EU adószámot egyéni vállakozó, vagy valamilyen társas vállalkozás kaphat. Szerintem.
És nem látom, hogy mi a különbség az egyén szempontjából, amikor ugyanúgy kell vadásznia a munka után, mert ha vége a "project"-nek, és kifizetik a megbízási díját (ez nem salaire, vagy salary) akkor mehet isten hírével. Vagyis vállalkozó, hiszen az ő feladata a munkát megszerezni, kialkudni a megbízási díjat, megelőlegezni bizonyos költségeket, eszközöket, etc. vagy nem?
Mifelénk erre azt mondják, hogy nem a kútba sz@..tál, hanem a kávájára és belepiszkáltad...
"...nem vagy teher a vallalkozon..." Vagyis, nem kell a vállalkozónak biztosítani a munkaruhát, eszközt, védőfelszerelést, nem kell fizetnie a közterheket, mert mindez az egyént terheli. Ez az egyéni vállalkozás.
Nagy divat volt ez kis hazánkban, akkoriban kényszervállakozásnak aposztrofálták. Mára már visszaszorulóban van.
És Billy írt egy fontos dolgot. Ha vállakozóként dolgozol, akkor valamennyi anyagot is venned kell, különben "rabszolgamunka" lesz a melóból. Ezt is meg kell előlegezned, és akkor a következő kérdés a fizetési határidő.
Lövésem nincs, hogy mi a francia gyakorlat, de kis hazánkban 60-90 napra törekszenek a fővállalkozók, ha 30 napra fizetnek, akkor nagyon meg vannak szorulva, vagy gagyi áron vállaltad.
Mindazonáltal munkáltatói szemszögből kétségetelen előnyökkel jár. Tapasztalatból tudom (10 év) hogy vannak hátrányai is.
En nem azt mondom hogy vallakozo legyel Fr ban. Ahhoz hogy ez beinduljon ahhoz kell 10 ev.
Amit en mondok az a zhogy legyen egy EU adoszamod . Ugyanugy dolgozhatsz mint az alkalmazott de nem vagy az , nem vagy teher a vallalkozon , nem kell neki vegigmenni a felveteli hercehurcan.
Csak adsz neki egy szamlat , fizert , es leirhatja az adojabol mint koltseget.
Egyszeru.
En senkit nem vennek itt fel mint alkalmazott. Minek . Hogy fizesd neki a 40 orat ha van munka ha nincs?
Meg szabadsagot , meg a tobbi koltseg? . Nem , itt van a munka , csinaljuk meg , ha vege kifizetem.
Én valahogy nem azt éreztem ki kristian szavaiból, hogy mindenáron vállalkozóként akar odakint munkát találni...
Persze lehet, hogy én értettem félre.
Nekem van építőipari vállalkozásom (még), referenciáim, beszélek franciául (nem anyanyelvi szinten), de valahogy nem érzem az elhivatottságot arra, hogy vállalkozóként próbálkozzak odakint.
Én momentán CDD vagy jó esetben CDI-ben gondolkozom...
En az USA ban elek , nem ismerem a pontos ottani helyzetet , itt Franciaorszagot szokjak felhozni mint a burokracia , tulbonyolitottsag , tulszabalyozas peldaja , ez az amitol ovakodni kell.
Azert elmondom hogy en mit csinalnek
Utananeznek a magyar uzleti jognak , szabalyoknak.
Bejegyeztetnek egy ceget a nevemre , egy egyszemelyeset., biztositassal , bankszamlaval , EU adoszammal , tevekenysegi korrel meg minden ami kell ,Magyarorszagon .
Tehat franciaba mer mint egy epitoipari kisvallakozo menek , nem mint maganszemely.
Tehat nem akarnad hogy folvegyenek hivatalosan , csak alkalmazzak a cegedet szerzodessel , nincs mas kapcsolat. EZ nagyon fontos.
Kell lenned autonak , szerszamoknak . penz szallasra , anyagokra.
Most mar csak kapcsolatok kellenenek .... , ott a helyszinen.
Kis cegekben lehet eloszor csak gondolkozni , kis munkakkal, lehetoleg nagyobb varosok kornyeken.
A reszleteket ott kell finomitani , amikor mar az ottani vallakozok megmondanak hogy nekik mi lenne a jobb.
Jonak kell lenned , lehetoleg jobbnak mint az ottani lakosok.
Eloszor ez nehez , de ha egyszer bekerulsz ezekbe a korokbe es jo neved van , akkor szolni fog a telefon.
Ez egy nyitott forum, szoval...... Az olvassa aki akarja, és az iro is tisztàban van evvel ! :-)
A meloval kapcsolatban :
- Legalàbb 1 ember szinte anyanyelvi szintü francia tudàsa....
