Keresés

Részletes keresés

aiol19 Creative Commons License 2008.08.14 0 0 114
Akkor ahogy ígértem, beszámolok néhány érdekességről a tegnapi napról. A következőkben jönnek a képek is. Legutóbbi ottjártam óta a kísérleti ültetvények szépen fejlődnek. Különösen fontos megemlítenem, hogy szerintem itt található Magyarország egyetlen modern körteültetvénye. A kivi-, káki-, őszi- és kajszibarack-ültetvényekről már nem is beszélve. Itt is tettenérhető volt számomra a "ne permetezzetek, szelektáljatok!" tanács: az őszibarackosban amelyik fa megbetegedett, vagy elpusztult, azt egyszerűen eltávolították a többi közül. Ha minden jól megy tovább, akkor több szempontból is mintaértékű kísérleti teleppé növi ki magát a Ninovarga ismerősének faiskolája. A fügék kinőtték helyüket Nino szőlőhegyén. A következő képekben a környékbeli települések lakóinak növényekhez való viszonya is megmutatkozik, valamint a mikroklimatikus tényezőkről is lesz szó.
valila Creative Commons License 2008.08.14 0 0 113

Zsuzsuci, figyelmesen olvastalak, csak félreérthetően fogalmaztam. Azt gondoltam, hogy a szakirodalom talán javasolja a metszést, de mivel nem értek hozzá, így én is jót tettem a fügémmel, hogy nem nyirbáltam bele.

Hatalmas, szép, kerek bokor lett belőle, csak nem kap annyi napfényt, amennyit megérdemelne, mert fák veszik körbe. Majd egyszer rendezünk egy füge és kivi fesztivált, megspékelve egy kis goji bogyóval, na meg a jiaogulan gyógynövénykével, ami szintén nevelhető bioként és délről jött, csak éppen nem gyümölcs, de hasznos.

Előzmény: Zsuzsuci (112)
Zsuzsuci Creative Commons License 2008.08.13 0 0 112
Biztam Benned aiol, hogy meg tudod győzni Ninovargát.:) Ezért  IS nagyon eredményes napod volt ma. Megérdemled a jó pihenést:)
Előzmény: aiol19 (110)
Zsuzsuci Creative Commons License 2008.08.13 0 0 111

Valila!

Nem olvastál figyelmesen:) Nekem pont azért nem hozott eddig első termést a fügém, mert megmetszettem.! Úgy gomdoltam, foglalkozni kell egy kicsit a kedvenc bokrommal, és tiszta jószándékból megfosztottam az áttelelt fügekezdeményektől. Amikor nem volt időm kárt tenni benne, volt is termése. De olyan is volt, hogy elfagyott, akkor persze tényleg le kellett vágni. Szóval, nem igazán tudtam eligazodni rajta. De mostmár tudjuk, hogy a füga ágainak visszametszése tavasszal NEM tanácsos.

Előzmény: valila (109)
aiol19 Creative Commons License 2008.08.13 0 0 110

Üdvözlök mindenkit!

Ma jártam Ninovargánál és egy (reményeim szerint) pozitív hírről tudok beszámolni: sikerült meggyőznöm, hogy visszatérjen ebbe az új topikba. Holnap nagyon elfoglalt lesz, ezért lehetséges, hogy csak pénteken. Én is számos újdonságot láttam a minket is érdeklő növényekkel kapcsolatban a beszélgetésünk mellett, holnap lesznek képek is!

valila Creative Commons License 2008.08.13 0 0 109

Zsuzsuci, ExtremEE,

gyönyörűek a gyümölcseitek a fotókon.

Nekem csak a fügéim ilyen szépek (nem tudtam, hogy metszeni kell, soha nem nyúltam még hozzájuk). A goji virágai elnyíltak, úgy látom, hogy lesz egy bogyóm, ha beérik. Nem tudjátok véletlenül, hogy a szakirodalom szerint mikor, hanyadik évtől fordul termőre?

