Vajon hányszor néztünk már az égre és gondoltuk,- Mi a fenét főzzek ma, ami finom és nem a megszokott,- itt a lehetőség, tálaljunk egymásnak,- jó recepteket!
A rakottkrumplihoz főtt burgonyát használunk a receptek jórésze szerint. Ilyenkor csak vékony szalonnacsíkokkal szoktuk letakarni. Ha nyers burgonya az összetevő, akkor kell letakarva kezdeni a sütést.
Nem próbáltam, de bizalomgerjesztőnek látszik a rakott kel, oly módon, hogy a kelkáposztát, megtisztítás után egy jó nagy fazékban főzzük addíg, amig a levelei, szépen megnyílnak.
A kinyílt levelek közé "tuszkoljuk" :) a tölteléket és így megy be a sütőbe.
Elkészülte után, mint a tortát, lehet szeletelni !
Nekem nagyon bizalomgerjesztőnek tűnik, ha valakinek volna kedve kipróbálni, mesélje el, hogyan sikerült !
És itt egy eccerű hagymás -
SÜLT LILAHAGYMA
Pár darab lila hagymát beirdalsz négyfelé úgy, hogy ne vágd végig (egybe maradjon!) A hagyma alját úgy kell levágni, hogy egyenes legyen, ne dőljön el. A közepébe teszel egy kis margarint és rászórsz egy kis kakukkfüvet. Én egy kis tepsibe szoktam beletenni egy-egy adag sót, és abba "ágyazom" bele a lila hagymákat. Beteszem a sütőbe kis lángon (2-esen) és sütöm legalább fél óráig. A lila hagyma megsütve nagyon finom lesz a ráolvadt kakukkfüves margarintól. Mindenféle hús-krumplihoz nagyon finom savanyúság helyett.
Valami töltelék nincs abba a káposztás palacsintába? Üresen eszitek? Egyébként nem hangzik rosszul. Ha lángosba elmegy palacsintába is el tudom képzelni...de csak üresen (négybe hajtva) furi:).
Mondjuk én nem szoktam reszelni a káposztát, robotgép nagyon klasszul megcsinálja. A sztrapacskához sem reszelem a krumplit, gépben pillanatok alatt megvan.
Hát, ha lepirítod, nem sok víz marad benne, de persze nem olyan mint frissen. Dehát tudod ki reszelget meg pirítgat egy órát minden nyamvadt tésztához! Így a palacsintatésztában meg aztán pont tökjó a fagyasztott! :)
én egyszer túl sok káposztát csináltam (ugyanígy szoktam) a káposztás tésztához és gondoltam, lefagyasztom... de nekem olyan "szottyos" volt, amikor kiolvasztottam köv. alkalommal tésztához... nagyon nem olyan volt, mint frissen.
Ma káposztás palacsintát sütöttem. (Mivel utálok káposztát aprítani meg pirítani, úgy szoktam, hogy egy jó nagy fejet felaprítok - van erre gépem - megpirítom sóval, borssal, cukorral olajon, aztán adagokban lefagyasztom, és káposztás tésztához, haséhoz, palacsintáthoz csak előveszek egy adagot. Nem kell annyiszor szenvedni vele.) Szóval a pacsintatésztába keverek pirított káposztát, és szép piros palacsintákat sütök. Ezt nem lehet vékonyra sütni, de nem is kell. Négybehajtva lehet tálalni. Ha van dugi káposztád, pillanat alatt megvan. Vacsorára nem ajánlom, nem könnyű kaja!
Na és? Mi most tanuljuk, nem a 80-as években! Egyébként nekem nagyon tetszik. Hasonlót ettem már, de az forró vízben volt puhítva és körözöttel töltve! Az is nagyon jó volt! Én kipróbálom!
nyilván egy csomó mindenkinek vannak olyan receptek a birtokában, amikről fogalma sincs, hogy eredetileg kinek a receptje volt, honnan jött... én is egy csomót kaptam már barátoktól, családtagoktól, hogy nekik honnan van... ki tudja azt már?
és ha leírjuk, attól még nem más tollával akarunk ékeskedni... szerintem.
