Pace, kedves testvér, pace.
Az én szememben nagy különbség van aközött, hogy valaki elvből nem eszik húst, és valaki azért, mert nem jut neki... Valamint azt sem hiszem, hogy a piramisok több hússal ne készültek volna el ugyanúgy :-)
A filozófusok miattam lehettek akár vegák is, hogy egyik tanáromat idézzem: Nem azért szeretjük.
Emlékszem, mi volt az eredeti téma. Az ezzel kapcsolatos infóm az ELTE BTK egyik előadásából származik úgy 1997 körülről. Nem emlékszem tisztán mindenre, de például az évi 1-2 kiló hús megmaradt, mivel ezen nagyon csodálkoztam, és az előadó jókat poénkodott ezzel kapcsolatban. Gondolom neki megvoltak a forrásai, ha már egyszer az egyetemen produkálta magát (amúgy nem volt vega).
Az esszénusokról nem a netről van az infóm, hanem szintén egy előadásból, bár az nem egyetemi volt. Köszi a cikket, elolvastam. Szívesen tanulok új dolgokat, az említett forrásoknak is utánnanézek majd.
A filozófusokról még nem nyálaztam újra a könyveket (ehhez majd könyvtárba kell mennem), addig nyugodtan vedd úgy, hogy tévedtem, mind húsevő volt. (Amúgy van Orpheusztól egy idézetem: "Az állatok is Isten gyermekei, és hozzátok hasonlóan nekik is van lelkük. Ők is tovább élnek a halál után, és később visszatérnek a Földre. Tartóztassátok meg magatokat a húsevéstől.", dehát ezt egy vega lapban találtam (nekem meg ilyenem van itthon), és ezért biztosan hiteltelen.)
A nem eszem húst dologhoz tényleg jobban értek.
némelyiknek jelent már meg életraja, ott te is nézelődhetsz. Elhiszed, hogy magyar-történelem szakon kötelező volt elolvasni mindet? Sőt olvastam is tőlük ezt-azt. Valahogy nem szúrt szemet, hogy vegák lettek volna.
Az ókori nazarénusokról írt zanzádat egyetlen helyen véltem felfedezni a neten, mégpedig a Vegetáriánus Hírekben. Ezt talán nem tekinteném elfogulatlan forrásnak. Ezzel szemben az Apológia oldal ezt írja:
"Tény, hogy az esszénus kommunák, Keresztelő János mozgalma, Jézus és az őskeresztény egyház közös alapokra épült: az Ószövetségre, és annak tipológiájára (pl. a 12-es szám) és ígéreteire (pl. az újszövetség Jer 31:30) Mégis, bár az esszénusok és a keresztények is zsidó gyökerű vallási közösséget alkottak, csak egymás mellett éltek, kölcsönös vagy egyoldalú kapcsolat nélkül." És ha még az egész cikket is elolvasod, sok okosságot tudhatsz meg...
Bár előfordulhat, hogy az Apológia oldalát is egy húsevők írják :-)
Csak emlékeztetőül az eredeti témád ez volt:
megnézhetjük melyik kultúra vitte többre, a halász-vadász, vagy a növénytermesztő (plö az egyiptomiak nem sok húst láttak az asztalukon (meg lehet nézni a korasbeli forrásokat - nem hiába körmöltek az írnokok),oszt mégis ott vannak a piramisok meg miegymás) Megnéztem az ókori keleti chrestomatiát (van nekünk itthon olyanunk), s nem találtam téged igazoló forrást, de biztos rosszul kerestem.
Részemről a téma lezárva. Ne egyél húst, ahhoz biztos jobban értesz :-)
Bocs Idike, de nem vagy egy kicsit eltévedve? Petike éppen ezt mondja, csak úgy látom legfeljebb az utolsó oldalt olvastad vissza. Eriggy vissza vagy 200 beírással hátra.
Lehet, hogy en nyul vagyok (bar vegasaggal nem vadolhatsz), de en nem baratkozni akarok veled, hanem kivancsi vagyok, ha tudsz valami okosat mondani. Eddig nem tudtal. Szivesen olvasok ezzel a temaval kapcsolatban abszolut laikuskent, es meggyozheto is vagyok, eszervekkel persze. Eddig ezek meg nem jottek.
