1 ram bovito helye van, az alaplapon van 256 mega leforrasztva, tehat [netto]:
256MB PC2100 SODIMM - Kingston ..... 11 900,
512MB PC2100 SODIMM - Kingston ......29 900,
1024MB PC2100 SODIMM - Kingston ...149 900,
Eddig egy emberrel beszeltem, aki 1 gigas modult tette a 12"-os PowerBookjaba, es eleg rendesen megtaltosodott a kicsike... :) Mondjuk o komplett ujsagokat tordel vele, szabaduszo, tehat neki megerte. Jo fej volt: papiron kiszamolta, hogy mennyi ido alatt jon vissza a ram ara. :)
lehet, hogy félreértettem valamit, de nem kell bekapcsolva lenni semminek ahhoz, hogy elérje a netet, adsl/cable esetén a router wan oldala kapja az IP-t a szolgáltatótól a LAN oldalra meg ad IP címeket a masináknak akár kanóccal akár levegővel csatlakoznak.
bocs a belebeszélésért egy 3Com officeconnect-et használok itthon (802.11g;4 földi port;WEP,WPA, alapos konfigolhatóság- olcsó) meg (egyelőre még:) IBM laptoszt
Hat inkabb antenna kerdese azert...
pincebol kellett beloni a padlasteret, ugy hogy kozte volt a foldszint, meg egy emelet. Egy 35*35-os antennaval siman ment a dolog. Egy linksysre volt felkotve.
Valoban gyanusan hasonlit egy routerre, ha 4 lik van rajta! :)
A linkre nem jott be semmi.
De akkor
a) en nem tudok rola, hogy letezik adsl modemmel egybeepitett adsl router (a routeredbe olyan drot megy be a telefon felol, mint a telefonodba?)
b) ami szerintem a splittered, az valojaban az adsl modemed, es a splittered kicsit arrebb van.
Ha wifizni akarsz az iBookoddal, es kozben a pc-t is akarod hasznalni, akkor tobb dolgot tehetsz:
1) lecsereled a meglevo routeredet egy olyanra, aminek helyes kis antennai is vannak, vagy nincsenek (mint az apple-nel). A pc-d kanoccal, az iBook a levegon at kapna netet es persze latnak is egymast, tudnal file-okat ide-oda pakolni koztuk.
2) a routered egyik portjara felkotsz egy Access Pointot. Ez egy kis doboz, aminek van antennaja, es azt a netet osztja meg az ajeren at, amit a kanocon kap. Nem sokkal olcsobb, mint egy wifis router.
3) Hogy apple express vagy barmi mas cucc, azt mar lentebb irtam.
4) a pc-be raksz egy wifis kartyat, es azon keresztul csinalsz netet az iBooknak. A legolcsobb, de a legkevesbe kenyelmes megoldas.
DE! NEM kell drottal a routerre kotni a gepet. En a kis powerbookommal felkonfiguralok neked ugy egy adsl routert, hogy nem dugom ossze oket kanoccal. :) ugyanis nem kell!
Tehat akar a pc-det ki is hagyhatod a jatekbol, kiveve a 4)-es verziot :)
Az lenne az ideális megoldás, ha a jelenlegi routeredet lecserélnéd olyanra, amiben van wireless interfész. Eggyel kevesebb kütyü = kevesebb hibalehetőség, egyszerűbb karbantartás. Ez lehet Airport Express/Extreme vagy mondjuk egy Linksys WRT54G, igény szerint.
Ha van időd, nézd meg! Lehet, h én tévedek. 4 port van rajta, stb...
Szóval asszem túl van ragozva a téma, de válasz nincs. Közben ismerősöket is kérdeztem, azt mondták nem menne, hogy drót nélkül internetezzek. Szerintük csak úgy lehet, h min. 1 gép rá van kötve a routerre... Nekem pedig csak egy iBook-ról lenne szó, PC NÉLKÜL.
Remélem világos vagyok, aki érti mit szeretnék és esetleg a választ is tudja, szóljon.
Sorry a linkért...
Amit te konzekvensen adsl routernek hivsz, az az adsl MODEM!
A router az egy kulon doboz. :)
Ha akarod hasznalni az Airport Express szolgaltatasait (Airtunes es wireless printing), akkor valoban kell neked egy Airport Express. Igaz, akkor a pc-dbe is kell egy 802.11b/g kartya, hogy azzal is tudj netezni.
Ha nem kellenek ezek a plusszok, akkor tok mindegy milyen _routert_ veszel, Linksys, D-link, stb...
Az Airport Extreme az Apple elnevezese a 802.11g (54 megabit) szabvanyra.
