Keresés

Részletes keresés

Műhód Creative Commons License 2006.06.01 0 0 1797

Ahol foglaltad ott próbáld először.

Nagy az esély rá, hogy korábban is tudnak fogadni.

Előzmény: Tökmag01 (1794)
!boszika! Creative Commons License 2006.06.01 0 0 1796
Szia,
Én barcikai vagyok..itt az idő türhető vagyis esik meg néha süt a nap..:))
Előzmény: gyongyhaju lany (1791)
gyongyhaju lany Creative Commons License 2006.06.01 0 0 1795
Én teljesen újdonsült paradicsomjáró vagyok (ill. leszek hamarost :) ), ebben nem tudok segíteni. De ha már a Limbán foglaltatok, miért nem kérdezitek meg a kapcsolattartótokat a hosszabbításról? Általában az a tapasztalat, magyarul nem tudnak, esetleg németül/angolul valamennyit gagyognak.
Előzmény: Tökmag01 (1794)
Tökmag01 Creative Commons License 2006.06.01 0 0 1794

Szia:) A limba-n foglaltam, csak meggondoltuk magunkat és mégis mennénk korábban és később jönnénk haza. Az érdekelt volna hogy ha pénteken elindulunk ott találunk-(találhatunk)-e szállást közvetlenül?

Magyarul mennyire tudnak ezen a területen? vagy angolul?:)

Előzmény: gyongyhaju lany (1793)
gyongyhaju lany Creative Commons License 2006.06.01 0 0 1793
http://www.limba.sk/hu
Vannak szállodák, panziók is, lehet, h. tudnak fogadni.

Ha tudsz szlovákul (ill. néhány szállásnál angolul is van infó), akkor pedig itt:
http://www.slovenskyraj.sk/ubytovanie/ubytovanie/ubytovanie.html
Előzmény: Tökmag01 (1792)
Tökmag01 Creative Commons License 2006.06.01 0 0 1792

Mit gondoltok hogy kapunk még úgy szállást Csingón vagy a környékén hogy foglalva (Hotel Flóra) szombatra foglaltunk, de pénteken már mennénk, és lehet hogy maradunk vasárnapra is...?? Magánszálláson, autóskempingben...stb...?Ötlet?:)

köszi

gyongyhaju lany Creative Commons License 2006.06.01 0 0 1791
Ma indulunk Barcika felé, aztat jósolják, vasárnap esni fog az eső, szurkoljatok, hogy késsen 2 napot! :(
Műhód Creative Commons License 2006.05.31 0 0 1790

Még három hét és mi is megyünk.

Talán keresnünk kéne valamilyen sátorba illő kályhát...

Amilyen nyárral riogatnak.(((

Előzmény: gyongyhaju lany (1789)
gyongyhaju lany Creative Commons License 2006.05.31 0 0 1789
Ezt a túrát tervezzük a könnyű napra, a Tamásfalvi kiegészítéssel az elején:
"A Hernád mentén a Fehér patakig elsétálva tovább a zöldön a Fehér patak folyásával szemben a Tamásfalvi völgyben, ameddig jól esik.
A doronglétrahídak megmutatják, hogy tériszonyos társunk bírja-e ott a járást.
Ha sikerül túrabotokat vinni, az sokat segít a bizonytalanoknak.
Érdemes felsétálni a Klauzy tóig. Nagyon szép túra, csak a doronglétrahidak nehezíthetik, amik egy méterre vannak a nem mélyvízű patak felett.
A Klauzytól vagy ugyanúgy vissza Csingóba, vagy fel jobbra körbe Klastoriskoba,
és onnan le a sárgán vissza a fehérpatakhoz, majd onnan Csingóba, de ez utóbbi már nagy túra. Jobb oda-vissza a Fehér patakon. Annyira szép, hogy nem unja el az ember."

Ez a túra a térkép szerint oda-vissza kb. 6 óra, megállásokkal együtt meglesz 8 óra is, ha felmegyünk egészen a Klauzyig.
Előzmény: Műhód (1673)
gyongyhaju lany Creative Commons License 2006.05.31 0 0 1788
A menetiránnyal szembent a "nehéz nap" megpróbáljuk, akkor a férjem nem jön és nem tud tiltakozni :) :)
Előzmény: Műhód (1787)
Műhód Creative Commons License 2006.05.30 0 0 1787

Bocsi elnéztem. A Klauzy-tóig tervezitek a fehér patakot.

Unalmas az út körben Klastoriskóba.

