Úgy éreztem, szükség van még itt egy új fórumra amely egyik legkedveltebb gyümölcsünkkel a nemes és még nagyobb hírnévre hivatott igazi Magyar csemegeszőlővel foglalkozik.
A kóstolás csak akkor ér valamit, ha közvetlen a tőkéről történik, mert úgy lehet látni, hogy az adott terhelés mellett milyen is az adott fajta. Zsinórra felfűzve akárhonnét is származhat.
Nagy tenyészterület, rengeteg szervestrágya és folyamatos öntözés. Értelmét nem látom, de akinek van pénze rá, az csinálja nyugodtan. Mondjuk én szőlőnek nem nevezném, de a termelőjének a lelke rajta.
Vannak Borisznak szabadföldi szőlői is, nézd csak meg az idei videóit.
Amúgy az valóban egy jó gondolat, ha megtehető, meg kell kóstolni.
Ott nincs mese, ha túl van terhelve akkor nem lesz jó ízű. Ha meg jó ízű, akkor...
Bücs Sanyi is ott lesz, annak is van fóliás is, benne volt a tévében. Nem csak egyedül Borisz termel így, bár mindenki vele példálózik.
Amúgy meggyőződésem, hogy a kilókkal nagyot mond rendszeresen de akkor is szép ami rajta van. És azt sem hiszem, hogy nagyon túl lennének terhelve mert az érési idők egyeznek. Ha túlterhelés őket akkor 1-2-3 héttel később érnének, de nem.
Ne lőjetek, én nem így csinálom, de nem tartom lehetetlennek sem.
Ne feledd el, hogy a Rebriknél fóliában történik a termelés, a Kulicznál meg szabadban. Magyarul amik most már beértek, vagy letermettek, azok a szabadban most, vagy ezután kezdenek érni. Neked szadban lesz a szőlőd. Olyannal vedd fel a kapcsolatot aki kint termeszt.
Én még most is kétkedve fogadom, hogy ekkora mennyiség egy szőlőn mint a Rebrik videókban van, az simám " natur" termesztés. ( 1 tőke 60- 70 kg.)
A Borisz fajtái közül igazából mindegy, hogy melyik tetszik neked, úgyis azt kapod, amit küld...
Ha most 6 után már árnyékban van, akkor összel jó eséllyel már 3-4 óra felé. Az ideális fekvés az uralkodó szélirányra meröleges, függetlenül a terület lejtésének az irányától, hogy a sorokon végigáramoljon a levegö, elkerülve a befülledést. Ha ugyanis az uralokdó szélirányra merölegesen viszed a sorokat, akkor nagy a veszélye, hogy a sorok között megáll a levegö, így befülledhet és sokkal inkább lehet lisztharmatos a szölöd, mint a másik irányba vezetett soroknál. Olyan keskeny az a parcella, hogy nem fér el 10 töke se rajta keresztben? A szüretelök is hálásak lennének, hogy nem kell srégen állniuk.
Egy fajta csak attól, hogy új, még nem szükségképpen jó, föleg akkor nem, ha gyakorlatilag nincs róla termelési tapasztalat, és sok új ukr´na/orosz fajtáról nincs gyakorlatilag semmi tapasztalat. Sokan keresik pl. az "omlós héjú" fajtákat, csak azt felejtik el, hogy a vékony héj sokkal sérülékenyebb, mint egy vastagabb. Ezen kívül, minél nagyobb egy bogyó, annál nagyobb a valószínüsége, hogy kevésbé lesz ízes, mint egy kisebb bogyójú fajta (a japán terméskorlátozási módszereket most ne keverjük ide, csak a "normális" termesztési módszereket).
Jövőre telepítenék 50-100 tőkét. A terület Keletre néző domboldal. A sorok kialakításánál É-D lenne ideális, de K-Ny a kivitelezhető. Ez nem akkora probléma? Anyagos terület, 18 után már árnyékba kerül.
