Keresés

Részletes keresés

Gyula20 Creative Commons License 2010.03.03 0 0 187
Szia bogaraskertész !

Szőlővel nem igazán foglalkozom, vagy húsz éve költöztünk a jelenlegi portára ,
már akkor volt vagy három különböző fajta tő.
Ismerőseim , hozzáértők mondták, hogy vágjam ki mert nagyon öregek.
Meghagytam, kicsit metszem ennyi a gondozás.
Már vagy tíz éve nem permeteztem.
Egyszóval -nem értek hozzá.
Azt sem tudom milyen fajták .
De az biztos , hogy magosak, mert a feleségem készít belőlük szőlő befőttet és az magos.

Üdv.Gyula
Előzmény: Törölt nick (184)
mediterránkert Creative Commons License 2010.03.02 0 0 186
Sziasztok!
Dugványozástól számítva,mennyi idő telik el kb a hajtás megjelenéséig?Persze,ha megindul egyáltalán..
Ha vannak valakinek képei arról,hogy is megy ez a folyamat,amikor látható valami,vagy csak ott lesz egy rügy?:)
Törölt nick Creative Commons License 2010.03.02 0 0 185
Hát pont így állok hozzá én is! Kivivel ez az első gyökereztetési próbálkozásom, kettesével raktam őket pohárba, általános virágföld és folyami homok 3:1 arányú keverékébe.
Előzmény: Arth_ur (183)
Törölt nick Creative Commons License 2010.03.02 0 0 184
Szevasz Gyula!

Azt hiszem türelmes leszek, nem bolygatom őket, mert csak 7 db. van (Hayward) belőlük. Egy másik fajtából (Starella) is van "két pohárral", azok még meg sem mozdultak.

Úgy emlékszem szőlészkedsz is, nincs véletlenül Milleneum, Nagyazsda, Vénusz fajtád (rezisztens, magnélküli csemegeszőlők)? Pár szem kellene átoltáshoz.
Előzmény: Gyula20 (182)
Arth_ur Creative Commons License 2010.03.02 0 0 183
Bizakodni feltétlenül kell, csak elbízni magad nem! :)
Én tavaly akkor hittem el, hogy van sikeres köztük, amikor megláttam az első gyökereket a pillepalack oldalánál.
A dugványaim zöme megindult nekem idén is, de gyökeret még nem látok sehol, és egy-két veszteség már van. (Ezért dugványoztam egyesével őket, hogy ne terjedjen könnyen a rothadás.)
Előzmény: Törölt nick (180)
Gyula20 Creative Commons License 2010.02.26 0 0 182
Szia bogaraskertész !

Hát ezt nem tudom , a múlt évben , ahogyan írtam is szinte minden kivi indított olyan
15-20 cm-es hajtásokat.
Később lassan ledobta a hajtásokat.
Megnéztem a vesszőket , nemhogy gyökeret de még gyökér kezdeményezést sem találtam rajtuk.
Szabályosan el voltak korhadva a vesszők , orral érezhetően.
Akkor , a múlt évben arra gondoltam , hogy túllocsoltam.
Lehetséges, hogy a túllocsolás volt a gond , de most perlitben vannak , nem locsolom
őket és még el sem indultak.
Várok még.
Egyébként ha sok van , egyet talán feláldozhatsz arra, hogy megnézd van e gyökérzete.
Csak nagyon finoman kell kezelni, ha csak kihúzod akkor már biztosan nem lesz.

Üdv.Gyula

Előzmény: Törölt nick (180)
Kol44 Creative Commons License 2010.02.26 0 0 181

Flanell!

Köszönöm a válaszod!

Szép napot mindenkinek!

Előzmény: Flanell (177)
Törölt nick Creative Commons License 2010.02.26 0 0 180

Kedves Gyula20!

Az én dugványaim 3-12 cm hajtásokat hoztak, de már vagy két hete "mozdulatlaniok", viszont szép elevenek. Szerinted bizakodhatok?

Gyula20 Creative Commons License 2010.02.26 0 0 179
Szia Art ur !

Hát nem nagyon merek dicsekedni a kivi gyökereztetéssel.
Radiátoron van , takarva - még egy sem indult el.
Persze még nem adtam fel , adok nekik még egy hónapot.

A múlt évben , emlékeim szerint sokkal gyorsabbak voltak, igaz pár hét múlva el is dobták a hajtásokat.

Üdv.Gyula
Előzmény: Arth_ur (176)
bikabo Creative Commons License 2010.02.25 0 0 178
:-)
Pontosan merre találhatók ezek a tövek? Elbiciklizek oda, és kérek róluk vesszőt. Mikor szokták metszeni a kivit?

