Ezen a fórumon a citrusfélék és a banánfélék hazai neveléséről osztjuk meg egymással tapasztalatainkat. Bárki elmesélheti sikereit, de esetleges kudarcait is, hátha találunk közösen megoldást az utóbbiak kiküszöbölésére.
Kezdő citruskedvelőknek javasoljuk a http://quicktor57.fw.hu/ weblap Citrusnevelési útmutatójának alapos áttanulmányozását. Ebben átfogó ismeretekre lelnek az otthon nevelhető citrusfélékről, azok beszerzési forrásairól, az alapvető nevelési körülményekről és a gyakori hibákról, kártevőkről, növényvédelemről, a magoncok neveléséről.
- a Kínai cédráton voltak normális virágok is a sterilek mellett, kötött is, de leszórta.
- az óriás cédrát most virágzik.
A fotón látszik, a virágok csomókban, fürtökben fejlődnek. Sok a steril virág, de - eddig - minden csomóban van normális virág is. Lehet, hogy a korábbi években is vegyesen voltak a virágok, csak nem figyeltem annyira, mint most. Érdekes még, hogy a fa ágain elég sok a "termőnyárs", (tavalyi rövid hajtás), amik idén hoztak virágot.
- a Karibi lime - ahogy a Máltai is korábban - már a virágnyíláskor kötött virágokat hoz.
Segítséget szeretnék kérni: vásárolnék Acerola (M.glabra)más néven baradoszi cseresznye magot,magoncot de leginkább termő fácskát,ui.szamóca guavából piros gyümölcsüt.
Kérem aki tud ilyet írjon a következő email címre : kocsis.jozef@gmail.com Előre is köszönöm.
Hm... Most utánanéztem kicsit külföldi oldalakon. Nem ritkaság az előfordulás, és van hím/nő hiány, vagyis porzó/termő hiányozhat. Eddig jutottam, okot még nem írtak, legalábbis ott, ahol keresgéltem. De azért érdekes, ha inkább dugványoknál alakul ki.
Mint laikus kérdezem de nem lehet köze ahhoz, hogy milyen alanyra van oltva a nemes? Ha van rá kapacitás, érdekes lenne kipróbálni, hogy egy másik alanyon, vagy akár dugvánnyal szaporítva, termékeny virágokat produkálna ugyanaz a növény.
Nem tudok semmiféle praktikáról, és a steril virágok fejlődésének okát sem tudom.
A kérdés engem is érdekel, de nincs válasz.
Van olyan lime fám, ami hatodik éve van nálam, minden évben tele van virággal, steril virággal. Lehet, idén tüzelő lesz belőle, tavaly megfogadtam - pedig nem volt kis pénz.
Tavaly az óriáscédrát is csak steril virágokat hozott, de ezen túl tettem magam, előző évben sokat termett.
Ha a citromodnak ez az első virágzása, akkor lehet, még fiatal, akár idén nyáron hozhat még rendes virágot. De nem tudod befolyásolni.
Szia! Steril virágokkal kapcsolatban kérdeznék. Még így nem jártam, nekem újdonság, de a termő citromomról dugványozott és szépen fejlődő növényem első alkalommal csak steril virágokat hozott, most tavasszal. Van erre valami praktika, hogy a második virágzás már termő legyen? Illetve citromnál ez gyakori? Visszaolvasva citromra minta ilyet még nem láttam volna.
Kicsit lelombozó, ez az első "saját" növényem (mármint ami nálam "született"), és az egyetlen, ami nem terem, pedig tehetné (3 éves amúgy). Az összes többi citrusfélém rogyásig volt virággal, és be is rakódtak...
A kisebbeknél jobbára van méret (70/80) vagy a törzs mérete, a dézsaméret mindegyiknél megvan. Én a korrekt neveket hiányolom. Van citrus Kumquat , Fortunella margarita, és van pár db Fortunella margarita kumquat, csak hogy lehessen választani.
Te mit javasolnál ma estére? Vigyük be 2 napra a citrusokat vagy sem? Pesten 4 fok lesz, tanácstalan vagyok. Jövő hét csütörtök pénteken megint 4-5 fokokat mond hajnalra,már picit unom őket ki-be be-ki cipelgetni.
Még sosem volt. Több növény érintett, nem hiszem, hogy most hirtelen mindegyiknek a szárában, sőt nagy növények összes szárában egy rejtélyes kártevő. Egészen fiatal, kis növényeknél is van, pl. a Sweetie. Nem tartom valószínűnek.
Nem, nálam nincs feketedés. A növények levelei nem foltosak, egészségesnek látszanak, a növények tele vannak hajtással. Van hajtás, amiről a 3 centis levél hullik le, a 20 cm-es hajtásnak majdnem a végéről. Vagy 5 cm-es hajtás levelei leesnek, aztán az 5 cm-es hajtás is. Szép zöld levelek potyognak.
Nálad is elfeketednek a levél szárak illetve az egészen apró levelek? Nem mindegyik, de nálam a problémás növényen a még zöld, ki nem nyílt levelek is lehullottak részben. Illetve feketedés is tapasztalható. A hajtás megindult, 4-5 levél kiterült de a hajtás csúcsa a maradék kis levelekkel nem fejlődött tovább hanem lehullottak az egészen apró levelek illetve elfeketedtek a hátramaradó levélszárak amik végül szintén leestek. Nálam mondjuk megállt a folyamat és a kiterült levelek a helyén vannak, de ahogy azt korábbi posztokban írtam, sajnos nagyon sápadtak, foltosak.
Megelégeltem a dolgot és kaptak tegnap egy alapos rovarölő permetezést.