Keresés

Részletes keresés

vártán Creative Commons License 2021.08.10 0 0 18625

E

Ez a kép egy lugasként művelt Saszláről készült. Qudris vagy Topás volt a szer amit kapott minden esetben kiegészítve Karathaneval mint kontakt szerrel és természetesen mindig hozzáadva tapadásfokozót. Sem a Saszla sem a Csabagyöngye nem rezisztens lisztharmatra. Mégis miért volt sikeres a védekezés? Nézetem szerint azért, mert a belógó fürtöket szépen megfürdettem permetlében és a mikroklíma, nem voltak levelek a fürt mellett. Amúgy meg olyan erős volt a nyomás, hogy a rezisztensnek mondott Palatina is elég jelentős kárt szenvedett ugyanezen szerek használata ellenére, nem lugasban, hanem kordonban van.

IsKol Creative Commons License 2021.08.10 0 0 18624

Topas-t minek teszel bele?

1. Felszívódónak már nincs értelme, nincs gázcsere nyílás a bogyón

2.  35 napos é.v.i-je van (még akkor is ha később lesz az érés ott ahol nem ette meg a "fene")

Merre laksz? 

A Wetcit lenne ideális mert szárítja a gombafonalakat + kén...

Előzmény: Gondolkodó amatőr (18622)
IsKol Creative Commons License 2021.08.10 0 0 18623

"Mivel zárt a pala, így nem fúj át a motoros, meg ugye lehet a fordulatszámmal játszani."

Ez azért nem teljesen így van. Hacsak 2 m  magasságig engeded fel a hajtásokat akkor is vagy 50 cm-rel túl fogod fújni a finom permetet.

Ha alacsony a fordulat akkor nem forgatja meg a leveleket vagyis nem vagy előrébb.

"Viszont sima háti permetezővel csak felszívódó szernek van értelme."

Ha nem bánod, ezzel sem értek egyet. ;-) 

Pl. Othello lugas idei növényvédelme:

1-3 leveles állapotban - Mezei zsurló főzet + Biomit plusz

Virágzás előtt - Flavoplant + Biomit plusz

Kötődéskor - Vitisan + Wetcit + Humus FW (ugyez lesz zsendüléskor Humus nélkül)

Amivel viszont egyetértek, van több más megoldás egy felület bezöldítésére mint a "kényes" szőlő.

Előzmény: Gondolkodó amatőr (18618)
Gondolkodó amatőr Creative Commons License 2021.08.10 0 0 18622

Helyes megfigyelés. ;)

Van egy régi Vegyépszer háti permetezőm, elég jól porlaszt.

Ma este fújok a nem érés közeli tőkékre Topas + Thiovit jet kombinációt.

Előzmény: laca5 (18621)
laca5 Creative Commons License 2021.08.10 0 2 18621

Gondoltam, hogy az oka a permetezés teljes elmaradása lehetett... onnan gondoltam, hogy permetszerekkel kapcsolatban nem, vagy alig kérdeztél.

Én azt mondanám, hogy egyrészt ez az év kedvező volt a lisztharmatnak eddig. Máskor meg más jön majd. Tehát kell védekezni vagy csak lerothadt szőlőt eszel.

De én a helyedben (ha még nincs háti vagy kézi permeteződ) vennék egy kézi pumpás nyomáspermetezőt erre a pár tőkére. OBI-s nekem tökéletesen porlaszt, 6-6,5 literes.

Ha egyszer majd teszel bele vegyszert is, és figyelembe veszed, hogy csak egy oldalról félsz hozzá (azaz majd jól benyúlkálsz a fejjel és megjáratod belül is) nem lesz ott probléma vagy legalábbis tűrésen belül.

Előzmény: Gondolkodó amatőr (18616)
van_Persil Creative Commons License 2021.08.10 0 0 18620

hivatalosan bármilyen permetezésröl értesítened kell a szomszédot, amennyiben lakott területen permetezel, fügetlenül attól, hogy berreg-e a permetezöd.

A fényképhez: ide szölöt ültetni, hmmm... csacskaság volt, pláne úgy, hogy nem is permetezted. A motoros permetezö nem csodaszer, csak akkor hatékony, ha mindkét oldalról permetezed vele a szölöt. Hidd el, bármilyen széliránynál befülled a szölö és a pala közti rész. Én a helyedben ide is (pláne ide) vadszölöt ültetnék, a szölöt meg oda, ahol körbe tudod járni.