A reszelt sajtot ..nyúlósra olvasztom, ..alufólialapra rakom, nyújtófával vékonyra kinyújtom, - á ez Frank Júlia receptje a 80-as évekből, emlékszem rá gyerekkoromból. Meg arra, is micsoda lebőgés volt ez neki, mert kiderült, a csemege boltok hidegkonyhai részlegének receptjét lopta el és a sajátjaként adta el.
igen, mert egyébként hidegen megkeményedik, nem lesz kenhető
fontos, hogy parmezán legyen,
nem. bármilyet beletehetsz, ami éppen otthon van, vagy amilyet szerettek.
illetve milyen állagúan kerüljön bele? (reszelve?)
igen, reszelve.
Egyébként meg úgy van, mint általában az összes többi receptnél...mondjuk egyszer megcsinálod a javasolt recept szerint, utána már látod, hogy nálatok milyen ízek dominálnak, illetve milyen állagúra szerettek valamit megcsinálni. Szóval a receptek nincsenek kőbe vésve. Nem haragszom meg, ha azt mondod, hogy kipróbáltátok két gerezd zúzott fokhagymával, mert szerinted ez még hiányzott belőle...vagy kömény, vagy friss petrezselyem, vagy akármi;).
Reggeli- és uzsonnaételnek, szendvicsek és hidegtálak díszítésére, töltött tojásba vagy gombába egyaránt finom - és nagyon egyszerű.
Hozzávalók:
- 50 dkg csirkemáj
- 1 dl zsír (legjobb tyúkzsírral)
- só
- fehér bors
- bazsalikom
- szerecsendió ízlés szerint.
A csirkemájat a zsíron átsütjük. Villával vagy kés fokával elkaparjuk, a zsírjával és a fűszerekkel eldolgozzuk.
Szendvicsre kenjük, vagy külön tálkában kínáljuk. Jól illik hozzá zöldpaprika, paradicsom, vagy bármi zöldsaláta. Reszelt sajttal vagy tormával is érdemes kipróbálni.
Hozzávalók: 25 dkg bármilyen fajta reszelt sajt vegyesen (kivéve a lyukacsos sajtokat), 1 nagy, héjában főtt burgonya,
10 dkg vaj (vagy margarin),
fél dl sűrű tejföl,
3 gerezd fokhagyma,
ízlés szerint só,
2 evőkanál juhtúró (vagy reszelt rokfort),
1 mokkáskanál törött fehérbors,
1 csokor kapor.
A főtt burgonyát meghámozom és finom lyukú reszelőn lereszelem. A vajat habosra keverem a juhtúróval, hozzáadom a sót, a törött borsot, a megmosott és finomra metélt kaprot, ezután a tejfölt is beledolgozom. Végül apránként belekeverem a reszelt burgonyát és a zúzott fokhagymát. A reszelt sajtot teflonedényben, kis lángon, folytonos keverés közben nyúlósra olvasztom, illetve addig kevergetem, amíg egy tömbbé összeáll. Ekkor egy kiterített, nagy alufólialapra rakom, nyújtófával vékonyra kinyújtom, mint ahogyan a tésztát szokás. Ha már nem forró, megkenem a burgonyás krémmel. Szorosan felcsavarom, és a tetejét kissé lenyomkodom, hogy a levegő eltávozhasson belőle. A tekercs két végén összenyomom, hogy a töltelék ne folyhasson ki. Ezután alufóliába csomagolom és hűtőszekrényben legalább egy napig dermesztem. Tálalás előtt ujjnyi vastag szeletekre vágom és megmosott, leszárított salátalevelekre rakom.
A póréhagyma krémmel kapcsolatban pontosítást szeretnék: a parmezán mennyisége tényleg tíz deka, fontos, hogy parmezán legyen, illetve milyen állagúan kerüljön bele? (reszelve?)
Semmivel sem sül le jobban mint zsiradékkal! A tejföl zsíros. az elég neki! Ha félsz, hogy lesül, tedd teflonba, vagy rozsdamentesbe. Úgy van ahogy a kolléga mondja: Nokedli tejfölbe, tojás rá, annyira sütöd, ahogy szereted. van aki taknyosra, én jól megsütöm! Finom, nyami!
Pedig egyértelmű. Ő nem zsiradékra szedi ki a vízből a megfőtt galuskát, hanem tejfölre. Jól összekavarja, s melegíti, akkor zuttttty!! - rá a tojatokat :-)
Akkor jutalmul elárulom neked, hogy én a tojásos nokedlihoz nem zsírban vagy olajban sütöm rá a tojást, hanem megforgatom tejfölben, úgy jön rá a felvert tojás. Akárki kóstolta attól kezdve ő is úgy csinálta, mert sokkal finomabb.