Keresés

Részletes keresés

kavicsos64 Creative Commons License 2017.03.29 0 0 41127

A telet a fügéim túlélték, de a múlt heti kis fagyokat már nem ! A takarás miatt megindultak korán és a -1-2 fok kivégezte őket ,és nem tudni mi van velük ,száradnak az ágaik ! De mindig tanulok valamit, eztán ha a hideg jön takarok, ha elmegy leszedek !

Előzmény: ninovarga (41125)
ninovarga Creative Commons License 2017.03.29 0 0 41126

Regionális különbségek, avagy fügefa Zalakaroson egy télen lakatlan, fűtetlen, magányos nyaralóépület előtt. (Tegnapi felvétel.)

ninovarga Creative Commons License 2017.03.29 0 0 41125

"Igen most annyira nagy mennyiségű hideg volt a ország keleti-középső részén, hogy a hegyek sem nyújtottak megfelelő védelmet, nem tudott hova elfolyni a hideg mert sztem elég magasan kitöltöttem a légteret..."

Nagyon sok függ attól, hogy szakzsargonban szólva, a hideg mennyire "lábas". Általában a Dunántúl, ill. a nyugati országrész regionális méretekben jóval kedvezőbb ebben a vonatkozásban, mint kelet.

Előzmény: gáborke (41123)
ninovarga Creative Commons License 2017.03.29 0 0 41124

2012-ben is nagyon hasonló volt az összkép. Azt is sérülés nélkül hoztuk Zalában, sőt a babér is túlélt. Azon keresztül ítélve még a mostaninál is jobban jöttünk ki belőle.

Előzmény: gáborke (41123)
gáborke Creative Commons License 2017.03.29 0 0 41123

Kíváncsi leszek Zuglóban milyen sérülések vannak, ott sok nagy fügét láttam, mivel még nem hajt nem látszik a sérülés.

Igen most annyira nagy mennyiségű hideg volt a ország keleti-középső részén, hogy a hegyek sem nyújtottak megfelelő védelmet, nem tudott hova elfolyni a hideg mert sztem elég magasan kitöltöttem a légteret, kíváncsi leszek ha arra járok a Gellért hely tetején milyenek a fügék. Nyugatra viszont nem ment el a nagy hideg, ha elmegy akkor azért a Zalai lejtökön is lett volna sérülés, ha nem is komoly. 2012-ben viszont nyugaton is komoly lehűlések voltak, de ez most nem ment arra el.

Előzmény: ninovarga (41121)
ninovarga Creative Commons License 2017.03.29 0 0 41122

A babér egészen más tészta, mint pl. a füge. Amíg a füge korlátlan időtartamot elvisel kritikus értéket megközelítő (de el nem érő) hőmérsékleten, addig a babér bőven a kritikus értéken belüli hőmérsékleten sem bír ki károsodás nélkül egy meghatározott időtartamot. Nem tudja fönntartani az életfolyamatait vízfelvétel és párologtatás nélkül.

Nálam a hegyen a fügék olyanok, mintha nem lett volna tél, miközben a hatalmas babérfa károsodott.

Előzmény: lala1961 (41118)
ninovarga Creative Commons License 2017.03.29 0 0 41121

Igen, ez most a hővel mocskosra szennyezett területeket sem kímélte a nagyon érintett régiókban. Budán a részleges túlélések is csupán a masszív hőszennyezésnek köszönhetők. A Pest megyei(!) régió viszont elesett.

Előzmény: gáborke (41117)
gáborke Creative Commons License 2017.03.29 0 0 41120

-12 alatt sérül, főleg a szélben, és a fagyos föld sem tesz jót vízfelvétel szempontjából. Takarással elvileg -17-18 fokot túlélhet nagyobb növény, de sérül, takarás nélkül sztem -15-nél jól visszafagy már. Alulról általában azért kihajt.

Előzmény: lala1961 (41118)
ninovarga Creative Commons License 2017.03.29 0 0 41119

Nem, azok nem voltak durvábbak. Az emberi ítélkezés gyakran szubjektív, a növények és a dolgok/tények/következmények tanúsága objektív. (Ld. obiectum = tárgy, dolog)

Előzmény: Törölt nick (41115)
lala1961 Creative Commons License 2017.03.29 0 0 41118

Üdv ! Mennyire kényes a babér a fagyra,mert a 2 éves kb 50 cm-es vesszők ,meg a levelek nem mondhatók zöldnek?!:-(