Néztem Kulicz és Rebrik videóit. Hétvégén lesz Rebriknél konferencia, erre elmennék. A fajták kóstolása miatt is fontos lenne, hogy tényleg ki lehessen szűrni a jobbakat.
Termésvédő hálók kapcsán: én is vettem néhány darab hálót a LIDL-ből a meglévő 50 db kertlapos termésvédő háló mellé.
A LIDL-ben vásárolt háló anyaga lágy és két egymástól független behúzó zsinórja van, egyik az egyik végén lóg ki, a másik a másikon. A kettőt egyszerre széthúzva gyönyörűen zár, megkötni is könnyű. Eddig imádom, meddig lesz jó: kiderül.
A kertlapos védőháló maga és a zsinórja is merev, egy behúzózsinór van hozzá, és felülről nálam be-bemásztak a poloskaszagú szilva(?)darazsak. Ezek kb. 3 mm hosszú rovarok, kis helyen beférnek. Vagy alapjáraton is büdösek, vagy egyből berezelnek tőlem, nem tudom, de nem olyanok mint a poloska. Annak a bűzét csak akkor szoktam érezni, ha szétnyomom. Nem akartam poloska szagú szőlőt. Újrakötöttem mindet, de sokat kellett vacakolnom a zárással. Vagy csak nem jöttem rá, hogyan érdemes csinálni. Létráról lugason amúgy sem kényelmes feladat: idén egyszerűen fonállal kötöttem el. Ez jóval gyorsabban ment, remélem beválik. Mert amúgy a háló teszi a dolgát.
Most nézem, hogy Kulicz Laci legújabb videojában épp a Jupiter is szóba került, szerinte szeretik a hangyák és a darazsak is. Hát nem tudom, majd figyelgetem, most éppen csupasz mindegyik. Palatina, Irsai, Sába, Favorit, Velesz, Lucsisztüj az amit körbe röpködnek a háló ellenére. Jó a szaglásuk a dögöknek.
A dipelt nem ajánlott más permetszerekkel keverni, ill. évente csak egyszer szabad használni (egy idöben visszavonták az engedélyét). Nem kimondottan kiskertbe való szer.
Idén terem először, még nem jó ízű, de látszik, hogy eléggé korai. Ez színesedett először. Nálam eléggé hiányosak a fürtök de ezt annak tudom be, hogy első termése és mivel kicsik a fürtök, sokat hagytam. Állítólag ez nem jellemzi. Most szedtem le róla a hálót, mert úgy látom, a darazsakat nem érdekli (és kevés a hálóm)
Ami megkötött azzal bajom nincs azóta.
Ősszel vagy 1 hónap múlva térjünk vissza az ízére. Azt már most tudom állítani hogy az Othello állaga erre nem igaz. Nem nyálkás.
Amerikai Jupiterre gondoltam. Tudom, hogy a szlovák érzékenyebb. Magnélküliből ritka az erős növekedésű, talán a Velesz az lenne, de az nagyon nem lugasra való. Az amerikai Jupiter kis fürtű és ellenálló, kb. mint a Vénusz.
én virágzás után védekeztem (1X), mert többször nem láttam értelmét. amúgy létezik feromoncsapda, a rajzácsúcs után bizonyos idövel kelnek tömegesen a lárvák, a tömeges lárvakelést kell eltalálni a védekezéskor. "de a diák szomorítására a helyzet nem ilyen egyszerü", ugyanis manapság már széthúzódik a lárvakelés és nincs kifejezett rajzáscsúcs. (A "bizonyos idövel"-t fejböl nem tudom, keress rá a neten, hogy mennyi idö telik el).
Ahogy olvasom, nem könnyű ellene a védekezés, mert ki kell figyelni a rajzást, és onnan kiszámolni, mikor kell permetezni. Azt külön ki kell tanulmányozni, melyik a III. Kategóriás szer. Ezt nem tudom, miért nem írják ki a permetszerek ismertetőjénél alapból…