Előzmény: Gondolkodó amatőr (18618)
Tomo75 Creative Commons License 2021.08.10 0 3 18619

A 1x perces videókat még sokan megnézik. Jól teszi, hogy figyelembe veszi, mi a jó a Youtube és az emberek számára. Ha már dolgozik vele, talán a permetszerei árát behozza a videókészítés. Sajnos nincs 100e feliratkozója. Számomra Kulicz a leghitelesebb, akitől sokat lehet tanulni. 

Előzmény: laca5 (18601)
Gondolkodó amatőr Creative Commons License 2021.08.10 0 0 18618

A palán túl kocsibejáró van és utána a ház (kb. 5m-re) (a bal oldali a szomszéd háza)

Mivel zárt a pala, így nem fúj át a motoros, meg ugye lehet a fordulatszámmal játszani.

Én úgy tapasztalom, inkább huzatos a hely, a légmozgás hiánya szerintem nem probléma. A nyugati szél is simán befúj.

A japán vadszőlő (a garázson egy része) viszont úgy burjánzik, hogy alig lehet kordában tartani. Azt nem zavarja se moly, se lisztharmat, se magnéziumhiány....

A kerítés felém néző oldala délkelet felé néz, inkább a ház árnyékoló hatása lehet problémás.

Hivatalosan a szomszédot mindig értesíteni kell a motoros permetésről, emiatt ódzkodtam eddig tőle.

Viszont sima háti permetezővel csak felszívódó szernek van értelme.

Előzmény: IsKol (18617)
IsKol Creative Commons License 2021.08.10 0 0 18617

És mi van a palán túl?

A(z egyik) legnagyobb Isten áldása a motoros (háti) permetező de nem azé' me' csövesen terem...

Csak óvatosan azzal illetve a felhasznált szerekkel mert szomszédod is van...

Messze nem ideális a hely a szőlődnek de abból kell gazdálkodni ami van és ezt még a növényvédelmed sem támogatta így nem meglepetés az eredmény.

Ha van rá időd, hogy foglalkozz vele akkor lehet még a jövőben valami belőle. Ilyen átszellőzetlen helyen a rezisztensek sem maradnak egészségesek 2-3 permetezés nélkül. 

A szülői háznál van egy Othello lugas a kert közepén - nem fal mellett mint nálad - de igen magas épületek fogják közre és így nem sok szél fúj be illetve a zöldmunka sem precíz a lugas miatt. Én nem merem használni a motorost ott csak az akksis permetezőt de azt is csak egyszerű anyagokkal vagy biogazdálkodáskodásban használható lombtrágya kategóriába sorolt szerekkel.  (kén kizárva és rezet sem használtam régóta)...

Nálam egészséges a lombozat és a fürt is de rigók vannak, a macska meg csak a négylábúakért van oda ;-) 

Előzmény: Gondolkodó amatőr (18616)
Gondolkodó amatőr Creative Commons License 2021.08.10 0 0 18616

A felvetések jogosak.

A hullámpala adottság, mert a szomszédhoz tartozik, persze a saját költségemen csinálhatok kerítést, de az is zárt lesz.

Az eredeti ötlet a csúnya pala eltakarása és hasznosítása volt.

Azt olvastam, a szőlő alkalmas falak eltakarására.

A tavaszi lemosás óta nem volt érdemben permetezve, csak keserűsóval, de kész vagyok motoros permetező venni, régóta tervezem. 

Mivel nem vastag a lombfal, motoros permetező átfújja a szerintem.

Viszont a kényes fajtákat érdemes lehet kivágni. 

Előzmény: van_Persil (18612)
van_Persil Creative Commons License 2021.08.10 0 1 18615

Ott már nagy gond van, ahol jön a gombaszag.

Előzmény: IsKol (18613)
van_Persil Creative Commons License 2021.08.10 0 0 18614

Hogy Magyarországra és ezen belül Tokajba konkrétan honnét jutott be, nem tudom, de eredendően ez is Amerikából származik, fertőzött szaporítóanyaggal terjed elsősorban bioművelésű ültetvényekben. 1885-ben mutatták ki Franciaországban, de Németországban csak 1993-ban okozott először kárt.

Az ellenőrizetlen szaporítóanyag-import amúgy a melegágya az ilyen betegségek terjedésének, nem véletlen, hogy az EU szigorúan szabályozza, és ezért sem szabadna senkinek a Boriszoktól venni szaporítóanyagot, mert ki tudja, milyen bajuk lehet az oltványoknak. Ezzel szemben ha egy jogszerűen működő  szaporítóanyagtermelőnél gond van, a növényútlevél alapján vissza lehet keresni, hogy a mienk tőle származott-e.