Ugyhogy tovabbra is maradok husevo, akinek meggyozodese, hogy vegakent jobban elne es az allatokkal szemben is az lenne fair, de akaratero hijan eszik hust, viszont nem keresek hajanalcibalt erveket a husevesem igazolasara.
Azt írtam: ha kizárólag azt eszel.
197g az kb 20 deka. Mi a bablevest is több babból készítjük. Idézet egy szakácskönyvből: "50 dkg babot vagy lencsét 1,5 l vízben puhára főzünk. Ha lassan fő, többször utántöltünk vízet, hogy ízlésünk szerint sűrűbb vagy ritkább legyen. Néhány sárgarépátés petrezselyemgyökeret is főzhetünk a babbal együtt. Mikor megpuhult, berántjuk. Esetleg előbb szitán áttörjük a babot vagy lencsét, hogy pürélevest kapjunk, és csak azután rántjuk be. Apró, vastag csipetkét főzhetünk bele, és tálalás előtt 2-3 kanál jó tejfölt keverünk hozzá.(Habarással is csinálhatjuk.) (Magyar Elek: Az Ínyesmester Nagy Szakácskönyve, Gondolat, Budapest, 1991, 58. old.)
A fenti recept 4 személyre szól, ergo 4 adag. (Mi nem szoktunk tejfölt tenni bele (abban úgy sincs sok vas) es nem tojással készítjük a csipetkét.) 1 adag 12 deka babot tartalmaz, ha eszel 1 adagot délben, 1 adagot este, akkor nincs baj a vasaddal.
Természetesen az ember a babon kívül mást is eszik, amiben van vas, ezt már többen többször ajánlottuk figyelmedbe (úgy látszik, ilyenkor mindig ugrik a szemed). Tudod, WHO, stb...
Ezt a vitát csak úgy lehetne eredményesen lefolytatni, ha személyesen összegyülnénk pl. a MÁV Kh. könyvtárában, mindenki hozná magával a hivatkozott szakirodalmakat, nem pedig így névtelenül irogatva.
Én már ajánlottam a személyes találkozót, de ehez nyuszik a vega élharcosok.. :)
Az LHCII egyik monomerjében például megtalálható mind a 20 aminósav (hirtelen felütve a könyvet, ez ötlött a szemembe, ha gondolod a sorrendet is leírhatom), ez minden zöld hajtásos növényben nagy mennyiségben fordul elő, mivel ez a PSII legnagyobb mennyiségben előforduló fénygyűjtő komplexe, és a fotoszintézishez nélkülözhetettlen.
A legkevesebb féle aminósavat tartalmazó fehérje épp állati eredetű, és 14 félét tartalmaz a 20-ból (kilencvenvalahányas adat, ha tudsz olyat, amiben ennél kevesebb féle van, kérlek írd meg, jelenlegi kutatásunkhoz pont ilyeneket keresünk).
üdv: a te koboldod
ui: A "nem teljesértékű" jelző az arányokra és nem a meglétre vonatkozik, mert egyes növényi anyagokban 1-2(!!!) aminósav nem ideális arányban van jelen. Ugye te (aki heti pár alkalommal, vagyis nem minden nap - ahogy már írtad - fogyasztasz húst) sem csak napi egyféle növényt eszel.
ui/2: A növényeknek fajaik vannak, a fajoknak vannak fajtái. Tudod, lexikon, szótár, stb....
Hű, emberek, eddig én elég érdeklődve olvastam ezt a topikot, itt-ott még vicces is volt, de ez most már nagyon uncsi. Úgysem fogja egyik oldal sem meggyőzni a másikat, szóval akár lehet is hagyni süllyedni az egészet...
tudod, hogy mennyi babfőzelék lesz 197g _szárított_ babból..? Jó néhány tányérnyi.
Érdekes lenne mindennap 3x babfőzeléket enni, _csak_a_vas_miatt_ (merthogy a többi fehérjéről, vitaminról, aminósavról még nem beszéltünk..)
Persze én nem sajnálom, egyél csak minden nap szárított babot..
A babból 197g-ot kell elfogyasztani egy nap(ha kizárólag azt eszel), hogy fedezve legyen a 15mg(WHO) ajánlott vas, ebből felszívódik az a 0,91mg(WHO) mennyiség, ami szükséges.
Tehát nem kilós nagyságrend.
"Vas, B12 vitamin, esszenciális aminósavak.
Egyszer már kitárgyaltuk."