Vagy csak megsínylette és helyre jöhet később ?:-(

gáborke Creative Commons License 2017.03.29 0 0 41117

Budapesten az enyhe részeken megmaradtak elég jól a fügék, de sérültek ott is. A Budai Arborétumban, ami igen enyhe fekvésű területe az országnak is sérült. Szerinted mennyi lehetett ott, én -14-15 fokra tippelek. A füge legfrissebb tavalyi növekményei fagytak minden ágvégen le, a többi jó. A babér egyik felén a levelei keményen lefagytak, még vékony hajtások is sérültek, E. gunnii csak a legvastagabb hajtások maradtak(3-4 centisek, többinek annyi), a leanderek levele kakukk, hajtások minimum felére lefagytak, masztix levele mind lefagyott de hajtásai még zöldek belül, a feijoa is full levélfagyás, de a vékony hajtásai túlélték, fényeslevelű fagyal egy része keményen lefagyott főleg a levelek, de vékonyabb hajtások is, kakik viszont sértetlenek. Trachycarpus is jól nézett ki, kis levélsárgulás csak. A kertben kicsit lejjebb még vannak nagy rozmaringok, szinte minden levele lefagyott, még kis hajtások is, de a vastagabbak jók.

Előzmény: ninovarga (41105)
Totya0024 Creative Commons License 2017.03.29 0 0 41116

Akkor a Jiro tuti kinyiffant...szárazak a rügyei :)
Costatát ha kicsit nagyobb lesz kiviszem a szőlődombunkra, hátha számit az a +pár méter :)
Bár azt hittem a zárt udvar (körbe épületek) azért ad némi előnyt, persze Jirot -20-ig "gondoltam" golyóállónak, de -18 is kifektette :(
Gondolom nagybátyám két utcával arrébb lévő Tipójának is satu, majd valamikor járok felé megnézem :/
Oltottam kivit olyan 2hete, mintha mocorogna a rügye, lehetséges vagy félrevezet az eredés tekintetében? :)

Előzmény: ninovarga (41108)
Törölt nick Creative Commons License 2017.03.29 0 0 41115

Te láttad és mi nem éreztük, mert korábban már sokkal durvábbakat is tapasztaltunk.

Előzmény: ninovarga (41112)
Törölt nick Creative Commons License 2017.03.29 0 0 41114

A vicc az, hogy voltak ettől már farkasordítóbb hóropogós állandó mínusz tizenhetes párahuhogós orr és fülhegyfájós telek is nemegyszer korábban.

Előzmény: gáborke (41111)
ninovarga Creative Commons License 2017.03.29 0 0 41113

"Succesfull, nyertél egy hangszórót..."

Ha én akkoriban fórumoztam volna, most az ország legnagyobb hangszóróforgalmazója lennék a nyert áruval.... :))))

Előzmény: gáborke (41111)
ninovarga Creative Commons License 2017.03.29 -1 0 41112

A januári borzalmak közepette és azt követően is olyan nyugalommal fórumozott a nép, mintha legnagyobb rendjén ment volna dolga. A magam részéről jobbnak láttam visszavonulni, elkerülendő a szomorú tényekkel való szembesítést, meghagyva, hogy a remény adjon még nekik néhány derűsebb hónapot.

Előzmény: Törölt nick (41109)
gáborke Creative Commons License 2017.03.29 0 0 41111

Egy kis beszámoló a téli extrém hideg hatásairól, most hogy látszik már:

Succesfull, nyertél egy hangszórót..., a japánnaspolyának tényleg nyekk, 2 hete felrepedt a törzse, meg elvált a kéreg, pont alul 20 centis magasságban, ott valszin -25 fok is lehetett, ha 2m-en -23 volt. felső részein érdekes sokáig zöld volt a hajtás, meg nem vált le kéreg, csak már szárad ki a törzs miatt, viszont a farész sok helyen barna. Talán talajból kihajt majd.

-23 fokot kaptak még:  Rozmaring ez is nyekk, a levendula sérült, de nem lesz sztem gond, zsályák sztem tövig fagytak, őszibarin teljes rügykárosodás, mellette a sárgabarackon viszont semmi sérülés, csupa virág.

Egy pici paw alsó részén kicsi hosszanti repedés, de nincs gáz sztem, hajtani kezd már, nagy növényeken nincs kár, virágrügyek is jók.

Pisztácia, kezd már kihajtani, azért látszik ez a hőfok már nem a kedvence, fele csúcsrügy lefagyott, meg pár vékonyabb hajtás, de maga a növény nagyrészt sértetlen. A fiú növényen viszont most nem hoz virágot, a virágrügyek valszin elfagytak.

-20-21 fokot: 

Elit-1 olajfa, nincs komoly fagyási sérülése, takarással jól bírta,  babért takartam és 40w égő melegítette, különben tuti kinyiffant volna,  a tea (C. sinensis) viszont dunyhás takarással jól viselte a -20-at, pár levelet megkapott de szinte semmi jele hogy ilyen hideg érte. 