Előzmény: vártán (18604)
IsKol Creative Commons License 2021.08.10 0 1 18613

A szőlőnek is van saját illata illetve a lisztharmatnak egyértelmű penész szaga van.

A gyakorlatát meg eltudod képzelni ;-)

Előzmény: szojkaj (18611)
van_Persil Creative Commons License 2021.08.10 -1 1 18612

Rettenetesen lisztharmatos, az egyik vessződ majdnem fekete tőle. Valamit alapvetően meg kellene változtatnod:

1. kivágod az egészet, ha nincs elég időd annyit foglalkozni vele, amennyit igényel

2. kidobod a permeteződet és veszel egy becsületes (motoros háti) permetezőt

3. megváltoztatod a permetezési technológiádat, mert a mostani merő kudarc sajnos

2-3-as pont esetében feltétlenül elvégezendő: kidobod a p...ba a hullámpalát, hogy hátulról is lehessen permetezni a szőlőt.

Előzmény: Gondolkodó amatőr (18603)
szojkaj Creative Commons License 2021.08.10 0 0 18611

"lisztharmatnak de igen "hamvasak" a fürtök így egy fürtszaglással eldönthető, hogy fertőzött-e."

Szia.

Ez hogy néz ki a gyakorlatban? Milyen szaga van a fertőzött fürtnek?

köszi

Előzmény: IsKol (18606)
Gondolkodó amatőr Creative Commons License 2021.08.10 0 0 18610

Nem lehet, hogy a 18530-as kérdésemben Palatina szőlő van?

Ez a leírás elég jól passzol, így hirtelen:

https://csemegeszőlők.hu/index.php/2016/05/12/palatina-primaugusztusi-muskotalynador/

Előzmény: IsKol (18609)
IsKol Creative Commons License 2021.08.10 0 1 18609

"Mondjuk neked ott a pala mellett lehet, hogy egyedi a mikroklíma..."

Akkor lehet a palatina lenne a megfelelő választás ;-)

Előzmény: Maci_P (18607)
Gondolkodó amatőr Creative Commons License 2021.08.10 0 0 18608

Bocs, nem volt egyértelmű, a jobb oldali, piros levelű a Nero, látszik is egy kék fűrt, már lassan érik.

A bal oldali nem tudom, milyen, még messze van az éréstől..

Előzmény: Maci_P (18607)
Maci_P Creative Commons License 2021.08.10 0 1 18607

Mondjuk neked ott a pala mellett lehet, hogy egyedi a mikroklíma, de annyira nem Néró jellegű a képen az a szőlő. No meg már full kéknek kéne lenni az idei késést is figyelembe véve.

IsKol Creative Commons License 2021.08.10 0 0 18606

Mostanában sok a napégéses tünet nálam ami szintén sérves bogyókat eredményez (persze előtte egy kicsit meg megbarnul) és nem találtam levéltüneteit a lisztharmatnak de igen "hamvasak" a fürtök így egy fürtszaglással eldönthető, hogy fertőzött-e.

Ha az akkor a Wetcit (0,3%) jól szárít és adnék hozzá ként is. (bő lével nyomatnám)

Mg hiány szerintem, amire a van_Persil féle költséghatékony megoldás a legjobb (jövőre):

Keserűsó 5%-os töménységben, 3x a kötödés után

IsKol Creative Commons License 2021.08.10 0 0 18605

Talán a fekete rothadásért nem felelősek a "magán-importból" származó oltványok/szaporító anyagok viszont a vírusokat így biztos nem lehet kordában tartani.

Előzmény: vártán (18604)
vártán Creative Commons License 2021.08.10 -5 0 18604

Igaz-e az, hogy a feketerothadás Ukrajnából érkezett, Tokaj-Hegyalján jelentős károkat okozva? A betegség behurcolásában jelentős szerepe lehetett a felelőtlen, illegális szaporítóanyag magánimportőröknek?

Gondolkodó amatőr Creative Commons License 2021.08.10 0 0 18603

Sziasztok!

Most egy Néró és egy ismeretlen tőkéről kérdeznék:

- a Néró magnéziumhiányos - írják is, hogy erre érzékeny, de érdekes módon a lent linkelt fajtaismertetőben is az:

NÉRO (Bornemissza Gergely 15) – Csemegeszőlő fajtagyűjtemény (xn--csemegeszlk-6bcb.hu)

Próbáltam pótolni a magnéziumot, ezek szerint nem sikerült. 

Esetleg káliumhiány?

- Lisztharmat van a képeken?

A Néró levelén, és a mellettelévő tőke fürtjén az van? 

A kirepedt bogyó is arra utal?

