Szia! Nem járt a kezemben soha, de ezen az oldalon viszonylag mindent leír a használatáról... A fénymérője meg szelénes, ami mostanra már valszeg halott...
Szervusztok! A piacon vettem egy Super Paxette gépet. Nem is figyeltem, hogy cserélhető objektíves... Egy Shneider 50mm obi van rajta. Most lett érdekes a dolog, mert hozzájutottam két másik obihoz, amikről kiderült, hogy ehhez a vázhoz valók... Egyik Steinheil München Cassarit 2.8/45, a másik Steable-Telon 5.6/85. Használt Közületek valaki ilyen lencséket? M39-es távmérős csatlakozásúak. Jók ezek más 39mm-es vázra is (Zorki, FED, Voigtlander... Leicát már nem is merem írni) ? Válaszotok köszönöm.
Tudom, hogy nem távmérős, viszont nem tudom melyik topicban kérdezhetném meg. Ismeri e valaki Lomo gyár Voskhod nevű gépét, esetleg használati utasítást valahol a neten. Elég alaposan kerestem és nem találtam, abban bízok, hogy valakinek van valami tuti oldala. Személyes tanácsot is szívesen veszek. Az érdekelne, hogy a fénymérője hogyan működik?
A sellakot nem ajánlanám, mert ugyan jól köti egymáshoz a darabokat, de nem rugalmas. A gumi anyagában mozog használat közben, és a talán megroppantja a sellakot.
Szvsz anyagában kötés után is rugalmas állapotú ragasztót kellene használnod.
Az FBS pl. kipróbálható.
Az "ecetszagú" szilikonalapúak is, azonban ezek oldószere némely gumianyagot megoldanak, nyúlóssá.
A Palma ragasztók leírását kellene olvasni, mire is alkalmasak, léteznek kisebb kiszerelésben, különféle felhasználási területekre, és számtalan fantázia névvel.
Ha elhatároztad magad valamelyik mellett, akkor készülj hozzá, tisztítsd meg a felületeket, és készítsd elő az ideiglenes rögzítéshez kellő eszközöket.
- hajlékony lapka (pl. hasonló méretű üdítős flakonból kivágva egy fél/háromnegyed/egész körcikk), hogy nagyobb felületen nyomva legyen a gumi, így sima marad.
- gumiszalag a le/összeszorításhoz
- és ragasztás előtt próbáld le a munkamenetet, alakítsd ki a koreográfiáját a műveletnek, "szárazon".
Jól látod, a fénymérő az obin van (keresőbe vetített "match needle" mérés, a záridő és a rekesz tárcsa a váz tetején balra).
A vázon csak két ablak van: az obi fölött a bevetített mindenfélék fényforrása, mellette meg az átnézeti kereső. Utána egy sima fekete lap jön, nem ablak.
Ebből adódik is, hogy távmérő nincs (azaz kicsit offtopic vagyok). A távolságskála viszont be van vetítve a keresőbe, állítani a vázon hátul fenn középen kilátszó tárcsával lehet. Ugyanez a tárcsa végtelenen túltekerve vagy félig behúzza az obit a vázba.
A kedvenc mondatom a neten fellelhető leírásokból, szerintem nagyon jól leírja a gép jellegét: "The Petri Color 35 ... is the camera that the Rollei 35 should have been."
A Contax G egy igen jól rendszer nagyon jó obikkal, viszont a szó klasszikus értelmében nem távmérős, hanem egy egészen külön állatfaj, amit vagy meg tudsz szokni, vagy nem.
azért egy tekercs ff. film erejéig kipróbálnám a gépet, de főleg az obi felbontása érdekel.
nagyon kíváncsi lennék, hogyan kárcol egy tényleg borotva éles, távmérős objektív.
iso 25 vagy 50-es ff filmet befűzni, állvány, statikus témákat fotózni, majd figyelmes hívás, és kézi laborálás, nagyítás 30x40-re, ott minden kiderülne.