Én a Velky Kyselen menetiránnyal szemben közelíteném meg Klastoriskót.

Persze tudom, hogy tilos. (De nem veszélyes).

Ezért nem is merem magamon kívül másnak ajánlani.

Előzmény: gyongyhaju lany (1784)
Műhód Creative Commons License 2006.05.30 0 0 1786

:(((

A Fehér pataktól felmenni a Kysel torkolatától Podlesokba semmivel sem könnyebb,

mintha a Kolostor szakadékon mennél fel.

(Így is úgy is fel kell vonszolnia a seggét az embernek abba a magasságba, olyan ez mint a kötélmászás..., nem lehet csalni. De ha egy szurdokban is megteheted felfelé,

akkor miért mennél máshol? A Kolostor szakadékban egy húzósabb létra van, semmi más, és gyönyörű... A többi elkerülő úton is kiköpöd a tüdődet, akkor miért ne zúgjon inkább a vízesés melletted?)

Hidd el, hogy a legtöbbet a kapod a Kétnapos leírásomban! Nem csalok.

A Sólyom, a Nagy-Sólyom és a Zejmár-szakadék kivételével a többi benne van.

Előzmény: gyongyhaju lany (1784)
Műhód Creative Commons License 2006.05.30 0 0 1785

Nem teljesítménytúra ez, nem kell egymást követő napokon megcsinálni.

Egyébként erős emelkedőkön én már csak 30 centiseket lépek 80 cm helyett.

Úgy könnyebb megcsinálni -csak sokan leelőznek-, de ez már nem zavar...

És néha olyan jó megállni, magamba szívni annak a helynek a látványát,

hangulatát, amiért odamentem...

Előzmény: Pistike (1783)
gyongyhaju lany Creative Commons License 2006.05.30 0 0 1784

Mi is az itt leírt második számú túrádat (ami Podlesokból indul) terveztük be a "nehéz" napra. A "könnyebbre" pedig a korábban általad javasolt Fehér patakost azzal a variációval, hogy odafele a Tamásfalvi felé megyünk a sárgán, aztán fel a Fehér patak mellett (lehetőleg a tóig, ha bírjuk), és hazafele pedig a Hernád mellett vissza Csingóba. (Valószínűleg autóval átmegyünk Csingóba, és onnan indítjuk a túrát, mert Kosiarny briezokból 1:15 perc a kirándulóút, és az oda-vissza jelentősen megnöveli a túra hosszát. Azt az időt pedig inkább a kanyonokban töltenénk :)

Ezek a tervek, kiváncsi vagyok, hogyan sikerül megvalósítani.

Már számolom a napokat az indulásig, alig férek a bőrömbe :) :)

Előzmény: Műhód (1780)
Pistike Creative Commons License 2006.05.30 0 0 1783
Köszi mind a két túráért, élménybeszámolóért. Új értelmet adtál az életemnek. Sajnos, én ezt 2 nap alatt megcsinálni nem bírom. Kell minimum 1, de inkább 2 nap szünet közben. Végig néztem térképen, elolvastam a könyvben is a túrákat. Gyönyörűek lehetnek. Igazi motíváció.
Műhód Creative Commons License 2006.05.30 0 0 1782

Nekem közepesen nehezek, de én 53 éves vagyok, és 100 kiló.(((

(Szerintem másnak is közepes. A Csingói túra könnyebb a kettő közül.)

Előzmény: twosheds (1781)
twosheds Creative Commons License 2006.05.30 0 0 1781
Köszönöm szépen !
És ezek mennyire nehéz túrák ?
Műhód Creative Commons License 2006.05.30 0 0 1780

Kétnapos túra a Paradicsomban.

(Nem kell hozzá spéci felszerelés) 

Egyik nap: Cingov – Cingov (Csingó)

A Csingói parkolóból sétálunk le a Hernád felé.

A sárga jelzésen 50 perc alatt jutunk el a Tamásfalvi Kilátóhoz. (Tomásovsky vyhlad)

A zöld jelzésen balra kanyarodva ereszkedünk le a Hernád völgyébe. (Hornád) Ez 20 perc.

Innen jobbra fordulva a kék jelzés vezet a Hernád-áttörés doronglétráin, sziklatálcáin át a Létánfalvi Malom kőhídjáig. (Letanovsky mlyn) Én egy óra alatt szoktam megtenni.

Ezután kék jelzésen láncokba kapaszkodva, újabb sziklatálcák és hidak vezetnek egy órán át a

Kolostor  Szakadék bejáratához. (Klástorská roklina)

Ez a másfél kilométeres szakadék a létráival, doronlétrahídjaival 224 métert emelkedik.

