Régóta fontolgattuk többen, hogy szükség lenne olyan topicra, amelyik a nagyobbacska (kb. 6-10 éves) gyerekekről szól, mert sok "régi" fórumozó gyerekeivel együtt "kiöregedett" a várandós-szoptatós-babázós-kisgyermekes topicokról. Pedig ahogy nőnek a gyerkőcök, egyre tágul a világ, egyre több megbeszélnivaló merül fel az emberben. Úgy gondoltam, hogy itt mindenről essék szó, ami ezt a korosztályt és szüleit érinti, vagyis lehet az iskola, szabadidő, különóra, evés, játék és minden, ami belefér...
Derszu, hogyhogy nálatok ekkora létszámmal működik a suli? el tudja tartani az önkormányzat? Itt sokkal nagyobb gyerekszámú sulikat is bezártak idén...
Én meg a vidéki életre irigykedem... :-)) Hiába van itt sok minden, mégsem találja meg az ember az ideálisat. Vagy rosszul megközelíthető helyen van, vagy rossz időpontban, vagy drága, vagy ha egyik sem, akkor idén nem indul :-)). Így volt ez a suliválasztással is. Itt ülünk Buda közepén, van egy csomó iskola, végül alig találtunk megfelelőt. Vagy nagyon büdös forgalmas helyen voltak, vagy valamilyen eszeveszett tagozat volt, vagy olyan lepukkant volt az iskola, hogy majdnem az ember fejére omlott... Vagy nyolcszoros túljelentkezés volt és szinte csak a tesókat vették fel. Ami a zenebölcsit illeti, mi annak idején magunk szerveztük meg, ahogyan sok más programot is és mindegyik szépen beindult. Máshol is láttam, hogy az anyukák maguk mocorognak ezügyben. Írtam, hogy az egyik lányom sakkozni szeretne. Na, kaptam egy programot az egyik klubtól. Péntek-szomat és vasárnap van az oktatás kb. de 10 és este 6 között, de ne aggódjunk, gondoskodnak a pénteki iskolai kikérőről. Na, sakk elvetve, mert a kötnyéken nincs több megközelíthető klub.
Na enyémet hazahozta az apja, neki útközben azt fejtegette, mennyire fárasztó az iskola, az agya meg a keze is kifáradt (rajzoltak :-). Nekem azt mondta, nagyon jó volt, megy továbbra is. Ma se kaptak házit, rajzból kell vinni jövő hétre egy régi szépet.
Kicsit irigykedem a különóra-választékaitokra... Nálunk van néptánc (fiamnak nem jön be, de nem csodálkozom rajta, nem néptáncos tipus), van bütykölős (lányok járnak inkább, azok közül is csak azok, akik már otthon megszokták, hogy üvöltözik velük valaki..), meg van küzdősport. Talán még foci... Én sem szeretném rázúdítani az összes különórát a másodikosomra, nehogy valaki félreértsen, csak jó lenne kipuhatolni, mi az, amit tényleg szívesen csinálna, amihez van érzéke...De itt még sulin kívül sincs olyan külön-valami, ami városon esetleg igen. Épp így irigylem a kicsi miatt a városi zenebölcsi-babatorna-játszóház kínálatot! Nem kellene mind (ki tudná azt megfizetni!!), csak legalább VALAMI...
Nálunk holnap lesz a szakkörök bemutatkozása. Én terelgetem a néptánc felé, állítólag nagyon jó a bácsi, aki tartja. Mivel marad a heti 2 úszása is tavalyról, meg a korizás, mást nem tervezünk. Szolfézs még jöhetne, de inkább úszni tanuljon meg rendesen :-)
Nálunk is vannak dobozok, de még nem tudom mi kerül majd bele, azt majd csütörtökön du. tudom meg. Tele a hócsukám már most, hiába 3. gyerek. Mondtam a volt kolléganőmnek, akinek a fiával egy osztályba jár Dalma, hogy én 20 szülőit bírtam ki morgás nélkül, de az már a nagylányom idejében betelt...
Erre is használom a 2 oldalú ragasztót :-) Ami ki- ill. lelógna, én azt is atombiztosan rögzítettem :-) Ha jól belegondolok, jó beszerzés volt 12 éve az az 1 guriga Tesa, mert még a kicsi cuccaira is elég lesz 8 évig :-)
Tegnap éjfélre lettem kész az összes cuccos monogramozásával (pedig "gyorstüzelő" üzemmódban csináltam: wordben megírtam, kinyomtattam, és 2 oldalú ragasztóval felragasztottam). Ma bevittem az összes izét, ne is lássam...
Itt mindenhol 3.-tól van a tagozatokon nyelv. A nagylányom anno 4 év alatt 5 nyelvtanárt "fogyasztott"... A fiamat végig ugyanaz a tanárnő tanította, és 6.-ban derült ki mennyire nem tudnak, amikor fél évig helyettesítették az alaptanerőt... A helyettesítő tannéni fiát éppen tanítottam, és beszélgettünk róla, hogy a fiamék 3 éves nyelvtanulás után állnak ott, mint az ő osztálya másfél év után szokott...
