Persze,hogy lehet akár behordáskor is metszeni. Csak ekkor már nem tudod jól gyökereztetni, szaporítani,átteleltetni a kis csemetéket. Itt jó pár társamnak igazi kincsei,ritkaságai vannak amiket ha meg is metsz akkor az ágak nem a kukában fogják végezni.
Amiket most kénytelen leszek metszeni, (Emile Sahut, Alsace) mert nem fér be a teleltetőbe azok az ágak mennek a kukába ezek sima snassz mezei fajták, nem is sajnálom. De eszem ágában sem lenne most megmetszeni pl a Chopint,Hawaii,Helenat.....stb mert nagy valószínűséggel kárba vesznének az ágak.
Amiket július végén metszettem és gyökereztettem azok felett most rezeg a léc,hogy hogyan is fogom átteleltetni.
Van köztük olyan ág ami még mindig ázik minimális gyökérrel, el nem tudom képzelni ezekkel mit csináljak,télen hova kerüljenek.
A hortenziákat nálam is nagyon megviselte a nagy meleg, viszont az angyaltrombita most virágzik igazán, nyáron szinte nem is hozott virágot.
Ezek idei képek. A trombitavirág viszont ledobálta az összes levelét aug-ban. Most hoz ujjakat. Folyton öntözve volt a forróságban, és mégsem tetszett neki.
A hortenziák (nincsenek a képen, csak a nagy öreg) majdnem mind elszáradtak, nem tett jót nekik a meleg. Elkeztek fonnyadni a levelek és leestek mind. Nem tudom, hogy jövöre kihajtanak-e, ez nagyon aggaszt :((((
Miért ne lehetne még most metszeni? Szerintem túlzásba viszitek a szakirodalmat. Tavaly decemberben lettek berakva a leandereim pár nappal karácsony elött. Mivel az enyémek jóval nagyobbak mint a ti leandereitek (gondolom, sőt biztos vagyok benne) kénytelen vagyok helyhiány miatt metszeni. Nem tudományos alapon, hanem ahogy sikerül alapon. Vizszintesen levágom őket olyan magasságban, hogy beférjen a kamrába. Aztán erős madzaggal még össze is vannak kötve, hogy kb csak 1 m az átmérőjük, máshogy nem férnének el.
És mégis minden évben tele vannak virággal. Idén meg magam sem tudom miért, de nem tetvesek, nem atkások, csak pár sárga levél volt rajtuk aug végén :)
Azt leszedtem róluk, majd kaptak pár maréknyi blaukorn-ot ( kék műtrágya), és most maradnak kinnt míg nem lesz hó. A fagy sem érdekel engem. Amíg nincs tartós fagy, főleg nem -10 hosszabb ideig. 1-2 nap akkor sem árt nekik, sőt lefagynak róluk az esetleges kártevők amik elbújnak a levelek közt.
Most kezzd látszódni, hogy vége lesz a szezonnak. A T.poggi meg hozza az új bugákat.
Ja, a bugákat meg mind levágom a télre. Lehet, hogy ezáltal nem júniusban hanem csak júliusban kezdenek virágozni, de annál inkább akkor.
Ez a GYÖNYÖRŰSÉG a Te gyermeked,rajtad áll,mikor vágod,kivárjuk türelmesen,és még ha kiméra is lesz,nem minden ágán hozza a cirmost,azt hiszem ez a látvány megéri mindenképp,ráadásul mint köztudott,a Hencit is csak sikerült leválasztani,még ha beletelt is egy "kis" időbe... :)
Bár szórakozik a Deszki is,de azért a Cirmos ágára rácsodálkozok újra,meg újra...na és minden évben van rajta meglepi,idén ugye 3 cirmos szirom,kettő sima egy virágon:-)
Senki nem várja Tőled hogy hamarosan kis gyökeres Márványosokat küldj. Majd megnő az a növény, s előbb utóbb kénytelen leszel megvagdosni. Mi addig vágyakozunk.
