" A szőlőhegyi területemre telepített kákival, hatalmas fügékkel, nagy babérral én is közelítem lassan a két évtizedes jelenlétet, mégis csak olyanoknak van pl. fügéje a közelben, akiknek egyébként is volt, vagy lenne.
Ha azt mondom, hogy "Magyarországon vagyunk", akkor ezzel egy bizonyos attitűdre utalok. Itt szigorúan tilos "kilógni a sorból". Ha van valamilyen növénykülönlegesség valahol, azt esetleg elmennek megnézni, "elzarándokolva" oda, mint valami kegyhelyre. Az ott van, az valami különcé, aki olyan bolond, hogy "ilyenekkel foglalkozik", aztán mindenki hazatér és teszi a dolgát tovább, ahogy szokta, legfeljebb néhány hasonló "különcben" indít el olyan gondolatokat, hogy neki is lehetne valami hasonló. Itt a topicban mi mind ilyen "különcök" vagyunk. De a mi törekvésünk itt az, hogy megpróbáljuk kialakítani azt a mentalitást, ami nem így közelíti meg ezeket a dolgokat. Különcnek lehet tekinteni azt, aki a háza köré középkori várat épít, vagy veteránautó tulajdonos, stb. De a nálunk meghonosítható, kiemelkedően hasznos növények terjesztését bizony nem ilyen szemlélettel kellene megközelíteni.
"Ember, ha ilyet ültetsz, nem fogsz már kilógni a sorból". Igyekezz, mert, ha időben nem ültetsz, Te fogsz kilógni a sorból, mert mások megelőznek!"
Ezen a fórumon olyan, teljes mértékben, vagy korlátozottan téltűrő, nálunk még kevéssé ismert gyümölcsfajok hazai termesztésével kapcsolatos tapasztalatokat, gondolatokat, ismereteket oszthatunk meg egymással, melyek feltétlenül érdemesek lennének a magyarországi meghonosításra. Néhány hobbikertész már rendelkezik ezen növények néhány példányával, ezért szándékunkban áll e példányok felkutatása, a tulajdonosok tapasztalatcseréje. E fajok közül a legjelentősebbek és legérdemlegesebbek a kivi, a káki/hurma/datolyaszilva (diospyros kaki), a füge, a jujuba (ziziphus jujuba) és a pawpaw (asimina triloba). Ezek mindegyike teljesen rezisztens, tudomásunk szerint semmiféle növényvédelmet nem igényel, így megvalósítható velük a biotermesztés. A füge és részben talán a káki kivételével mindegyik teljesen télálló. Éppen a füge korlátozott fagytűrése miatt elengedhetetlen, hogy foglalkozzunk az éghajlattannal, különösképp a mikroklímát alakító tényezőkkel, mert ezek ismeretében belátható, hogy a fügét is az ország jelentős területein megfelelő biztonsággal lehet termeszteni. A topik feladata a tanácsadás, helyes művelési példák, modellek bemutatása is. Bárki beszélhet sikereiről, de akár esetleges eddigi kudarcairól is, ez esetben célunk a megoldás együttes keresése, azonban nem lenne jó, ha ez a jobb sorsra érdemes, azaz akár nagyüzemi ültetvény céljából meghonosításra érdemes növényeknek a valóságtól eltérő, negatív propagandát eredményezne. Sajnos nagyon makacs, közkeletű tévhitek akadályozzák ezen gyümölcsfajok hazai elterjedését, éppen ezért célunk e tévhitek lerombolása, néhány sikeres magyar mintaültetvény és elszórt házikerti példák bemutatása által. A már létező mintaültetvények bemutatásával szeretnénk egyfajta mintát adni a magyar kertészeti, gyümölcstemesztési szakma kezébe. A jelenlegi helyzet sajnos az, hogy több évtizedes lemaradásban van a szakma ezen gyümölcsfajok meghonosítását illetően, konkrétan sehol nem foglalkoznak a honosítással. Ez köszönhető részben az e növényekkel kapcsolatos makacs fagyérzékenységi hiedelmeknek, valamint Magyarország klímatényezőinek totális félreértelmezésének.
Az eddigi csekély elterjedtség jelentős részben köszönhető a különböző hazai kertészetekből beszerzett megbízhatatlan, rossz minőségű szaporítóanyagnak is. Ez különösen nagy gondokhoz vezethet egy olyan kétlaki növény esetében, mint a kivi, amelynél jelentős számú vevőréteg kizárólag hímnemű növényekhez jut hozzá a nem létező önporzó néven, vagy hamisan, különböző neműekként forgalmazva. Ezért célunk a megbízható beszerzési források felkutatása, a megfelelő tulajdonságú példányok házi, vagy esetleg kertészeti szaporítása, egymás közötti cseréje.
Foglalkozunk még a hagyományos gyümölcsfajok rezisztens fajtáinak szelektálásával, vagy régi, feledésbe ment, de jó és ellenálló fajták újraélesztésével is. Szeretnénk szakmai útmutatást adni olyanoknak is, akik belevágnának új fajokkal, fajtákkal az üzemi méretű termelésbe is. Azt várjuk, hogy a topik leendő résztvevői az itt megszerzett ismeretek aktív terjesztőivé is válnak, felgyorsítva ezek magyarországi meghonosítását.
