Új Indy, csak megnéztem. Teljesen korrekt darab, szokásos Indy poénok stb. Értékelem, hogy nem volt benne kínos jelenet, Ford öreg, de mégis el lehet hinni. A sztori is jó, kellően ki van gondolva. Ha már elkészült, akkor ilyen legyen. Nem kellenek ezek a filmek, de soha rosszabbat. Egyedül a ritmusával volt gondom, meg a hosszával. 2 óra elég lett volna, és a közepe "sok" és lapos, nincs jól vágva, vagy nem tudom, mert amúgy ott is van esemény. Ott már vártam, hogy haladjon. Nem volt rá szükség, de szégyent nem hoz a franchise-ra. Megkockáztatom, hogy a második résznél jobb is.
Bocs már, hogy megint a Black Mirrorral jövök, de most jött ki az új Filmvilág podcast az új évad kapcsán és itt is meg-megemlítik azokat a dolgokat, amikről mi is beszéltünk ebben a topicban (pl hogy ne az első epizóddal kezdje az, aki nincs mindenre felkészülve):
Jah Palpatine meg tiszta Nixon. Mondjuk az nem volt véletlen, mert a Vietnami háború adta az ötletet Lucasnak, a Birodalom az USA, a lázadók meg a Vietkong.
Akkor most lehet rám dobálni a köveket, mert pénzt adtam dizninek. Megnéztem az új Indy-t moziban.
És mint a "diznire köpködők felkent papja", ... most egyet kell értsek Kovács kollégával szinte mindenben amit írt.
Az egy amiben nem értünk egyet, hogy nem jó a film. Mert szerintem jó. És a neten elterjedt vádak sem igazak hogy túl feminista stb... Szerintem ez egy nagyon jól megcsinált film, a CGI is rohadt jól meg van csinálva, és jól szórakoztam rajta. Persze a női főszereplő és a gyerek szerepére én sem őket választottam volna, mert a alakításuk egyértelműen gyengébb mint az Indy I-II-III-ban szereplők, de nem húzzák le a filmet, hogy egy rossz szót szólhatnék rá.
Nekem ez egy igazi Indiana Jones film volt na. Ennyi.
ui: Nem, nem raboltak el az UFO-k, és cseréltek ki.
A mai kor Star Warsa a Marvel, de már annak is kezd bealkonyulni. Szerintem 10 év múlva várhatjuk majd valami új franchise feltűnését, ami átveszi ezek helyét.
Fene tudja. Én még nem láttam, de tudom, hogy úgy kezdődik, mint az eddigi összes Disney-féle franchise folytatás: a régi főhős romokban, elvesztette mindenét, de szerencsére jön egy fiatal nő, aki újra visszahozza az életkedvét. Valamiért a Disney-nél el sem tudják képzelni, hogy valaki úgy öregedjen, hogy ne legyen embergyűlölő, sikertelen csődtömeg, ezt újra és újra végignézetik velünk (The Force Awakens, The Last Jedi, Obi-Wan), de nem biztos, hogy a rajongók többsége ezt szeretné látni...
+1 Phoebe-Waller Bridge, Hollywood ügyeletes körberajongott üdvöskéje. Eddig ahány filmhez volt köze (Solo, No time to die) mind alaposan alulteljesített, az Indy 5 sem lett kivétel.
Daniel Craig esetében igen, ráadásul az is új koncepció volt, hogy van egy háttérszál, ami az egyes részeket összeköti, de azok közben önállóan is megállják a helyüket.
Ezen elgondolkodtam egy kicsit... és arra jutottam, hogy "érdekesebbé" lehetett volna tenni vele a SW-t.
Pl. úgy, hogy nem Kylo-Ben Solo öli meg az apját, Han Solot, hanem utóbbi mondjuk magára vállalja, hogy elvonja a birodalmiak figyelmét, amíg a lázadók eltűnnek a balfenéken, de valami balul üt ki, ugrani kell, nincs idő a navkomputerre várni... és Han Solo ezzel a mutatvánnyal eltűnik a SW univerzumából. Sosem kerül elő.
