Keresés

Részletes keresés

krnemarika Creative Commons License 2010.12.07 0 0 104

Ez a gyümölcstermsztő, ahol megtanulod az oltást, szemzést, s azt, hogy hogyan kell bánni a gyümölcsfákkal. A faiskola pedig olyan hely, ahol "előállítják", tárolják az ültetésre váró fákat.

Előzmény: gergerg (103)
gergerg Creative Commons License 2010.12.07 0 0 103

Én is gondolkodom ilyen kertészeti iskolában de én faiskolára gondoltam.

Előzmény: atandi (98)
tooommm0013 Creative Commons License 2010.12.07 0 0 102

Az alapokat mindenhol megtanulod. A fajtaspecifikus rész meg onnan már gyerekjáték.

gergerg Creative Commons License 2010.12.07 0 0 101

Én nagyon lassan írok így ha 2 mondatnál hosszabb a hozzászólásom akkor egérrel kijelölöm majd katt a másolásra így ha elszáll csak beillesztés és nem kell ujra írni.És még én vagyok a kergegergő? :-))

krnemarika Creative Commons License 2010.12.07 0 0 100

Általában úgy van, hogy Zöldség- és gyümölcstermesztő, vagy dísznövénytermesztő.

krnemarika Creative Commons License 2010.12.07 0 0 99

Kb. 1 órája állt el az eső. Tegnap estétől folyamatosan esett. A föld már nem bírja elnyelni. Akinek van pincéje, az folyamatosan szivattyúzza a vizet. Nekünk nincs, ilyenkor nem bánom,  egyébként pedig nagyon hiányzik.

Előzmény: skolikagi (95)
atandi Creative Commons License 2010.12.07 0 0 98

Írtam eg elég hosszút, elszállt, erre az agyam is!!

A lényeg az volt, hogy vmi kertészeti iskolán töröm a fejem, de valami átfogóbb kellene, nem csak zöldség vagy csak gyümölcs vagy csak virág. Ahh, ilyenkor felrobbanok!!

krnemarika Creative Commons License 2010.12.07 0 0 97

"A széna kaszálással, meg úgy általában az emberek "fikázásával" csak óvatosan"

Tökéletesen egyetértek.

Nagyon kiszámíthatatlan volt az időjárás, és az sem mindegy, hogy milyen talajon gazdálkodik az illető. Más a homokon, ahol viszonylag hamar felszárad, és más az agyagos földeken, ahol eső után talán napokig nem lehet rámenni a földre.

Van itt olyan gazda, aki nem tudta ezért befejezni az aratást, s ott maradt az eldőlt kalászos.

Nekünk is vannak állataink. Néhány nyúl, tyúk, galamb, kecske, s egy disznó is.

A szénagyűjtés tavasztól őszig tartó munka, s bizony nem egyszer előfordult, hogy a levágott rendek megáztak.

Más a könyvből szerzett ismeret, és más a valóság!

Előzmény: tooommm0013 (87)
tooommm0013 Creative Commons License 2010.12.07 0 0 96

A 4000 ft az a mázsánkénti ár. És a többi is. Bocs ezt nem írtam.

20 tyúk etetési költsége: függ fajtától, tartási körülményektől. Hivatalos adatokat fajtaleírásnál találsz. Nekem vegyes közepes testű tyúkok vannak. A 16 db havonta kb 60 kilót eszik meg. Télen többet, melegben kevesebbet. Ha lenne nagy hely, akkor ott szednének maguknak ezt-azt azzal lehetne csökkenteni. Az írt takarmányárakkal ez a 60 kiló kb. 6000 ft/hónap. És tojnak kb 250 tojást. Ha minden rendben. Ebből ki tudod számolni hogy a 20 kb mennyi lenne. De ez így persze csak egy közelítő adat lesz.

Előzmény: TGWH (92)
skolikagi Creative Commons License 2010.12.07 0 0 95

Hát nem tudom...itt ma nemhogy fagy nem volt, de kb. 15 fok, az tuti:-)

Ki is használtam tyúkól takarításra:-)

Előzmény: gergerg (91)
gergerg Creative Commons License 2010.12.07 0 0 94

Köszönöm szépen!A szeretetben nem lesz hiány a többi meg a Jóistenen múlik de vele is jóban vagyunk!:-) Ők rá a bizonyítékok.:-)

Előzmény: krnemarika (93)
krnemarika Creative Commons License 2010.12.07 0 0 93

Tündéri gyerekek!!! Nőjenek nagyra egészségben, szeretetben!!!