Így általában beletelik egy óra amíg a zöld jelzésen felkapaszkodunk a Menedékkőhöz, Vörös Kolostorhoz, vagy népszerű nevén: Klástoriskohoz.

Hosszabb pihenő és sörözés után a sárga jelzésen a terasz alatt elhaladva tíz percig együtt megyünk a kék jelzéssel, majd jobbra fordulva csak a sárgán  fél óra alatt leereszkedünk a láncokkal, sziklatálcákkal, fakorlátokkal segített úton arra a helyre, ahol a Kysel siet a Fehér Patakba. (Biely potok) Imádom a Fehér Patakot!

Innen a zöld jelzésen balra, a patak folyásirányába fordulva, elindulunk a Hernád irányába.

Doronglétra-hidakat és hidakat használva nagyjából egy óra alatt egy nagyon hangulatos, sodró, erősen csobogó, kristálytiszta patak mellett érünk a Tamásfalvi kilátó alatti réten a Hernádhoz. Ér felnézni, megnézni, merre is kezdtük a túránkat.

Jobbra fordulva a kéken fél óra alatt ballagunk vissza Csingóba, ahonnan indultunk.

Gyönyörű útközben Hernád, és a parkoló melletti szálloda éttermében is jól főznek…

Én innen Podlesokba autóztam vissza a sátramhoz.

Másik nap: Podlesok – Podlesok

Ez az a túra, amit sokféleképpen meg lehet csinálni. Először az alaptúrát írom le.

Podlesokból indulunk –általában sokadmagunkkal - a zöld jelzésen fel a Száraz-völgybe.

(Suchá Belá) Ez a kanyon négy kilométer hosszú, és 420 métert emelkedik.

Annyira népszerű, hogy időnként hosszú sorokban várnak a túrázok arra, hogy feljussanak a létrákra, létrarendszerekre. A várakozás elnyújthatja az egyébként 2 órás menetidőt.

Fent az esőház környékén érdemes megpihenni.

Az esőházzal szemben egy stop táblával védett egyirányú kanyon kijárata bújik meg.

Ez a Kis Kysel, vagyis a Maly Kysel.  Gyönyörű hely, szelíd, zöld kanyon. Egy közepes létra, és két doronglétrahíd-rendszer segíti az áthaladást. Könnyen el lehet kerülni a szembe jövőket, ezért sokan ezen az úton- az előírt haladási iránnyal szemben - közelítik meg Klastoriskot. Aki ezt választja, annak a kék jelzésen kell lesétálnia. Jó két kilométer megtétele

után érkezünk a Nagy Kysel, (Velky Kysel) bejáratához.

Tovább haladva a kék jelzésen, 5 perces kaptató után érünk el a Kysel bejáratához.

Ezt nem lehet kihagyni! Jobbra fordulva a sárga jelzésen 25 perc alatt bejárhatjuk a Paradicsom legvadabb kanyonjának járhatóan maradt részét. Megnézhetjük felülről az

Óriás Vízesést. (Obrovsky vodopád)

(A Kyselt egy rosszul eloltott tábortűz felgyújtotta 1976-ban. Hetekig égett, majd egy eső oltott mésszé alakította a szikláit, azóta nem járható.)

A Kyselből kijövet ismerős helyen találjuk magunkat.

Jobbra felfelé kapaszkodunk a kék jelzésen Klástoriskoig. Kb. 30 perc. Útközben jobb oldalt a lezárt Kysel kanyon hatalmas sziklafalai fehérlenek.

Az étteremből kijőve, balra fordulunk. A sárga jelzésen a Kolostor szakadék (Klástorisá roklina) mellett gyufaszálnak látszó fenyőkkel borított hegyoldalak között ereszkedünk le a

Hernád völgyébe.(Fél óra).

Nem megyünk át a felújított függőhídon, hanem alatta balra fordulva folytatjuk az utunkat

a kék jelzést övező sziklatálcákon a Hernád fölött-mellett. 75 perc alatt jutunk ki a Hernád-áttörés kezdetéhez. Itt a híd mellett ömlik a Hernádba egy kristálytiszta patak, a Nagy Fehér Víz. (Velká Bielá vodá)

A kék jelzésen folytatjuk utunkat Podlesok felé. Bő húsz perc múlva megérkezünk  célunkhoz, és a gombaszerű hordónál megihatunk egy hideg sört…

Ezt a kétnapos túrát azért javaslom, mert két nap alatt négy kanyont jár be, végigmegy a

Hernádon, a Fehér patakra is elvisz, és a Tamásfalvi kilátóra is.

