszem az nemcsak a tiétek, igaz?
Akkor itt az ideje tenni valamit,utakat kitáblázni hogy merre ne menjünk,megfelelő elkerülőutakat kijelölni.Boldog lennék ha ezzel megszületne a béke.Tudtommal készülnek már ilyen térképek,de még semmit sem láttam belőlük.
cserébe miért is kellene valamit is adni? ez a kvadozás és a motorozás nem alanyi jog, eddig sem volt szabad. ki lehet jelölni területeket, ahol szabad, onnantól kezdve meg oldja meg magának az aki él ilyesmivel. természetes élőhelyek nem tartoznak ebbe a kategóriába, az hogy eddig egyesek ezeken a helyeken is nyomták, az nem jelenti azt hogy legálissá vált a dolog.