Előzmény: gergerg (76)
TGWH Creative Commons License 2010.12.07 0 0 92

Hát igen. Én ma a jó magyar mérnöki munkát szidtam elég rendesen... hogy lehet az, hogy vannak olyanok, akik nem is gondolkoznak mielőtt hülyeséget csinálnak, mégis fizetést kapnak érte? Mert ugye ha nem akarjuk, hogy a szűrőn 1,5 centinél nagyobb valami átmenjen, akko nem 3 cm lyukátmérőjű rácsot kéne felhelyeztetni...

A minőségi munkát igenis meg kéne fizetni. És itt a baj, egyszerűen nem éri meg tejet termelni, mert fillérekért veszik literjét, aztán most már 200 ft felett adják... És vajon mi a jó búbánatért éri meg szlovák tejet behozni? Lassan már úgy gondolom, hogy az állam direkt teszi/tette tönkre a mezőgazdaságot és az állattartást.

Sajnos nagy az Isten állatkertje. Azokat nem tudom elviselni, akiknek az olcsó ár a legfontosabb, aztán csodálkoznak ha nem ízlik, vagy szalmonellát kapnak. Azt szoktam az ilyeneknek mondani, hogy gondolj bele, 200 ft/kg áron te mégis milyen húst vársz a parizelbe, 1000 ft-os csirkemellet? Sajnos sokan nem gondolnak arra, hogy miből is készül az étel... persze, én is spórolok az olcsóbbal, pl. ha könyvet veszek, de nem kaján.

Én is örülnék ilyen szomszédoknak :D

Na de a fizikai munkások között él egy másik állatfajta, akinek még mérőeszközzel sem jön össze a függőleges és a derékszög, ha valaki lebontatja vele a falat, akkor meg egyenesen fel van háborodva... persze az nem számít ha a szekrény és a fal között háromszög alakú rés van... és akkor még bonyolultabb formákat, pl. 45° ki sem próbáltunk...

Egy mérnöknek ki kell számolnia... nos, ez nem olyan könnyű, max annyi tudnak neki válaszolni, hogy 3-5 nap, de nem azt, hogy 3*8 és még 4,5 óra...

tooommm0013, és mondjuk egy nagy bála mire elég? Engem ilyenek is érdekelnek, hogy mennyi 20 tyúk etetési költsége egy évre pl. A 4000 ft az hány kg?

gergerg Creative Commons License 2010.12.07 0 0 91

Befagy itt nemsoká a se....k is.Bár ide ezt is szabad úgyhogy a seggünk.

Nem vártam nagy forgalmat több okból sem.

-Sokan azt sem tudják hogy létezik ez a topic.

-Sokan a kert-növényekbe csevegnek

-Sokan mivel holt szezon van nem is fórumoznak csak nagyritkán benéznek történt-e valami

-Sokan nem is off-olnak

-Sokan úgy gondolják ha oda nem fér be amit írni akarnak ahova akarják akkor inkbb nem is írják sehova.

-És van akit ez az egész nem is érdekel.

Örülök hogy már ennyien is megértettük hogy ha a növényekről nem is nagyon van mit beszélni attól még a maga helyén társaloghatunk másról.:-)

Előzmény: Deryan (86)
gergerg Creative Commons License 2010.12.07 0 0 90

A második bekezdést akár én is írhattam volna:-) sőt írtam is.Gondoltam megkeresem és bemásolom hogy lásd mennyire osztom a véleményed de nem találom.A lényeg hogy én is csak annak vagyok hajlandó bármit is adni akinek azért nincs mert rossz éve volt vagy azért mrt most kezd bele. De aki lusta megmozdulni és tenni is érte hogy neki is legyen annak irány a teszkó.

Előzmény: tooommm0013 (88)
Deryan Creative Commons License 2010.12.07 0 0 89

:DD

Ez a beszéd! Maradj ilyen, amilyen vagy! Azok, akik jól ismernek, tisztelnek és szeretnek s ők is ezt vallják, úgy gondolom mindig ki fognak tartani melletted.