Akkor az ADSL router témámat kiegészítem: bemásztam, és rájöttem, h nem usb-vel csatlakozik a géphez, hanem ethernet porton keresztül. :-)
Tehát: telefondrót - splitter - kábel az adsl routerbe - aztan onnet ethernet port+kábel - AirPort Express (AirTunes) vagy AirPort Extreme és aztán mehet a jel a térbe, az iBook beépített AirPort Extreme card meg felfogja a jelet.
Mit szóltok ehhez? Az ADSL router egy Microcom (cseh) és a doboza szerint Mac ready.
Milyen adsl router az? Nem az adsl modemed van rakotve USB-n a pc-dre?
1) nem kell base stationt venned, barmilyen masik gyarto termeke is jo, ami tudja a 802.11 b vagy g szabvanyt.
2) az adsl ugy nez ki, hogy jon a telefondrot, azon van egy splitter, ahonnan ketteagazik: egyik kanoc meg a telefonkeszulekhez, a masik pedig az adsl modemhez. Az adsl modemnek van usb meg ethernet portja. Az adsl routert etherneten hozzakotod a modemhez (a router WAN portjan at!), beallitod a kis antennait a neked tetszo szogbe :) felkonfiguralod a wan kapcsolati beallitasokat (adsl felhasznalonev, jelszo). Az egyik szabad ethernetportjaba bedugod a pct [valamikor, nem feltetlenul most, gondolom ugyis az iBookrol konfiguralod :)]
ES beallitasz valami jo kis vedelemt ra. WPA minimum, a tobbi szart sem er, de azert SSID ne legyen publikus es a router setup passwordjet is ird at valami jelszora emlekezteto karaktersorra*!
wait.adsl
*min. 8 karakter, kis-, nagybetuk ES szamok osszevissza!
Az 1234abCD NEM JELSZO!
Nem hiszem, hogy USB-n keresztül össze tudsz kötni egy base stationt az ADSL routerrel. Szerezz be inkább egy wireless ADSL routert a mostani helyett (szerintem nem kell feltétlenül Apple, bár ezt még nem próbáltam ki) és az jó lesz az iBookhoz is meg a PC-hez is. Vezeték nélkül vagy vezetékkel.
Tanult kollégám épp a napokban ajánlotta ilyen célokra a Linksys WRT54G-t. Én meg bátran továbbadom -- elvégre már egy ideje foglalkozik mikrohullámú hálózatokkal, csak sejt valamit :-)
Ja, ha wireless hálózatot építesz, biztonságra ügyelj. A huwico.hu oldalon találsz erről bővebb infót, de én is szívesen segítek, amennyit tudok.
Jonak tunik, en apamnak gondolkodok egyen. Csak a memoria bassza a csoromet nagyon. a 256 keves, mert apam lelkesen vagja a csaladi videoit, es csak egy bovito hely van benne, ami azt jelenti, hogy vagy egy 512-est teszek bele, vagy egy egy gigasat. FC Expressnek eleg is lenne a gigas modul, de sokba kerul, foleg ugy, hogy marad feleslegesen egy 256-osom.
A DVD iro is szempont, ez elvileg 100 dollar plusz amcsiban, nalunk meg sokkal tobb lesz. :(
Szoval akkor mar inkabb eMac, az jobban bovitheto, meg a mostani dvd irojat is bele tudom tenni, csak az eMac nekem nem szimpatikus, barmennyire is tudja azt amire ki van talalva, nekem mindig egy mongolidiota ufonauta jut rola eszembe, amikor ranezek.
Es akkor mar az iMac G5-nel tartunk, abbol meg mar inkabb a 20-as, de lakasfelujitas/koltozes projekt kozben nincs ra annyi penzem. :(
A Mac mini barmilyen VGA, DVI monitort tamogat 1920*1200-as felbontasig. A legkisebb _uj_ apple monitor 20"-os. Ha van mar monitorod, akkor 99,5%, hogy ra fogod tudni kotni.
A Virtual PC stabil (nalam), de az altala futtatott Windows mar nem feltetlenul. Ha az altalad futtatni kivant programnak nincs 3D-s igenye, akkor teljes erteku Windowsod lesz. (kb olyan, mintha nem lenne 3D-s videokartya a PC-dben.)
Mixi42: Huffá, thank ya!!
SMILE: a dugó formáját gondoltam, hogy azonos (mivelhogy Radeon 9200-as kártya, meg minden), de ezek szerint ilyen "Plug and Play képernyő" szerű generic driver is létezik Macre. Láttam Apple-monitort, annak sokkal-sokkal szebb képe van, de gondolom az ára sincs pariban a szabvány PC-jellegű monitorokkal...
Asszem, először megpróbálom feltenni a Tradost egy ismerősöm Macjére, aztán ha sikerül, akkor lehet, hogy veszek egyet magamnak is:)))