Azt hiszem az itt olvasók nagy részének sohasem elég...
Köszönöm mindenkinek a pozitív kritikát!:-) Ha nem bánjátok nem linkelek be mindenkit egyenként.
Feladtátok a leckét! Egyre többen vagytok, akik szeretnétek egy hajtást Márványosról. Közben azt is ajánlották, hogy várjak egy újabb kör virágzására, hátha az elágazódás nem minden ága lesz ilyen. Félek, hogy akkor kitör a parasztgyalázat. Egy viszonylag magas ágon van ez a buga, van több kisebb ág is, de azokban még nem látok bimbót. Még alszom a döntésre egyet-kettőt. Előbb utóbb mindenkinek jutni fog, ezt ígérem.
Ekkora és ilyen jelenleg, 70-80 centis, volt már néhányszor metszve. Hány éves is lehet? Most biztosan nem tudom, de 7-8 minimum, sőt, inkább annál is több.
És ilyen virága van most, tavaly ősszel metszettem, első idei szóra érdemes virága:
Árnyékban:
És napon:
Remélem jövőre tele lesz virággal..., bár ez a mostani pár buga elrontja az egyensúlyt. Lemondtam volna róluk idén a jövő évi egységes "fellépésért":-)
A.I., a Liláspillás Nálad hoz magot? A körülötte levőkön jelenik meg tömegével a tok, ezen meg egy darab se. Vetni továbbra sem szándékozok, de érdekes.
Ranyu, ez a Márványos azért született meg pont Nálad, mert Te pont hogy nem vágyakoztál rá... :D
Magunk fajta minta-mániásak szórjuk a mintás fajták magjait ezerrel és kapjuk a sima snassz akármiket, Neked meg csak úgy mellékesen kivirágzik egy ilyen csoda... hát ezért nem is vetettem már az idén - másoknál sokkal szebbeket láttam, úgy döntöttem, a szerencsésebb kezűekre kell ezt hagyni.
Nálam a kettőből egy lassabb növekedésű tömzsibb bokor de nem törpe. A másik teljesen normális növekedésű semmi jele a "törpeségnek" majdnem 1.5 méter lett a 3-4 év alatt.
Viszont a Ranyutól kapott Haydn sem az igazi törpe Haydn, de csodás bokor formája van.
Köszönöm a tanácsokat, megfogadom. Valóban vágtam már vissza ágát, de ugye a virágára is kiváncsi voltam. Most már nem esek neki, de tavasszal könyörtelen leszek. Látszik, hogy az alsó ágain hamar hozott virágot, ezért előfordulhat, hogy kis kompakt bokor lehet belőle. Majd jövőre kiderül.
Megnéztem újra, és mivel fentről fotóztad elég nehéz megsaccolni a nagyságát. Mindenképpen metszeni kellene, mégpedig jó alul, hogy kis gömbben legyen a sok virág :-) Így is persze el fog ágazni, de nem fogja tudni tartani a bugákat.
Mentségemre legyen mondva, én "többszörösen hátrányos helyzetben" vagyok a napokban, de azért fényképezni talán tudtam volna, csak elfelejtettem a gondjaim miatt.
A te Chopinodra nagyon ráférne egy jó kis metszés. Én azt gyanítom, hogy kisméretű lenne, ha metszenéd, a bugái mértéket adnak ehhez az elképzelésemhez.
Az biztos, hogy majd védőhálót kell köré vonnod, gyanítom, megállíthatatlan lesz az ostromlók sora...:-), főleg, hogy neked amúgy sem tetszik, hát nem sok virágot fogsz rajta látni néhány évig. De aztán utána olyan tuti bokrod lesz!!!!:-)
Hát az a ,,Márványos" IS!!!!! Most átmegyek kéregetőbe! /természetesen fizetem!/ Ha netán lesz abból is eladód, vennék! /ha hiszitek, ha nem, idén nem vettem egy db leandert sem! Bele is betegszem!/