Ezen a fórumon a citrusfélék és a banánfélék hazai neveléséről osztjuk meg egymással tapasztalatainkat. Bárki elmesélheti sikereit, de esetleges kudarcait is, hátha találunk közösen megoldást az utóbbiak kiküszöbölésére.
Kezdő citruskedvelőknek javasoljuk a http://quicktor57.fw.hu/ weblap Citrusnevelési útmutatójának alapos áttanulmányozását. Ebben átfogó ismeretekre lelnek az otthon nevelhető citrusfélékről, azok beszerzési forrásairól, az alapvető nevelési körülményekről és a gyakori hibákról, kártevőkről, növényvédelemről, a magoncok neveléséről.
A rhododendronföld vagy fele tőzeg, itt ellentétben kerülsz. Egyszerű a magyarázat: tőzeg és tőzeg között óriási eltérések vannak. A jót kell használni, nem lesz tocsogós, évekig nagyon jól szolgál. :)
Kókuszföld jó, de szerintem felesleges a nem érzékeny citrusokhoz használni, illetve ki kell mosni sótartalma miatt.
A szulfátok, de még a kénpor is jó savanyításra, viszont ha kialakult a komoly meszesedés, nem hoz gyors javulást.
A Florimo oldalán ezt találtam, ideírom, mert sokszor felmerül a talaj savanyítása:
Hogyan savanyítsam a földet?
A virágföldek és talajtípusok legtöbbje jellemzően semleges kémhatású (6,0 7,5 pH). Ha olyan növényünk van ami a savanyúbb virágföldet igényli, a talaj pH értékét szulfátos műtrágyákkal lehet csökkenteni (kálium-szulfát, ammónium-szulfát, magnézium-szulfát tartalmú műtrágyák), vagy rostos tőzegkockával.
A tőzeg helyett a semleges kókuszrostot lehet használni, a tőzeg megszívja magát vízzel, és a növény tocsog benne, egy idő után meg szétporlad, a kókusz szintén megszívja magát, de sosem lesz lucskos, elengedi a felesleget.
Évek óra rodiföldet használok, némi kókuszrosttal.
Nem lehet, hogy még fiatal a Meyer, és sokat vársz tőle?
Köszönöm hogy írtál,Florimo és 6,6Ph-t ír.Nem találtam elég savanyúnak,az áfonyák miatt van 4Ph-s tőzegem,azzal turbózom kicsit.
Szerintem dugvány,10cm-nél nem volt nagyobb 3 éve,egy érett citrommal.Azóta se termett,vagy levél van rajta,vagy rengeteg virág.Azért már van vagy 25cm-es.A tíz citrusom közül ez az egy szórakozik velem.A többi tele van virággal,kis citrommal,mandarinnal.Ez egy hete mindent ledobott,most jönnek a levelei.
Dugvány meyer lassan nő, nem egy növési bajnok, inkább bokrosodik. Érzékeny a levele egy gombára, lepermetezve mondjuk Chorus-sal szépen rendbe jön ilyenkor és sötétebb levelet hoz, jobban is nő.
A citrusföldre nagyon figyelj, mert van gyártó, aki nagyon sok féle földet csomagol amik csak feliratban különböznek.
Ráadásul még az sem mindegy, oltott-e a fa, és milyen alanyon van. A vadcitrom, swingle alany pl. savanyúbb talajt igényel. Ha ez nincs biztosítva, folyamatosan sárga a növény illetve hiánytüneteket produkál.
klasszikus folyekony citrustapot hasznalok es meg egy keves vasat is teszek az ontozovizbe, tavaly vasarlas utan atultettem csak piciket nagyobb cserepbe, a fold amit hasznaltam: vasarolt savanyu viragfold, tulevelu erdobol szedett fold (ez is savanyu laza fold-afonyak nottek azon a teruleten) keves (szaraz) galambtragya es pici keramzit kevereke ... a tobbi 3 citromfa is ilyen foldben van, azokkal nincs ilyen gond
Csoer jól mondja, a növekedést megállása általában valamilyen gyökérproblémára utal. Vagy betegség, gomba, de ilyenkor a hajtások levelek is leesnek, vagy inkább a tápozás. Vagy kevés a mikroelem és/vagy nem tudja felvenni (pl. ellúgosodott talaj), vagy túl sok táp. pl. a foszfor feldúsul akkor leállhat és sokszor csak virágzik de csak lassan nő. Esetleg ha karbamidtartalom van a tápban az is okozhat bajt.
A gyökerét kéne megnézegetni, és ha semmi nem segít átmosni a talajt, esetleg friss földbe ültetni, és vigyázni a tápozással.
valami oka biztosan van,de sajnos nem tudom hogy mi okozhatja ... (pl. nehany cedrat hajlamos ra hogy veszettul hozza a viragokat, levelet meg nem noveszt) ezt a Meyer-t tavaly viragkiallitason vettem, dugvanynoveny
remelem nektek nem sok novenyt tett tonkre, habar akkoriban tobben is jeleztek itt a forumon es -remelem- sok citrustermesztot idoben figyelmeztettek a gramix veszelyere
Ez csupán egy gondolta, mégpedig a növény kínlódik valamiért (gyökérzet, nemes probléma stb) és ezért hozza csak nagyrészt a virágokat. Ez könnyebb, mint a teljes növekedés.
ha oszig nem hajt ki rendesen a Meyer,akkor a telet kint tolti vagy repul a komposztba....a tobbi 3 citromfa (2 noname es 1 Eureka) tavaly tobb mint 60 citromot termett
Nekem is ilyen a Meyer citromom. 6 éves. Szinte semmit nem nőtt. Ugyanaz a két hajtása van meg mint amikor vettem. Maradt kb. 40 centiméter. Állandóan tele van virágokkal meg kis citromokkal amiket vagy ledob magától vagy idővel én távolítok el, hogy le ne törjön az ága. A vele egyidős narancsfám (Valencia) meg pont fordítottan működik. kb. 120 cm-es és ész nélkül hoz leveleket, bár nagyon azért ő sem nő, de olyan a koronája mint egy őserdő. Tavaly egy darab virágot hozott, előtte egyet se. Idén meg tele volt virággal, melyek nagy részét ledobta. De így is maradt rajta kis citrom vagy 40 darab, amiből most akkorát mint egy nagyobb dió és kb. 11 maradt rajta. De szerintem azokat is ledobja és újra dögivel hozza a leveleket.
nekem regebben a cedrattal eppen ez volt a gondom...nyomtak a viragokat ezerrel, levelet meg nem akart hajtani...ha hagytam elviragozni, utana megint viragokat nyomott, ha leszedtem a bimbokat, utana akkor is csak viragot hozott,nem tudom hol lehet a baj, es a meyer is igy csinalta tavaly, a tobbi citromfaval nem volt ilyen gond, pedig egyforman kaptak citrustapot meg vasat
Nyugodtan írj rá, én ugyan nem most, hanem az első hullámban rendeltem, de amikor úgy éreztem, most már nagy a csend, írtam neki. Aznap válaszolt, mi a helyzet.
Érdekesen alakulnak, kíváncsi vagyok a továbbiakra. Nálam most még hozott virágot a citrom, szerintem ez még ugyanaz a hullám, ebben sem volt porzó. A második hullámra remélem változik. Vagy legalább jövőre. :) Én nem tudom, lennék-e olyan türelmes, mint te, hogy évekig várjak, na majd most hátha. :)