Én örülnék ha nekem sok ilyen szomszédom volna.

Mi a kertünkből sok mindent szétosztogattunk, de a szűk baráti körön túlmenően jobbára csak azoknak, akik maguk is kapirgáltak csaképpen nem jött össze nekik. Aki csak kijárogatott, mobilozni meg olvasni vagy piknikezni, az nem kapott.

Volt olyan is, aki az előkertet önkiszolgálónak nézte, aztán 100 éves szaloncukor ajándékkal akart előttünk mosakodni, mert elkaptuk. Volt olyan is, aki olyan zöld hullott körtét hozott a frissen szedett cékláért, hogy én a férjem előtt ma is szégyellem miatta magam, mert ők otthon a disznónak különbet szednek össze a kertben. Persze az ő honfitársai között is akadnak ilyen selejtes szemléletűek mint ez a körtés.

Előzmény: tooommm0013 (88)
tooommm0013 Creative Commons License 2010.12.07 0 0 88

Az emberek nagyobb része önző, intoleráns és lusta. Én nem kedvelem ezt az állatfajtát. Persze maximális tisztelet a kivételnek. Alig akad olyan ismerősöm akinek a szavára adni lehet.

Viszont eljutottam odáig, hogy le tudom sz-ni a véleményüket. Ha nem tetszik a munkásruhám hát ne nézzék. Az igazság az hogy ritkán megyek munkásruhában pl. boltba de egy cseppet sem zavar.

Nekem van otthon pár állatka is. Nyúl meg tyúk. És volt már hogy kérdezték, hogy adok e el tyúkot. Nem. De így meg úgy. Akkor sem. Mert aki kérte megtehetné hogy tart. De neki büdös a munka, meg az is ami tojás mellett még a tyúkból kijön. Viszont a bolti sem ízlik. Mert mondja míg anyukám élt ő mindig hozott. Hát mert ő dolgozott vele kiskomám! És te azt lesz-tad és nem becsülted. Most meg kéne. De megfizetni úgy sem fogja. Így hogy ne legyen vita és ne bosszantsam fel magam rajta rövidre zárom annyival hogy nincs eladó.

Párom szerint túl makacs vagyok néha. Lehet. De vannak emberek akiknek akkor sem adom el, ha van fölösleg. Majd megeszi a kutya.

Tojással is így voltam. Mennyiért adod? mert a tszkóban 17 ft. Annyit mondtam neki: nincs eladó. A kutyának is enni kell. És oda is adtam neki.

Persze ez mellett legalább a tojás felét elajándékozom. Meg a levágott állatok egy jó részét is. Ezt annak a pár embernek, akiket becsülök és szeretek. Ezt csak azért írom, hogy nem szarrágó vagyok, csak rühellem a lusta senkiházi embereket.

Előzmény: gergerg (85)
tooommm0013 Creative Commons License 2010.12.07 0 0 87

A gazdaságban az év nem januárral kezdődik és ér véget. A búzáé Péterrel és Pállal, az árpáé előtte. Ezt most nem sorolom. Ha tudom mennyi állatom van, akkor annyit veszek, ami az évre elég, de inkább egy kicsit többet. Én mindig úgy tervezek, hogy maradjon inkább, mint kevés legyen. Mert a takarmányboltból vásárolni már elég gáz. Meg télen szénát venni.

Nem volt idén sem annyira drága a takarmány. Csak ott és akkor kellett megvenni amikor még a haszonlesők nem vetették ki a hálójukat.  Átlagban 30-40% ártöbblet volt az előző évhez képest. Az viszont a nyomott árai miatt nem jó összehasonlítási alap.

Kukorica 4000, búza 3200, árpa 2500. A napraforgó az keményebb dió volt a maga 15000 ft-os árával, de azt elbénáztam. Ennyiért viszont tisztított, szárított terményt kaptam.

Bálás lucerna annyiért ment mint egy éve. Kisbálás 350-500 Ft a nagyok meg 5000 körül. Persze nem tegnap.

A széna kaszálással, meg úgy általában az emberek "fikázásával" csak óvatosan. Igaz, hogy sokan nem értenek hozzá. Viszont hiába a szakértelem ha az élet mást diktál. Hiába tudom mikor kellene egy munkát elvégeznem, ha a  "kenyéradó gazdám" mást mond. Nagyon sok embernek a kevés földje mellet van munkahelye ahol lesz@rják az ő nyűgét, mert nekik első a sajátjuk. Másrészt nem minden embernek van saját gépe és bizony attól is sok függ mikor jön a gép.