További szép napot!
Előzmény: Arth_ur (176)
Flanell Creative Commons License 2010.02.25 0 0 177
Bocsi, nem olvastam ezt a topikot.
A szélnek csak annyi a jelentősége, hogy ha nem elég erős az állványzat, akkor a szél belekap a kivibe, elnyomja az egészet.
A kettő egymáshoz képest való elhelyezkedése nem számít. Esetleg annyit, hogy a jobb helyre kerüljön a termős, mert azt szeretnéd jobban futtatni.
Idővel és darabonként 20 nm fölötti felületeket is be tudnak futni, ha jó helyük lesz.
Előzmény: Kol44 (171)
Arth_ur Creative Commons License 2010.02.25 0 0 176
Vannak szép számmal, ebbe a hsz-be termő új-szegedi kivibokrok képeit raktam fel:
http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=94945717&t=9181194
Előzmény: bikabo (175)
bikabo Creative Commons License 2010.02.25 0 0 175
Sziasztok!

Tudtok valakit, aki Szegeden termeszt kivit?

Legyen szép a napotok!
bombaba Creative Commons License 2010.02.25 0 0 174
Nem tudom, mennyire idejét múlta a Velich-V.Nagy 'Nálunk is megterem' c.könyv 1983-as kiadása. Ebből egy fél oldal:
Előzmény: bombaba (172)
bombaba Creative Commons License 2010.02.25 0 0 173
Az előbbiből kimaradt egy lényeges oldal (ha esetleg nem jól olvasható, az oldalak egy 1984-1985-ös katalógusból valók):
Előzmény: bombaba (172)
bombaba Creative Commons License 2010.02.25 0 0 172
Régi kertészeti könyveim között keresgélve találtam egy múlt századi csomagküldő kertészet kínálatát, ebből íme 3 oldal érdekességképpen:

[image2right]
Kol44 Creative Commons License 2010.02.15 0 0 171

Flanell és Arth ur!

Köszönöm a segítséget!A 1,5x2m(a vízvezeték kb. 70cm mélyen van) a jádra és a kocsibejáró közötti terület,erre az ültetés és a gyökérzet miatt van szükség.Kb. 2,5m magasra szeretném megnöveszteni a törzsét,és a kocsibejáró szeretném leárnyékolni vele ami 2,5mx12m.Egyik oldalon a szomszéd,a másik oldalt középen megosztja a terasz ami 6m,így 3-3m marad,ahova elültethetem a növényeket.A két növény között min. 6m távolság lesz és ez az olvasottak szerint megfelelő!?Annak van jelentősége,hogy É-D-i fekvésű a bejáró és sokatfúj a szél?A termő vagy a porzót tegyem Észak felől?6-8m2-nél nagyobb felületet is be tudnak futni?Láttam olyan képeket ahol a törzs  "T"- formára volt alakítva és onnan voltak a hajtások szét futtatva.Én is ilyet szeretnék 2,5m magasságba és onnan vízszintesen futtatnám a bejáró fölé.Amég növekszik addig pedig náddal oldanám meg az árnyékolást,ami a háznak és a kivinek is jó.Ha válaszoltok a kérdéseimre vagy valami tanácsot tudtok adni még a terveimhez nagyon köszönöm előre is!!!!!!4

Arth_ur Creative Commons License 2010.02.15 0 0 170
Viszont fejmagasság felett (vagy magasabban is) vízszintesen viheted lugasnak járda, kocsibeálló, terasz stb. fölé, minden olyan helyre, amit érdemes a nyári naptól árnyékolni, de télen jó, ha bejön ott a fény.
Szóval, ha az a 1,5x2 m a földterület, de a lombozatot szét tudod futtatni egy nagyobb terület felett pergolán, akkor elég. Ha nem, szenvedni fogtok, ahogy Flanell is írta: a kivik a kurtítástól, te az meg a szélmalomharctól, hogy ne nőjék ki a helyüket.

Nekem két tő kivi a házfal és a járda közötti kb. 70 cm széles földsávba van ültetve már 8 éve. Erősek, egészségesek, 6-8 m2 felületnyi lombozatuk van, és mióta itt a fórumon megtanultam, hogy hogyan kell metszeni, azóta teremnek is, és a járda is köszöni jól van.
Előzmény: Kol44 (168)
Flanell Creative Commons License 2010.02.14 0 0 169
A Fagytűrő déligyümölcsök topikban vannak kiviszakértők, ott érdeklődj.
Annyit azért én is tudok mondani, hogy a kivinek elég gyenge a gyökérzete és nem is megy mélyre, garantáltan nem fogja bántani a vízvezetéket és a járdát.
Mivel futónövény, a 1,5x2 méter semmiképpen sem elég. Kordonra kell vinni, a széthajlásokkal együtt a sor szélessége mondjuk 2 méter, vagy ha állandóan kötözgeted, talán belefér másfélbe, de kínos. A terméshez párban kell ültetni (porzós + termős), a 2 db-nak legalább 4 méter hossz kell.
Előzmény: Kol44 (168)
Kol44 Creative Commons License 2010.02.14 0 0 168

Sziasztok!