Előzmény: Zsuzsuci (108)
Zsuzsuci Creative Commons License 2008.08.13 0 0 108

Ja, de honnan tudnád, hány éves a kertem?:)

Szóval, úgy 9 éves a nagy fügebokrom.

Viszont, szóba került a jégfüge, arról is van egy felülnézeti képem, az ilyen

Zsuzsuci Creative Commons License 2008.08.13 0 0 107

A most óriásikat termő bokromról ez a kép van. A nevét nem tudom, érdekes az nem is érdekelt eddig annyira.Egyidős a kertemmel, szinte rögtön megvettem, amikor a kert meglett.De egyáltalán nem értettem hozzá, tavaly itt a topokon tudtam meg, hogy általában buzgón lemetszettem azokat az ágakat, amik az első termést hozták volna.:(

Termett azért többször is, de csak  második terméseket. Sose volt még ilyen nagyszemű, illetve talán tavaly, amit véletlenül nem metszettem le.:)

A másodtermések lényegesen apróbbak, és talán egy kicsit édesebbek is. Igaz, hogy nagyon izgalmas  mert késői a beérése, van  hogy novemberre eltolódik.

Viszont minden ősszel betakargattam őt is, meg a véletlen, dugványozással szaporított gyerekét is.

Idén nem metszettem meg tavasszal, és milyen érdekes, hozott bőségesen első termést:)
Zsuzsuci Creative Commons License 2008.08.13 0 0 106

Én nem akartam megnevezni, nehogy "rosszat szóljak", de Taxus küldte a minikivi szaporítóanyagot, tavaly ilyen tájban.Nagyon gondosan küldte, én szúrhattam el valamit, hogy nem eredt meg sajnos.

Van jégfügém is, igaz, az fejlettebb, de nem hasonlítanak a levelek. Ez valami más.

Előzmény: Törölt nick (102)
Zsuzsuci Creative Commons License 2008.08.13 0 0 100
Ezen a képen jobban látszanak a levelei, talán.
Zsuzsuci Creative Commons License 2008.08.13 0 0 99
Ez az a füge, amit már említettem, hogy alig szeldeltek a levelei. Egy éve kaptam a dugványnak való ágdarabot, tehát saját nevelés.Nagy szégyen, de a neve elkallódott, de mintha Kanári lenne. Esetleg lila pogácsa.Ráismer valamelyikőtök?
Zsuzsuci Creative Commons License 2008.08.13 0 0 98
Ez a perui földicseresznye nagyon meg akar itt jelenni, pedig én fügét akarok mutatni nektek. De akkor előbb néhány bokor földicseresznye.A ma készült felvételen nem látszanak a termések, pedig vannak neki.Igaz, még nem érettek.
Zsuzsuci Creative Commons License 2008.08.13 0 0 97

Na, ez amit szertnék még, de nagyon.Igaz, még nem kóstoltam, de mindenki dícséri.

Tavaly kaptam valakitől dugványnak valót, de sajnos nem eredt meg.

Tvasszal meg találkoztam a tővel, cserépben volt, a Tescoban árulták, de nem volt valami bizalomgerjesztő, viszont drága se.Mire meggondoltam magam, és visszamentem  hogy vegyek, már nem volt.Azóta is bánom:)

Ez nagyon szép példány! Biztos sok örömöd lesz benne.

Előzmény: Törölt nick (96)
Floo2 Creative Commons License 2008.08.13 0 0 93
Ha végre nem tiltják ki mindegyik nicknevem számomra érthetetlen okokból, meg lesz nálam fényképező, hozok egy-két képet kiwikről :))
Előzmény: aiol19 (88)
Zsuzsuci Creative Commons License 2008.08.13 0 0 92

Erről az augusztusi , derékszögben való elhajlításról eddig nem  is tudtam! Jó, hogy megosztottad velünk.

A kivilugasos vázlat is jól jött,épp ennek akartam utána keresni, valamikor mutatott hasonlót Nino is.