Hát én most, hacsak a gyerek nem ragaszkodik hozzá, sehova nem iratom be. Egyedül a zenesulin gondolkodom, de szvsz az is ráér jövőre. Mx. úszni hordjuk majd el a közeli tanuszodába, annyi mozgás, főleg télen kell.
Egy cseppet sem, akkor nagyon sajnáltam a gyereket, az írásbeli után ugye kicsit beleélte magát, és puff, nem hívták be szóbelizni. De ez sokkal közelebb van, azért idő szempontjából nem mellékes. Ráadásul tényleg jó osztályuk, osztáylfőnökük lett (persze, ez nálatok is öszejöhetett volna).
No, ma annyira lelkesek voltak, hogy 6-kor felkeltek és már jó korán kabátban, táskában álltak az ajtóban, alig tudtuk visszatartani őket :-)). Nálunk csak jövő héten lesz a szülői, akkor derül ki a szakkör-választék is. Állítólag nagyon sokféle van: néptánc, vívás, művészi torna, kerámia, sakk, foci. Mindenesetre szolfézsra jelentkeztünk, ma lesz az ismerkedés a nénivel, holnaptól a befizetés. A zeneiskolához mindenképpen ragaszkodom egyenlőre, én is lehúztam 12 év zongorát és nagyon sok szép élményem matadt belőle. Ráadásul nem kell miatta délután bemenni, 5. óraként van csapva a tanításhoz. Különóra ügyben egyébként tanácstalan vagyok. Semmiképpen sem akarom elkövetni azt a hibát, hogy idejekorán leterhelem őket, hiszen még azt sem tudom, hogyan bírják a sulit. Viszont éppen azért vetettünk el mindenféle tagozatos iskolát, hogy egyrészt ne kelljen idejekorán ráállniuk egy sínre, másrészt hogy minél több irányba tudjunk tájékozóni, hiszen ezekben az években kell kiderülnie, mihez van kedvük és tehetségük. Az egyik csak mindenképpen sakkozni akar (már elég jól tud), másikuk inkább tornázna... Na, majd meglátjuk...
Nem, o anyukammal. Nehez lett volna neki a valtas (eleve keson kezdte az elsot, de o mar felsos) meg nem is akart valtani, igy kompromisszumos megoldaskent o ottmaradt suliban. Majd ha kozepsuliig jut vagy utana, akkor johet es konyebben veszi az akadalyt, persze ha akarja. Amig van lehetosege addig valogathat...
Szerintem se bánd, jó helyre került... És többek között a ti példátokat hozom fel mindig, és idén megreformáljuk kicsit a hatosztályos felvételit :-)))
Az az, ahova Kristóf járt :-) (Azóta annyit változott, lehet 8 és 9 évfolyamos gimibe is jelentkezni, Ugye a mieink 8 évfolyamosba jelentkeztek és most úgy tudjuk exosztálytársától, 9-esben fognak végezni.)
Na nekem mai szülőin akkor állt meg bennem az ütő, mikor tannéni azt javallotta, papírba csomagoljuk a cuccokat. A nagynak mindig a ragasztós nejlonnal csomagoltam. Most is azt szereztem be. Megegyeztünk, leszakad a nejlon, akkor papírba kötöm. Mondjuk, mi is színes füzetetet vettübk, a könyvek is színesek, nekem ez annyira feleslegesnek tűnik.
Ebéd nálunk is késett ma állítólag. Füzet- és könyvbekötés, brrr, a holnapi napra elkészültem, mid két gyerekkel. Ember kivagdost a kivagdosni valók nagyobb részét, de folyt. köv. holnap. Van 3 műanyag dobozunk, amikben kül. dolgokat kell beadni, na most vannak hiányosságok, amiket be kell szerezni. Pluszban kiderült, egy tesióra a szabadban lesz, oda nem lesz elég a rövidgatya mindig meg a véókoyn btornacipő (mondjuk, perpill semmilyen tornacipője nincs).
Szülői maratoni volt, illetve én a 2. óra végén leléptem, ember sms-zett, kicsi kezd nyüglődni. Most holnap reggel lehet érdeklődni, mit nem tudunk...
Túl vagyok egy 3 és 1/2 órás szülőin, a számkártyák kivagdosásán és az első sokkon, hogy leadtuk a füzeteket úgy, hogy nincs bekötve, mert azt gondoltam, majd ma este. A fejem zsong és azon gondolkodom, hogy tulajdonképpen öregszem, mert most született a gyerek, de az órarendje teljesen komoly:) Még szerencse, hogy van egy kisebb gyerek is, csak hogy rutin is lehessen majd az iskolakezdés! Nálunk is van angol, heti kettő. Szerintem nem árt, ha ismerkednek a nyelvvel korán, bár azt hiszem, ma már, ha később kezdik is esetleg a tanulását, akkor is könnyebben veszik az akadályokat, mint a mi generációnk. Az osztálylétszám nálunk 31. Ez van. Viszont a kerület egyik legjobb sulija, s talán valahogy megoldják a kisebb tömeget. v.
Nem bizony... Idén fel is lázadtam, és csak sima belebújtatós nejlont vettem. Kivéve persze azokra a könyvekre, amik közelében sincsenek a szabványméretnek. Azokra marad a ragasztós.