Keresés

Részletes keresés

Prof Creative Commons License 2014.11.10 0 0 461

Valami erre alkalmas programmal meg kellene nézni a processzorhasználatot és a memóriafoglalást a gépeken, miközben megy a fordítás. Akár szálanként. Elég részletes debug, "magyarul". Ilyet én más szoftvereknél akkor tapasztaltam, amikor valami nagyon beakadt a memóriában (pl. forszírozta a fizikai memóriát a virtuálissal szemben, más szoftver vagy vezérlő meg simán szembe ment vele).

Előzmény: Vargham (460)
Vargham Creative Commons License 2014.11.09 0 0 460

Nézni néztem.

Víruskeresőt írták, tűzfalat.

Kikapcsoltam mindkettőt.

Nem változott semmi.

Közben kipróbáltam egy 1,6 GHz Intel Atomos netbookon.

240 sec.

Egy perccel kevesebb, mint az i7-es gépeken.

Nem értem.

Előzmény: Prof (459)
Prof Creative Commons License 2014.11.09 0 0 459

Nekem csak tippem van (memóriakezelés az assemblerben).

A külföldi fórumokon kellene utánanézni/kérdezni.

Előzmény: Vargham (458)
Vargham Creative Commons License 2014.11.07 0 0 458

Arduino avr tools kérdés:

Van egy nagy projekt (100-as nagyságrendű forrásfájl). A forrásban felhasználjuk az Arduino könyvtárakat, a fordításhoz a keretrendszerhez mellékelt avr tools-t használjuk.

A Makefile saját.

Az Arduino verziója: 1.0.6

Néhány teljes fordítási idő:

mindegyik Windows 7 pro sp1.
Lenovo laptop: i7, 4 mag, 12 GB RAM: 301 sec

Asztali gép 1: i7, 4 mag, 16 GB RAM: 301 sec
Asztali gép 2: Core 2 Duo, 2 mag, 2 GB RAM: 170 sec

HP Elitebook: i7 low voltage mobile 2 mag, 4 GB RAM: 62 sec

Macbook 1: OSX 10.7: Core 2 Duo, 2 mag, 2 GB RAM: 24 sec

Valamint néztük még sokféle Inteles Mac-en, mindegyiken 60 sec alatti volt. (Nem írtam fel pontosabban.)

Sőt, megnéztük virtuális gépen futtatott OSX-en is. 35 sec lett.

Mi okozhatja ezt a nagy szórást a Windowsos gépek között?

Miért fordul le jóval gyorsabban OSX alatt, még ha a hardver jóval gyengébb is?

Prof Creative Commons License 2014.10.29 0 0 457

Eh, ebbe nem megyek bele, hogy kína versus egy magyar viszonteladó árai hogyan viszonyulnak egymáshoz, mert látom (impörtőrként más területen), hogy mi kell az éhhalál elkerüléséhez.

Azt furcsállom, hogy az Arduino kinti árazása is ilyen. Brit viszonylatban: Nano rev. 3: 35,29 font (http://www.technobotsonline.com). Rpi b+: 25,98 font (Amazon.co.uk, brit szállítótól). Ez vicc, de komolyan.

És az a helyzet, hogy a raspberry egy összehasonlíthatatlanul erősebb cucc, mint általában az arduinok, és különösen a Nano.

Előzmény: Törölt nick (456)
Törölt nick Creative Commons License 2014.10.29 0 0 456

Ennyit az abszurdisztáni árképzésről...

Előzmény: Prof (455)
Prof Creative Commons License 2014.10.29 0 0 455

Nem úgy, hanem úgy, hogy a Raspberry itthoni ára alacsonyabb, mint a Nano itthoni ára ugyanabban a boltban...

Az, hogy én 3-4(-5) Nano-t vagy egy teljes DIY arduinot veszek azon az áron, mint itthon egyet (vagy egy fél mikrokontroller ic-t), az teljesen megszokott.

Előzmény: Törölt nick (454)
Törölt nick Creative Commons License 2014.10.29 0 0 454

Hát én is vettem már pengetőt Ausztráliából, a zenekar nevével feliratozva olcsóbban, mint otthon a simát.

Előzmény: Prof (452)
Rolandl200 Creative Commons License 2014.10.29 0 0 453

nagyon szépen köszönöm! Kicsit elmélyülök a raspberryben. Sziasztok

Előzmény: Prof (451)
Prof Creative Commons License 2014.10.28 0 0 452

Most néztem, hogy erősen vicces, hogy a Raspberry PI B+ itthon olcsóbb, mint az Arduino Nano... Azért ez gáz.