Előzmény: aiol19 (87)
Papa360 Creative Commons License 2008.08.13 0 0 91

Szia!

A tápozásról nekem az a véleményem, hogy az intenzíven fejlődő növényeknél a

fejlődési időszakban sokat segíthet. Ellenkező esetben felesleges, káros.

A szülői háznál konténerben lévő vaniglia káki kapott tápot/ Folicare/ és szépen növekedett. Nálam a minikivi indult meg látványosan a sótól./ Volldünger heti egyszer 1 csapott evőkanál 10 liter vízben tövenkét/. Ugyanez a koncentráció a jujubának, a fanyarkának és a mézbogyónak már nem tetszett, pedig a jujuba még mindig szépen hajt. A tayberry és a földicseresznye szintén hálásan fogadta.

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a mézbogyó már le volt állva a minikivit pedig lehetett volna még gazdagabb talajba ültetni.

Előzmény: Törölt nick (65)
Papa360 Creative Commons License 2008.08.13 0 0 90

50-60 cm-n kaptam. A Laci bácsi mondta, hogy 4 évesek és kegyetlen lassan nőnek.

Azt írják, hogy a magok a kikelés előtt 20-25 cm-es karógyökeret fejlesztenek. Ekkora méretű gyökér esetén a konténer akadájozza a fejlődést. Remélem jövőre már többet látunk a szabadföldi növekedésből. 

Előzmény: aiol19 (72)
aiol19 Creative Commons License 2008.08.13 0 0 89
Fagyérzékenységnek pedig természetesen a gyanúja sem merült fel. Pedig az új évezred első telei bővelkedtek igen alacsony minimumokban.
Előzmény: aiol19 (88)
aiol19 Creative Commons License 2008.08.13 0 0 88
Régi, 11 vagy 12 éve telepített kivim. Élő példája az itthoni kertészetek gondatlanságának, kizárólag porzós növények. Tudatlanságunkból következően évekig lestük, mikor fog már teremni, hiába. Viszont szépen fejlődtt az erősen meszes talaj ellenére. A talaj kémhatását igazolja, hogy még az egyébként erre nem túl kényes télálló vadcitrom (poncirus trifoliata) levelei is sárgulnak nálam. A kivi láthatóan jól fejlődött, annak ellenére is, hogy egykor két tövet ültettek egy konténerbe, mondván, hogy egyik a hím, másik a termő. Hát nem jött be.
aiol19 Creative Commons License 2008.08.12 0 0 87
Itt tart az idei telepítésű kivi kinevelése ("rendes", nagy, "szőrös" kivi, vagyis hayward-tomuri páros)! Három termő és egy porzó van. Ugye a tavaszi kiültetéskor "égbe kell növeszteni" egy nagyon hosszú gyám mentén, jelen esetben nekem kéznél volt az olasznád. Augusztus elején derékszögben el kell hajlítani, hogy a következő évre már virágozni képes vegyesrügyek differenciálódhassanak. Ebből a vízszintes vázkarból fognak majd keresztirányból előtörni a termőkarok. A végleges támrendszer is részben kész, az alapozásnál érdemes figyelni a jó rögzítésre (betonozás, vastag gerendák). Egy emlékeztető kép a művelésről, ebből szerintem majdnem minden lényeges mozzanat kiolvasható:
aiol19 Creative Commons License 2008.08.12 0 0 86
Van egy olyan sejtésem, hogy ez se fog teremni. Ezek mind magoncok lehetnek, majd valamivel beoltjuk őket, lehetőség szerint én már jövő tavasszal.
Előzmény: Törölt nick (85)
Zsuzsuci Creative Commons License 2008.08.12 0 0 83
Aha! Valahogy így gondoltam én is.
aiol19 Creative Commons License 2008.08.12 0 0 79
A nem fűtött falak tavasz-őszi időszakban valamennyit segíthetnek, jobban tárolják a hőt, ezért fontos az is, hogy a meteorológiai állomások flaszterfelületektől távol legyenek. Télen valószínűleg jóval kevesebbet számítanak, de majd idén megmérjük (bár ne lenne rá alkalmunk). Ez egyben felhívás minden érdeklődőnek, akit ez érdekel! Szóval elhanyagolható mértékben télen is számíthat, de csak ha rásüt a nap előtte. De a füge szempontjából előnyös lehet, az első gyenge őszi fagyokat kivédheti, ez talán megmentheti a másodtermés egy részét.
Előzmény: Zsuzsuci (76)
aiol19 Creative Commons License 2008.08.12 0 0 77