Valóban, WHO jelentés (belenézhetnél), miegymás...
Kinyithatsz egy növényélettan könyvet is, ha már az aminósavakkal dobálódzol (ott leírják, hogy a növényekben mi van). Magyarul a legfrissebb: Növényélettan A növényi anyagcsere, szerkesztette: Láng Ferenc (jelenleg az ELTE TTK dékánja), második, javított kiadás, 2002, ELTE Eötvös Kiadó, ISBN 963 463 567 9.
Amúgy a helyedben nem firtatnám az aminósavakat: "a növények csak 1-2 aminósavat tartalmaznak"(petike23 (46))(A többi helyére meg rajzol vmit a kiskobold?)
"Egyél csak szárított babot, ha ez boldoggá tesz, én maradok a rostélyosnál"
Koszonom az engedelyt, egyed a rostelyost, boldogga tettel, hogy nem fog vashianyos anemiaban elpusztulni, aki nem teged kovet. Ennyi kb nekem eleg is a temaban.
" Dried beans and dark leafy green vegetables are especially good sources of iron, better on a per calorie basis than meat "
A kulcsszó: "per calorie", azaz kalóriánként. Ez azt jelenti, hogy a szárított ba kaloriaszegény, hiszen nagyobb az egy kalóriára eső vastartalma, mint a húsé.
Egyél csak szárított babot, ha ez boldoggá tesz, én maradok a rostélyosnál..
" Other foods, including molasses, dried beans, dried fruits and dark leafy green vegetables, also contain iron but it is less easily absorbed into the bloodstream"
Azt írja: ezek is tartalmaznak vasat, bár kevésbé felszívódó formában.
Pici csillag, ezt már leírták előtted..! :)
Tartalmaznak, de mennyit? És ebből mennyi SZIVÓDIK FEL..?
Dried beans and dark leafy green vegetables are especially good sources of iron, better on a per calorie basis than meat. Iron absorption is increased markedly by eating foods containing vitamin C along with foods containing iron. Vegetarians do not have a higher incidence of iron deficiency than do meat eaters.
Az elso: http://cgi.cnn.com/HEALTH/indepth.food/explainers/iron.facts.html
Other foods, including molasses, dried beans, dried fruits and dark leafy green vegetables, also contain iron but it is less easily absorbed into the bloodstream.
"várható átlagos élettartam:(embt) azoknak az..."
Természettudományi Lexikon 7.(kiegészítő) kőtet
Tehát: V.
Az átlagos élettartam is külön címszó...
Az élettartam szintén.
Nemtudom feltűnt-e, de a lexikon nem szótár(bár szavak vannak benne). Én már láttam mindkettőt, hát te?
>Még mindíg nem mesélted el, hogy milyen az "az egyetem".
Egyszeru: barmelyik szerte a vilagon, amelyik elettant tanit. Pl a SOTE is. Ha nem osztogatnag a konyvtarjegyeket, hanem magad hasznalnad, akkor erre mar reg rajottel volna.
>Nem értem, ha valami nagy szakértő vagy, miért nem írod meg, hogy melyik egyetemre jársz/jártál (/fogsz járni) ?
Sebaj, nem kell mindent ertened, eleg lenne ha a vas anyagcserejet, _ha mar beszelsz rola_.
" Az altalad sokat emlegetett husleves nem a kizarolagos panacea egy felpuffadt hasu ehezo etiopnak, szenhidratra szvsz sokkal nagyobb szuksege lenne alapban. "
Én pedig írtam, hogy ez butaság, mert éppen hogy nem szénhidrátra van szüksége, hanem fehérjére. Méghozzá terjes értékű fehérjére.
" hus nelkul eljem le a tovabbi eletemet ES egeszseges maradjak"
Vas, B12 vitamin, esszenciális aminósavak.
Egyszer már kitárgyaltuk.
Ugye szabad mast is enni, nem csak sargabarackot? Amugy siman megennek belole tobbet is, csak a cukortartalma visszatarto ero. :)
Nem is allitottam soha, hogy kizarolag szenhidraton kellene elnie barkinek is. De azt meg mindig nem magyaraztad el eleg meggyozoen, mi akadalya lenne (az akaratom hianyan kivul persze), hogy hus nelkul eljem le a tovabbi eletemet ES egeszseges maradjak. Szerintem semmi, sokak gyakoroljak is, te meg hajtod a magadet.