Mivel javasolt most permetezni?

Köszönöm!

laca5 Creative Commons License 2021.08.09 0 0 18602

Köszönöm! Vettem én is 6 db-ot (nem volt itt több!) mert nem tűrt halasztást. Az érő Sfinks fürtjeit tegnap kibontottam  mert nem volt gyanús. Mára MINDDN fürtbe belekóstolt a darázs és ment rá a hangya is.

Annyit már most látok, főleg a zsinóron, hogy ez nem uv álló. De nem is dolga hivatalból. Ilyen zsinór van a medence hőmérőkön és 1 szezont (ha) kibír.

Előzmény: novalusz (18597)
laca5 Creative Commons License 2021.08.09 -2 0 18601

Értelek, nem piszkálódni akartam! De azzal is legyél tisztában, hogy Kulicz ugyanúgy piacra termel (szó szerint!) és ő is trágyáz...ő is próbál öntözni...ő is szemez a fóliával...ő is csúsztat, csal egy picit. Néha ott vannak a tökéletes fajta, tökéletes fürtjei, a földön meg a....ami nem fért el a fürtön. Van benne is egy kis optikázás. 

Na.

A másik, hogy Kulicz videói mitadisten, pont 1+ pár perces. Hogy ez összejöjjön, az elején lassítva kivonatol. Ez pont a Youtube-nak a legjobb.

Na. 

Szóval én azt mondom, saját esze mindenkinek kell legyen. Használni kell, nincs mese.

Előzmény: s189 (18596)
apus61 Creative Commons License 2021.08.09 0 0 18600

Ahogy gondolod menj el,de vedd figyelembe amit van Persil írt, igazából mindegy, hogy melyik tetszik neked, úgyis azt kapod, amit küld.

https://csemegeszőlők.hu/index.php/koszonto-ajanlas/ szerintem itt érdeklődj, ha Ő nem tud segíteni tovább irányít.

Előzmény: vinmor (18590)
Sanya101 Creative Commons License 2021.08.09 0 0 18599

Képes vagy több száz km-ert utazni, hogy megkóstolj néhány fajta szőlőt?

Félre ne értsd, a közeledben nincs senkinek orosz ukrán szőlője?

Én a közelben lakom, mégse megyek ki.Utoljára vagy 10 éve voltam ukrajnába, és akkor lássam őket mikor a hátam közepét.Ennyi.

Előzmény: vinmor (18590)
novalusz Creative Commons License 2021.08.09 0 0 18598

A kiguberált címke szerint "kb. 30x35".

Előzmény: novalusz (18597)
novalusz Creative Commons License 2021.08.09 0 0 18597

33 cm magasnak, 30 cm szélesnek mértem a Lidl-ös zsákot.

Előzmény: laca5 (18589)
s189 Creative Commons License 2021.08.09 0 1 18596

Megnéztem eddig minden Rebrik/Bücs videót. A Rebrik a lugas jellegű videója mostanában van, s az egésznek kb. 10% nincs. 

Nem, nen érsd félre nem bántom, nem bántani akaron. Ő egy kimondottan piacra termelő gazda. Mindent elkövet azèrt, hogy minél nagyobb legyen a bevétele.

A "kolléga" akinek írtam most akar telepíteni szőlőt. Kóstolja meg!  Persze, hogy nem mindent a szemnek alapon kell csak dönteni a falyták felől.

A bolti paradicsomnak is más az íze mint amit a kertedbe termelsz, és süti nap. - legalábbis nálam.  Igaz mindenkinek a sajátja a jó, a szép stb.

De arra akartam kitérni, hogy a fóliában ill a természetben termesztés az más kategória.

Rebriknél a 2 éves ültetés is már valamennyire terhelve van.  Sok helyen ( pl. nálam is ) esetleg megmutatja magát.

Igaz nem öntözön csepegtetővel mindennap, nem nyomatom neki évente ezerrel a trágyát, + valamiket.

Permetezés, lombtrágya ami alap az meg van. + azért kaját is kap.

No!

A lényeg; ha saját részre, ( család, ismerősök) termelsz kint akkor én a Kulicz videóit hitelesebbnek tartom.

Hozzá teszem egyikkel sem találkoztam, nem haverok, nem vettem tőlük vesszőt stb.

Írtad  Borisz szabadföldi szőlőit.  Ami itt terem most, abból nem lehet " konferenciát tartani"

A lényeg:  fólia

szabadföldi termesztés.

Piacra, vagy saját részre termesztés.

Ja és nem téged támadlak, ez a saját véleményem.

Előzmény: laca5 (18593)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!