Stáblistás jelenet:
Indiana Jones a Sasquatch/Bigfoot után nyomoz a mi jó öreg földünkön, és belebotlik a Millennium Falcon roncsába, benne Han maradványaival... mire leesik neki, és a sidekickjének, hogy mit is találtak, rájuk támad a Sasquatch, aki nem más, mint Chewbacca...
Van amikor teljes az újrakezdés (például a közeljövőben, amikor újra kell éleszteni a halott karaktert) és van, amikor nem.
Nem itt a lényeg.
A lényeg ott van, hogy ez a franchise több mint hat évtizede él és virul, megtalálta a módját annak, hogy alkalmazkodjon a folyamatosan változó filmes trendekhez, és a rajongóit sem kényszeríti arra, hogy ősöreg filmekkel töltsék az időt, mert van folyamatosan utánpótlás.
Az Indy 4 gyenge volt, de a kasszáknál jól szerepelt, ráadásul a megfelelő időben hozták össze.
Az Indy 5 esetében túl sokat vártak vele. Rögtön Az ébredő Erő után kellett volna leforgatni, amikor még nem harsogott a Disney-ellenes kórus, ráadásul Ford kultusza átmenetileg a magasba ívelt.
A mai fiataloknak sajnos már nem menő az öreg Indy.
Mindez azokkal is így működött volna, akik a nyolcvanas években voltak fiatalok. Most őszintén: kit hozott volna lázba 1989-ben egy olyan film, ami egy nagy költségvetésű western és amelyben a 76 éves Gregory Peck meg Burt Lancaster fog lövöldözni?
Az Indy univerzuma éppen olyan méretű, mint a James Bondé, ami köszöni szépen, él és virul.
A staféta átadását meg sem próbálták. És itt most nem arra gondolok, hogy majd az öreg Indy bábáskodik valamelyik ifjú titán fölött, aki folytatja a kalandozásokat. Mert őszintén: ki a f*szom lett volna kíváncsi arra a filmre, hogy aszongya Mutt Williams és a mérgek birodalma? Vagy Helena Shaw és a sziklák palotája?
A dolgot a 2000-es években rontották el, amikor előrángatták az akkor már öregedő Fordot, mondván csak ő lehet senki más! És lett belőle egy sz*r film.
Bele kellett volna vágni a színészcserébe és rebootolni az Indy-univerzumot új arcokkal. Ahogyan ez a 007-esnél szokott történni.
Megjegyzem, a kincsvadászos filmek manapság nem különösebben tarolnak. Az Indy-filmekhez nagyon hasonló Dzsungeltúra, illetve Uncharted nem lett olyan hű de nagy siker, pedig a létező legkúlabb sztárok sorakoztak fel benne.
Hát, ez meglepő. Kevés olyan epizódot tudnék mondani, aminek ilyen pozitív a végkicsengése. Többnyire mindegyik egy komoly hidegzuhany és erősen reflektál a mai világunk mindennapi tech problémáira (online zsarolás, social media eluralkodása, lájkok, népszerűség hajszolása, online kiszolgáltatottság, adatokkal visszaélés, nyomonkövethetőség, search history, valóságshow, választási csalás, virtualizáció, gamer kelepcék, AI dolgok, randi app stb stb...) és persze, mindegyik voltaképpen sci-fi.
Talán még a Rachel, Jack and Ashley Too, ami nem megy olyan mélyre.
Megvallom, számomra inkább az igazán megrázó epizódok az emlékezetesek és erősek, ilyen pl a Shut up and Dance.
Van egy nagyon különleges epizód is, ami tulajdonképpen a gyerekkorunk Kaland, játék, kockázat könyvein alapul. Amikor egy könyvben az olvasó döntései értelmében kellett ellapozni az ikszedik oldalra és onnan folytatódott a történet, talán te is csináltad. Na ezt valósították meg "filmen", de ez ilyen interaktív film, szóval elég sokáig el lehet bíbelődni vele :D de nagyon egyedülálló élmény, ennek Bandersnatch a címe. Asszem 1983-ben játszódik és a főszereplő ZX Spectrumra (ha minden igaz) fejleszt valami kalandjátékot közben amúgy, szóval többszörösen is a gyerekkorunk.