Nincsenek benne unalmas üresjáratok, visszautak. 

Egy-egy nap alatt, túlfáradás nélkül bejárható, gyönyörűséges útvonalak.

Variációk:

A második túrát a Suchá Belá helyett a Piecky-vel is kezdhetjük.(Stredné Piecky)

Ebben az esetben találkozunk a Paradicsom legmagasabb létrájával.

Felesleges oda 5 kilométert gyalogolni. Menjünk busszal!

A podlesoki kemping alatti, a Hotel Slovensky Raj közelében levő buszmegállóba reggel

9 óra tájban kell kiállni, mert a 9-24-re írt busz 20 perccel hamarabb is megérkezhet, ha kevés

az utas. Kilenc koronáért visz el Piláig. Június közepétől, augusztus végéig közlekedik.

A második túránál a Maly Kysel helyett, a Velky Kysel is megtehető fordítva, hasonló

nehézségű és szépségű mindkettő. Persze ez nem szabályos.)

Előzmény: twosheds (1779)
twosheds Creative Commons License 2006.05.30 0 0 1779

Sziasztok !

Mi még nem vagyunk olyan tapasztalt túrázók, de szeretnénk valami szép és izgalmas utat végigjárni a Szlovák Paradicsomban, ahol azért van izgalom is, nem csak gyaloglás. Van viaferrata felszerelésünk is, de még sosem használtuk.

Tudnátok ajánlani valami jó túratervet 2 napra ? Előre is köszönöm szépen !

75kocka Creative Commons License 2006.05.30 0 0 1778
Köszi.
Előzmény: gyongyhaju lany (1774)
pruzo Creative Commons License 2006.05.30 0 0 1777

Szia Hód! Hasonló túrát tervezek én is a hétvégére, át tudnád küldeni nekem is a túraútvonalakat?

Könyvesboltot tud vki javasolni, ahol be lehet szerezni SZP-utikönyvet/térképet?

Köszi!

Előzmény: Műhód (1767)
Morcsi Creative Commons License 2006.05.29 0 0 1776
A www.ssj.sk oldal pedig "beszél" angolul és németül.
Előzmény: gyongyhaju lany (1774)
gyongyhaju lany Creative Commons License 2006.05.29 0 0 1775
Kösz a választ, akkor megpróbálkozunk vele. Remélem szép idő lesz a 7végén. Csütörtök este már utazunk is, és péntek reggel Kazincbarcikáról állunk tovább az előzetes tervek szerint Krasznahorka/Betlér, Dobsina, Poprád útbaejtésével.
Előzmény: IMi (1772)
gyongyhaju lany Creative Commons License 2006.05.29 0 0 1774
Hétfőn zárva vannak a barlangok és múzeumok. Egyébként a slovenskyraj honlapon a helységek szlovák nyelvű oldalán fenn van a nyitvatartás és az árak, és a szlovakia.lap.hu-n van online szótár, aminek segítségével le tudod fordítani.
Előzmény: 75kocka (1773)
75kocka Creative Commons License 2006.05.29 0 0 1773

Sziasztok!

Érdeklődnék, valaki megtudná-e mondani, hogy hétfőn nyitvavan-e a Dobsinai jeges barlang meg Szepes vára? Most a hétvégén mennénk.

Köszönöm

IMi Creative Commons License 2006.05.29 0 0 1772
Szerintem a Maly Kysel lefelé nem vészes, így könnyen bejárható egyszerre az összes Kysel. (Pílából a Pieckyn felmetünk és így kb. 8 óra kényelmes kirándulás volt)
Előzmény: gyongyhaju lany (1760)
joxy Creative Commons License 2006.05.23 0 0 1771
Köszi
Előzmény: Műhód (1769)
ercsibe Creative Commons License 2006.05.22 0 0 1770
Köszönöm, most olvasom.
Előzmény: Műhód (1767)
Műhód Creative Commons License 2006.05.22 0 0 1769
személyek:
30 SKK
sátor:
30 SKK
gépkocsi:
55 SKK
lakókocsi:
60 SKK

Forrás:

http://www.travelguide.sk/cag/50322/

Előzmény: joxy (1768)
joxy Creative Commons License 2006.05.22 0 0 1768
Sziasztok! Milyen árak vannak idén az Autocamping podlesok-ban?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!