Most regisztráltam a kivi miatt.Segítséget,tanácsot kérnék Tőletek!Kivit szeretnék ültetni!Mekkora helyre van szüksége?Sajnos keskeny a telkünk,ezért kb. 1,5x2 méteres a terület ahova tenném,és alatta megy egy vízvezeték.A kérdésem az lenne,hogy a gyökérzet mekkora területen és milyen mélyen terjeszkedik?Elég-e neki ekkora földterület,és,hogy bántja-e a vízcsövet meg a járdát?Ha valaki válaszolna,vagy tippet adna,hogy hol találok választ a kérdésemre nagyon megköszönném!!!!!Két nap allatt sajnos nem találtam erre választ,viszont nagyon sok mindent megtudtam erről a gyümölcsről.Mégegyszer előre is köszönöm,ha valaki tud segíteni!!

Arth_ur Creative Commons License 2010.02.11 0 0 167
Igen, az félfás dugványnak néz ki, és tiszta perlitben gyökereztetve.
Egyébként nézegettem én is a honlapot (a görög mellett azért akad angol szöveg is), és engem is érdekelne ez a fajta is!
Amire viszont sajnos semmi utalást nem találtam, hogy milyen a fagytűrése, ami nálunk nagyon fontos szempont lenne. Szóval le kellene tesztelni valahogy.
Előzmény: Törölt nick (166)
Törölt nick Creative Commons License 2010.02.11 0 0 166
Szervusz.Irogatnak az új/legesleg/Tsechelidis kiwi fajtáról.Azért amit mutogat a projek vezető az érdekes nem?
Előzmény: Arth_ur (164)
bikabo Creative Commons License 2010.02.10 0 0 165
Sziasztok!

Én új vagyok itt. Hogyan kell a kivit dugványozni? Mikor kell az ágakat metszeni, milyeneket, mekkorákat stb.
Magokat ültettem, amik ki is keltek, de kb 2 hét alatt nem nőttek semmit. Mikorra lesz ezekből oltásképes alany???

Válaszotokat előre is köszönöm!
Arth_ur Creative Commons License 2010.02.09 0 0 164
Akkor ez lesz.

Én is ezt tartom otthon, de gondoltam már rá, hogy Incit-K-t is kellene venni.
Most a fás dugványok egy részét meg tiszta indolvajsav oldatba mártottam (csináltam a munkahelyemen pár ml oldatot), hogy kipróbáljam, mert egy kutatási cikkben azt írták, hogy jobb a Hayward-nak, mint a naftilecetsav (ami az Incit-8-ban van). Egyelőre nem látok semmit, de még bőven van idejük a várhatóan 6-8 hetes gyökeresedésből.

Az utolsó kérdésem: hány rügyes dugványokat vágtál?
A múltkor pz7 rakott fel egy talált képet félfás dugványról, és az mintha 1 rügyes, ízközben vágott dugvány lett volna, én meg eddig mindig rügy alatt vágott, 2-3 rügyes dugványokat csináltam, és Mediterránumtól is ilyeneket láttam.
Előzmény: raiff (163)
raiff Creative Commons License 2010.02.09 0 0 163
Nekem csak incit 8 van , azt használom mindenre .
Arth_ur Creative Commons License 2010.02.09 0 0 162
Ki fogom próbálni ezt a nyáreleji félfás dolgot is!
Incit-8-at, Incit-K-t javasolsz hozzá, vagy inkább tiszta indolvajsavat?
Előzmény: raiff (161)
raiff Creative Commons License 2010.02.08 0 0 161
A módszer nagyon hasonló , a fagytűrő topicban régebben leírtam , csak én félfás -félzöld dugvánnyal csináltam a nyár elején . Ahogy te is észrevetted egyetlen dolog amire nagyon oda kell figyelni az az öntözés .
Előzmény: Arth_ur (160)
Arth_ur Creative Commons License 2010.02.08 0 0 160
Köszönöm!
És te hogyan csináltad pontosan, ha nem titok?
Arra emlékszem régről, hogy volt, akinek sikerült, de részletes leírás nem rémlik.
Előzmény: raiff (159)
raiff Creative Commons License 2010.02.08 0 0 159
Gratulálok, minden elismerésem , nagyon profi ahogy csinálod . Végre valaki, aki bizonyítja hogy nem hazudtam amikor néhány éve kiváló eredményekkel gyökereztettem kivit .
Előzmény: Arth_ur (158)
Arth_ur Creative Commons License 2010.02.08 0 0 158
A hengereket most azért használom, mert tavaly 5-8 dugványt is raktam egy pillepalackba, és az a gyanúm, hogy sok azért nem sikerült, mert ha egy is elhalt, megfertőződött közülük, akkor könnyen átterjedt a vele egy edényben lévőkre. Így ha bármelyik dugvány elpusztul, a többi bolygatása nélkül el tudom távolítani, meg később esetleg szét tudom válogatni a már gyökereseket a lassabbaktól.

És a vesszők végei:
viasszal vannak lezárva kiszáradás ellen, de a te esetedben semmi szükség rá. Jozsefh2 küldte így még az ősz végén, és zárta le gondosan a vesszők végét azért, hogy ki ne száradjanak a szállítás, tárolás alatt addig, amíg hajtatni nem kezdem őket.
Előzmény: Gyula20 (156)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!