Fordítva, a kiszámíthatatlan spekuláció teret ad az ingadozásoknak. De nem szeretnék tovább offolni, mindenki gondoljon amit akar, és holnap akár másképen is gondolhatja mint ma.
Itthon drága? Várd meg az áprilist, amire bejön az első adag D800. Azt vizionáltam ma este, hogy az első szállítmány beérkezésével árat emel a Nikon Mo. Ne legyen igazam.
Még egy adalék. Ne gondolja senki, hogy a gazdag külföldi máris rohan és megveszi és csak nekünk elérhetetlenül drága. Sőt ! Én külföldiekkel, főként németekkel dolgozom együtt. Amikor szóba került a D800, elsápadtak, hogy mennyire drága. Nem itt, hanem náluk euróban számolva ! Szóval ugyanúgy, mint itthon, odakint is csak az elvakult fotóamatőr vagy a profi vesz meg egy ilyen holmit. Az átlagember igenis méregdrága úri huncutságnak tartja és a családi fotózásra vesz egy MILC-et vagy egy D90-et. Bezony ...
Miután legtöbben hörögnek a D800 árán, hogy nálunk hűdenagyon magas, körbenéztem az EU-ban és az USA-ban, mégis hol mibe kerül:
Anglia : átlagosan 2400 font = 840 000 Ft
Németország: átlagosan 2850 Euro = 840 000 Ft
Általában Európában ahol néztem (Ausztria, Franciaország, Olaszország, Hollandia) a D800 átlagára 820-840e ft-ban kerül.
USA: 3000 $ = 660 000 Ft. (mellesleg ez nettó ár, államonként eltérő ÁFA-val) Ott valóban olcsó, de ha valaki megrendeli, akkor +28%+30% és máris 850ezerbe van.
Néhány magyar cég a nagyobb profit reményében nem a Nikon Magyarországtól, hanem külföldről szerzi be a vázakat. Ezekre a Nikon Mo. csak egy év garanciát biztosít. A további plusz két évnél a cég vagy külföldre küldi javíttatni, vagy kifizeti a magyar Nikonnak a javíttatás költségét. Ebben viszont ott a rizikó, hogy ha a cég közben tönkremegy, vagy felszívódik a Nikon itthon az első év után nem fogja megjavítani a vázadat.
Én sejtem az ő estében kiről van szó, hiszen mindig őket hozza fel példaképpen. :) Nekem nincs jól bejáratott boltom Bp-en, és pont ezért nálam legtöbb esetben (kényszerből) alapból nagyobb a kedvezmény a tiédnél. Akinek ez sem elég (hidd el vannak így páran) azokkal nem tudok mit kezdeni. A hírnevének azzal teszel jót, ha dícséred, aztán majd ő eldönti, hogy az új vevő a vásárlásai alapján érdemes lesz-e kedvezményre.
Persze, de akinek esze van az ezt nem reklámozza már a cég érdekében sem.
Hát nem hangzott el semmilyen cégnév eddig. :-) De elárulom, hogy van még törzsvásárlói kedvezményem a a DockYard-ban, Decathlonban és a sarki fűszeresnél is. :-) Egyiknek sem rontom a hírnevét ha ezt leírom, sőt mindenki azt gondolja, hogy érdemes ott vásárolni, mert megbecsülik a törzsvevőt. Ugyanez igaz volna a Nikon kereskedésre is, de juszt se írom le.