Miért nem keresel egy saját kaszálót, ha van időd, erőd és mint olvasom tudásod a szénakészítéshez? Biztos sokan örülnének ha a parlagon fekvő területüket gondoznád a szénáért cserébe. Néhányan még fizetnének is érte.

Deryan Creative Commons License 2010.12.07 0 0 86

Befagyott a csevegő :D

Hozzászólásodra válaszolva: Ez az! Én már sokfelé és sok méhésztől vettem mézet. Mivel vegyes virágmézet veszek, az igen sokféle lehet, de túlszínezett, túlaromázott semmiképpen. Van egy alapíz, ami a tisztavirágmézre jellemző, ha azt nem érzem, akkor megkérdezem, hogy miért. A megvásárolt mézet megkóstolom a helyszínen ha tetszik, akkor még veszek, ha nem akkor a kis üvegemmel elvonulok s legközelebb máshol veszek.

Szerintem inkább az ciki ha valaki nem ért ahhoz, aminek magát mondja vagy tartja. Egyébként nem tudom, hogy megfigyelted-e, hogy minden nagyobb létesítmény építésénél nagyon sokan abból élnek, amit a 2 kézzel dolgozók végeznek. Természetesen az el és a leosztásnál ők kapják a legkevesebbet. :(Az én volt projekt vezető főnőköm villamosmérnök, még a régi iskolából. Egy alkalommal ő mondta, hogy mi valamennyien a fizikaiak munkájából élünk. Ő úgy is viszonyult hozzájuk. Mindenkinek értékelte a munkáját, tiszteletben tartotta a személyiségét és a beosztottaival is mindvégig szavatartó és tisztességes volt.A projekten egy nemzetközi stáb dolgozott. Nyugat, kelet s a kettő között mi. Szigorúan minősített cégek dolgozhattak itt. A feladat rendkívül összetett volta magasfokú szervezettséget kívánt, ennek hiányában nagy veszteségekkel kellett volna számolni, amitől mindenki tartott.A villamossági munkákat öreg magyar szakik végezték. Mindenkiről szaknyilvántartást kellett vezetni. Messziről jöttek. Naponta több mint 300 km-t utaztak oda s vissza. Amikor a rendszeregység rájuk eső villamossági munkáját elvégezték, akkor az én főnököm mint villamosmérnök napokig a rendszer vezérlőszekrényeit bújta. Szerette a szakmáját s azt hiszem jó is volt benne, mert a számítógépre kapcsolást végző szakember mindig időben végzett.

A Te esetedben véleményem szerint az a szarrágó legfeljebb már csak papíron lehetett mérnök.Egy mérnöknek tudnia kell kiszámolni mennyibe kerülhet ca. az a szakmunka, amit el akar végeztetni. Utazási és egyéb költségeket beleszámolva vagy anélkül.

Ez a riasztót csináltató nyilván magából indult ki.

A munkásruhával, munkanélküliséggel kapcsolatosan majd legközelebb írok :) 

Előzmény: gergerg (85)
gergerg Creative Commons License 2010.12.06 0 0 85

Ezért háborodott fel!Mert aki nem tudja hogy kitől veszi, egykalap alá vesz mindenkit és egy idő után nem vesz mézet. Mert hogy "nem igazi" Ennek persze a becsületesen dolgozó issza meg a levét.