- Összekôttetés,
- Referencia,
- Céges papirok (franciàra hitelesen forditva)
- A1-es nyomtatvànyok (a kûlföldi munkavàllalàs helyének megnevezésével)
- Céges Biztositàs (europai fedezettel, és a maxi összeg euroban feltüntetve (kb 50 - 80 000 € fedezet)
- Francia nyelvü munkaszerzödések, fizetés papirok a meosoknak, az itteni törvény elôir jelenleg 9 € 18 Brutto-t (7 € 23 netto) !!!!
- Rendes szàllàs,
- Anyag beszàllitàs... (a francia törvények szerint TILOS csak munkavégzésre szerzödést kôtni - rabszolga kereskedelem - egy cégnek valamennyi anyagot is adnia kell...
Ha mindez megvan, akkor be tudlak ajànlani egy-két fövàllalkozomnàl....
Szia.tudom hogy mi általábban nem tartunk össze,nem ugy mint mások!
ezt én is tapasztaltam,amikor más országban dolgoztam!DE!bízom abban hogy ez változhat!pozitívan gondolkodni,és az meghozza a változást!nézd meg a you tube-on a ,,jövő kezdete" teljes filmet-szerintem nagyon tanulságos :)
új vagyok még ebben a közösségben,de olvastam hogy mennyire segítőkészek itt az emberek:) így én is szeretnék kérni egy kis segítséget,információkat:)
Timi vagyok és kisméretű 35-ös lábam van(inkább 34-es),ami eléggé megnehezíti a cipő vásárlását!szeretem a nőies-csinos lábbeliket,de a vásárlása elég nehéz,mivel általában 36-tól vannak cipők!pár évvel ezelőtt szeretem volna Magyarországon csinálni egy webáruházat,amiben kisméretű lábbeliket árultam volna,de mire megcsináltam ,,volna" Budapesten nyílt egy nagyon jó cipőbolt,ahol brazil lábbeliket lehet vásárolni kisméretű 35-től!így ott most már lehet vásárolni!:)De most közel másfél éve itt élek Franciaországba,a francia párommal és itt szintén ez a probléma!nincs 35-ös (vagy kevés),vagy ha van az olyan mint a 36-os,tehát nagy!!!amikor hazamegyek Magyarországra,ott vásárolok egy pár lábbelit,és amikor visszajövök akkor itt (Alsace-Basel)mindig megkérdezik hogy hol vettem a cipőket!itt már találkoztam szintén kis lábbú hölgyekkel,és innét jött megint az ötlet,hogy csináljak egy webáruházat!többen mondták-jelezték,hogy itt is problémát okoz a kislábbú hölgyeknek a cipő vásárlás!:(:(
Most felmérést végzek hogy hányan vagyunk ilyen problémában,mert nemsokára elindítom a webáruházat,amiben brazil,és olasz lábbeliket árusítok!
A felmérésre azért van szükségem hogy tudjam hogy milyen arányban rendeljem a 35-36-os lábbeliket!
azoknak a hölgyeknek a jelentkezését várom akiknek szintén problémát okoz a kis-méret megtalálása!
akit érdekel jelezzen vissza,a deli.timea@hotmail.com-ra
Én november végétől vagyok itt 24 éves vagyok egyelőre tanulom a nyelvet és utána keresek munkát!Sajnos elég messze laksz mert én Aulnay-sous-Bois-ba lakom,de szívesen beszélgetek veled. :)
Egy különleges apró szívességet szeretnék kérni Töled: Magyarországon jól működő vállalkozásomat szeretném hirdetni Franciaországban és a magyar lap.hu, apronet oldalakhoz hasonló portálokat keresek.
Ha nem teher, kérlek néhány népszerű linket ajánlj nekem.
Sziasztok. Február 17-től "belépek a klubba" én is. Chatenay-Malabry-ban fogok lakni Ile-de France-ban. Sajnos egyelőre csak a szállásom megoldott, a munkám nem. Mivel van C jogsim, arra gondoltam hogy teherautó sofőr állás jó lenne. Szerintetek minimális (értsd: szinte 0) nyelvtudással van rá esély? Angolul egész jól tudok kommunikálni, ez elég lehet? Esetleg tudnék nemzetközizni Angliába, vagy ilyesmi? Ha valakinek van ilyesmi információja, megköszönném ha megosztaná. A másik témakör ami érdekelne hogy nagyobb üzemekbe milyen munkaerőt vesznek fel? Ott számít a nyelvtudás? Elvégre ott egyszerű fázisokra van bontva a munka, nincs mit megérteni, elég ha megmutatják egyszer. Tudja esetleg valaki hogy milyen gyárak vannak ott a környéken ahol gyakran van felvétel? Üdv: Pista