Ami viszont kicsit érdekes a kivi, egy hayward és van egy tomurinak vett de vmi kistermésü szóló lett belőle van egy más közelében futtatva. A Hayward -21 fokot kapott ez kicsit vacakabbul fest mint a szóló, 2 héttel ezelőttig semmi nem látszott, viszont azóta a vastagabb hajtásoknál, főleg a 2-3 éves termőkaroknál és a törzsén vannak hosszanti repedések, illetve a kéreg pár helyen elvált, de nem teljes keresztmetszetben csak az egyik felén általában. A múltévi friss hajtásoknak semmi baja, megkaparva lédús zöldek.  A repedéseknél csöpög, illetve 1-2 hete már duzzadnak a bütykök, de kihajtás nincs, vagy talán vmi nagyon egyhe mozgás van, de alig. Arra gondolok hogy a repedéseket talán kiheveri emiatt később indul meg, de az sem lehetetlen hogy a hómentes talajban sérülhetett a gyökér is. Meglátjuk, szívósak azért ezek, ha valahol teljes keresztmetszetben nem vált el a kéreg akkor talán szépen kinövi. Ha nem akkor alulról újra kell indítani, legalul nincs repedés, kár lenne 3-4 éves a nagykönyv szerint futtatott hajtásrendszer van már...

Szerintetek?

Ennyi a mostani tapasztalatokról, most egy pár évtizedig nem teszteljünk ilyen telet...

Törölt nick Creative Commons License 2017.03.29 0 0 41110

Hajajaj!

Előzmény: ninovarga (41108)
Törölt nick Creative Commons License 2017.03.29 0 0 41109

Ez van. Erővágó van! De még várok vele másfél hónapot.

Előzmény: ninovarga (41105)
ninovarga Creative Commons License 2017.03.29 0 0 41108

"...a többi kétes..."

Most már a kákirügyeknek északkeleten is látszódniuk kéne, amennyiben a növény életben van.

Előzmény: Törölt nick (41103)
Nobody1 Creative Commons License 2017.03.29 0 0 41107

Mivel előtte a téli elfagyásokról volt szó és erre Te azt írtad "-1,3 fok volt a leghidegebb" - ami így kicsit félreérthető volt, ezért bocs de nem az aznap hajnali hőmérsékletre gondoltam. (Ez talán a válaszomból is kiderült.)

Remélem azért nincs harag? :)

Előzmény: pupákdézi (41099)
Törölt nick Creative Commons License 2017.03.29 0 0 41106

A halott ember ujjának meg semmi baja sem lett, de most a -1.9°C-tól itt-ott (!) megfeketedett a zöldje. A kajszi szerencsére még csak most nyitogat és nem lett baja.

Előzmény: ninovarga (41102)
ninovarga Creative Commons License 2017.03.29 0 0 41105

Úgy gondolom, az északkeleti országrészben semmilyen szinten nem maradt épségben füge, ha csak valami agyon hőszennyezett városi környezetben nem. A viharos széllel kísért, szállított fagyos helyzet, a maga -16-jával, értelemszerűen a nagyobb magasságok felé haladva még alacsonyabb értékkel, minden korlátozottan téltűrőt kivégzett. Ez az a szituáció, ami ellen nem véd a domb. Sőt....

Előzmény: Törölt nick (41104)
Törölt nick Creative Commons License 2017.03.29 0 0 41104

Egyszer mértem 2 méteren -17,7°C-t és egyszer minusz19-et (a tavi kivi között a jég felett) de nem mertem elhinni, azt hittem, hogy rossz az új mérőm. A szomszéd szerint volt -23,3°C is (ezt erősen kétlem).

Előzmény: Törölt nick (41103)
Törölt nick Creative Commons License 2017.03.29 0 0 41103

A fügéknek annyi!  A Nikita és a  Rosseyanka szépen bütykösödő végrügyekkel . a többi kétes.

Előzmény: ninovarga (41102)
ninovarga Creative Commons License 2017.03.29 0 0 41102

A füge, gondolom, elfagyott, de mi van a kákikkal?

Előzmény: Törölt nick (41101)
Törölt nick Creative Commons License 2017.03.29 0 0 41101

Még nekem is csak a porzós egérfülesedik. A többi gombosodik, némely része a végén döglött.  Nagyon vegyes.

Előzmény: ninovarga (41100)
ninovarga Creative Commons License 2017.03.29 0 0 41100

Fura, hogy a kivi nem mozdult meg. Télen milyen hőmérsékleti mélypont volt ott?

Előzmény: kivimánia (41097)
pupákdézi Creative Commons License 2017.03.29 0 0 41099

Jó nem akartam szájbarágósan írni, hogy 2017. 03. 28-án reggel -1,3 fokot mértem Szegedtől délre 12 kilométerre légvonalban. Szerintem ezt sejtette mindenki csak egy kis csipkelődés, de annyi baj legyen :))

Előzmény: Nobody1 (41089)
Ganajtúró bogaracska Creative Commons License 2017.03.29 0 1 41098

Az Isai minikivim /egy éves/ hozott vagy 3 m hajtást, fele lefagyott.Igaz vékonyka volt, nem kár érte...de a maradékon minden rügy zöld!! A Ken's Red és a Nostinó  tökéletesen telelt../Baja..Kalocsa között/.

Előzmény: ninovarga (41084)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!