Igen sajnis most kimondottan ciki a munka.Sok helyen ha megkérdezik hogy mit csinálok nem is mondom hogy villanyszerelő vagyok, inkább azt mondom lakásépítéssel foglalkozom.A villanyszerelés is már csak a nagyon alacsony iskolai végzettségűeknél menő.Pedig mikor még pályát választottam akkor egy villanyszerelőt mesternek szólítottak.Most meg szinte bűnözőként kezelnek minket.(tisztelet a kivételnek).Volt egy más szakmabeli ismerősünk aki építkezett és megkérte a főnökömet hogy csináljuk meg a házát.A főnök kiszámolta mennyiből jön ki, tényleg minimállis haszonnal az ismeretségre való tekintettel, ami neki nem felelt meg.Azzal ált elő menjünk inkább napi bérbe.Ok. A főnök kiszámolta hogy haszon nélkül 15ezer/fő/nap ebbe persze épp befér a tankolás a járulékok meg a fizetés mellett de semmi több. 1-1.5milliős szerszámkészletet koptatun e mellett.Monta a gazda hogy ez jó.El is mentünk, délbe le akartam ülni kajálni egy 10percet (egyébként 1 óra járna) Láttam a palinak vérbe forog a szeme.Azt mondja majd ő hoz még segítséget.Hozzott is de hogy minek.A hornyokat úgy vésték hogy sehol nem fért be a cső a gipsz meg olyanra sikerült hogy básnap kézzel kihúztam a falból a dobozokat.Nem is ez a lényeg, eljött az 5 óra amikor indulni kéne haza de még csak ekkor kezdtem pakolni ami kb fél óra.Aztmondja a pali:Nem csinálnánk még ezt meg azt hogy már ne keljen honap.Persze az eredeti napi pénzben.Mivel jóindulatúak voltunk maradtunk 1,5 órát.este 7-re össze is pakoltam.Akkor azt mondja:Beszéljük meg mit csinálunk holnap.A főnökömmel beszéltek még egy órát.Nagyon pipa voltam, a család itthon vár én meg pár ezer forintért hajnal 5 kor elmegyek itthonről és este 8-kor még 100 km-re vagyok.Másnap Azt mondja este:Nem tudnátok egy kicsit tovább maradni?Mondom de, ez volt tegnap.És te nemtudnád kifizetni?Persze ebből is az lett hogy addig csavarta a dolgot hogy megint 8-kor indultunk.Mikor elköszönt azt mondja "majd akkor reggel találkozunk" Mondom neki nem igen cimbora mert ha éhen döglök akkor se jövök többé hozzád. Elindultunk haza mondom a főnöknek hogy én tényleg nem jövök azt monta hogy ő megérti valőszinű ő sem jön.Persze a pali napközbe végig azon sopánkodott hogy ő azt hitte 2 nap alatt megleszünk.Mindegy.Még haza sem értünk csörgött a telefon hogy egy ilyen szarjankó mint én hogy jön ahoz hogy beszóljon neki mikor ő mérnök.Na ha szembe mondja mehetett volna plasztikai sebészhez.A főnök persze elhajtotta csinálja a házát ahogy akarja.Természetesen nagyon lekezelő volt a pali végig amíg ott voltunk.

Egy másik helyen meg riasztót csináltam, a tulaj meg leugrott a boltba.Mondta csináljam nyugodtan.Soha életemben nem nyúltam más cuccához de mire visszaért valahogy eltünt egy antik ékszer a házból.Mondtam hogy semmi közöm hozzá mondja meg mennyibe kerül és kifizetem.(a 130ezres havi fizetésemből) na volt mindenféle tolvajozás stb.Azután megnyugodtak a kedélyek és elindultunk haza.A főnökömön is láttam hogy nem egészen biztos benne hogy igazat mondok.10 percel később csörög a telefon hogy megvan a lánc csak elfelejtette hogy mikor lement a boltba betette a táskájába.

Szóval elég megalázó helyzetekbe kerül aki most kétkezi munkás.A boltokban mikor kaját veszünk akkor is mindig a hátunk mögött van a biztonsági őr mert munkás rukába vagyunk.Sorolhatnám reggelig a story-kat ha akarnám.A lényeg hogy ezek ellenére mégis az volt a leg megalázóbb mikor a fiam születésekor megkérdezték mi apuka foglalkozása és azt kellett mondanom regisztrált munkanélküli.Legszivesebben elsüllyedtem volna szégyenemben.

Előzmény: Deryan (84)
Deryan Creative Commons License 2010.12.06 0 0 84

Szombaton egy méhésszel találkoztam bevásárló utamon. Kis piacunkon, ahol jobbára néhány alkalmi árus szokott árulgatni, szép mézes állványra lettem figyelmes. 