NINO féle kivik.Valóban "ridegen "tartva.Talán háromszor lettek meglocsolva.Amikor már kezdtek fonnyadni a levelek.Most nylon zsinor mellett futnak.A jövő hónaptól olasz nád támasztékot kapnak.A jelenlegi luxust a tövükhöz tett levágott fű jelenti.
Saját dugványozású két különböző fajta fügém.két különböző fajta.A harmadik képen egy Francia országból való dugvány.Egész más a levele.(nem annyira ujjas) Remélem megmarad. Márciusban ástam ki,volt némi gyökere.Hiába locsoltam elszáradt. Utolsó lehetőségként vizbe tettem.-4 hónap után végre megjelentek rajta a gyökérkezdemények és a két kis levél. Most nedves homokba tettem és fél palack van felette.Remélem megmarad.Valaki sejti,hogy milyen fajták lehetnek?
Ezek a 14 hónappal ezelőtt kiültetett szabadgyökerű fák. Az idén tavasszal történt néhány példányon nagyon pici metszési kiigazítás, ami elsősorban az Y alakzatok kiiktatására szorítkozott.
De ugyanakkor a dalmát füge talán azt is bizonyítja, hogy nem feltétlenül igaz az, hogy egy délről, mediterrán térségből származó gyümölcsfa okvetlenül érzékenyebb, kevésbé fagytűrő lenne. Jó példa erre a Mariamarta is.
A dalmát füge és a társa nem véletlenül sokkal nagyobb. Ezek emeltebb terepszinten vannak. Emlékezetem szerint teljesen soha nem fagytak vissza. Az utolsó 3-4 évben semmiképp.
Teljesen igazad van, de az is igaz, hogy ezek elég alacsony beépítettségű falvakban vannak. Szellős utcák, leginkább földszintes házak jellemzik őket, tehát elhanyagolható a hőszennyezés mértéke. Mivel nem túl előnyös fekvésű falvak ezek, ezért a képen látható fügék 2005 elején még így is minden bizonnyal, 2006-ban pedig valószínűleg fagyási küszöb alatti hőmérsékletet kaptak.
Köszönöm a dícséretet, de ez a káki pl. nem igényel sok törődést.Vizet rendszeresen kap, már csak azért is, mert a kerti zuhany közelében van.És egy néhányszor kapott Voldüngert , mióta megtudtam, hogy jót tesz neki.Jut eszembe, talán nem ártana megkapálni.remélem, nem sértem meg a gyökerét.
Nem minden háznál volt teljesen szabályszerű a metszés de jónéhány "kivi-helyrehozatali akció" sok helyen megtette a hatását és megtöbbszörözte a várható termés mennyiségét.
Nino egy 30-40 km sugarú körben kivivel is ezerszám"fertőzte" meg a környéket. Örülnék, ha egyszer az egész országban hasonló viszonyok uralkodnának. Rajtunk (is) múlik!
Ákos, a 2. képen lévő két füge közül a jobb oldalon lévő, megállapításunk szerint dalmát tengerparti lehet. Úgy emlékszem, mintha csináltál volna képet a rajta lévő még néhány első terméséről.
Még néhány "fagyzugfüge". A környékbeli falvakban a füge, a káki, a kivi, a télálló banán és a törzses télálló yukkák általánosnak számítanak. Szinte kizárólag a lakosság érdeklődésének köszönhetően a kertek kezenek hasonlítani a horvát tengerparthoz, vagy Észak-Olaszországhoz. Ha a következő tél is kegyes lesz, akkor jövő őszre még ennél is kedvesebb látvány fogadná az utazót. Természetesen Ninovarga munkájának is köszönhetően, de az ottani, zömmel horvát falvak lakossága számos növényhez juthatott korábban is hozzá az anyaországi rokonoktól, ismerősöktől. A közterületek rendezettek, az utcára kilógó gyümölcsfákról (pl. káki) nem szaggatják le a termést, az emberek készségesek, segítőkészek.
Ma alig tudtam a géphez ülni, sok dolgom volt a kertben. Tudod, tegnap sok ültetnivalót kaptam:) Köszönöm! Hogy méltó legyen hozzájuk a környezet, ma kertrendezést tartottam.
Az a gyanúm hogy lettek metszve is , apropó majd a metszéssel kapcsolatban lesznek kérdéseim de azokat majd személyesen. A mi kákiink szépen megeredtek hoztak sok hajtást a talajhoz közel is de azt mondtam a tulajioknak hogy a mestszésre n
majd tavasszal térjunk vissza. 1 káki van Dunavecsén ott inkább homokos a talaj és közel van a fűzvőlgyi csatorna 3 növény meg itt van Baracson ,majd fényképezem őket.
Sőt: "taní-tani" Tapasztalsz fejlődést a kísérleti ültetvényben? A Ti növényeitek ennek a "területi kiterjesztése". Jó gazdái legyetek! Nekünk pedig jó példát kell mutatnunk.