Valószínűleg az enyém is costata, de könnyen lehet, hogy a Rappaiék oltották saját nagy fájukról, mert nagyon picike volt az alany is és pár centis nemes rész volt benne, amiből egy 5 centis oldalág jött ki.van egy másik, nagyobb fám is Rappaitól, na ezzel sem vagyok túlzottan megelégedve, hasonlóan foltos, mint többeknek, de én ezt annak tulajdonítom, hogy mire kiültettem, már hajtott a telelőben, tehát napégés is lehet. Viszont csak a tavaszi növekedési szakaszában fejlődött, másodszor nem indult meg, viszont egy szem gyümölcsöt már hoz. Ez talán 'tipo' lehet, de lehet, hogy ez is 'rojo brillante', mivel valószínűleg olasz importból származik, ott ez a kettő a legelterjedtebb, ugyanakkor a kicsi gyümölcs gerezdesebb, ez tipora utal. Nem igazán érdemes nagy fát ültetni, a kis

'rojo brillante' oltvány lehet, hogy jövőre, két év múlva lekörözi.

Előzmény: Törölt nick (65)
Zsuzsuci Creative Commons License 2008.08.12 0 0 76
 Házfal alatt FŰTÖTT ház falát kell ugye érteni?De én úgy remélem, a kerti, nem fűtött házak fala is ad némi előnyt.A tli időszakra gondolok, természetesen.
Előzmény: aiol19 (74)
Zsuzsuci Creative Commons License 2008.08.12 0 0 75

Ebben a sorozatban meg az első fotón levő, a cserepes. Az tűnik fel, hogy ilyen fdros, cakkos levelűt még nem láttam. Tudod, milyen fajta?

Nekem meg van egy olyan cserepesem, aminek egyes levelei szinte egyben vannak. A  beazonosításához majd várok egy kis segítséget. Holnap lefotózom, legalábbis remélem. Napok óta elfelejtem.Azt hiszem, Kanári, de nem tudom biztosan.

Előzmény: Törölt nick (68)
aiol19 Creative Commons License 2008.08.12 0 0 74
A sarkokban én is mértem már 7 fokkal magasabb minimumértéket egyszer. De a házfal 1 méteres körzetében is már általában 2-3 fokkal jobbak vagyunk a vonatkozó éjszakákon.
Előzmény: Törölt nick (61)
aiol19 Creative Commons License 2008.08.12 0 0 72
Értem, akkor ezek szerint ebből már nem lesz gond. Biztos, hogy vannak 4 évesek az enyéim? Akkor már 2-3 év múlva teremni is fognak?
Előzmény: Papa360 (60)
aiol19 Creative Commons License 2008.08.12 0 0 71
Esetleg az le tudnád írni, hogy melyik képen milyen fajtának nevezett füge látható? Ninovargától is kaptál te is, ha jól emlékszem, ezek közül van a képeken,melyik fajtákból kaptál? A cserepesek sárgulását talán úgy ki lehet védeni, hogy adsz neki tápot, mrt ugyan szabadföldben nem kell és a termésképződésnek nem is használ, de a cserépben lévő fügéknek néha nem árt, ezt én is tapasztaltam.
Előzmény: Törölt nick (68)
Zsuzsuci Creative Commons License 2008.08.12 0 0 70

Milyen füge az, ami a képeken van?

A harmadik képen levő levele nagyon különös, legalábbis számomra.

Előzmény: Törölt nick (61)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!