Előzmény: Prof (451)
Prof Creative Commons License 2014.10.28 0 0 451

Arduinoval videot lejátszani nem fogsz, ez kb. tuti. Élvezhető sebességgel legalábbis biztosan nem. 16 MHz (de még a due 84 MHz-e is) kevés hozzá. Azt viszont megteheted, hogy akár képkockára pontosan, vagyis 1/25 másodpercnyi időzítéssel indítasz vagy állítasz le videót. Aztán az, hogy ez gyakorlatilag milyen eszközzel történik már más kérdés.

Raspberryhez nem értek, az sokkal inkább mikroszámítógép, mint mikrokontroller, azzal együtt, hogy GPIO portokkal azért el van látva (a B+ még jobban is, mint az alap ATMega 328p alapú Arduino). Technikai értelemben alkalmas a feladatra, hogy ezt hogyan lehet megvalósítani, az már egy másik kérdés.

Előzmény: Rolandl200 (450)
Rolandl200 Creative Commons License 2014.10.28 0 0 450

Köszönöm!  Jó ötlet a külön lejátszó,  csak itt fontos lenne az hogy az arduino egység tudja vezérelni mikor mi jelenjen meg(ill én a távirányítón) .  A TFT vél szerelt shield  amiben sd olvasó is van az nem jó nekem?  Vagy esetleg megoldhaó, a külső lejátszó beágyazott vezérlése?  A raspberry tudja e egyidejűleg vezérelni a kijelzőket és a szervókat? Minden eszköz összehangolt működése fontos! 

Előzmény: Prof (449)
Prof Creative Commons License 2014.10.27 0 0 449

A video nehéz ügy. Az arduino agya (Atmel 328, de még a Mega2560 is) alkalmatlan ilyen nagyságrendű és sebességű jelfeldolgozásra, vagyis ezt egy külső egységgel kell megoldanod.

Raspberry PI elvileg tudja ezt, egyúttal kicsit ágyúval verébre megoldás is (bár kérdés, hogy milyen szintű videoról van szó, illetve mennyire jelentős a többi feladat).

Előzmény: Rolandl200 (448)
Rolandl200 Creative Commons License 2014.10.26 0 0 448

Sziasztok!

Abban szeretném kérni a segítségeteket, hogy egyáltalán megoldható, lehetséges-e arduinoval, (vagy raspberryvel) amit szeretnék csinálni?

Ami hozzá szükséges:

2 szervo vezérlés

2 stepper vezérlés

1 relé kapcsolása

1 távolság szenzor, ami az egyik szervót vezérli

1 sd kártya vezérlő  kép és videónak

2 kijelző,

az egyik mindenképp 2,4"tft (érintő nem fontos), a másik vagy 2 soros lcd vagy szintén tft.

1 kapcsolósor (menü)

Ami a lényeg, hogy az egyik kijelzőn levö menüvel vezéreljem az eszközöket és választott képeket küldhessek a 2,4" tft-re.

Lényegében egy projektorról van szó.

Köszönöm szépen!

Prof Creative Commons License 2014.10.05 0 0 447

Igen. :-)

Előzmény: Vargham (443)
Prof Creative Commons License 2014.10.05 0 0 446

Senki sehol nem mondta/írta, hogy profi cucc. Massimo is mindig ezzel kezd, hogy ugyan fejlődnek, meg erősödnek, meg Intel meg ezaz, de ez attól még egy oktatási (kvázi  hobbi) platform elsősorban.

Előzmény: Törölt nick (444)
Törölt nick Creative Commons License 2014.10.05 0 0 445

Átkozott magyar kiosztás.

Előzmény: Törölt nick (444)
Törölt nick Creative Commons License 2014.10.05 0 0 444

Nem hiszem hogy ay lett volna a cél, hogy jó sok shield-et lehessen használni, függetlenül attól, hogy fizikailag lehetséges csatlakoztatni őket. Ey ay Aurduino ilyen hobbi cucc szerintem, nem profi célokra szánták.

Előzmény: Vargham (443)
Vargham Creative Commons License 2014.10.05 0 0 443

A láb ütközés a legtöbbször átkötéssel megoldható. Ha más nem, akkor a shield nem lesz rádugva, hanem külön összedrótozva. Mondjuk akkor már jobb saját hardvert gyártani. Akár proto nyákon, akár saját maratással.

A szoftver nagyobb probléma. A shieldek könyvtárait 90%-ban úgy írják meg a készítők, hogy nem gondolnak arra, hogy más eszközöket is csatlakoztatsz a mikrokontrollerhez. Vagyis delay-t használ, magára húzza az egész SPI buszt, beleáll az i2c busz olvasásába, fix megszakítást használ, stb.