Mindig el szoktam beszélgetni a méhészekkel. Szokatlan volt, hogy olyan bő harmincas éveiben járó férfi, ezért rákérdeztem, hogy saját mézet árul, méhész? Mindjárt mutatni akarta a méhész igazolványát. Hiába hárítgattam, meg kellett néznem, mert mostanában kapta. - Természetesen érdekelt, hisz nem láttam még méhész igazolványt.

Családról is szó esett. 14 éves kislánya égőnek tartja mézet árulni :( Mert mit mondanak az osztálytársai ha meglátják.

Bár az apuka fiatal ember, de őt is munkára nevelték. Tehenet is őrzött. Ma már nem sikk a munka. A média sem a mindennapi munkáról szól :(

Mindig a kivételeket reklámozzák :(

Visszatérve a szokatlan helyen áruláshoz, kiderült, hogy a városban a magyar méhészeknek volt valami rendezvénye, melyet árusítással kötöttek egybe.

Ez a méhész felháborodott azon, hogy a rendezvényen szlovákok is megjelentek, ráadásul festett mézzel. Igen, a mézet különféle ételfestékkel színezték.

Egyszer a nagy piacon jól bevásároltam, aromával ízesített mézet vettem. Az árusítók kóstoltatót is adtak én pedig az illatos virágízeknek jól bedőltem.

gergerg Creative Commons License 2010.12.05 0 0 83

http://digistreet.hu/vilagitas-technika/izzok/led-izzok/led-izzo-mtech-mr16-spot-30led-230v-300lm-meleg-feher-3000k

Én ezt vettem.Az igazsághoz hozzátartozik hogy a dobozára már csak 150 Lm van írva de akkor is tuti a fénye, teljes mértékben megfelel a 35w spot helyettesítésére.Szerintem a többi termékük is  ugyan ezekből a ledekből van.

Előzmény: badella (82)
badella Creative Commons License 2010.12.05 0 0 82

Szia!

Feltennéd a linket?

Előzmény: gergerg (81)
gergerg Creative Commons License 2010.12.05 0 0 81

Hogy bizonyítsam a topic csevegő jellegét találtam egy webáruházat ahonnan siketült kimondottan olcsó jó fényű led-es égőket rendelnem. Ha valakit érdekel kiteszem a linket vagy küldöm mail-ben.Nekem 11db spot világít egy 25m2-es szobában ez 385W-ot fogyasztana így viszont csak 16,5W zabál.Mikor még belógós lámpa volt akkor egy 100W hagyományos izzónak volt kb ilyen fénye vagy egy 26W-os energiatakarékosnak.A spot-os világítással sokkal nehezebb ugyan olyan fényt elérni de még így is gazdaságosabb.

gergerg Creative Commons License 2010.12.04 0 0 80

Köszönöm!Büszke is vagyok ám rájuk!Emma már 10-ig tud számolni és 15 betűt ismer pedig még csak most volt 2 éves.Ha időre születik még 2 éves sincs.

Előzmény: Deryan (77)
gergerg Creative Commons License 2010.12.04 0 0 79

Ugye mire képes a wuxal!:-) Mindig öntök kicsit a tápszerhez.:-)

Amúgy azt szoktam mondani, ugyan az a lényeg mint a fás oltásnál, kell egy jó alany meg egy jó oltóvessző.:-)

Előzmény: skolikagi (78)
skolikagi Creative Commons License 2010.12.04 0 0 78

Szép életerős palántáknak néznek ki...:-)))

Kicsit sárgulok, na nem az ősz, hanem az irigység miatt....:-)))

Deryan Creative Commons License 2010.12.04 0 0 77

Ó, de édesek!!!

gergerg Creative Commons License 2010.12.04 0 0 76

A telekről majd csinálok képet de még nem vettem meg csak a megállapodás van meg viszont a gyerkőcökről van közös képem.

gergerg Creative Commons License 2010.12.04 0 0 75

No akkor Adjon az Isten jó napot, dicsértessék a Jézus Krisztus!

Szundítok egy nagyobbacskát és rá sem ismerek a topicra annyit írtok:-)

Nekem egyébként bárhogy lehet köszönni sajnos ma már az is nagy szó ha egyáltalán köszön valaki. Az tény hogy jobban örülök ha valaki Adjon Istennel köszön mint Szép napottal.Az ember esendő így én is gyakran beleesek az Üdv! köszönésbe mert könnyű leírni. Hát igen a lustaság nagy úr.:-)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!