Üdv. Aranyászok Kezdő aranyász vagyok. Szobon lakom a dunakanyarban. Lenne pár kérdésem . A biliárdasztal borítása jó az aranyfogásra? Egyéb iránt itt van egy nagy zátony amikor a vízállás már alacsony. Járt már ott valaki? Küldök fotót a partmenti fövenyről. Véleményetek szerint jó úton járok? Előre is köszönöm.
Hát ismét vitatkoznom kell, :) ,mert Ácsnál például egyáltalán nincs semmilyen zátony, vagy sziget a környéken, mégis a legjobb mosóhely a Duna felső részén. De elismerem, hogy a zátonyok jók.
Lenne egy kérésem. Én nekem nincsen meg a Kézdi könyv, csak a László Endre, de a régi mosóhelyek térképe nagyon érdekel.
Nem tudnád valahogy felrakni ide azt a képet, vagy esetleg egy netes térképen beikszelni a helyeket.
Én hozzám Esztergom közel van, de amikor egyszer elmentem megnézni, hogy ott mi újság, akkor magas volt a vízállás és nem találtam semmit.
Azt mondod, hogy azzal a szigettel szemben érdemes keresgélni?
És mégvalami eszembejutott! Régen mesélték nekem hogy azért van annyi lőszer és töltényhüvely a Dunapartokon,mert a megsemmisítésük abból állt az átkos rendszerben, hogy bedobálták őket a Dunába.Namármost a hordalékot a Duna kirakja a megfelelő helyen,így ebből a szemszögből nézve igaz lehet hogy ahol vas van ott arany is van.És ezt írta is lejjebb valaki hogy a lőszer alatt ott vigyorogtak az aranyszemcsék.Szóval ezt is érdemes a fejünkben tartani kereséskor!
Én Dunaújban fogom most megpróbálni a szabadstrand mögötti kis szigeten ahova csak gázlón lehet átmenni ha alacsony a vízállás.Nem tudom mennyire ismered ezt a részt,de régebben még második vháborús lőszereket is simán lehetett találni egészen nagy számban.
Ha nem találok aranyat akkor összeszedem a töltényhüvelyeket és eladom a gyűjtőknek a bolhaplazán.DD
Kézdi könyvében lévő térképen jelölve vannak a régi mosóhelyek.Ha pontosan összevetitek egy nagyfelbontású térképpel akkor látni fogjátok hogy pl az Esztergomi mosóhely az nem pont Esztergomnál van hanem mellette,azaz a Szamárheggyel szemközti szigetnél egészen pontosan.
Mint ahogy a Kisoroszinál jelölt csillag valójában a pesti oldal felé eső szigetecskék valamelyike,ami logikus is,hiszen ott rakja le a hordalékát a Duna a külső oldalon!
Ezen a térképen nagyon nagy felbontásban végigböngészhetitek a Dunát!
http://maps.google.com/
Először be kell írni hogy Hungary és aztán pl Budapest
Nem a szentendrei sziget legvégében van,hanem Kisoroszival szemben (egy nagyfelbontású térképen látni fogod),hogy vannak apró kis szigetkék és ott kell keresni!A Kisoroszi mosóhely jelölve van a régi térképen is Kézdi László Aranyász mesterség c könyvében.
Lehet hogy a parton is mostak,de az 100% hogy csak olyan helyen ahol mellette volt/van kis zátony vagy sziget vagy félsziget.
Ha nem puha a színarany akkor minek neki ötvözet?Ha kemény lenne nem kéne ötvözni sem.Én ugyan nem vagyok ötvös de kiolvastam már erről minden létezőt,mert rajongok a mesterségért is és az aranyért is.)
Csak szólnék mindenkinek a tévedések elkerülése végett, hogy a Szentendrei-sziget végén roppantul nincs arany, nem tudom, hogy miért gondoljátok itt a fórumon, hogy van. Én sokszor végigjártam már a sziget végét, és az eredmény mindig ugyanaz volt, vagyis szinte semmi.
Egyébként rosszul gondolod Furia, hogy a parton nem mostak, nagyrészt ott mostak, és kisebb részt a zátonyokon.
Viszont ha a Budapest alatti területekről valakinek lenne egy kicsit pontosabb infója, azt nagyon megköszönném.
davej
ui: Nem tudom ki írta, de én dolgoztam színarannyal, és egyáltalán nem puha.
A googli műholdas térképén van egy kép a rácalmási hídnál, nézd meg. Nagyon biztató. Ismerem az egész szigetet a Margit, Kálmánm, Betti köveket. Nagyon sokat horgásztam arra. Csónakra lesz szükséged ha padon akarsz mosni, talán még nagy ott a víz.
A meglátásaid jók. Én ismerem a területet mivel Békáson lakom, de mivel Csepelszigeten van telkünk és ott tudom a felszerelést tárolni ezért inkább ott szoktam mosni. Ja és arrafelé nagyobb a nyugalom. legalább 30 évig horgásztam, és tudom, hogy az emberek elég furcsán állnak a hozzánk. Rengeteg kéretlen jótanács, okoskodás...stb
Ha ez így volt, akkor nem sokat mostak mert ugye a vízállás nem kedvezett mindíg. De van a parton is arany és ha jól kerestek akkor most is lehet találni ennél a vízállásnál is. Én szombaton is mostam, igaz nem sokat de a szórakozás meg volt.
Az aranyat kell nézni, azért is hívják még aranynézésnek. Ha egyszer megtanulod ezt a folyamatot ami olyan mint az úszás, nem fogod eltéveszteni és nincs az a bolondok aranya ami be tudna csapni. Mindíg úgy foksz a sóderhez nyúlni, hogy megmutassa azt amit rejt. Ha a panodban,serpenyődben...stb látsz nagyon világító, fényes szemcsét, lemezkét és a víz nem viszi a többi szemcsével és olyan majdnem minthogyha oda lenne varva akkor az biztos, hogy arany.
Lupa szigeti út legvégével szemben lévő apró sziegtecske északi csücske!Ott próbáld meg és írd meg hogy mi volt mert érdekel de nincs időm ilyenre!!
http://maps.google.com/
Ez itt egy nagyfelbontású térkép!Írd be hogy Hungary Budapest Lupaszigeti út és rá tudsz nagyítani!Ott a kis sziget!Ahogy elnézem csónakra szükséged lesz!Az északi részen érdemes megpróbálni szerintem!A régi térképen is jelölve van a hely!
Nem tudom mekkora felfedezést tettem vagy sem,de szerintem soha nem a Duna partján mosták az aranyat,hanem az aszálykor előbukkanó zátonyokon és apró szigeteken.
Ahol érdemes kaparni:Csepel sziget,Háros,Lakihegy,Halásztelek,Ráckeve Lejjebb a Dunán Rácalmásnál (rácalmási szigeten is),Dunaföldvár,Dunaföldvári szigetnél is ,Solt,Dunakömlödnél,Bölcske és Madocsa köztött,A szentendrei szigetnél az új hídnál.
Most hogy nézem a régi aranymosó helyeket és összevetem a térképpel én azt veszem észre hogy szinte mindig ott vannak mosóhelyek,ahol a Dunában apró,alig észrevehető szigetek és zátonyok vannak.