Mi rendszeresen használunk Arduino-t prototipizáláshoz. Gyorsan, könnyen ki lehet próbálni új ötleteket. De olyan még sosem volt, hogy két, különböző eszközt használó ötletet csak úgy összegyúrjunk. Mindig az volt a vége, hogy saját könyvtárat kellett írni az adott hardver kezeléséhez. Az pedig sok mérnöki munkaóra.

Előzmény: Prof (442)
Prof Creative Commons License 2014.10.03 0 0 442

Szia!

vfp válasza megfelel a valóságnak, legalábbis az alapelveket illetően.

A két kulcskérdés a táp, ez ugyanis több shield esetén problémás lehet, továbbá a lábak használata/kiosztása az egyes shieldek viszonylatában. Tehát lehet, hogy két shield mehetne, mert nem terhelik túl a tápot, de ütköznek, mert ugyanazt a lábat használnák egy adott feladatra. Végül szoftveresen sem mindegy, mert két komplexebb shield, plusz esetleg egy-két további könyvtár simán nehézkessé, adott esetben lehetetlenné teszi a programozást, mert nem lesz elegendő memória a teljes sketch számára.

Milyen shieldekről van szó egyébként?

Előzmény: Somodi Richard (440)
vfp Creative Commons License 2014.10.03 0 0 441

Szerintem ez így nem határozható meg.

Ha jól emlékszem, az UNO max áramfelvétele 500mA lehet (USB-ről). Külső tápról 700-1000mA.

A Shield-ek és a rájuk dugott eszközök általában az UNO-tól kapják a tápot, ezért erre kell figyelni.

A PIN-ek max 40mA-rel terhelhetők  

Nem mindegy, hogy egy data-shield-et, vagy egy LCD shield-et kötsz rá.

Előzmény: Somodi Richard (440)
Somodi Richard Creative Commons License 2014.10.03 0 0 440

Siasztok!

Az lenne a kérdésem, hogy hány db shield-et lehet rátenni egy arduinora?

Törölt nick Creative Commons License 2014.09.25 0 0 439

Nálam a végcél egy ECU lenne egy gázturbinához. Először csak mérnék, környezeti hőmérséklet, nyomás és hőmérséklet a kompresszor után, olajhőmérséklet és nyomás, valamint fordulatszám. Ezeket esetleg naplózni, vagy a PC-re, vagy SD-kártyára.

Törölt nick Creative Commons License 2014.09.25 0 0 438

Ugye hogy ugye?

Előzmény: nagyharcos (437)
nagyharcos Creative Commons License 2014.09.25 0 0 437

Erre nem gondoltam, de jó ötlet :). 

Előzmény: Törölt nick (436)
Törölt nick Creative Commons License 2014.09.25 0 0 436

Nekem a led naplemente tetszik a legjobban. Gondolom nem valami léptetőmotor fogja vonszolni a ledet....:-)

Előzmény: nagyharcos (434)
Prof Creative Commons License 2014.09.25 0 0 435

Érdekes kihívások tömkelege... :-) De jó móka lesz, az tuti.

Előzmény: nagyharcos (434)
nagyharcos Creative Commons License 2014.09.25 0 0 434

A végcél akváriumok vezérlése lesz. Sokmindent összeszedtem már különböző fórumokról, de én szeretem tudni, hogy mi mit csinál és miért, meg persze a saját számíze szerint szeretném jól megcsinálni éls tanulni belőle.

A vezérlő terveim szerint a következő folyamatokat vezérli: neon világítás időzítése; led világítás időzítése; led naplemente, napfelkelte; 3 dózispumpa adagbeállítás és időzített adagolás; hűtés, fűtés vezérlés; co2 és levegő pumpa időzített üzemeltetés, szűrők leállítása meghatározott időintervallumra, UV szűrő időzítésés, vízszint figyelés, riasztás alacsony vízszintnél. A különböző elemek vezérlése logikailag összefügg. Jelenleg ezeket OMRON ZEN-el oldom meg (ott egy kicsit egyszerűbb a programozás, cserébe korlátozott a programozható relék száma, sok a korlát, nagy helyet foglal... és már nincs benne kihívás).

A hobbitársaktól ötleteket kapva belevágtam ebbe és tetszik.

Előzmény: Prof (433)
Prof Creative Commons License 2014.09.25 0 0 433

Mi a cél?

Előzmény: nagyharcos (432)
nagyharcos Creative Commons License 2014.09.23 0 0 432

Köszönöm az eddigi segítséget, sokat tanultam belőle.  Most a DS18B20 hőmérővel ismerkedem. Ha elakadok szólok. :)

Az LCD beüzemelése engem is szivatott. Visszaolvasva a tanácsok alapján nagy nehezen ráakadtam a megfelelő librarie-re, amivel végre működik is.

Előzmény: Prof (431)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!